Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά…
Συγνώμη αλλά θα διαφωνήσω με τους περισσότερους λέγοντας ότι ο ΠΟΥ σίγουρα δεν έχει και την καλύτερη φήμη περί δεοντολογίας και συμπεριφοράς σε πολλά ζητήματα και σίγουρα αντιλαμβάνεται κάπως περίεργα (ύποπτα) τα μηνύματα από τη χρήση προϊόντων αλλά δε παύει να είναι ο ΠΟΥ που πολλές φορές έχει προβλέψει με απίστευτη ακρίβεια πιθανές παρενέργειες σχετικές με τη χρήση τροφίμων ή ασθενειών (μεταξύ αυτών και τη χρήση του τσιγάρου πριν πολλές δεκαετίες). Το η.τ. μπήκε στην αγορά πρόσφατα και άρχισε να «κόβει» πελάτες από τις καπνοβιομηχανίες. Πιστεύω ότι αυτές άμεσα το ερεύνησαν και το ερευνούν έβγαλαν κάποια συμπεράσματα και βρίσκονται σε στάση αναμονής απέναντί του. Πιθανά να πήραν κάποιους στον ΠΟΥ τηλ και τους είπαν πες τε και δυο μαλ… περί Μαλαισίας
κλπ έτσι για να δούμε τι γίνεται ρε παιδί μου. Αυτό που δεν προβληματίζει πάντως, μέχρι τώρα, τις εν λόγω βιομηχανίες είναι ότι η απώλεια κερδών είναι πολύ μικρή. Μάλλον ξέρουν ότι πολλοί λίγοι καπνιστές εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό τρόπο καπνίσματος και υιοθετούν σε μόνιμη βάση το η.τ. (παιδιά δεν είμαστε μόνο οι 5000 εδώ μέσα που ατμίζουμε υπάρχουν χιλιάδες έξω που απλά καπνίζουν, εγώ τόσους μήνες που γυρίζω σε μαγαζιά σε δρόμους ελάχιστους-στα δάκτυλα μετρούνται-έχω δει να ατμίζουν). Εάν δεν ίσχυε αυτό και έχαναν τη μπάλα να είστε σίγουροι ότι όλα τα μαγαζιά εμπορίας η.τ. και παρελκόμενων θα λέγονταν Marlboro or Camel or…electronic cigarettes kiosks. Πιστεύω ότι έχουν τη δύναμη εν μέσω νυχτός να πείσουν κυβερνήσεις οργανισμούς κλπ. ότι το η.τ. είναι σαφώς πιο αβλαβές από το κ.τ. (πράγμα που ισχύει μάλλον) και ότι πλέον προσφέρουν και αυτοί με τη σειρά τους πιο ασφαλή παρόμοια προϊόντα ή να το θάψουν «στήνοντας» μερικούς θανάτους και βάζοντας παπαγαλάκια να το μεταφέρουν στα πέρατα της γης.
Σε ότι αφορά τη χρήση του η.τ. ορισμένα πράγματα που τα θεωρούμε πανάκεια ίσως να μην είναι. Δεν με πείθει κανένας ότι ο εμπνεόμενος ατμός δεν περιέχει ίχνη νικοτίνης (προσωπικά μπροστά στα παιδιά μου αποφεύγω το άτμισμα και γι αυτό το λόγο) ούτε οι ίδιοι που εμπορεύονται τα υγρά δεν έχουν κάνει μελέτες, από λόγια ok. Δεύτερο, οι μελέτες του δικού μας γιατρού έδειξαν πολύ θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία της καρδιάς συγκρινόμενα με αυτά του τσιγάρου, αλλά με αυτά του τσιγάρου. Ναι βάζοντας τα δύο χαρακώματα απέναντι είμαι πεισμένος ότι το η.τ. στη καρδιά κάνει μικρότερη ζημιά, αλλά κάνει. (συγνώμη μισό λεπτό αλλάζω μπαταρίες στο mod…
). Ανύπαρκτες οι μελέτες για την μακροχρόνια επίδραση του ατμού στους πνεύμονες (έστω και αυτά τα λίγα χρόνια), για τον τρόπο και τα ποσοστά πρόσληψης της νικοτίνης, μεταβολισμού της αλκοόλης στο αίμα κλπ. Εκτός εάν υπάρχουν και δεν τις ξέρω –ουμε. Όλοι είμαστε χαρούμενοι διότι βελτιώθηκε άμεσα η υγεία μας (εγώ πολύ ειλικρινά
) αλλά πρέπει να έχουμε και έναν φόβο και να μην διατυμπανίζουμε-αναπαράγουμε-φανφάρες περί πλήρους απομυθοποίησης του η.τ. Κάποιοι έχουν έννομα συμφέροντα να το κάνουν. Στόχος είναι η πλήρης απεξάρτηση από τη νικοτίνη και τις συνήθειες του καπνίσματος όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αναίμακτα και με λιγότερα χρήματα.
Και μια ερώτηση ένας νέος που σκέφτεται να ξεκινήσει το κάπνισμα τι πιθανότητες έχει να ξεκινήσει ατμίζοντας?
(off topic αλλά μου ήρθε)
Νίκος