Καλησπέρα σε όλους.
Συγγνώμη που εξαφανίστηκα αλλά οι υποχρεώσεις είναι πλέον τόσες πολλές που δεν υπάρχει χρόνος ούτε για κάλυψη φυσικών αναγκών....
Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, και παρουσιάστηκε στο συνέδριο Global Forum on Nicotine που πραγματοποιήθηκε πριν 15 μέρες περίπου στη Βαρσοβία. Επίσης έχει κατατεθεί προς δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Nicotine and Tobacco Research, από τα πιο γνωστά περιοδικά παγκοσμίως στις μελέτες νικοτίνης και τσιγάρων.
Συλλέξαμε 159 υγρά (και συμπυκνωμένες γεύσεις) από όλο τον κόσμο. Όλα ήταν γλυκιές γεύσεις (καραμέλες, κρέμα, γάλα, βουτυρώδη, καφές, καπουτσίνο κλπ). Τα δείγματα αναλύθηκαν για την παρουσία διακετύλιου (Diacetyl) και acetyl propionyl (που χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο του diacetyl αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι προκαλεί τα ίδια προβλήματα στο αναπνευστικό).
Από τα 159 υγρά,
το 74% περιείχε diacetyl και/ή acetyl propionyl. Περισσότερο βρήκαμε diacetyl. Ως μέσος όρος, τα επίπεδα ήταν 100 φορές λιγότερα από το κανονικό τσιγάρο, αλλά σε μερικές περιπτώσεις τα επίπεδα ήταν τελείως ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ κι πολύ παραπάνω από τα κανονικά τσιγάρα
Πολλά από τα δείγματα που βρήκαμε να περιέχουν diacetyl προήλθαν από κατασκευαστές που δήλωναν ξεκάθαρα στα site τους ότι τα υγρά τους δεν περιέχουν diacetyl.
To συμπέρασμα κατά την γνώμη μας είναι πως πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΤΙΔΑ αρώματος, σε όλα τα αρώματα, και να δημοσιεύεται επίσημα το αποτέλεσμα ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να επιλέγει σύμφωνα με ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ κι όχι με προφορικές διαβεβαιώσεις.