Samsung INR21700-48GΜετά το κτήνος των 40+Α η Samsung αποφάσισε να λογικευτεί.
Κατασκεύασε μια 21700 στην κατηγορία των 10A με 4800mAh.
Ξεκινάω με το ακρωνύμιο το οποίο εδώ έχει νόημα.
Το 48 ηλίου φανερότερο ότι είναι τα 4800mAh, το κάνει συχνά άλλωστε, το G για τους γνώστες του 17δικού με υποδιαστολή συστήματος αρίθμησης είναι το 9.6 τα οποία είναι τα Αμπέρ μέγιστης συνεχούς εκφόρτισης που προτείνει.
Συνεχίζω με δημιουργική λογιστική, την οποία κοντεύουμε να ξεχάσουμε μετά το overdose του Ιωάνη.
Για να δουλέψει σωστά η δημιουργική, χρειάζεται μια αυθαιρεσία για έναυσμα.
Μετά πάει γραμμή με τον αυτόματο.
Είναι όπως το σύνηθες της τελευταίας δεκαετίας, όπου λες μια χοντρομαλακiα που δεν στηρίζεται πουθενά και μετά ρίχνεις ένα "άρα" και πετάς κάτι λογικότατο που συνήθως σε βολεύει και η αμοιβάδα κολλάει από το άρα και μετά, ξεχνώντας ότι το μετά το άρα είναι λογικότατο αλλά ισχύει μόνο όταν η χοντρομ@##κία ισχύει, η οποία αν ίσχυε, δεν θα ήταν χοντροκ.λ.π. μην το ξαναγράφω τώρα.
Η αυθαιρεσία είναι ότι τα mAh που υπόσχονται οι κατασκευαστές είναι σωστά.
Και επειδή μια αυθαιρεσία ουκ γαρ έρχεται μόνη, την ακολουθεί και η χοντροκ.λ.π., θα συμπεράνω ότι τα mAh μας δείχνουν την χωρητικότητα της μπαταρίας, πράμα που ουδόλως ισχύει, διότι απτήν μπαταρία τραβάμε Βατ και ουχί λέγω Αμπέρ, όπως μας είχε εξηγήσει ο camber και μετά από 1 χρόνο έντονης μελέτης το κατάλαβα.
Από μόνος μου!
Σύγκρινα το μέγεθος με τα mAh, μερικών από τις κατάλληλες για άτμισμα μπαταρίες, την κορυφαία (sic) σε mAh ανά μέγεθος.
Με βάρος είναι ντεμοντέ το κάνουν συχνά.
Το νούμερο αντιπροσωπεύει τα κυβικά χιλιοστά όγκου της μπαταρίας, ανά mAh που κουβαλάει μέσα της.
18350 (1.1Ah) : 8.10 mm
3/mAh
26650 (5.2Ah) : 6.60 mm
3/mAh
20700 (4.25Ah) : 5.20 mm
3/mAh
21700 (4.8Ah) : 5.05 mm
3/mAh
18650 (3.5Ah) : 4.70 mm
3/mAh
Είναι απλό, ένα κυβικό μέτρο 18650 έχει 212KAh, το ίδιο κυβικό 18350 έχει 124KAh.
Μη μου κάνεις εμένα
!
Τα έστειλα στους κατασκευαστές, γιαυτό το έκανα άλλωστε, ώστε να δουν και να βελτιωθούν.
Όταν αυριομεθαύριο δείτε 18350 με 1900mAh μα και 26650 με 7300mAh, να ξέρετε ποιον να ευχαριστήσετε.
Πάμε τώρα να δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και πάλι πίσω να την ατμίσουμε.
Να την φορτίζουμε με 1.44A μας λέει.
Και στα 4.8A αν την φορτίσουμε δεν θα ιδρώσει ο πόλος της, αλλά δεν θα κρατήσει τόσο πολύ όσο η άλλη που την φορτίζαμε με 1.44A, συμπληρώνει μετά από έντονες ερωτήσεις της Xtar.
Να την εκφορτίζουμε με έως 9.6A είπε, αλλά μην περιμένετε ότι μετά από 500 κύκλους θα έχει χάσει μόνο 25% της χωρητικότητας και η εσωτερική της αντίσταση θα έχει αυξηθεί μόνο 60%.
Αυτά γίνονται με 1.44A φόρτιση cutoff 240mA, 4.8A εκφόρτιση cutoff 2.5V, άπαντα στους 23
οC.
Εσύ που είσαι ατμιστής και την εκφορτίζεις έως 10 δευτερόλεπτα, μπορείς να της τραβήξεις έως 35A μου είπε εμένα.
Του επεσήμανα ότι κάνω περισσότερες από μία τζούρα τη μέρα, δεν απάντησε.
500 κύκλους, ρώτησα, γέλασε.
Να μην ανεβάσει πάνω από 50
οC στην φόρτιση και 60
οC στην εκφόρτιση, μας συμβούλεψε.
Είπαμε κι άλλα πολλά, ώσπου μετά το γεύμα, μας είπε ότι η εσωτερική αντίσταση είναι έως 35mΩ.
Ναι καλά μουρμούρισα, AC 1KHz, μας υποχρέωσες.
Σε DC είναι έως 50mΩ, μου πετάει.
Γυάλισε το μάτι μου! Πως την μέτρησες ρε τσακαλάκο, του λέω.
50% SOC state, μου λέει.
microchip, χάρηκα του λέω, για ανάλατο.
Την εκφόρτισα με 2.4A για μία ώρα.
Την άφησα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Μέτρησα την Τάση της (V1).
Συνέχισα την εκφόρτιση με 2.4A, μετά από 10 δευτερόλεπτα και εν μέσω εκφόρτισης ξαναμέτρησα (V2).
(V1-V2)/2.4A
Στο τέλος τον ρώτησα αν είναι ασφαλούς χημείας.
Μπαταρία είναι μου λέει.
Το κατάλαβα του λέω, αλλά είναι ασφαλούς χημείας;
Άρχισε να γελάει, φώναξε και τους άλλους και γελάγαν όλοι μαζί.
To datasheet είναι
εδώ, χαμηλά, η παρουσίαση είναι
αλλού.
Ακολουθεί κοινωνικό μήνυμα, φυλαχτείτε.
Μην φορτίζετε τις μπαταρίες, μειώνεται η ζωή τους.
Μην εκφορτίζετε τις μπαταρίες, ανατινάζονται.
Απολαύστε υπεύθυνα!