Μου έστειλε η
eCig Hellas τον Russian 91% V3 για παρουσίαση. Τα κομμάτια που παρέλαβα είναι μπρούτζινα δείγματα προπαραγωγής. Τα κανονικά θα είναι φυσικά σε ανοξείδωτο ατσάλι. Η τιμή θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα και θα περιλαμβάνει κάποια ανταλλακτικά μαζί με ένα μπουκαλάκι Cigarillo Black Label
.
Μου ήρθαν δύο τεμάχια. Ένα με μεταλλικό κι ένα με διαφανές τζαμάκι. Στη φωτό αριστερά είναι ο τωρινός ρώσος και δεξιά οι νέες εκδόσεις. Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση είναι ο θετικός πόλος. Είναι αυτορυθμιζόμενος με ελατήριο, όχι χειροκίνητος με βίδα όπως μέχρι τώρα. Στην πράξη δουλεύει τέλεια και ταίριαξε απόλυτα όπου και να τον βίδωσα. Η πλαϊνή βίδα ρύθμισης αέρα έχει πιο πλατύ κεφάλι και καλύτερο αυλάκι.
Αν και είναι κομμάτια προπαραγωγής τα σπειρώματα είναι εξαιρετικά, ένα κλικ καλύτερα του τωρινού Russian (όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο). Τα o-rings είναι σιλικονούχα πολύ καλής ποιότητας και όχι λαστιχένια (το μελανό σημείο του ρώσου που όμως δεν μου δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στους 3 μήνες χρήσης).
Η βάση και τα 3 κομμάτια που απαρτίζουν το τανκ είναι απόλυτα εναλλάξιμα με τον υπάρχοντα Russian. Η μεγάλη διαφορά είναι στην καμπάνα που τώρα είναι ένα ενιαίο κομμάτι. Καμπάνα, καμινάδα και drip tip όλα σε ένα. Το επάνω καπάκι επίσης είναι διαφορετικό καθώς περνάει από μέσα του όλη η κατασκευή. Μου άρεσε πολύ το o-ring σ' αυτό το καπάκι, καθώς είναι χωνευτό και δεν μπορεί να φύγει. Αυτό το σημείο ήταν η αχίλλειος πτέρνα του υφιστάμενου ρώσου καθώς μπορούσε να φύγει πολύ εύκολα στο πλύσιμο.
Η καμπάνα είναι τηλεσκοπική και έχει στοπ στο πάνω μέρος. Όσο ξεβιδώνουμε τόσο ανοίγει η ροή του υγρού μέχρι να τερματίσει στο επάνω καπάκι.
Αριστερά η βάση του Russian, δεξιά η βάση του Russian V3. Τα αυλάκια που ανεβαίνουν προς τη φυτιλοαντίσταση είναι πιο βαθιά στον V3 επιτρέποντας καλύτερη τροφοδοσία με υγρό ακόμα κι όταν η καμπάνα είναι εντελώς κλειστή.
Στο πρώτο στήσιμο παιδεύτηκα πολύ. Έβαζα τα σύρματα κάτω από τις βίδες, έσφιγγα και... τζίφος. Έφευγαν από τη θέση τους. Όσο κι αν προσπάθησα δεν κατάφερα να στερεώσω τα σύρματα. Ο λόγος είναι απλός αν δει κανείς τις βίδες των δύο Russian. Στον κανονικό οι βίδες σχηματίζουν ορθή γωνία στο κάτω μέρος του κεφαλιού. Στον V3 είναι κωνικές πετώντας έξω το σύρμα μόλις βιδώσουμε.
Τελικά για να στηθεί πρέπει να περάσουμε το σύρμα κάτω από την τρύπα που υπάρχει στο θετικό πόλο και να σφίξουμε τη μια άκρη. Μετά φέρνουμε την άλλη άκρη του σύρματος μια βόλτα γύρω από τη βίδα του αρνητικού πόλου και σφίγγουμε. Με αυτό τον τρόπο το σύρμα στην κυριολεξία αγκυρώνεται και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει ή να κοπεί κατά τη χρήση. Πολύ παίδεμα όμως. Προτιμώ τις βίδες του απλού Russian και να είναι δική μου επιλογή πώς θα στηρίξω το σύρμα.
Επίσης δεν μου άρεσε η βίδα αναπλήρωσης στο κάτω μέρος. Είναι πολύ κοντύτερη από του τωρινού ρώσου με αποτέλεσμα να μην μπορείς να την πιάσεις εύκολα. Είδα και κάποιες υγρασίες (όχι διαρροές) εκεί στη χρήση. Θα ήθελα να αντικατασταθεί με μακρύτερο σπείρωμα που θα σφραγίζει καλύτερα.
Το setup που χρησιμοποιούσα στον Russian ήταν το
. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στον V3 επειδή δεν μπορείς να δεις και να τακτοποιήσεις τα φυτίλια από το πάνω μέρος της καμπάνας. Έτσι χρησιμοποίησα
. Δεν μπορείτε λοιπόν να κάνετε όλα τα setup που παίζουν στον Russian αλλά στην πράξη δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Σε micro coil επίσης δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Σε απόδοση είναι - όπως ανέμενα - απίστευτος. Η γεύση είναι στα ίδια επίπεδα με του απλού ρώσου, ίσως λίγο καλύτερη ιδιαίτερα με ανοικτή καμπάνα. Αυτά σε σχετικά χαμηλά watt (8-10). Όσο όμως ανεβαίνουμε σε ισχύ αρχίζει και δείχνει τα δόντια του. Στα 15 watt ο Russian άρχισε να μου δίνει στεγνό/καμένο ενώ ο V3 πυροβολούσε ακατάπαυστα χωρίς αλλοίωση γεύσης.
Φυσικά στον υπάρχοντα ρώσο μπορείτε να ανεβείτε και παραπάνω σε ισχύ αν σφίξετε περισσότερο το βιδάκι του αέρα ώστε να τραβάει περισσότερο υγρό. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον V3. Εγώ τους δοκίμασα και τους 2 με σχετικά αεράτη ρύθμιση τζούρας.
Κάποιες υγρασίες που εμφανίζονταν μερικές φορές από το drip tip όταν γύριζα τον παλιό για να γεμίσω δεν μου παρουσιάστηκαν στον V3.
Συνολικά θα έλεγα ότι είναι μια καλύτερη έκδοση. Ίδιας φιλοσοφίας αλλά εντελώς διαφορετικής σχεδίασης.
Δεν μου άρεσαν μόνο τα βιδάκια. Κάποιοι θα στεναχωρηθούν επειδή δεν παίρνει drip tip της αρεσκείας τους. Εμένα δεν με πείραξε καθώς χρησιμοποιούσα τον ρώσο με το δικό του επιστόμιο. Θα σας αποζημιώσει όμως με την εξαιρετική του απόδοση σε υψηλές απαιτήσεις ισχύος.