Ναι αυτοί που το ίδρυσαν είναι εμποροι. Που δεν έχουμε καμια προηγούμενη εμπειρία με οργανισμούς, ευρωκοινοβούλια και λοιπά. Το κυνηγάμε όμως γιατί μας αφορά. Και εσάς σας αφορά.
Σέβομαι πολύ την απάντηση του StartSmoke. Σε αρκετά διαφωνώ αλλά είναι μια λεπτομερής απάντηση που δίνει τροφή για κουβέντα και ανοίγει
διάλογο. Παίρνει θέση.
Επικοινωνεί με τον κόσμο και λέει με σαφήνεια μια γνώμη.
Ίσως μέσα από από αυτή την επικοινωνία να υπάρξει η επιθυμητή συνέχεια.
Μέσα από σαρκασμό, απαξίωση και εξυπναδούλες δεν θα υπάρξει καμία συνέχεια και το υπογράφω.
Μπορεί οι Έλληνες να είμαστε υπερβολικά επιφυλακτικοί και μίζεροι με νέα πράγματα; Μπορεί.
Αυτό δεν σημαίνει πως οφείλουμε να αγκαλιάζουμε τα νέα πράγματα χωρίς κριτήριο.
Χρειαζόμαστε νέα και φιλόδοξα ξεκινήματα, όμως δεν χρωστάμε τίποτα σε κανένα πριν αποδείξει πως αξίζει την εμπιστοσύνη μας.
Υπάρχουν τρόποι, δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψει κανείς τον τροχό από το μηδέν.
0. [Επειδή είναι το απολύτως αυτονόητο] Ξεκινάς με τη στάση "κανείς δεν μου οφείλει τίποτα".
1. Δεν πείθεις κόσμο προσπαθώντας να τον "ντροπιάσεις" για να συμμετέχει. Σε κάποιους πιάνει αλλά οι πολλοί σε ξεγράφουν.
2. Έχεις παρουσία, εξηγείς τη στάση σου και ενημερώνεις με ειλικρίνεια (όπως ο StartSmoke).
3. Βλέπεις τι καλό έχουν κάνει άλλοι και το ακολουθείς.
Παράδειγμα:
Χαζεύω τη σελίδα της CASAA. Αμερικάνικη ένωση ατμιστών με σημαντική παρουσία εμπόρων. Οι αμερικάνοι δεν τη θεωρούν πολύ ενεργητική, έλπιζαν σε περισσότερα, πάντως είναι οργανωμένη, αναγνωρίσημη και έχει κάνει έργο.
Είναι απολύτως ενήμεροι για την παγκόσμια δυσπιστία των καταναλωτών (και όχι ελληνική, για να μην κοροϊδευόμαστε...) και δηλώνουν
Οι κανόνες της CASAA περιορίζουν αυστηρά των αριθμό των εμπόρων στο 1/3 ή λιγότερο [εννοείται του Διοικητικού Συμβουλίου] για να εμποδίσουν τα συμφέροντα της βιομηχανίας από το να έχουν πλειοψηφική ψήφο
Δεν το λέω για να βάλω λάδι στη φωτιά. Πιστεύω πως σε κάποια πράγματα οφείλουμε και μπορούμε να είμαστε ενωμένοι και να κινούμαστε μαζί. Αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως είναι λεπτό το θέμα, δεν είναι τρελοί οι σκεπτικιστές, ούτε ασχολούνται με την κατσίκα του γείτονα. Εξάλου αυτό υποστηρίζει (άρα το γνωρίζει καλά) και ο WVO. Μόνο που το έχει ως κάτι που "θα γίνει" και ως τότε παραμένει μια πρωτοβουλία κυρίως εμπορική (και ήδη λειτουργεί και διαφημιστικά, μην κρυβόμαστε!).
Δεν είναι κάτι "παγκόσμιο" επειδή βρήκε με 12 δολλάρια το κατάλληλο domain. Γίνεται παγκόσμιο όταν πείθει πολλούς από όλο τον κόσμο πως μπορεί να εκφράσει τους προβληματισμούς τους.
Το άλλο; Λεφτά σε κάτι που δεν έχει υπόσταση, διοικητικά μέλη με ονοματεπώνυμο, καταστατικό, λογιστικό έλεγχο και σαφή νομική παρουσία; Επειδή θα έχει στο μέλλον, κάποτε, όταν οργανωθούμε; Πρώτα στήνεις σωστά το μαγαζί και μετά βάζεις το κουμπί "donations".
Η ιστοσελίδα "λεπτομέρεια"; Σε οργανισμό που θέλει να είναι παγκόσμιος; Παίζουμε ή μιλάμε σοβαρά; Έχω ρίξει πολλαπλάσια μελέτη για λεπτομέρειες της δικής μου σελίδας που θα μπουν μόλις 50 άνθρωποι τη μέρα και ο WVO νομίζει (το έτος 2014 σχεδόν) πως αυτά είναι πολυτέλειες;
Πολυτέλεια η σωστή επικοινωνία, πολυτέλεια η οργάνωση, πολυτέλεια η πληροφοριακή σελίδα, πολυτέλεια τα οικονομικά, πολυτέλεια η ήπια συμπεριφορά, εμείς πρέπει να δείξουμε πίστη και να συμμετέχουμε γιατί λέγονται κάτι ωραία λόγια.
Το θέμα δεν είναι που δεν γίνονται όλα σωστά από την αρχή. Αυτό είναι αναμενόμενο και ανθρώπινο.
Το θέμα είναι πως επισημαίνονται τα προβλήματα και η στάση είναι να εθελοτυφλεί ο "οργανισμός" και να μεταφέρει το πρόβλημα στο κοινό: εμείς φταίμε που δεν δείχνουμε τυφλή εμπιστοσύνη. Συγνώμη, αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να γίνονται τα πράγματα (ή είναι ο τρόπος που κάποιες αιρέσεις χαλιναγωγούν το "ποίμνιό" τους).
Ας θεωρήσει τα λεγόμενά μου ο WVO μια φιλική προσφορά. Αν ρωτούσε επαγγελματίες των δημόσιων σχέσεων για το πώς απευθύνεσαι με συνέπεια σε κοινό νομίζω πως αυτά θα λέγονταν στο πρώτο 10λεπτο. Εγώ έδωσα 1,5 ώρα από τη ζωή μου να τα γράψω. Αντί για donation. Αλλά έχω την αίσθηση πως θα προτιμούσατε ένα like στο φατσομπούκι. Κι αυτό δεν είναι καλή αίσθηση να έχεις για οργανισμό που θέλει να σε εκπροσωπεί.
-------------------------------------------------------------------------
@ eBaron:
Εφόσον αυτοί που θεωρούν πως μιλάς επιθετικά είναι πολλοί -ας μην τα μασάμε, είναι πάααρα πολλοί- ήδη αυτό γίνεται πρόβλημα για τον οργανισμό. Μπορεί να το θεωρείς καλό σημείο της προσωπικότητάς σου, πάθος, ντομπροσύνη. Ίσως οι φίλοι σου να σε αγαπούν ακριβώς γι αυτό.
Με όλη την ειλικρίνεια σου λέω πως αυτά δεν συμβαδίζουν με ρόλο επικοινωνιακό, ρόλο spokesman. Δεν ταιριάζει ο ωμός λόγος σε αυτόν που καλείται να εκφράζεται συχνά δημόσια. Παραχώρησε αυτό τον ρόλο σε κάποιον άλλο, μείνε στις πράξεις, θα ωφελήσεις πολύ περισσότερο. Αντί για chairman ας μπουν τρία μέλη ως προσωρινοί "διευθυντές", κανείς τους έμπορος. Με ονοματεπώνυμα -προτιμότερα και με φωτογραφίες και βιογραφικά.
Οι εκπρόσωποι του WVO
οφείλουν να δίνουν όσες πληροφορίες μπορούν και να ανέχονται (τουλάχιστον!) τον σκεπτικισμό (ακόμα και την εχθρότητα) σαν φυσικό φαινόμενο για κάθε φορέα.
Η σελίδα:
Δεν μιλάμε για φρου-φρου και χλιδές. Μιλάμε για πληροφορίες.
Πρέπει να ανέβει προσωρινό καταστατικό το συντομότερο.
Να γράφεται σαφώς το νομικό καθεστώς του WVO. Κάποια ιδρυτική πράξη. Όχι κάποτε... ΧΘΕΣ!
Τα ιδρυτικά μέλη κάνει κακή αίσθηση να βρίσκονται φάτσα-κάρτα στο μανιφέστο και να είναι οι περισσότεροι έμποροι. Μοιάζει με κάρτα σπόνσορα. Ειδικά ο αριθμός των υπο-εταιριών HoL χτυπάει άσχημα, σαν να έχεις στήσει προσωπικό όχημα. Εφόσον έχουν ιδιαίτερο ρόλο στη λειτουργία του WVO -έστω προσωρινά- πρέπει κι αυτοί να έχουν όνοματεπώνυμο.
Να γίνει σαφής αναφορά για το ποιός διαχειρίζεται τα χρήματα των προσφορών μέχρι την ψήφιση κανονικού διοικητικού συμβουλίου. Το "Financially it will be supervised and regulated by a team of accountants" δεν αρκεί αφού ήδη δέχεστε χρήματα.
Αυτά προτείνω για αρχή, καλή δουλειά.