H μετάφραση του αγγλικού κειμένου που παρέθεσε ο hlias.2008 3 ποστ πιο πάνω:
Ψάχνοντας το λόγο για τον οποίο το δελτίο τύπου διαστρέβλωσε τα ευρήματα, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ότι ίσως υπάρχει οικονομική σύγκρουση συμφερόντων με τις μεγάλες φαρμακευτικές.
Και πράγματι, φανερώνεται ότι ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, η dr. Γκράτζιου, ήταν επικεφαλής έρευνας που χρηματοδοτήθηκε και διεξάχθηκε εν μέρει από την pfizer, που παράγει το chantix, ένα φάρμακο που θα σημειώσει κάθετη πτώση πωλήσεων αν τα η.τ. γίνουν δημοφιλή. Έτσι, αυτή η συν-συγγραφέας της μελέτης έχει σημαντική οικονομική σύγκρουση συμφερόντων με την Big Pharma, που πήρε τη μορφή προκατειλημμένης ερμηνείας και παρουσίασης των πορισμάτων της μελέτης.
Παρόλα αυτά, η σύγκρουση αυτή συμφερόντων δεν αναφέρθηκε, ούτε στην περίληψη, ούτε στο δελτίο τύπου.
Η μη αναφορά της είναι μη πρέπουσα, διότι κατουσίαν αποκρύβει το γεγονός αυτό της σύγκρουσης συμφερόντων από το κοινό.
Οχι μόνο χρηματοδοτήθηκε από την pfizer, αλλά δούλεψε απευθείας με την pfizer για την έρευνα. Ετσι, έχει σημαντικό οικονομικό συμφέρον σε μια εταιρεία της οποίας τα προϊόντα είναι άμεσος ανταγωνιστής του προϊόντος που αυτή η μελέτη εξετάζει. Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του γιατί εμπίπτει στα πλαίσια του κανονισμού περί σύγκρουσης συμφερόντων πρωταρχικά. Παραβάσεις σαν αυτή οδήγησαν το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών να υιοθετήσουν μια οικονομική πολιτική δημοσιοποίησης των χρηματοδοτήσεων για όλες τις ακαδημαϊκές έρευνες. (Τέλος μετάφρασης)
Με λίγα λόγια, όταν ένας επιστήμονας εργάζεται για μια εταιρία ή εμπορεύεται τα προιόντα της, ή χρηματοδοτείται από αυτήν, πρέπει να το αναφέρει μαζί με τα στοιχεία της έρευνας. Διότι με άλλο μάτι αντιμετωπίζεται μια έρευνα στην οποία η εταιρία που φτιάχνει το chantix, βγάζει σκάρτο το η.τ. και με άλλο μάτι μια έρευνα ενός ανεξάρτητου γιατρού, όπως ο Κ.Φ.
Πέραν τούτου, στον κανονισμό αυτό εμπίπτουν και οι έρευνες που διεξάγονται από ιδιοκτήτες κέντρων διακοπής καπνίσματος. Κάντε τις μεν, δημοσιεύστε δε ότι τις κάνατε εσείς.
Χοντρά χοντρά, σκεφτείτε σενάριο. Βγαίνει κάποιος και λέει: Χαίρετε. Είμαι ιδιοκτήτης αλυσίδας κέντρων διακοπής καπνίσματος. Εκανα μια έρευνα που έβγαλε άχρηστο το η.τ. Πάρτε chantix αν θελετε να απαλλαγείτε.
σοβαρά τώρα, υπάρχει ένας άγραφος νόμος για τις χρηματοδοτήσεις.
Θέλει πολύ λογικά μια εταιρία όπως η pfizer να δει κατά πόσον το δικό της προϊόν είναι καλό ή κατά πόσο κάποιο άλλο προιόν που μπορεί να μειώσει τις δικές της πωλήσεις.
Πληρώνει αδρά μια ιατρική ομάδα για την έρευνα. Αν από τα πρώτα στοιχεία αποδεικνύεται ξεκάθαρα μια θέση... πχ αν από τις πρώτες δόσεις ενός φαρμάκου βγάλουν καρκίνο όλα τα πειραματόζωα, η έρευνα σταματάει και ότι πήραν οι γιατροί, πήραν. Αν επίσης ολοκληρωθεί και δε δώσει τα αποτελέσματα που θα ήθελε το τμήμα πωλήσεων της εταιρίας, θάβεται και τελειώνει η συνεργασία. Αντίθετα, αν δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, συνεχίζεται σε βάθος ή επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Από κει και πέρα μπαίνουμε σε θέματα επιχειρηματικής ηθικής για το πώς θα αξιοποιηθούν, θα θαφτούν, θα προβληθούν, θα ερμηνευτούν κλπ τα όποια αποτελέσματα.