Με την ελευση των VW mod (τυπου Zmax) βλεπω οτι η ατμιστικη κοινοτητα πλεον θεωρει οτι θα ατμιζει σταθερα με οτι αντισταση και να βαζει στον ατμοποιητη. Οταν λεω θα ατμιζει σταθερα, δεν εννοω αν τα βατ στο μοντ διατηρουν το ιδιο νουμερο (ποσο αξιοπιστες ειναι οι μετρησεις κλπ) αλλα οτι θα εχει το ιδιο ατμιστικο αποτελεσμα στην ατμοποιηση του υγρου οτι αντισταση και να βαλει στο μοντ.
Αν για παραδειγμα καποιος εχει επισκευασιμο ατμοποιητη, ειτε φτιαξει 3 είτε 4 είτε 5 σπειρες κοκ, αλλα εχει θέσει πχ στο VW μοντ να του δινει 9 βατ, τοτε η ατμοποιηση θα ειναι η ιδια. Με αυτο το σκεπτικο δεν τον ενδιαφερει πλεον ποσες σπειρες θα βγει η αντισταση και βαζει εναν τυχαιο αριθμο, ρυθμιζοντας μετα τα βατ που θελει.
Αναρωτιεμαι ομως αν αυτο το πραγμα ισχυει... Ειναι βραδυνες ωρες που αρχισα να σκεφτομαι εξισωσεις και ηλεκτροτεχνια, οποτε διορθωστε με οπου ξεφυγω..
Για να παρουμε τα πραγματα απο την αρχη, η ατμοποιηση του υγρου μας θα γινει λογω αυξησης της θερμοκρασιας στο υγρο, που βρισκεται μεσα στο φυτιλι (ή mesh). Η θερμοκρασια αυξανεται λογω της μεταφορας θερμοτητας απο την αντισταση μας μεσω συναγωγης. Η συναγωγη συμβαινει αναμεσα στο στερεο σωμα της αντιστασης μας και στο υγρο που εχει απορροφησει το φυτιλι, επομενως το υγρο που ατμοποιειται εξαρταται απο την θερμοτητα που θα του δωσει η σπειρα της αντιστασης που περικλυει το κομματι του φυτιλιου που ειναι το υγρο. Μια πιο απομακρυσμενη σπειρα αντιστασης θα εχει σχετικα μικρη επιδραση στην ατμοποιηση της συγκεκριμενης ποσοτητας υγρου.
Αυτο που εχει νοημα, δηλαδη, να μελετησουμε ειναι ποια ειναι η θερμοτητα που θα δωσει μια σπειρα στο τμημα του φυτιλιου που περικλυει. Αν η μεταφορα θερμοτητας σε αυτο το τμημα φυτιλιου ειναι πολυ μεγαλη θα παρουμε αισθηση καμενου, ενω αν ειναι πολυ μικρη θα εχουμε μικρη ατμοποιηση-υδαρη τζουρα και λιγο ατμο.
Πηρα μερικα παραδειγματα οπου υποθετω οτι εχω ενα μοντ (πχ Zmax) και το εχω ρυθμισει στα 9watt. Εχω εναν επισκευασιμο ατμοποιητη και στις ιδιες ρυθμισεις αρχιζω και του προσθετω σπειρες. Στην 1η περιπτωση εχω 1 σπειρα, στην 2η 4 σπειρες και στην 3η 9 σπειρες, παντα στα 9 watt Wολικη.
- Στην 1η περιπτωση και τα 9 watt πηγαν πανω σε μια σπειρα και το μικρο ογκο φυτιλιου που περικλυει. Εδώ θεωρω οτι θα παρω καμενο παροτι ως ατμιστης ατμιζω στα 9 βατ.
- Στην 2η περιπτωση τα 9 watt μοιραστηκαν στις 4 σπειρες και η καθε μια δεχεται 9/4 βατ (ειναι το συνηθισμενο μου σεταπ σε επισκευασιμο και δουλευει μια χαρα)
- Στην 3η περιπτωση τα 9 watt μοιραστηκαν σε 9 σπειρες και η καθε μια εχει μολις 1 βατ. Εδω περιμενω λιγο ατμο και υδαρη τζουρα.
Σε ολες τις παραπανω περιπτωσεις δεν με ενδιεφερε η συνολικη αντισταση Roλ που δημιουργειται μιας και τωρα παιζω με VW μοντ, κοιταζω μονο την κατανομη της θερμοτητας και κατα ποσο αυτη ειναι αρκετη.
Αν εξετασουμε μια μονο σπειρα και την ισχυ που αυτη παραγει (αρα θερμοτητα που πηγαινει μεσω συναγωγης στο υγρο μας) θα δουμε (Ν ο αριθμος των σπειρων):
Η ισχυς της σπειρας μπορει να εκφραστει με 3 τροπους αναλογως ποιο μεγεθος θα κρατησω σταθερο απο τα: ισχυ,ταση,ρευμα.
- Σταθερη ισχυς: Η ισχυς της σπειρας ειναι η συνολικη ισχυ δια του αριθμου των σπειρων εφοσον η συνολικη ισχυς ειναι σταθερη.
Εδω ειναι η περιπτωση των
VW μοντ. Οσες περισσοτερες σπειρες προσθεσω τοσο "αδυνατιζω" την ατμοποιηση μου
- Σταθερη ταση: Η ισχυς της σπειρας ειναι η συνολικη ισχυ δια του τετραγωνου του αριθμου των σπειρων εφοσον η συνολικη ταση ειναι σταθερη.
Εδω ειναι η περιπτωση των
VV μοντ. Οσες περισσοτερες σπειρες προσθεσω πολυ περισσοτερο "αδυνατιζω" την ατμοποιηση μου
- Σταθερη ενταση: Η ισχυς της σπειρας ειναι ιση με το τετραγωνο του ρυθμιζομενου ρευματος επι την αντισταση της σπειρας.
Η αντισταση της σπειρας ειναι σταθερη αφου μιλαμε για το ιδιο συρμα αντιστασης και το ιδιο φυτιλι. Οσες σπειρες και αν προσθεσω δεν θα επηρεασω την θερμοτητα που μεταφερεται απο καθε σπειρα αντιστασης, καθως το ρευμα ειναι ρυθμιζομενο και σταθερο. Εδω ειναι η περιπτωση
ενος VΑ μοντ (ρυθμιζομενου ρευματος).
Καταληγω λοιπον στον αρχικο προβληματισμο μου. Σαφως η εμφανιση των VW μοντ ειναι ενα βημα μπροστα γιατι καθε επιπλεον σπειρα, απο οτι ειδαμε παραπανω, επηρεαζει λιγοτερο την θερμοτητα σε ενα συγκεκριμενο τμημα του φυτιλιου...αλλα μπορουμε να μιλαμε για σταθερη ατμιση σε οποια αντισταση? Νομιζω πως δεν μπορουμε. Μπορει το νουμερο που θα μας δειξει η οθονη του μοντ να ειναι ακριβες και σταθερο, αυτο ομως απο μονο του δεν σημαινει πολλα, μιας και αναφερεται στο συνολο της αντιστασης που εχουμε φτιαξει (μια σπειρα ή 20) και δεν συνεπαγεται οτι θα εχουμε την ατμοποιηση που επιθυμουμε ή εστω που γνωριζουμε οτι αυτα τα βατ δινουν. Με αλλα λογια οταν εχετε βρει τα βατ που σας αρεσουν σε εναν ατμοποιητη (επισκευασιμο ή εμποριου) δεν σημαινει οτι αυτα τα βατ θα σας καλυπτουν και σε καποιον αλλον ατμοποιητη..πρεπει ξανα να βρειτε το σημειο που θελετε.
Ο συλογισμος μου, βασικα, κατεληξε οτι το καλυτερο ισως μεγεθος για να κρατηθει σταθερο ειναι η ενταση του ρευματος. Ειδικα στους επισκευασιμους ατμοποιητες, που φτιαχνουμε μονοι μας τις αντιστασεις, θα μπορουσαμε να μεγαλωσουμε ή να μικρυνουμε την αντισταση (αριθμο σπειρων) οσο θελαμε... η καθε σπειρα θα αναλαμβανε το δικο της τμημα υγρου για ατμοποιηση.
Σημ: Φυσικα σε καθε περιπτωση απο τις παραπανω (VW,VV,VΑ) παιζει ρολο και η διατομη/υλικο του συρματος και το παχος του φυτιλιου/mesh κλπ, αλλα μιας και επηρεαζουν και τους 3 τροπους το αφησα εξω απο τους συλογισμους μου.
Περιμενω να δω αν θα αρχισουμε να βλεπουμε VΑ μοντς σε λιγο καιρο και την γνωμη που θα εχουν οι χρηστες για αυτα. Οπως το βλεπω αυτη την στιγμη..ειναι ενα επομενο βημα.