Λάθος κατάλαβες. Είπα ότι εν το έκαναν σκόπιμα. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία, διότι ο ερασιτεχνισμός δεν επιτρέπεται. Δεν μπορεί μια εταιρία να ακούει την τηλεφωνική απάντηση ενός προμηθευτή και να μένει σε αυτή χωρίς να ζητάει στοιχεία και επίσημους ελέγχους. Σε αυτό ήμουν και είμαι ξεκάθαρος...
Καλά δεν ξαναπαντάω γιατί κουράστηκα. οκ δεν το κάνανε σκόπιμα και δεν ξέρανε , τώρα το μάθανε και δεν είναι γραμμένο στα σαιτ μεγάλων εταιριών από το 2010 .
Για μένα το καινούργιο δεν είναι ότι το 74% περιείχε δικετυλένιο. Το καινούργιο είναι ότι ενώ ήταν γνωστό και είχε συζητηθεί πολλάκις ότι τα βουτυρώδη περιείχαν δικετυλένιο σχεδόν όλα , δεν ήταν γνωστό ότι μιλάγαμε για νούμερα της τάξης του 32000. Σχεδόν όλες οι εταιρίες είχαν ανακοινώσει ότι με δικές τους επιπλέον αναλύσεις και όχι των προμηθευτών τους ,είχαν βρει δικετυλένιο ως προϊόν που προκύπτει με το καιρό μέσα στο μπουκαλάκι , αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν αξίζει κανένας να ασχοληθεί. Όταν αυτή η μελέτη όμως βγάζει 32000 μικρογραμμάρια ανά μλ σε κάποια , με όριο ασφαλείας το 22 ,εδώ μιλάμε ότι κάποια είναι τρομερά επικύνδινα. Για μένα αυτό είναι το καινούργιο δεδομένο και όχι το γενικό 74% , δηλαδή στο ίδιο τσουκάλι αυτά με 10-20 μικρογραμμάρια και αυτά με 32000. Ναι όλες βρέθηκαν με διακετύλιο αλλά δεν ήταν καθόλου μα καθόλου όλες το ίδιο επικίνδυνες. Και αφού κανένας , συμπεριλαμβανομένου και του γιατρού , δεν δίνει το παραμικρό στοιχείο σκέπτομαι πολύ σοβαρά πότε θα κόψω μια και καλή το η.τ. και δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος.
Μου έγινε πλέον απόλυτα συνειδητό πόσο σε δεύτερη μοίρα είναι η υγεία των ατμιστών μπροστά συμφέροντα του καθενός.
Αυτές τις μέρες διάβασα και άλλες μελέτες και δεν είναι μόνο το δικετυλένιο. Είναι και άλλα που είναι επικύνδινα και ένα ένα βγαίνουν στην φόρα. Στο περιοδικό nicotine and tobacco research που αναφέρεται ο γιατρός , μόλις δημοσιεύτηκε μελέτη Πολωνών επιστημόνων με συμπέρασμα: "Οι ατμοί από το η.τ. περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ενώσεις καρβονυλίου. Τόσο o διαλύτης όσο και η τάση εξόδου της μπαταρίας επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα των καρβονυλικών ενώσεων σε ατμούς ητ. Υψηλής τάσης ηλεκτρονικό άτμισμα μπορεί να εκθέσει τους χρήστες σε υψηλά επίπεδα καρβονυλικών ενώσεων." Η VG αναφέρεται ότι είναι πιο αθώα αλλά και πάλι περιέχει και αυτή αυτές τις ουσίες αλλά σε μικρότερο βαθμό. Και ποιος ξέρει πόσες άλλες ουσίες καρκινογόνες μένουν ακόμα να αποκαλυφτούν. Κάποια μέρα μακρινή , με αυτούς τους ρυθμούς που πάμε , πιστέυω τα υγρά θα είναι ασφαλή. Μέχρι τότε θα βασιζόμαστε στο φιλότιμο αυτών που εν γνώση τους μας πουλάνε δηλητήρια και αυτών που έχουν τις γνώσεις αλλά τις κρατάνε για καταλληλότερη χρήση.
Μέχρι να γίνει η μελέτη πραγματικά νόμιζα ότι υπήρχε ένας άνθρωπος που ξέρει τι κάνει και έχει την θέληση να προστατεύει πρώτα εμάς τους ατμιστές και αυτό ίσως από χαζομάρα κάπως με καθησύχαζε. Επίσης μου άρεσε να ατμίζω γιατί πραγματικά πίστευα ότι κάνω κάτι που δεν με βλάπτει. Μετά από αυτά που γίνανε και άλλα πολλά που διάβασα έχω πλέον την πεποίθηση ότι κανείς δεν θα βάλει την υγεία του καταναλωτή πάνω από τα συμφέροντά του. Το μόνο που σκέφτομαι πλέον είναι πότε και με πιο τρόπο θα κόψω το η.τ. όσο και αν με στήριξε απίστευτα αυτόν τον καιρό.