Διάβασα πάρα πολλά άρθρα στο διαδίκτυο που αφορούν στην ανάμιξη υγρών σε χημικά εργαστήρια.
Για να έχεις ακριβείς μετρήσεις σε γραμμάρια πρέπει να ξέρεις το ακριβές ειδικό βάρος του κάθε υγρού οπότε μετά να κάνεις την μετατροπή για να βρεις πόσα γραμμάρια είναι το 1 ml του Χ υγρού.
Εγώ προσωπικά δεν μπαίνω στην διαδικασία αυτή.
Το γούστο μας κάνουμε δεν παρασκευάζουμε φάρμακα.
Το να πέσεις έξω 1 ml στα 100 ml που θα παρασκευάσεις για μένα είναι αμελητέο, αν και με ογκομετρικό σωλήνα δεν πέφτεις έξω ούτε 10 εκατοστά του ml.
Γι αυτούς που θέλουν να κάνουν τις αναμίξεις τους με μεγάλη ακρίβεια υπάρχουν οι ογκομετρικοί σωλήνες σε ml (με υποδιαίρεση εκατοστού του ml).
Όλες οι συνταγές που κυκλοφορούν είναι σε ml, καθώς και τα αρώματα όλων των εταιρειών.
Γι αυτούς που θέλουν να κάνουν τις αναμίξεις τους σε γραμμάρια αν θέλουν ακρίβεια θα πρέπει να ξέρουν το ειδικό βάρος κάθε αρώματος ή βάσης, πράγμα που μάλλον θα γίνει κατά προσέγγιση γιατί στην ουσία δεν το γνωρίζουν επακριβώς. Ποιά εταιρεία θα σου δώσει το ειδικό βάρος του αρώματός της; Άρα με τη μέθοδο μέτρησης σε γραμμάρια η ακρίβεια πάει περίπατο.
Η μέτρηση του όγκου στο χημικό εργαστήριο γίνεται με τη βοήθεια ογκομετρικών οργάνων όπως είναι η προχοίδα, το σιφώνιο (πιπέτα), ο ογκομετρικός κύλινδρος, η ογκομετρική φιάλη κ.λ.π. όπως βλέπετε παρακάτω:

Η πιο ακριβής μέτρηση γίνεται με τον ογκομετρικό σωλήνα που υπάρχει σε χωρητικότητες από 1 ml έως 200 ml
Να σημειώσω ότι σέβομαι οποιαδήποτε διαφορετική γνώμη και ότι τα παραπάνω αποτελούν την δική μου άποψη για το θέμα μετά από διάβασμα και επικοινωνία με συγγενή μου χημικό που δούλευε στα χημικά εργαστήρια μεγάλης εταιρείας. Προσωπικά δεν σκάω αν μου ξεφύγει μία συνταγή, για μένα την κάνω. Αν κάτι δεν πάει καλά συμπληρώνω αυτό που νομίζω ότι λείπει. Πλέον λειτουργώ περισσότερο εμπειρικά και όχι με μεθόδους ακριβείας
|