Μετά απο πολλή σκέψη αποφάσισα να μπω κ εγώ στον κόσμο του temperature control. Παρήγγειλα το vtc mini κ λογικά θα το έχω δευτέρα. Καθώς, όμως, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το άθλημα θα ήθελα να διαβάσω μερικά πράγματα για να μου λυθούν απορίες όπως π.χ. ποιες οι διαφορές στο άτμισμα μεταξύ νικελίου, τιτανίου κ ss, γιατί οι αντιστάσεις στο tc είναι τόσο χαμηλά (0,1-0,2ωμ), τι πρέπει να προσέχω κατά το στήσιμο, πώς ακριβώς συνεργάζεται το tc με τα watt κτλ.
Στο youtube δεν έχω καταφέρει να βρω κάποιο video με τέτοιου είδους πληροφορίες μαζεμένες, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιο τέτοιο ποστ θα υπάρχει εδώ στο φόρουμ, το οποίο όμως δεν μπορώ να βρω με αναζητήσεις. Μήπως μπορεί κάποιος να με κατευθύνει στα βασικά;
Σαν τα χιόνια
Αποφάσισες να δώσεις κανένα ρεπό στον Ατέρμονα? Πάλι καλά γιατί με τόσο λιώσιμο κινδυνεύεις με καταγγελία στο συνδικάτο!
Ο φίλος chrishar μια χαρά στα είπε. Θα συμπληρώσω μερικά πράγματα ύστερα από αρκετή συμβίωση με TC. Κατ' αρχάς, υπάρχουν διαφορές στη φιλοσοφία TC που εφαρμόζει η κάθε πλακέτα. Άλλες σου επιτρέπουν να ρυθμίζεις θερμοκρασία μόνο, άλλες και watt (Joule κατά την SX) και θερμοκρασία. Επικεντρώνομαι στη δεύτερη κατηγορία γιατί και αυτή χωρίζεται. Κάποιες πλακέτες παίρνουν τα δεδομένα που εισάγεις και δεν σε αφήνουν να ξεπεράσεις ούτε τα watt ούτε τη θερμοκρασία. Άλλες δίνουν το μέγιστο των watt που ζητάς μέχρι να πιάσουν θερμοκρασία και μετά "μαλακώνουν". Άλλες, θεωρούν τη ρύθμιση απλά ως κόφτη οπότε δίνουν πράμα μέχρι να χρειαστεί να κόψουν λόγω ορίου. vtc δεν έχω αλλά από ότι διαβάζω εδώ, λειτουργεί σωστά.
Περί κλειδώματος αντίστασης: στην ουσία, δεν μιλάμε για κλείδωμα αλλά για μια εντολή του στυλ "με αυτή την τιμή βάσης θα κάνεις τους υπολογισμούς σου κύριε TC". Κάθε μέταλλο, έχει το δικό του ρυθμό γραμμικής μεταβολής και βάσει αυτού υπολογίζει το μοντ. Κάποιες πλακέτες (DNA200, κάποιες SX) σου επιτρέπουν να περάσεις χειροκίνητα το TCR.
Περί ωμικότητας: Η εμπειρία μου μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει Ni200 0.28mm και Ti01 0.28mm. Το μεν μου δίνει αντιστάσεις 0.08-0.12 αναλόγως στησίματος, ενώ το δε γύρω στα 0.55. Και τα δύο για τα προσωπικά μου γούστα αποδίδουν πολύ ωραία, με το Τιτάνιο να είναι πιο "βελούδινο" για μένα, αλλά να θέλει αλλαγή πιο σύντομα γιατί χάνει σχετικά γρήγορα σε γεύση. Θεωρώ όμως ότι η χαμηλότερη ωμικότητα του Νικελίου, δίνει πιο ακριβείς μετρήσεις μεταβολής της αντίστασης άρα και πιο αξιόπιστο TC πάντα με τις ευλογίες της πλακέτας.
Όσον αφορά το στήσιμο: Έχω στήσει και κολλητές σπείρες και ανοιχτές. Παρόλο που πολλοί αναθεματίζουν τις κολλητές σπείρες σε TC, μπορώ να σου πω ότι σε Φαινόμενο και 2mm core, λειτουργεί μια χαρά. Και με τα δύο μέταλλα. Θα δοκιμάσεις και θα κρίνεις.
Τέλος, έκανα χρήση του Ti01 σε power mode για δοκιμή. Η αντίσταση ήταν στα 0.55 και το κτήνος δεν είχε θέμα να την παίξει. Στα 15W, μην φανταστείς! Αποτέλεσμα: τζούρα με τη τζούρα στις απανωτές, η αντίσταση μεγάλωνε, μέχρι που έφτασε τα 0.96Ω. Μόλις κρύωσε, όλα καλά και πάλι. Βασικό λοιπόν, είναι το μοντ να έχει σωστή τιμή βάσης. "Κλείδωμα" λοιπόν σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κελλαριού pub!
Υ.Γ.: Θα έρθεις καθόλου γιορτές? Να ξέρω να κανονίσω κανένα "ελαφρύ" γεύμα και πάλι...