Πάνο για καθαρά ψυχολογικούς λόγους τον έστριβα πολύ σφιχτά, τώρα πιά τον στρίβω μέχρι να σταματήσει χωρίς να βάζω καθόλου δύναμη και μέχρι τώρα δεν έχω θέματα με το oring.
Και μια πιο πρακτική ερώτηση. Έχω προσέξει πως όταν γεμίζω μέχρι το επάνω τζαμάκι, στις πρώτες τζούρες μπορεί να βγάλει λίγο υγρό στο «χωνί» του stop του επιστομίου. Αυτό φαντάζομαι είναι λόγω της υπερτροφοδοσίας, και με λίγο σκούπισμα στρώνει, μήπως όμως κάνω κάτι λάθος και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει; Δεν τον γεμίζω ποτέ μέχρι πάνω έτσι κι αλλιώς.
Πάμε στο θέμα μου. Παρατήρησα τελικά πως σχεδόν κάθε φορά που τον αφήνω όρθιο υπάρχει μια ελάχιστη διαρροή, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες απλά προκαλεί μπουρμπουλήθρες, κατά περίπτωση όμως μπορεί να «πλημμυρίσει» το βαρελάκι. Ακόμα και έτσι όμως, δεν είναι απαραίτητο να πετάξετε την κεφαλή:
1) Υπό φυσιολογικές συνθήκες μετά από ένα 8ωρο «ορθοστασίας» υπάρχει διαρροή λίγων σταγόνων προς τον πόλο. Κάποιες φορές η διαρροή αυτή είναι εμφανής (με τη μορφή μπουρμπουλήθρας στη τζούρα) και από το πρώτο μισάωρο. Βέβαια στην πρώτη τζούρα οι σταγόνες ανεβαίνουν στην αντίσταση χωρίς καν να χρειάζεται να στρίψω και να βάλω χαρτοπετσέτα στο σωληνάκι, ενώ όταν ο ατμοποιητής είναι πάνω στη μπαταρία ίσως χρειαστεί σκούπισμα από μια ή δυο σταγόνες που έχουν φτάσει στον πόλο.
Ερώτηση: όσο και να με ξενερώνει αυτό (κυρίως λόγω φόβου, δείτε παρακάτω) λογικά οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας του. Το θέμα μου είναι κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι «επικίνδυνο» όσον αφορά την καλή λειτουργία ατμοποιητή ή/και μπαταρίας; Όταν είμαι σπίτι εντάξει, τον βγάζω και σκουπίζω τον πόλο, όταν είμαι έξω θα πρέπει να το κάνω άμεσα μόλις καταλάβω τη διαρροή, ή (αφού δεν είναι μεγάλη) συνεχίζω να ατμίζω και στην πρώτη ευκαιρία καθαρίζω;
α) Δεν γνωρίζω γιατί δεν έχω πειραματιστεί επί της ουσίας, αν τυχόν οι δονήσεις (π.χ. σε αυτοκίνητο, μετρό, ακόμα και περπάτημα) επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο, προκαλώντας έστω και λίγο μεγαλύτερη διαρροή. Εφόσον όμως μιλάμε για μια-δυο σταγόνες, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει θέμα.
2) Εάν και εφόσον υπάρξει σημαντική διαρροή, αυτή μπορεί οφείλεται σε τρεις παράγοντες:
α) Προβληματική κεφαλή/παρτίδα κεφαλών: μου έχει συμβεί δυο-τρεις φορές ακόμα και σε πολυβολτική μπαταρία, απευθείας μετά το γέμισμα χωρίς να ατμίσω σχεδόν καθόλου να έχω ασταμάτητη διαρροή, σε 5-6 ώρες όρθιος ο Gemini είχε αδειάσει το μισό υγρό από το σωληνάκι της αντίστασης. Παρά την «αργή» διαρροή καταλαβαίνετε το τεράστιο πρόβλημα, φαντάζομαι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι από το να αλλάξουμε κεφαλή, ή να την έχουμε ως backup (μονίμως σε πλάγια θέση για άτμισμα στο γραφείο ή στο σπίτι).
β) Λάθος του χρήστη ή ζημιά από πτώση: ακριβώς ότι συνέβη με το πολύ σφιχτό βίδωμα της κεφαλής, με αποτέλεσμα να κοπεί το oring. Αρκετή προσοχή γιατί σε τέτοια περίπτωση πρέπει να ψάχνουμε για νέο oring (εγώ απλά άλλαξα τη βάση). Ακόμα, σε δυο περιπτώσεις (η μια χτες), παρατήρησα ακατάσχετη διαρροή μετά από πτώση σε ατμοποιητή/κεφαλή που μέχρι εκείνη τη στιγμή δούλευε άριστα. Στη πρώτη περίπτωση απλά είχα τον Gemini επάνω στην όρθια μπαταρία και έπεσε επάνω στο τραπέζι, ούτε δεκαπέντε εκατοστά ύψος (!). Στην δεύτερη μου έφυγε από την επάνω τσέπη του μπουφάν και έπεσε σε πάτωμα (μάρμαρο). Το περίεργο ήταν πως στην περίπτωση αυτή πέρασαν τρεις με τέσσερις ώρες μέχρι να έχω σημαντική διαρροή, ενώ δεν υπήρχε εμφανής ζημιά π.χ. κάποιο σπασμένο oring ή μετατόπιση της κεφαλής μέσα στο βαρελάκι.
γ) Χρήση απλών μπαταριών: κάτι που διάβασα στο παρόν θέμα, αφού πέταξα τουλάχιστον τέσσερις κεφαλές ως προβληματικές. Λόγω του ότι η λειτουργία του Gemini βασίζεται στην υπερτροφοδοσία, οι απλές μπαταρίες δεν έχουν την τάση να ατμοποιήσουν πλήρως το υγρό που προωθείται στην αντίσταση (ίσως αναλόγως του υγρού-εξηγώ παρακάτω). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μικρή ή μεγάλη ποσότητα να διαρρέει προς τον πόλο από το σωληνάκι. Από προσωπική εμπειρία τώρα, αυτό μου συνέβη σε πιο αραιό υγρό (με αναλογία 50/50) και όχι σε αποκλειστικά VG υγρό, ίσως βέβαια να ήμουν και τυχερός. Όπως και να'χει, πολυβολτικές και άτμισμα στα 4.4v-4.6v για εμένα είναι μονόδρομος με τον συγκεκριμένο ατμοποιητή. Ακόμα και στα 4.8v δηλαδή, που ίσως θεωρούνται πολλά volts για αντίσταση 2.0Ω-2.2Ω, στα υγρά που ατμίζω δεν έχω παρατηρήσει καμία αλλοίωση. Για να μην αναφερθώ καν στην τεράστια διαφορά απόδοσης (γεύση, χτύπημα, ποσότητα ατμού) από μια απλή eGo των 3.4v(?).