Καλησπέρα σε όλους, με λένε Μαρίνα, είμαι 37 ετών, μηχανικός στο επάγγελμα, και καπνίζω (ή απότι φαίνεται κάπνιζα) κ.τ. 19 χρόνια (1 πακέτο την πρώτη δεκαπενταετία φτάνοντας τα τελευταία χρόνια 1.5 με 2 πακέτα σε βαριά τσιγάρα). Άρχισα με η.τ. εδώ και 10 μέρες, και εκτοτε δεν έχω κάνει κ.τ.
Είχα αρχικά σκεφτεί να ποστάρω μόλις έκλεινα τον 1 μήνα χωρίς κ.τ., βάζοντας το και ως ένα σημείο "καμπής". Βλέπω όμως ότι περνώντας οι μέρες, όχι απλά δεν αποζητώ το κ.τ., αλλά έχω αρχίσει να σταματάω να μετράω πια τις μέρες διακοπής. Αυτό μου λέει ότι θα παραμείνω στο η.τ. για καιρό, τουλάχιστον εκτός σημαντικού απροόπτου. Ήταν κάτι που πραγματικά δεν το περίμενα, όχι ότι θα το πάλευα με το η.τ., γιατί ξεκίνησα με πραγματική θέληση να κόψω το κ.τ. μετά από τόσα χρόνια, κι έχοντας δει το κακό που προκάλεσε στον πατέρα μου ( με τον οποίο, μέχρι το τέλος μπαινοβγαίναμε στα πνευμονολογικά νοσοκομεία για χρόνια, ενώ τα τελευταία 5 ήταν σε μόνιμη παροχή οξυγόνου, μη σταματώντας όμως ποτέ τη συνήθεια κ.τ., η οποία μετρούσε πάνω από 60 χρόνια), αλλά ότι θα μου ήταν τελικά τόσο εύκολο. Πίστευα ότι θα ήταν ένα υποκατάστατο με δυσκολίες, βλέπω όμως ότι είναι ένα πολύ αντάξιο υποκατάστατο.
Το φόρουμ εδώ είναι καταπληκτικό από κάθε άποψη. Φοβερά οργανωμένο, παρέχει ηθική υποστήριξη και πολύτιμες συμβουλές που ειδικά σε ένα νεότερο στο άθλημα είναι πολύτιμη, πόσο μάλλον τις πρώτες μέρες που αν δεν έχει φίλους/γνωστούς στο η.τ. είναι σε μόνιμη αμφισβήτηση της επιλογής του. Επίσης το περίπτερο με το κ.τ. είναι πάντα μια ανάσα δίπλα, και τις πρώτες μέρες είναι πολύ εύκολο μια βόλτα ως εκεί για επιστροφή στις παλιές συνήθειες! Το φόρουμ εδώ, εμένα προσωπικά με βοήθησε να ξεχάσω μια τέτοια επιλογή και να συγκεντρωθώ στις πραγματικά πολλές που υπάρχουν στο η.τ. κι ας μην είναι εντελώς δίπλα.
Πιστεύω ότι είμαι κάπως τυχερή που η αγορά του η.τ. έχει βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με βάση τα όσα διαβάζω στο φόρουμ. Αυτό όμως μου ενισχύει και την άποψη ότι πολλά από τα μέλη εδώ απέδειξαν την αγάπη τους να κάνουν το η.τ. μια πολύ πιο ποιοτική και υγιεινή επιλογή για τον εαυτό τους, επενδύοντας χρόνο, υπομονή και χρήμα σε χρόνια που οι επιλογές ήταν πολύ πιο περιορισμένες. Αυτό μόνο καλά έχει για όποιον διαβάζει το φόρουμ, καθώς εκμεταλλεύεται όλη αυτήν την εμπειρία μέσω του πλήρως οργανωμένου υλικού που παρέχεται. Σημειώνω ότι η γενικότερη εμπειρία από το φόρουμ είναι εντυπωσιακή, συγκρινόμενη σε σχέση με ελληνικά (αλλά και ξένα φόρουμ) διαφόρων ειδικοτήτων και γνωστικών αντικειμένων, με τα οποία έχω ασχοληθεί (ως αναγνώστης) είτε λόγω επαγγέλματος ή λόγω άλλων ενδιαφερόντων.
Κλείνοντας αναφέρω ότι βλέποντας τη χρήση η.τ. σε μένα, δόθηκε κίνητρο και ξεκίνησαν κι άλλα 3 άτομα. Το πόσο θα μείνουν ή μείνουμε όλοι μας θα δείξει....Νομίζω καταλυτικό ήταν ότι γνωρίζοντας του πόσο σημαντικό ήταν για μένα να καπνίζω και πόσο αδιανόητο να μην έχω κ.τ. πάνω μου, η ευκολία με την οποία το ξέχασα και κάνω αποκλειστικά η.τ. ήταν ένα τρανταχτό επιχείρημα. Πιστεύω ότι τελικά αυτοί που εκτιμούν πιο πολύ το η.τ. είναι οι πιο φανατικοί καπνιστές, γιατί βρίσκουν σε αυτό πράγματα που ήθελαν να έχουν χωρίς τα υπόλοιπα που με τα χρόνια το κ.τ. σε κάνει να κουβαλάς και να μην απολαμβάνεις τίποτε πια, ούτε καν στην πρώτη 'τζούρα'. Κι έτσι, η ποιότητα της ευχαρίστησης που προσφέρει το η.τ. είναι το πρώτο που εκτιμάς, όταν βέβαια γίνουν οι κατάλληλες επιλογές υλικού...Μετά απλά πολεμάς με τη συνήθεια, έχοντας όμως ένα πολύ γερό σύμμαχο. Σε αυτό βλέπω να συμφωνούν διάφορα μέλη με τα ποστ τους...είναι σα να λένε όλοι την ίδια περίπου ατάκα 'αφού το έκοψα εγώ με το η.τ. ε τότε....μπορούν όλοι!'. Δε νομίζω ότι είναι τυχαίο!
Μακρυγόρησα πολύ κι ελπίζω να μην κούρασα...Συγχαρητήρια σε όλους, κι ελπίζω να παραμείνω συνατμίστρια για πολύ καιρό