Φτιάχνοντας υγρά μόνος μου για περίπου 1 χρόνο (λίγο) αλλά έχοντας δει κάποια πράγματα τόσο στην θεωρία (κάποια βιντεάκια του Πάνου απ' την AtmosLab) αλλά και εκ πείρας, ας πω κι εγώ κάτι, προσπαθώντας ν' απαντήσω και σε κάποια άλλα πράγματα που είδα ν' αναφέρονται:
- Συνταγή για άρωμα ΔΕΝ υπάρχει. Μπορεί να φτιάξω μία συνταγή κι εμένα να μου αρέσει, να την δώσω στον αδερφό μου και να του φαίνεται "άχρωμη", να την δώσω στην ξαδέρφη μου και να την ενοχλεί το πολύ άρωμα. Είναι θέμα ατμιστή, πόσο άρωμα θέλει. Για παράδειγμα εγώ φτιάχνω υγρά με προτεινόμενο 5% αλλά βάζω minimum 8%.
- Αυτό που λέει ο Πάνος (συγγνώμη που τον αναφέρω ονομαστικά) και έχω δει στην πράξη είναι ότι δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με ΤΟΣΟ λεπτομερείς μετρήσεις. ΟΚ, να φτιάξεις 10ml (δεν έχει νόημα να φτιάξεις τέτοια πόσότητα, ούτε για δοκιμή - προσωπική άποψη) έχει νόημα γιατί το 1ml είναι 10%. Αλλά για 100+ml που φτιάχνουμε, δεν έχει νήμα. Δεν λέω ότι τα πηγαίνω με το μάτι αλλά μισό ml πάνω, μισό ml κάτω, δεν έχει νόημα, αν σκεφτούμε ότι όλα αυτά επηρεάζονται και απ' την θερμοκρασία περιβάλλοντος, την παρτίδα, το δοχείο στ' οποίο θα φτιάξουμε το υγρό κτλ.
- Δεν χρησιμοποιώ σύριγγες ή πιπέτες. Δεν με βολεύουν, κρατούν άρωμα, δεν πλένονται, είναι δύσκολες σε παχύρρευστα υγρά. Χρησιμοποιώ ποτήρια ζέσεως από pyrex τα οποία (α) τα βρίσκεις εύκολα, (β) πλένονται, (γ) δεν χαλάνε, (δ) δεν κρατάνε άρωμα), (ε) έχουν διαβάθμιση και σου δίνουν την ακρίβεια που θέλεις. Το κακό τους είναι μόνο ένα: σπάνε. Οπότε θέλουν φροντίδα (όχι κάτι ιδιαίτερο, όπως προσέχεις το ποτήρι που πίνεις νερό).
- Για μένα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο χρόνος ωρίμανσης αλλά και η ανάδευση. Αλλιώς γεύομαι ένα υγρό μόλις το έφτιαξα, αλλιώς μετά από ένα μήνα (συνήθως τόσο τ' αφήνω να ωριμάσουν). Αυτό φαίνεται και στην απόχρωση του υγρού που αλλάζει όσο περνάει ο χρόνος. Σχετικά με την ανάδευση, αποφεύγω την μέθοδο του φραπέ, προτιμώ την περιστροφική ανάδευση. Έχω φτιάξει αναδευτήρα με παλιό ανεμιστηράκι Η/Υ κι ένα παλιό φορτιστή και μου έχει τύχει ν' αφήσω βάσεις ή υγρά να αναδεύονται για ώρες. Το κόστος είναι αστείο, ακόμα και αν δεν έχεις παλιό ανεμιστηράκι ή αν δεν μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου.
- Αν ένα υγρό δεν σου κάνει, δεν το πετάς. Αν βγει πιο βαρύ προσθέτεις μηδενική, αν σου βγει πιο ελαφρύ προσθέτεις νικοτινούχα, αν σου βγει με λιγότερο άρωμα το προσθέτεις, αν σου βγει με περισσότερο άρωμα, το αραιώνεις με την σωστή αναλογία μηδενικής και νικοτινούχας. Εγώ το βλέπω και ως προσωπικό στοίχημα, δεν είναι θέμα κόστους.
- Μονάδα μέτρησης των υγρών είναι τα ml, οι υπολογιστές των συνταγών είναι σε ml οπότε δεν βλέπω τον λόγο να μπλέκουμε τα γραμμάρια στο όλο θέμα. Επίσης, αν θυμάμαι καλά το manual της ζυγαριάς που έχω για την κουζίνα, η αντιστοίχηση των γραμμαρίων σε ml γίνεται βάσει του βάρους του νερού οπότε δεν έχει καμία σχέση με το βάρος των βάσεων και των αρωμάτων μας.