Έχω στα χέρια μου μερικές μέρες το συγκεκριμένο ατμοποιητή. Γενικό συμπέρασμα, σύνοψη των παρακάτω αναλυτικών (για όσους θέλουν να σταματήσουν εδώ το διάβασμα ή δεν τους ενδιαφέρει και πολύ να τον πάρουν) δε μπορώ να δώσω.
Έχει ιδιαιτερότητες θετικές κι αρνητικές. Θα προσπαθήσω να διευκολύνω όσους συμφορουμιτοατμιστές ενδιαφερθούν.
Πάμε:
-Τον πήρα από ελληνικό κατάστημα σε τιμή που πήρα και τον ss pali v4(από ελλ. κατάστημα κι αυτόν). Τους συγκρίνω γιατί είναι ίδιας φιλοσοφίας και τεχνικής λειτουργίας. Με δεκάβαθμη κλίμακα δίδω στον pali 9 κι ο body μετά βίας μου αποσπά το 4.
-Μπρούτζος ή ορείχαλκος ο body (δεν είμαι σίγουρος για το υλικό αλλά μου τρύπησε σα βούτυρο με απλό τρυπανάκι- θα αναφέρω παρακάτω γιατί τον τρύπησα), αλλά ss ο pali. Επίσης από απλό και εύθραυστο πλαστικό (η μια ενιαία) δεξαμενή του body, ποιοτικό και παχύ το διαφανές υλικό της πάνω δεξαμενής του pali και ss το κάτω τμήμα, αυτό της αντίστασής του.
(Δε γνωρίζω αν παραβιάζω κάποιο κανονισμό του φόρουμ κάνοντας σύγκριση δυο προϊόντων. Αν ναι θα ήθελα να με ενημερώσει με μήνυμα ο συντονιστής να αναδιαμορφώσω το κείμενο, μην το διαγράψει απλά, νομίζω πως έχει κάποια χρησιμότητα… )
Εφαρμόζουν μάλιστα τόσο σφιχτά η βάση και το καπάκι υποδοχής του επιστομίου με τον πλαστικό κύλινδρο που στο βάλε-βγάλε φοβάσαι συνεχώς πως θα σου μείνει στα χέρια το πλαστικό. Πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα αν συμβεί αυτό: ταιριάζει μια χαρά η σύριγγα των 5ml. (ίσως χρειαστεί λίγο ψαξιματάκι, αγορά από 2-3 διαφορετικά φαρμακεία, γιατί έχουν μικροδιαφορές οι σύριγγες). Αντικατέστησα ήδη το πλαστικό με σύριγγα μειώνοντας μάλιστα το μήκος κατά ένα περίπου (περιττό) χιλιοστό. Μάλιστα διαβάζω στο θέμα του did ότι ο mini did άρα μικρότερος ο χώρος ατμοποίησης, δίδει περισσότερο ατμό. Δε μπόρεσα να το επιβεβαιώσω στο body γιατί μείωσα πολύ νωρίς το χώρο αυτό και δεν έκανα σύγκριση.
Η σύριγγα όμως είναι καλύτερη σίγουρα για δυο άλλους λόγους: είναι παχύτερη και έρχεται ακριβώς στο πάχος των μεταλλικών μερών ενώ το «μαμίσιο» υπολείπεται και επίσης θολώνει λιγότερο από το γνήσιο. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί η ποιότητα του πλαστικού γιατί η αντίσταση είναι στο κέντρο της, αρκετά πλατιάς, βάσης, μακριά από τα τοιχώματα κι έτσι δεν τα ζεσταίνει καν.
- Έχει ψηλά μια τρύπα απ΄ όπου γεμίζεις τη δεξαμενή χωρίς να τον ανοίγεις, βγάζοντας απλά το επιστόμιο ( προφανώς κυκλοφόρησαν ήδη κλώνοι αφού άλλος συμφορουμίτης έχει ατμοποιητή χωρίς τρύπα). Δεν υπάρχει λοιπόν το προαναφερόμενο πρόβλημα του βάλε-βγάλε το ευπαθές πλαστικό αλλά ούτε το αναφερόμενο από άλλο χρήστη πρόβλημα αλλαγής συνθηκών τροφοδοσίας (άλλο θέμα μου προέκυψε με την τροφοδοσία, θα το πω παρακάτω).
-Πρόβλημα επιστομίου αντίθετα υπάρχει και στο δικό μου αλλά …το αντίστροφο από αυτό που αναφέρεται από άλλο χρήστη: τα 5-6 επιστόμια που έχω δεν έμπαιναν, είναι παχύτερα. Χρειάστηκε να «φάω» ελαφρά ένα πλαστικό επιστόμιο για να μπει (έφαγα το κάτω τμήμα του μόνο, κυκλικά και προσεχτικά για να μην πειραχθεί το λαστιχάκι στεγανοποίησης). Από τη στιγμή που μπήκε όμως εφάρμοσε σωστά κι έκλεισε την τρύπα γεμίσματος στεγανά. Αυτό γιατί την τρύπα την έχει άκρη-άκρη, πιάνει ελαφρά και το πλαϊνό τοίχωμα, σωστή θέση, όχι στο κέντρο στο άνοιγμα του επιστομίου. Έτσι δε χρησιμοποίησα μια ροδελίτσα που είχε η συσκευασία γι΄ αυτό (ίσως) το σκοπό. Ήταν σκληρή εξάλλου, δε θα έκανε δουλειά, αντίθετα θα έβγαζε προς τα έξω το επιστόμιο και δε θα εφάρμοζε καλά…
-Η αντίσταση που φορούσε ήταν με 5 ολόκληρες και 2 μισές σπείρες, με χοντρό, μεγάλης διατομής σύρμα και 3 δυάρια φυτίλια (!!!). Παχύ φυτίλι και πολλές σπείρες λογικό ακούγεται αλλά παρά το τόσο μεγάλο μήκος χοντρού σύρματος ήταν 2,1 ωμ. Με όσα γνωρίζω το τόσο χοντρό σύρμα (πάχους τέτοιου όσο σχεδόν το σύρμα το οποίο χρησιμοποιώ στον κήπο) θα έδινε τα 2,1ωμ με 1-2 σπείρες. Δε γνωρίζω αν υπάρχει και τρίτο είδος σύρματος εκτός από τα δυο γνωστά μας. Ας απαντήσει κάποιος ποιο έμπειρος και γνώστης. Δε νομίζω όμως ότι χρήζει παραπέρα αναζήτησης, αλλάζουμε αντίσταση κατά τα γνωστά μας. Αυτό έκανα άμεσα, κάτι το οποίο έγινε εξάλλου αναγκαίο αφού κόπηκε άνευ λόγου και αιτίας. Δίνουν και μια ίδια εφεδρική αντίσταση, τρομάρα τους…
Τελικά με 4 (3+2 μισές) σπείρες και 0,15 σύρμα σε 2Χ2 φυτίλι πήρα τα 2,1 ωμ. Καθαρή αμιγής η γεύση του υγρού μου, χωρίς επιρροή πλαστικού. Σε αυτό συμβάλλει άμεσα ο ατμοποιητής. Ατμός πλούσιος επίσης αλλά πιστεύω ότι τον επιτυγχάνουμε με το είδος αντίστασης που στρίβουμε κατά κύριο λόγο, δεν οφείλεται τόσο στον ατμοποιητή… Το χτύπημα δε με ενδιαφέρει προσωπικά, δεν εκφράζω άποψη για το body.
- Η τζούρα του ήταν πολύ αεράτη για τα γούστα μου. Διορθώνεται εύκολα με διάφορους τρόπους, εγώ έριξα λίγη κόλλα στην κάτω (εξωτερική βέβαια που να μη την ατμίσω) έξοδο του σωλήνα αερισμού και την έφραξα τελείως. Μετά τρύπησα την κόλλα με μια λεπτή καρφίτσα και τη διεύρυνα όσο ήθελα.
- Έρχεται μαζί του και ένα «δαχτυλίδι» κάλυψης των σπειρωμάτων της ego μπαταρίας. Σε ego όμως δείχνει κάπως…(πέρα βέβαια από το ότι δεν παίρνεις όσα έχει να σου δώσει ο body λόγω της ελλιπούς ισχύος της). Έχει μήκος 5,8 εκατοστά, όσο και η ego 650 έως το σπείρωμά της, με το επιστόμιο (όποιο καταφέρουμε να χώσουμε) καταλήγει να είναι μακρύτερος ο ατμο από τη μπαταρία. Άρα θέλει μεγαλύτερη-μακρύτερη μπαταρία και έτσι κρατάς μια μαγκούρα και δε φοβάσαι επίθεση ληστών. Στο λαβάκι είναι μια χαρά…( ίδιο μεν το μήκος και αυτής της μαγκούρας αλλά με το πάχος του λάβα δε μας χαλά). Άχρηστο για αυτόν το δαχτυλίδι μεν, χρήσιμο δε για άλλο ατμοποιητή γιατί είναι καλαίσθητο.
Μικροπροβλήματα μέχρις εδώ… Το κύριο και δύσκολο θέμα του είναι άλλο:
- Η τροφοδοσία. Η σκέτη φυτική γλυκερίνη που ατμίζω είναι πολύ παχύρευστη για την τόσο στενή τρύπα από την οποία θα έπρεπε να τροφοδοτείται το φυτίλι. Το φοβήθηκα με το που είδα την ελάχιστη διάμετρό της και με το πρώτο καμένο που μου ήρθε (είχα ποτίσει αρχικά το φυτίλι και είδα την καλή ποιότητα του ατμού του body όσο κρατήθηκε νωπό) έκανα το εξής: διεύρυνα την τρύπα με 1,5mm τρυπανάκι και άνοιξα απέναντί της μια δεύτερη ίδιου διαμετρήματος.
Μετά τύλιξα μονό φυτίλι με μια λωρίδα πλέγματος (περί τα 2 χιλιοστά πλάτους) έτσι που να περιτυλίξει 2 φορές περίπου το φυτίλι (δε μέτρησα ακριβώς το μήκος). Έφτιαξα δυο τέτοια φυτιλάκια και έχωσα-σφήνωσα τα πλέγματα στις τρύπες αφήνοντας το φυτίλι 1 εκ. στην κάτω πλευρά (από πάνω, μέσα στη δεξαμενή, δεν άφησα φυτίλι να περισσεύει και πλέγμα-φυτίλι εισέρχονται κατά δέκατα χιλιοστού στη δεξαμενή). Το φυτίλι της αντίστασης το άφησα μακρύ (περί τα 2,5 εκατοστά σε κάθε πλευρά, τόσο περίσσευε περίπου και στη «μαμίσια»). Το ένα άκρο το έστρεψα προς τα επάνω, έτσι είχε (και τα δυο όμως) στραμμένα η «μαμίσια». Το άλλο άκρο εγώ το γύρισα κάτω και το περιτύλιξα γύρω από τους πόλους και το σωληνάκι αερισμού-υπερχείλισης. Έτσι ξανα-ανεβάζει και καίει την όποια ποσότητα υγρού συγκεντρώνεται από υπερτροφοδοσία. Αντέγραψα δηλ. τον pali ως προς αυτό…
Δεν πέτυχα τη σωστή τροφοδοσία με την πρώτη, υπερχείλιζε και μπούκωνε την αντίσταση. Έβαλα λοιπόν μονό φυτίλι ξανά αλλά πρόσθεσα και 2 ίνες μονού από τις 8 που έχει το δικό μου (δεν ξέρω αν έχουν όλα τα φυτίλια τόσες ίνες). Έτσι (με 1 και 1/8 φυτίλι μονό) πέτυχα τη βέλτιστη τροφοδοσία δυο μέρες τώρα.
Το παραπάνω (1 και 1/8 φυτίλι μονό, 2 περιστροφές του πλέγματος γύρω του) διαφοροποιείται ανάλογα με την πυκνότητα του υγρού του κάθε χρήστη κι ίσως χρειαστεί να το ψάξει κανείς έχοντας κατά νου την αρχή: πυκνό φυτιλάκι= υποτροφοδοσία, άρα καμένο και αραιό φυτιλάκι= υπερτροφοδοσία, άρα μπούκωμα αντίστασης και ελάχιστο ατμό. Θα το επιτύχει κάποια στιγμή.
Εκτιμώ ότι χρειάζονται οι φαρδιές τρύπες και δε θα πρέπει να αρκεστούμε στη στενή υπάρχουσα. Με το φυτίλι τροφοδοσίας να περισσεύει προς τα κάτω και το (μισό είπαμε) φυτίλι της αντίστασης να «γλείφει» την οροφή, έρχονται υποχρεωτικά σε επαφή τα δυο φυτίλια και δε χρειάζεται να παρεμβαίνουμε για την επίτευξη σωστής τροφοδοσίας.
Εν κατακλείδι: Καλός για όσους αγαπούν τις προκλήσεις. Αν αναμετρηθείς μαζί του σε ανταμείβει. Ας κοιτάξουν παραδίπλα όσοι θέλουν την εύκολη λύση.
Αυτά. Το κατάστημα δεν προσφέρει ασπιρίνη σε όσους πονοκεφάλιασαν από το μέγεθος, τη σύνταξη, τις εξυπνάδες, τις ασάφειες κ.λ.π. του κειμένου. Όταν ξαναδείτε κείμενό μου, πιείτε προληπτικά μια δικιά σας πριν αρχίσετε το διάβασμα…