Τα ποσοστά που δίνουν οι εταιρείες για τα αρώματα είναι σε ml και όχι σε gr.
Πιστεύω ότι είναι λάθος να μετράμε τα ποσοστά των υγρών που θα αναμίξουμε σε γραμμάρια γιατί κάθε υγρό έχει και διαφορετικό ειδικό βάρος. Οπότε εκ των πραγμάτων οι μετρήσεις μας θα είναι λάθος.
Αν η κάθε εταιρεία μας έδινε τα προτεινόμενα ποσοστά σε γραμμάρια και όχι σε ml, τότε ναι οι μετρήσεις μας σίγουρα θα ήταν πιο ακριβείς με τέτοια ζυγαριά.
Επίσης αν μας έδιναν όλες μα όλες οι εταιρείες το ειδικό βάρος κάθε αρώματος και κάθε βάσης που παράγουν τότε πάλι θα μπορούσαμε με μία απλή μέθοδο των τριών να βρούμε τις ακριβείς ποσότητες που θα αναμίξουμε.
Μέχρι να γίνει όμως αυτό τις πιο ακριβείς μετρήσεις μπορούμε να τις κάνουμε μόνο με γυάλινους ή και πλαστικούς ογκομετρικούς σωλήνες διαβαθμισμένους ανά ml και με χωρητικότητες από 10 ml μέχρι και 200 ml. Ένα λινκ για παράδειγμα:
http://www.fabvape.gr/index.php?route=product/product&path=81_80&product_id=167Υπάρχουν και των 1 ml διαβαθμισμένοι ανά εκατοστό του ml σε πιο εξειδικευμένα καταστήματα, όπως σε εταιρείες προμήθειας αναλωσίμων για χημικά εργαστήρια κλπ.
Εγώ πάντως χρησιμοποιώ για τις αναμίξεις μου κοινές σύριγγες που τις προμηθεύομαι από το φαρμακείο της γειτονιάς (τις περισσότερες φορές δεν μου παίρνουν χρήματα γιατί είμαι πελάτης τους
) οι οποίες είναι πάρα πολύ ακριβείς με χωρητικότητες 1, 2, 5, 20, 60 ml.
H σύριγγα του 1 ml είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί (ινσουλίνης). Η ακρίβειά της είναι ανά ένα εκατοστό του ml. Δηλαδή διαιρεί το ml σε εκατό γραμμούλες. Υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια για τις αναμίξεις των αρωμάτων μας;
Και ένα τιπ για να χρησιμοποιείτε τις σύριγγες ινσουλίνης χωρίς πρόβλημα αναρόφησης του υγρού που είναι πηχτά:
Ζεσταίνετε την μεταλλική βελόνα της σύριγγας με έναν αναπτήρα και μετά αφού την κουνήσετε λίγο περιστροφικά να ανοίξει η τρυπούλα ελάχιστα περισσότερο την τραβάτε έξω, την βγάζετε και την πετάτε. Είναι έτσι και αλλιώς άχρηστη. Έτσι δουλεύει άνετα με τα υγρά μας. Οι μεγαλύτερες σύριγγες δεν έχουν πρόβλημα γιατί η βελόνες είναι αφαιρούμενες.
Τώρα πώς θα γεμίσετε π.χ. σε μία σύριγγα υγρό βάσης 30 ml;
Παίρνετε την σύριγγα των 50 ml πετάτε την βελόνα, βάζετε γάντια μιας χρήσεως και αφού βγάλετε το έμβολο της σύριγγας, βουλώνετε με το δάκτυλο στο σημείο που προυπήρχε η βελόνα και γεμίζετε με υγρό μέχρι να φθάσει στα 30 ml.
Κατόπιν βάζετε το έμβολο της σύριγγας ίσα που να εφαρμόσει, αναποδογυρίζετε την σύριγγα να πάει το υγρό προς το έμβολο και απομακρύνετε το δάκτυλο, Αν θέλετε αφαιρείται τον υπόλοιπο αέρα και αδειάζετε το περιεχόμενο στο μπουκαλάκι που θα κάνετε την ανάμιξη.
Απλά πράγματα. Για το ότι οι σύριγγες ξεβάφουν εξωτερικά οι ενδείξεις, μετά από 10 αναμίξεις μπορείς να πάρεις άλλες. Εγώ χρησιμοποιώ τις ίδιες 6 μήνες και μόνο μία ξέβαψε. Υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία και το κόστος είναι αμελητέο.
Αυτά τα λίγα και ελπίζω να βοήθησα κάποιους να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους.
Εγώ πάντως πλέον αναμιγνύω τα υγρά μου με απίστευτη ευκολία και ακρίβεια ακόμη και σε ποσότητες κάτω των 10 ml που κάνω για δοκιμές.
σωληνωΣτα φαρμακεία υπάρχουν σύριγγες