ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΠΝΟΥ 12-17/11/12ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ περιλαμβανομένων των ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ.
Το παρόν αποτελεί την παρουσίαση μελέτης που διεξάγεται τον τελευταίο χρόνο, εν όψει της συγκεκριμένης συνεδρίασης..
Τα κυριότερα σημεία:
.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γίνεται περιγραφή των συσκευών και αναφορά ότι εδώ και ένα χρόνο, τα μέλη-χώρες έλαβαν ερωτηματολόγια για τη διεξαγωγή της έρευνας. 33 από αυτά συμμετείχαν. Αναφέρεται επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες στο μέλλον για τα υγρά και τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών ότι το η.τ. είναι εναλλακτικό μέσο ή βοηθητικό μέσο διακοπής
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Η.Τ.Σε 16 κράτη είναι διαθέσιμα, σε 13 όχι, άλλα 4 δήλωσαν ότι… δεν ξέρουν (!!!) Πιο συνηθισμένος τύπος είναι το η.τ. μετά το ηλ/κο πούρο (6 χώρες) και μετά η ηλ.κή πίπα (4 χώρες). Τα προιόντα αυτά είναι διαθέσιμα σε φαρμακεία (4 χώρες) σούπερ μάρκετ (6 χώρες) περίπτερα (5 χώρες) ιντερνέτ (14 χώρες) και άλλα καταστήματα (9 χώρες) Για τη διαθεσιμότητα μέσω διαδικτύου δεν διευκρινίζεται αν αυτή αφορά εγχώρια ή διεθνή καταστήματα.
Στοιχεία για τις πωλήσεις μπόρεσαν να δώσουν μόνο η Μαλαισία και η Κορέα, ενώ η Βουλγαρία μαζί με την Κορέα έχουν στοιχεία ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις του η.τ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ Η.Τ.Σε 4 χώρες έχουν γίνει επιστημονικές μελέτες. Η Αυστραλία ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες Υγείας κάνουν εκτεταμένες έρευνες για να προγραμματίσουν μελλοντικά μέτρα περιορισμού.
Η Κορέα «πέρασε υγρά» από χρωματική φασματογραφία και αέρια φασματογραφία για να προσδιορίσει τα συστατικά τους. Προκαταρκτικά αποτελέσματα μιλούν για 10 τοξικές ουσίες και ασυνέπειες στην πραγματική περιεκτικότητα νικοτίνης σε σχέση με τις ετικέτες. Η Βουλγαρία και η Μαλαισία επίσης ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστώσουν αν η αναγραφόμενη περιεκτικότητα νικοτίνης είναι η πραγματικά.
Στη Βραζιλία, όπου το η.τ. απαγορεύτηκε από το 2009, προκαταρκτικές εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν ότι υπάρχουν εκχυλίσματα καπνού σε υγρά.
Καμία από τις ανωτέρω μελέτες δεν αντιμετωπίζει τους ισχυρισμούς όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των η.τ. Η Ομάδα Μελετών για τον Έλεγχο Προϊόντων Καπνού (TobReg) υπέβαλε έκθεση σχετικά με άκρα για την 126η σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΥ τον Ιανουάριο
Η εν λόγω ομάδα συμπέρανε ότι η ασφάλεια και η έκταση απορρόφησης της νικοτίνης δεν έχει καθοριστεί και ότι ο ισχυρισμός εμπόρων ότι τα η.τ. είναι βοηθήματα δεν ευσταθεί. Διατείνεται ότι η είσοδος της νικοτίνης στον πνεύμονα μπορεί να είναι επικίνδυνη και πρέπει να ερευνηθεί διεξοδικά. Αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχει νομοθετικό κενό για προιόντα που προορίζονται για πρόσληψη νικοτίνης. «Διαφεύγουν» το χαρακτηρισμό ως ναρκωτικά αλλά και τον χαρακτηρισμό ως προιόντα καπνού. Δεν υπάρχουν επίσης αποτελεσματικά στοιχεία αν τα η.τ. χρησιμοποιούνται ως βοηθητικά μέσα διακοπής, αν δημιουργούν ή επιτείνουν την εξάρτηση κι αν με τη χρήση τους ο πνεύμονας προσλαμβάνει κι άλλες ουσίες πέραν της νικοτίνης.
Η TobReg ζήτησε κλινικές δοκιμές, συμπεριφορικές και ψυχολογικές έρευνες και μελέτες μάρκετινγκ για απάντηση σ΄αυτά τα ερωτήματα. Μέχρι επιστημονικής αποδείξεως του εναντίου, ζητά να απαγορευτούν εμπορικοί ισχυρισμοί ότι τα η.τ. έχουν πλεονεκτήματα υγείας, μειώνουν τη βλάβη, είναι βοηθήματα. Θέλει να χαρακτηριστούν συσκευές πρόσληψης νικοτίνης και να ελέγχονται ως προς τα συστατικά και τη σήμανση, να απαγορεύεται η χρήση τους σε δημόσιους χώρους, να απαγορεύεται η διαφήμιση, η προώθηση και η αναληψη χορηγιών.
Ηδη σε σύνοδο πριν δυο χρόνια, απεφάνθηκαν οι συμμετέχοντες ότι δεν αποδείχτηκε η ποιότητα και η ασφάλεια των η.τ. Ζήτησαν τη συνεργασία φορέων που ασχολούνται με ιατρικά και καπνικά προιόντα, ώστε να τεθούν περιορισμοί χρήσης ή και απαγόρευση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗΑπό τις 13 χώρες που δήλωσαν ότι δεν πωλούνται η.τ. στην επικράτειά τους, η Βραζιλία, Σευχέλες, Σιγκαπούρη και Ουρουγουάη απαγορεύουν την κατασκευή, εισαγωγή, εμπορία, αντιπροσώπευση η.τ. Σευχέλες και Σιγκαπούρη το αντιμετωπίζουν ως προιόν μίμησης του καπνού, ασχέτως ισχυρισμών για την λιγότερη βλάβη ή την απουσία καπνού, ακόμη και νικοτίνης. Εχουν νόμους που απογορεύουν την διάθεση προιόντων μίμησης των καπνικών.
8 χώρες απάντησαν ότι έχουν ρυθμίσει νομοθετικά την κυκλοφορία των συσκευών που περιέχουν νικοτίνη και προωθούνται ως προϊόντα υγείας, αλλά ότι τέτοιου τύπου προϊόντα δεν κυκλοφορούν στις χώρες αυτές. Δηλαδή, ή δεν υπήρξε εμπορικό ενδιαφέρον ή δε δόθηκαν άδειες πώλησης.
Στις 16 χώρες που διατίθενται η.τ. οι 9 δεν επιβάλλουν περιορισμούς. Οι 7 έχουν διάφορους περιορισμούς. Σε μια χώρα είναι χαρακτηρισμένο ως φαρμακευτικό προιόν, χωρίς όμως να έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες.
4 τύποι η.τ. εντοπιζονται ως αντικείμενο διαφορετικών περιοριστικών κανονισμών : η.τ. με εκχυλίσματα καπνού, η.τ. με νικοτίνη και εκχυλίσματα καπνού, η.τ. με νικοτίνη, η.τ. χωρίς τίποτα από τα δυο
Από τις 16 αυτές χώρες, αλλες χώρες επιβάλλουν περιορισμούς σ΄αυτά που περιέχουν νικοτίνη αν υπάρξουν ισχυρισμοί ότι είναι προιόντα υγείας και επιτρέπουν μόνον κατόπιν σχετικής άδειας την κυκλοφορία τους. Σε άλλες χώρες δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός
Οι κανονισμοί και οι περιορισμοί όπου ισχύουν, είναι οι σχετικοί με τα προιόντα καπνού και τα φαρμακευτικά. Κάποιες χώρες όμως απλά απαγορεύουν το η.τ. ακόμα κι αν δεν περιέχει εκχυλίσματα καπνού ή νικοτίνη, ακόμη και αν οι κατασκευαστές του δεν ισχυρίζονται ότι είναι προιόν με οφέλη για την υγεία. Θέση της οργάνωσης είναι να υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς τα η.τ. που ισχυρίζονται ότι κάνουν καλό στην υγεία και σε εμπορικούς κανονισμούς όλα τα η.τ. για την ποιότητα, την ασφάλεια την αποτελεσματικότητα. Ετσι, θα ισχύουν κανονισμοί για όλα τα η.τ.
Η Ουγγαρία ανέφερε ότι η αυστηρότερη απαγόρευση χρήσης κ.τ. αύξησε τη ζήτηση των η.τ. Αλλά το εμπόριό τους γίνεται με τους κανονισμους που ισχύουν για τα φάρμακα.
ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Γίνεται αναφορά στα η.τ. μιας χρήσης και στη δημοτικότητα μέσω ιντερνέτ για εναλλαγή γεύσεων. Διαδικτυακά, το η.τ. έχει ξεπεράσει τη δημοτικότητα του σνους και των επιθεμάτων/μασώμενων.
Στις ΗΠΑ έγινε εξαγορά εταιρίας η.τ. από καπνοβιομηχανία. Στην Ευρώπη, εταιρία με υποκατάστατα νικοτίνης εξαγοράστηκε από καπνοβιομηχανία. Άλλη Ευρωπαική εταιρία η.τ. χρησιμοποιεί το δίκτυο προώθησης και διανομής καπνοβιομηχανίας. Συμπεραίνεται ότι οι εταιρίας κ.τ. στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο η.τ.
Στην ΕΟΚ, οι πωλήσεις η.τ. ανέβηκαν το 2011 στα 400-500 εκ ευρώ. 7% του πληθυσμού της έχει δοκιμάσει η.τ. Στη Βρετανία, οι χρήστες θα ξεπεράσουν το 1 εκ μέσα στο 2013.
Εταιρία αναλύσεων αγοράς πρόβλεψε ότι το 2050 προιόντα «μειωμένης βλάβης» θα υποσκελίσουν τα παραδοσιακά τσιγάρα φτάνοντας στον ίδιο όγκο πωλήσεων, αλλά με τις καπνοβιομηχανίες ως παραγωγούς τους. Τα η.τ. και τα σπρέι θα είναι τα πιο δημοφιλή της κατηγορίας.
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ ΚΑΙ Π.Ο.Υ.
Επειδή η Π.Ο.Υ. θέλει να αλλάξει την κουλτούρα που θέλει τα κ.τ. κοινωνικώς αποδεκτά, θεωρεί ότι τα η.τ. πρέπει να απαγορευτούν ως προιόν που αναπαράγει την ίδια κουλτούρα. Θεωρώντας τα ως προιόν μίμησης καπνίσματος, πρέπει να απαγορευτούν όλα, ανεξαρτήτως συστατικών ή ισχυρισμών περί βελτίωσης της υγείας. Η επέλαση του η.τ. πρέπει με κάθε τρόπο να ανακοπεί. Ζητάει να επιστρατευτούν μέτρα περί περιορισμού της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Μια και τα περισσότερα η.τ. περιέχουν νικοτίνη, μπορούν να υπαχθούν σ΄αυτά τα μέτρα.
Επαναλαμβάνει τα περί απαγόρευσης διαφημίσεων και σχετικών για τα προιόντα καπνού.
Εδώ ζητάει να θεωρηθεί η διαφήμιση ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ των η.τ. ότι εμμέσως προωθεί τη χρήση προιόντων καπνού (δια της αναφοράς) Επικαλείται και την επιστράτευση του νόμου περί πώλησης προιόντων σε μορφή τσιγάρου, που μπορεί να θεωρηθούν ελκυστικά από ανήλικους.
Αναφορικά με τη χρήση σε δημόσιους χώρους, όπου οι χρήστες η.τ. ισχυρίζονται ότι αυτά δεν περιέχουν καπνό και δεν δημιουργούν παθητικό κάπνισμα: Ζητά αποδείξεις γι΄αυτό.
Αν δεν απαγορευτούν δια παντός τα η.τ. η ΠΟΥ ζητάει να ισχύσουν διπλοί περιορισμοί-κανονισμοί. Και σαν προιόντα καπνού και σαν φαρμακευτικά. Θέτει προ των ευθυνών τους τις χώρες μέλη αν επιτρέψουν την πώληση νέων προιόντων που μπορούν να δημιουργήσουν εξαρτήσεις.
Αν ένα μέλος-χώρα κατηγοριοποιήσει τα η.τ. ως προιόντα καπνού, πρέπει να εφαρμοστούν γι΄αυτά οι σχετικές με τα καπνικά προιόντα νομοθεσίες. Αν πάλι τα θεωρήσει ως νέα προιόντα μίμησης που μπορεί να επιφέρουν εξάρτηση από τη νικοτίνη, το να επιβάλλει μόνον περιορισμούς αντί να τα απαγορεύσει, σημαίνει ότι τα νομιμοποιεί τρόπον τινά, ανεξαρτήτως αν τα κατηγοριοποιήσει ως φαρμακευτικά. Με μια τέτοια ενέργεια αντιτίθενται στις αποφάσεις της ΠΟΥ σχετικά με τη μείωση της χρήσης των καπνικών προιόντων.
Αν πάλι τα η.τ. χαρακτηριστούν φαρμακευτικά προιόντα, τότε τους αποδίδεται θεραπευτική αξία, που θα την εκμεταλλευτούν οι κατασκευάστριες εταιρίες. Σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση, οι κατασκευαστές τους θα πρέπει να αποδείξουν με εκτεταμένες έρευνες ότι τα προιόντα τους θεραπεύουν.
Συνοψίζοντας:Τα η.τ. είναι νέο προιόν, αλλού ελεγχόμενο κι αλλού όχι
Κατηγοριοποιείται σε σχέση με την περιεκτικότητα ή μη σε νικοτίνη και καπνό, πολλών ή μίας χρήσης.
Οι πωλήσεις του είναι ανερχόμενες.
Νομοθετικά δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο στις χώρες μέλη της ΠΟΥ, δημιουργώντας σύγχυση και νομικά κενά.
Δεν έχουν λυθεί θέματα υγείας και ασφάλειας σχετιζόμενα μ΄αυτό
Μπορεί να προωθηθεί δυναμικά, ακόμη και σε νέα άτομα με ατού την εναλλαγή γεύσεων
Ο ρόλος του δεν έχει καθοριστεί. Ποικίλλει από βοηθητικό μέσο διακοπής, μέσο έναρξης ή εναλλακτικής διπλής χρήσης (για να δημιουργηθεί εξάρτηση από τη νικοτίνη)
Η έρευνα αυτή θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό μελλοντικών ενεργειών της Οργάνωσης.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣτη συνδιάσκεψη πρέπει να καθοδηγηθούν τα μέλη μέσα από τη συζήτηση αυτής της αναφοράς.
Εδώ, υπάρχει ολόκληρο το αγγλικό κείμενο.
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/75811/1/FCTC_COP5_13-en.pdfΣτις σελίδες 9 και μετά υπάρχουν πίνακες με κάποια στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το καθεστώς που επικρατεί στις χώρες μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα
========================================================
Σχόλια δικά μου:Κατάπτυστο και εμετικό το κείμενο, θυμίζει έντονα την προδικαστική συνεδρίαση της Ιεράς Εξέτασης για τον Γαλιλαίο.
Κυριαρχεί το μένος ενάντια στο η.τ. και η λυσσώδης προσπαθεια, όχι για περιοριστικά μέτρα, αλλά για πλήρη απαγόρευση, κάτι που δεν υφίσταται για το κ.τ.
Με περισσή εφευρετικότητα δαιμονοποιείται το η.τ. με γελοία επιχειρήματα και ανυπόστατα ψεύδη, όπως ότι απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, τα οποία ΘΑ εθίσει στη νικοτίνη. Ή ότι διαφημίζοντας τα η.τ. διαφημίζεται έμμεσα το κάπνισμα!!!!
Δικολαβίστικα τεχνάσματα του στιλ, αν το εντάξετε στα φαρμακευτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι θεραπευτικό και πρέπει μετά η εταιρία να προσκομίσει εκτεταμένες έρευνες ότι το προιόν της θεραπεύει, με κάνουν να αμφιβάλλω, κατά πόσον οι συντάκτες είναι ώριμοι ενήλικες.
Το ίδιο το κείμενο είναι σαθρό επιστημονικά. Δημιουργεί σκόπιμη σύγχυση με επαναλαμβανόμενα δεν (δεν αποδείχτηκε, δε μελετήθηκε κλπ) χωρίς να ασχοληθεί με το αντίστροφο. Αν πχ έχει ερευνηθεί η επισφάλεια του η.τ. Παραβλέπουν έρευνες του τελευταίου έτους που δικαιώνουν το η.τ. Παραβλέπουν τα αυτονόητα οφέλη σε σύγκριση με το κ.τ. αποκρύπτουν την ταυτότητα των χρηστών που είναι πρώην χρήστες κ.τ. Οχι μόνον στερείται επιστημονικών δεδομένων, αλλά είναι και προιόν προχειρότητας και τσαπατσουλιάς. Από τις διακόσιες σχεδόν χώρες μέλη, μόνον οι 33 προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν. Κάποιες εξ αυτών, δήλωσαν ότι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ Η.Τ. Τέτοια σοβαρότης και επιμέλεια!!!
Σημείωση: Δεν έκανα ακριβή μετάφραση, αλλά περιληπτική απόδοση. Ευχαριστώ τον
mulder για την επισήμανση της μελέτης