Είναι λίγο διττό το θέμα νομίζω.
Αν αποκαλείς συμφέρον το μικρότερο ποσό που θα φύγει από την τσέπη σου σε μία δεδομένη στιγμή, τότε μιλάς εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα. Στον αντίποδα, αν επιμερίσεις τη δαπάνη σου σε ένα διάστημα χ ημερών, μηνών, ετών, τότε μακροπρόθεσμα, κερδίζεις από μία κάπως άβολα μεγάλη αρχική επένδυση. Σαν την προκαταβολή φόρου εισοδήματος ένα πράμα, την οποία τη δίνεις και αφαιρείται του χρόνου. Σαν θέση, δεν σε επηρρεάζει, σαν ταμείο όμως σε επηρρεάζει. Αν τα χ ευρώ που θα δώσεις "μπροστά" σου λείψουν, έχεις πρόβλημα, και ας έχεις να λαμβάνεις. Αυτή άλλωστε είναι και η θέση του υπουργείου οικονομικών, όσον αφορά την προκαταβολή εταιρικού φόρου, ότι δηλαδή μπορεί να σε επηρρεάζει ταμειακά, αλλά δεν επηρρεάζει την καθαρή θέση σου εφόσον δεν αποτελεί δαπάνη. Στην ουσία δηλαδή, δανείζεις το κράτος άτοκα για ένα χρόνο. Αρκετά με τα φορολογικά όμως, και ας μιλήσουμε με νούμερα. Σε διάστημα ενός έτους και άνω, η άμεση αγορά ακριβού μοντ(με την προϋπόθεση ότι είναι τόσο καλής ποιότητας που δεν θα χρειαστεί άλλη αγορά) σε όρους καθαρής θέσης, συμφέρει. Σε όρους ταμείου, όχι. Παίρνω την δική μου περίπτωση και παραθέτω νούμερα.
Στην αρχή αγόρασα το Tottaly Wicked Tornado-C* : €99,00
2 μήνες μετά, μεταχειρισμένο Lava Tube ** :€50,00
Τέλος, το VV No.1*** :€33,00
Σύνολο :€182,00
ProVari™ Starter Kit V2.5**** :€165,59 + μεταφορικά
Ναι έχω χαλάσει περισότερα. Είχα όμως να δώσω τα απαραίτητα την ημέρα που αποφάσισα να αρχίσω το άτμισμα? Ήξερα τι γίνεται με βολτ, βαττ, Ωμ, Αμπέρ, mg, VG, PG κλπ? Αν μου τα έλεγαν όλα εκείνη τη μέρα, τι θα έκανα?
Συμπεραίνω λοιπόν ότι το πως ο καθένας αντιλαμβάνεται το "συμφέρον" έχει πολλές παραμέτρους. Διαφορετική απάντηση θα λάβει αν τον ενδιαφέρει μόνο η σχέση τιμής προς απόδοση, διαφορετική αν τον ενδιαφέρει η σύντομη απόσβεση και πάει λέγοντας. Και φυσικά, πάντα αποτελεί σημαντική παράμετρο το ταμειακό διαθέσιμο. Επηρρεάζει δεν επηρρεάζει την καθαρή θέση.
Επεξηγήσεις:
*: Δεν με πείραξε η τιμή γιατί η τεχνολογία C ήταν νέα και γιατί θεώρησα ότι θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο να μην καπνίσω (μτφ "αφού τα σκασες, σκάσε, άτμιζε και χαμογέλα!). Σταρτερ με 2 μπαταρίες ego 650mAh, 2 κώνους, 2 βάσεις, 5 ατμοποιητές 2.2Ω και 6 προγεμισμένα τανκ σε τρεις περιεκτικότητες νικοτίνης.
**: Τότε, €50 για αχρησιμοποίητο Lava με φορτιστή, 2 μπαταρίες και 2 άτμο στο κουτί του, ήταν εξαιρετική τιμή. Και σήμερα είναι, αλλά όχι από αγγελία!
***: Όταν οι 2 ego του αρχικού πακέτου άρχισαν να πνέουν τα λοίσθια, πολύ καλύτερη επιλογή η αγορά του συγκεκριμένου μοντ από κάτι σε twist ή upgrade. Επιπλέον, λόγω της ήδη κατοχής φορτιστή, ζήτησα να αφαιρεθεί από το πακέτο και να προστεθούν 2 ακόμα μπαταρίες. Έτσι, η τιμή αφορά το μοντ με 4*16340 και μεταφορικά.
****: Σημερινή τιμή με σημερινή ισοτιμία $/€ 1,28. Στάρτερ κιτ με 2*18490, 5 cartomisers 3Ω, ένα drip tip και φορτιστή, ότι δηλαδή θα αγόραζε ένας ο οποίος δεν έχει τίποτα.