Η άποψη μου είναι και ΝΑΙ και ΟΧΙ....
Υπάρχουν αρώματα που από την πρώτη στιγμή (αφού γίνει η σχετική ανάδευση, χωρίς φραπέδιασμα πάντα) δίνουν στο υγρό το άρωμα και αυτό πρακτικά δεν αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Τα αρώματα αυτά είναι συνήθως όξινα, φρουτένια που πρακτικά δεν σκουραίνουν με τον χρόνο και παραμένουν σχετικά διαφανή για αρκετό καιρό. Κλασικό παράδειγμα, από αυτά που χρησιμοποιώ, το κεράσι του Atmos, το Black Cherry TPA, τα μηλαράκια του atmos και άλλα...
Υπάρχουν όμως και αρώματα που αλλάζουν ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ με τον χρόνο, το πιο χαρακτηριστικό είναι η Βανίλλια του Atmos, η οποία στην αρχή είναι ένα σχεδόν άχρωμο και άγευστο υγρό. Όταν την πρωτο-χρησιμοποίησα για να καταλάβω το άρωμα, έβαλα πάνω από τη τριπλή προτεινόμενη περιεκτικότητα, όμως σε λίγες μέρες σκούρυνε, σχεδόν μαύρισε και η ένταση του αρώματος ήταν τέτοια που ήταν αδύνατο να ατμιστεί. Εδω προφανώς κάτι συμβαίνει... δεν είναι απλώς ανάμιξη. Το ίδιο συμβαίνει και με την βουτηροκαραμέλα της ΤΡΑ, ένα ελαφρά υποκίτρινο υγρό μετατρέπεται σε "κοκα-κόλα" σε καμιά δεκαριά ημέρες και η γεύση του δυναμώνει με ανάλογο τρόπο. Άλλο κλασικό παράδειγμα αρωμάτων που αλλάζουν δραματικά, είναι κάποια καπνικά της FA, όπως το Dark Vapure και το RY4, τα οποία αρχικά είναι "ρηχά", "χλωρά" και "άγευστα", ειδικά στις προτεινόμενες αναλογίες, ενώ αλλάζουν τελείως χαρακτήρα και χρώμα σε περίπου 15 ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάποια υγρά After-8.
Αν συνεχίσω θα βρώ αρκετά ακόμα που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες, σαν γενικός κανόνας (εμπειρικός αφού δεν έχω τις γνώσεις χημείας για να τον τεκμηριώσω) τα "ξινά" διαφανή υγρά δεν χρειάζονται "ωρίμανση", αντίθετα τα "μπάσα" υγρά (καπνοί, βανίλιες, καραμέλες κλπ) που συνήθως έχουν χρώμα, που αλλάζει, θέλουν την "ησυχία" τους για 10-15 ημέρες.
Επίσης παρατήρησα ότι τα υγρά που θέλουν "ωρίμανση" κάποια στιγμή κορυφώνουν την απόδοση και τη γεύση τους και αν τα αφήσεις ακόμα παραπάνω εκφυλίζονται και χάνουν τα χαρακτηριστικά τους. Κάποια υγρά που τα έχω "ξεχάσει" 2-3 μήνες έχουν γίνει αγνώριστα και μη ατμίσιμα.... (συμβαίνει αυτό που λέει ο exispathi, ίσως γιατί κάποια αρώματα αποτελούνται από ένα μίγμα αρωματικών ουσιών που έχουν κάποια κοινή ουσία-βάση, καθώς τα επιμέρους αρώματα εξατμίζονται μένει κυρίως το κοινό κομμάτι που κυριαρχεί)
Όπως και να'χει είναι σημαντικό να ξέρουμε την συμπεριφορά των αρωμάτων μας με το χρόνο. Η συμπεριφορά αυτή μου καθορίζει και τη ποσότητα που φιάχνω το κάθε υγρό. Τα κεράσια που μου αρέσουν γενικώς, γνωρίζοντας ότι δεν αλλάζουν τα φιάχνω σε παρτίδα των 100 ml, αντίθετα κάποια άλλα όπως το dark vapure, το φιάχνω σε μικρές παρτίδες των 10ml εβδομαδιαία, και κρατάω "κάβα" τουλάχιστον 2 παρτίδες ωστε να πέφτει η κατανάλωση του υγρού πάνω στο 15ημερο.