Προειδοποίηση

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το site και η δημόσια συζήτησή μας απευθύνεται μόνο σε άτομα ήδη εξαρτημένα από τη νικοτίνη που ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για θέματα γύρω από το άτμισμα και είναι άνω των 18 ετών


Προς τους ενήλικες: Το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ορατό μετά την εγγραφή σας στο φόρουμ

345 επισκέπτες, 2 χρήστες
Mimhsdr, costasibiza84

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ


Google (site search)   

    

Αναζήτηση vaping

    
   

Αποστολέας Θέμα: Αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων: Τα e-liquids και τα η.τ. δεν είναι φάρμακα  (Αναγνώστηκε 1768 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • Ο τέως admin
  • Διακεκριμένο μέλος
  • *****
  • Join Date: Μαΐ 2009
  • Μηνύματα: 5632
  • Φύλο: Άντρας
Πηγή: http://www.ovg.nrw.de/presse/pressemitteilungen/27_130917/index.php

     Η 13η Γερουσία του Ανώτατου Διοικητικό Δικαστηρίου αποφάνθηκε σήμερα σε τρεις περιπτώσεις ότι η νικοτίνη που περιέχουν τα υγρά (τα λεγόμενα e-liquids) τα οποία εξατμίζονται και εισπνέονται κατά τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεν είναι φάρμακο, και κατά συνέπεια, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι και τα ίδια ιατρικές συσκευές.

    Στην πρώτη περίπτωση, μια γυναίκα είχε καταγγείλει ένα κατάστημα που πουλούσε ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης και δραστηριοποιείται στο Wuppertal και αν η υπηρεσία υγείας της πόλης του Wuppertal απαγορεύει την πώληση υγρών αναπλήρωσης με νικοτίνη, με το σκεπτικό ότι δεν είναι εγκεκριμένα φάρμακα. Το διοικητικό δικαστήριο του Ντίσελντορφ απέρριψε την προσφυγή της στο Πρωτοδικείο. Κατόπιν εφέσεως,, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση.

    Αντικείμενο της δεύτερης περίπτωσης ήταν ένα δελτίο τύπου του Υπουργείο Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στις 16 Δεκέμβριο του 2011, στο οποίο υπήρχε προειδοποίηση για τη διανομή της νικοτίνης να κατακρατηθούν τα υγρά αναπλήρωσης επειδή είναι φάρμακα των οποίων η διανομή τιμωρείται χωρίς επίσημη έγκριση. Και πάλι, το Διοικητικό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ είχε απορρίψει τον ισχυρισμό ενός κατασκευαστή υγρών αναπλήρωσης για να σταματήσει αυτή τη δήλωση, αν και το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε εξαγγείλει με συνοπτικές διαδικασίες στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, να απέχουν από αυτή τη δήλωση: Τέτοια υγρά δεν αποτελούν φάρμακα (βλ. δελτίο Τύπου η OVG NRW της 23ης Απριλίου 2012). Και πάλι, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της κύριας δίκης.

    Στην τρίτη περίπτωση, δύο εταιρείες καταγγέλθηκαν ότι κατασκευάζουν και διανέμουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης. Ήθελαν να προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών για να καθοριστεί δικαστικώς ότι ούτε τα υγρό αυτά είναι φάρμακα φάρμακα ούτε οι συσκευές για την εξάτμιση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ιατρικές συσκευές. Αυτή η προσφυγή, είχε γίνει ήδη δεκτή από το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επικύρωσε την εν λόγω απόφαση επί της προσφυγής.

    Προς στήριξη των τριών αποφάσεων, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έχει κατ' ουσίαν, αποφασίσει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη δεν είναι φαρμακευτικά προϊόντα γιατί εξ' ορισμού δεν ενδείκνυνται ή συστήνονται ως μέσα θεραπεία, περιορισμό ή πρόληψη ασθενειών.  Επίσης τα υγρά δεν είναι φάρμακα και εκ της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έπρεπε να αποφασιστεί αν ένα προϊόν είναι φάρμακο ως εκ της λειτουργίας του , αναλύοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, δηλαδή τη σύνθεση, τις μεθόδους της χρήσης του, τον όγκο διανομής, την αναγνωρισιμότητα της μάρκας από τους καταναλωτές και τους κίνδυνους της χρήσης. Η εφαρμογή των κριτηρίων αυτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη δεν είναι φάρμακα. Τα φάρμακα συνήθως έχουν ένα θεραπευτικό σκοπό. Αυτοί οι όροι δεν πληρούνται από τα υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη. Έτσι, τα υγρά αυτά δεν είναι κατάλληλα, ούτε αποσκοπούν να πετύχουν μια μακροχρόνια διακοπή του καπνίσματος. Αποστασιοποιήθηκε τόσο από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας, όσο και από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο και τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.
    Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έχει εγκρίνει και στις τρεις περιπτώσεις, την προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.

Η μετάφραση είναι πρόχειρη, αν υπάρχει κάποιος γνώστης γερμανικών, ας μας προτείνει διορθώσεις αν και όπου υπάρχουν σοβαρά λάθη.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπ 18, 2013, 01:32 από Atmos »

 

Τελευταία θέματα

Τίτλος Πίνακας Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
Omerta Liquids Shake and Vape 36 24098 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 19, 2025, 19:42
από Dimitrisbo
Επισκευάσιμοι ατμοποιητές- Νέες κυκλοφορίες Επισκευάσιμοι ατμοποιητές 2738 738385 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 19, 2025, 18:15
από Aoratix
VOOPOO VINCI SPARK 220 KIT [Ηλεκτρονικά mods] 0 68 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 19, 2025, 15:24
από zamploutos
HALO αρωματα!!! [Αρώματα] 444 97018 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 18, 2025, 16:21
από Neopard
Υγρά Tom Klark's [Υγρά που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα] 21 12364 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 15, 2025, 20:08
από infernity
Τσιγαρίσιες γεύσεις (καπνικά υγρά ή αρώματα) ΥΓΡΑ (γενικά) 1480 403858 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 09, 2025, 11:47
από Επιτέλους το έκοψα
Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων [Νομοτεχνικά] 43 6914 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 01, 2025, 14:23
από Chris66
Vape distillery bubblegum Ιδιοκατασκευές υγρών 4 3561 Τελευταίο μήνυμα Απρ 26, 2025, 20:20
από Stavkal
Shake and Vape - Ερωτήσεις εξπρές και γενικές πληροφορίες Shake and Vape 1836 386419 Τελευταίο μήνυμα Απρ 22, 2025, 18:10
από tony1976
Γενικά για τις δημοσιεύσεις και τις έρευνες γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ 1494 271977 Τελευταίο μήνυμα Απρ 18, 2025, 17:00
από elr4cs
Επισκευάσιμοι ατμοποιητές. Ερωτήσεις EXPRESS Επισκευάσιμοι ατμοποιητές 4713 746913 Τελευταίο μήνυμα Απρ 18, 2025, 14:53
από geoliol
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ για τα υγρά γενικά. Βασικές πληροφορίες ΥΓΡΑ (γενικά) 1724 272719 Τελευταίο μήνυμα Απρ 14, 2025, 05:33
από Perry