Με "στατιστική" σιγουριά όχι. Δεν πρέπει όμως να συγκρίνουμε άλλες εποχές με το σήμερα. Όταν άρχισε να κυκλοφορεί το κανονικό τσιγάρο, η πρόδος και η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα και σαφώς δεν επέτρεπε την εξαγωγή συμπερασμάτων ποιοτικά αλλά και ποσοτικά σε σχέση με το σήμερα. Το Κ.Τ. όταν ξεκίνησε δεν είχε να ανταγωνιστεί κάτι ή κάποιον. Αντιθέτως το Η.Τ. έχει να ανταγωνιστεί πακτολό οικονομικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο της μη σιγουριάς μας (μια έλλειψη σιγουριάς που δεν προκύπτει επειδή κάτι βρέθηκε στις λιγοστές έρευνες, αλλά επειδή ακριβώς οι έρευνες είναι λιγοστές) ο μοναδικός φορέας που βρήκε κάτι να πει (και ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά τι βρήκε) ήταν ο FDA, ο οποίος μάλιστα έχασε και κατά κράτος την απόπειρα απαγόρευσης. Όλοι οι άλλοι οι λειποί, αρκούνται σε μια αόριστη κινδυνολογία χωρίς ίχνος απόδειξης. Κάτι βρε αδερφέ που να στηρίζεται σε μια μέτρηση.
Ακριβώς επειδή κανένας δεν βρήκε τίποτα, το μόνο που μπορούν να κάνουν , είναι να αφήνουν να πλανάται ένα σύννεφο προσπαθώντας όσο μπορούν ακόμη να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.
Είναι τεράστια υπόθεση το Η.Τ και αν είχαν βρει πραγματικά όπλα να το πολεμήσουν, πίστεψέ με θα είχαν αντιστραφεί οι πόλοι της γης.
Ναι να είμαστε προσεχτικοί, να αποφεύγουμε υπερβολές στη χρήση, να αποφεύγουμε τη χρήση σε ευαίσθητους χώρους αλλά συνάμα να αποδίδουμε τα του Καίσσαρος τω Καίσσαρι. Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε κάτι που να δίχνει πως κινδυνεύουν οι διπλανοί μας από τη χρήση (και δεν είναι αποτέλεσμα μιας μόνο έρευνας ή μιας μόνο εταιρίας) και προσωπικά εγώ όποτε χρειάζεται να δώσω εξηγήσεις, αναφέρω το τι μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί και όχι το αν πιθανόν αύριο αποδειχθεί κάτι άλλο.
Όμως επειδή ζούμε στο 2010 με την τεχνολογία του 2010, αυτό που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί το θεωρώ ισχυρότατο.
Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος δεν έχουν να κάνουν με τη νικοτίνη, αλλά με τα στοιχεία που απελευθερώνονται από την καύση και που βρίσκονται στον καπνό που παραμένει για πάρα πολύ ώρα στον αέρα, γεμίζοντας το χώρο με διάφορες βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες.
Τα υλικά που βρίσκονται στον ατμό, δεν είναι καρκινογενή και χρησιμοποιούνται χρόνια στην φαρμακευτική. Επιπλέον λόγω της μη καύσης, δεν παράγεται απολύτως κανένα στοιχείο της καύσης.
Αν τώρα αύριο, βγει κάποιος και πει πως η γλυκόλη είναι βλαβερή, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο στο Η.Τ αλλά σε ολόκληρη την φαρμακευτική αλυσίδα. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ίδια με την πιθανότητα που έχουν άλλες ουσίες που θεωρούνται μέχρι σήμερα ασφαλής να πάψουν να θεωρούνται. Άρα λοιπόν στο πλαίσιο μιας "στατιστικής" μη σιγουριάς για οποιαδήποτε ουσία, θα έπρεπε να σταματήσουμε να λαμβάνουμε οτιδήποτε επειδή στο μέλλον ίσως κάτι διαφανεί.