gewre μπράβο! για τη βοήθεια που προσφέρεις.
Θέλω να προσθέσω κάτι βλέποντας το θέμα από "άλλη γωνιά". Στο φόρουμ οι συζητήσεις αφορούν αριθμό σπειρών. Το πρόβλημα - απορία που είχα στο ξεκίνημά μου (δεν αρνήθηκα ποτέ την πιθανότητα να είμαι λιγότερο έξυπνος, απ' ότι πιστεύω ), λύθηκε ρωτώντας έναν φίλο ηλεκτρολόγο και σας μεταφέρω την απάντησή του, για κάποιον που ενδεχομένως έχει την ίδια απορία.
Η τελική αντίσταση εξαρτάται στην πραγματικότητα από το τελικό μήκος σύρματος που θα χρησιμοποιηθεί και όχι από τις σπείρες. Είτε έχεις το σύρμα ίσιο, είτε κάνεις σπείρες, είτε κάνεις τρίγωνα και τετράγωνα, η αντίσταση θα είναι η ίδια αφού δεν αλλάζει το μήκος σύρματος. Οι σπείρες είναι ο αναγκαστικός τρόπος για να τυλίξουμε το φυτίλι και λογικό είναι οτι αν έχουμε μεγαλύτερο πάχος φυτιλιού θα κάνουμε λιγότερες σπείρες, ουσιαστικά για να αποφύγουμε να αυξήσουμε το τελικό μήκος σύρματος. Ο αριθμός σπειρών απλώς βοηθάει πρακτικά.
Και με ένα λίγο χοντοκομένο παράδειγμα θα πω: έστω οτι αγοράζουμε ένα σύρμα ενός μέτρου. Αυτό το ένα μέτρο ήδη έχει κάποια αντίσταση. Έστω οτι έχει 70ωμ. Εάν το κόψω σε 10 ίσια κομμάτια, τότε θα έχω 10 κομμάτια των 7ωμ. Σε 20 κομάτια θα έχω 20 αντιστάσεις των 3,5ωμ. Το κάθε ένα κομμάτι λοιπόν θα είναι μια αντίσταση 3,5ωμ με μήκος 5cm. Οτι σχήμα και να του δώσω, 3,5 ωμ θα παραμείνει. Εάν όμως το κοντίνω, το κόψω, τότε θα έχω μικρότερη αντίσταση. Εάν το τυλίξω πχ σε φυτίλι 4mm θα έχω πχ 5 σπείρες, τα ωμ όμως θα είναι τα ίδια. Το ίδιο μήκος σύρματος εάν το τυλίξω σε 2mm φυτίλι, αναγκαστικά θα κάνω τις διπλάσιες (10) σπείρες προκειμένου να διατηρήσω το ίδιο μήκος σύρματος, την ίδια αντίσταση δηλαδή (κάπου-κάπως θα πρέπει να μαζευτεί το σύρμα).
Αν τώρα η αντίσταση έχει μικρή απόσταση από τους πόλους θα έχουμε πχ 10 σπείρες. Αν όμως θα έχει μεγαλύτερη απόσταση, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να αφαιρεθεί σπείρα-ες.
Τελικά για να έχουμε ίδια αντίσταση, θα πρέπει να έχουμε ίδιο μήκος σύρματος (εννοείται ίδιας διατομής, ίδια ωμ). Οι σπείρες εξαρτώνται από το πάχος του φυτιλιού και την απόσταση της αντίστασης από τους πόλους.
Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα
φιλε μου ειναι απολυτα σωστο!!! το διαβασα χθες και εκανα το εξης πειραμα..ενα κομματι συρμα ss316l o,35mm-28awg μετρηση στο πικο αστριφτο,σχημα ενα μεγαλο φιογκακι φαντασου,μετρηση 0.98 και οσο το δυνατον βιδωμενο στις ακρες του συρματος,εκανα 10 σπειρες,δεν εκοψα το συρμα και η μετρηση βγηκε 0,69,(δεν ηταν ολο το συρμα στο κυκλωμα)τωρα την ιδια αντισταση την ξανασυνδεσα απο την αρχη της καθε ακρης ετσι το σχημα της αντιστασης ηταν περιεργο αλλα εγινε μονο για την μετρηση,με λιγα λογια συνδεσα ολο το συρμα που αρχικα μετρησα με 10 σπειρες και βγηκε η ιδια μετρηση!!! ετσι καταληγουμε οτι πρεπει να ξερουμε τα ωμ αν μετρο και επειτα τους υπολογισμους,ομως ηταν πολυ σημαντικη η πληροφορια σου και απλοποιει πολυ το θεμα ποσες σπειρες..ετσι αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι τοσο καιρο ειναι λαθος αυτην η γνωση και η ερωτηση,ποσα εκατοστα πρεπει να ειναι το συρμα ειναι η σωστη ερωτηση ,οι σπειρες εχουν αλλο ρολο απο το αν χωραει στο ντεκ και αλλα πολλα,καλη συνεχεια
στο σχεδιο α ειναι η πρωτη μετρηση ολο το συρμα,β η αντισταση χωρις κομμενες τις ακρες,και γ το περιεργο σχημα με ολο το συρμα
συνεχεια πειραματος στο ιδιο συρμα προσθεσα σπειρες, 13 συνολο,η μετρηση ειναι ιδια
συνεχεια πειραματος αφαιρεσα σπειρες (αφησα 5) αλλα ενωση στις ακρες του συρματος,δηλαδη ολο το μηκος του αρχικου,ιδια μετρηση
5 σπειρες η ενωση να αφησει συρμα για κοψιμο(μικροτερο τελικο μηκος συρματος) μικροτερη μ
ετρηση