Εγώ θα προχωρήσω την κουβέντα ένα επίπεδο παραπάνω και θα επεκταθώ στα ασφαλιστικά συστήματα.
Ως γνωστόν, δύο είναι τα βασικά μοντέλα κοινωνικής ασφάλισης, το αναδιανεμητικό (Ευρώπη και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου) και το κεφαλαιοποιητικό (Αμερική).
Στο πρώτο, πληρώνονται εισφορές, όχι για να μαζευτεί ένα κεφάλαιο αλλά για να πληρώνονται οι συντάξεις των παλαιών και αυτό συνεχίζεται εσαεί. Αξίωμα: για να δουλέψει απρόσκοπτα, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ασφαλισμένοι ανά ένα συνταξιούχο, και πρέπει και οι εισφορές να πληρώνονται στην ώρα τους.
Στο δεύτερο, πληρώνονται εισφορές σε ένα ταμείο διαχείρησης, ώστε όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης, να "αγοραστεί" ένα συνταξιοδοτικό πλάνο, το οποίο πληρώνει είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις.
Κατά κύριο λόγο, όπου λειτουργεί το δεύτερο, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι πανάκριβη και έτσι όλοι ασφαλίζονται.
Επίσης, στο δεύτερο, τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν τραγικά αν είσαι καπνιστής.
Και όμως, στην Αμερική, τα τσιγάρα είναι πανάκριβα. Και όμως, η φορολογία τους είναι απίστευτη. Και όμως, το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση να περιθάλψει τον καπνιστή, μη δημιουργώντας έτσι κόστη.
Η πιπίλα του ΕΦΚ ως μέσο κάλυψης της ζημίας που προκαλεί ο καπνιστής, δεν έχει και τόση ισχύ.
Μήπως τελικά το Αμερικάνικο μοντέλο δεν είναι και τόσο κακό?
Οκ, σύμφωνοι, ο μη προνομιούχος πολίτης, δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για ιατρικά έξοδα. Τότε, πρέπει να μην έχεις μη προνομιούχους πολίτες, να φροντίσεις να έχουν όλοι τουλάχιστον τη δυνατότητα της ασφάλισης. Πως? Βρες το κύριε τεχνοκράτη!
Είμαι επαγγελματίας. Δεν έχω το δικαίωμα της άρνησης ασφάλισης. Ποια Δημοκρατία?
Το να βγαίνει κάποιος και να μας λέει αυτό που ήδη ξέρουμε, δεν μου λέει κάτι.
Το να βγει κάποιος με προτάσεις, τότε ναι.
Και να μου λείπει το κράτος που επιβάλλει φόρους και απαγορεύσεις ανάλογα με το πόσο θέλει να βγάλει.
Μην ξεχνάς κύριε υπουργέ, ότι για να εισπράξεις φόρο, πρέπει να είμαι ζωντανός και υγιής για να δουλέψω, να βγάλω, να καταναλώσω και να πληρώσω. Με το να μου κάνεις το ητ απαγορευτικό, μάλλον ψάχνεις να κονομήσεις από το ΦΠΑ που θα αποδώσει ο ιδιοκτήτης του αναλόγως δικτυωμένου γραφείου τελετών της περιοχής μου!