Αφού πρώτα ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου την εταιρεία
FABVape και τη διαχείριση του φόρουμ για την ευκαιρία που μου έδωσαν να δοκιμάσω τον νέο Crystal CE4 clearomizer, προχωράω κατευθείαν στο ψητό.
Τα τυπικάΟ Crystal clearomizer είναι η εξέλιξη του πολύ πετυχημένου CE4+. Αποτελείται από 4 μέρη:
- Μια μεταλλική βάση.
- Την ανταλλακτική κεφαλή (αντίσταση-φυτίλι) η οποία βιδώνει πάνω στη βάση.
- Το δοχείο υγρoύ αναπλήρωσης (tube), χωρητικότητας 1,6ml, το οποίο βιδώνει στη βάση.
- Το πλαστικό επιστόμιο, το οποίο βιδώνει στο tube.
Παντού υπάρχουν σιλικονένια o-rings για στεγανοποίηση. Μάλιστα στο σημείο που βιδώνει το δοχείο με τη βάση υπάρχει διπλό o-ring. Για το βίδωμα πάνω στην μπαταρία χρησιμοποιεί το γνωστό ψευδο-ego σπείρωμα, δηλαδή σπείρωμα 510 με μια ποδιά που καλύπτει το σπείρωμα ego της μπαταρίας για αισθητικούς λόγους.
Ο crystal είναι 5mm ψηλότερος από τον πρόγονό του CE4+ αλλά έχει την ίδια χωρητικότητα (1,6ml). To μεγαλύτερο ύψος οφείλεται στα σπειρώματα που τον καθιστούν συναρμολογούμενο.
Η ανάγλυφη ποδιά που καλύπτει το σπείρωμα ego της μπαταρίας μπορεί να μην είναι όμορφη (μάλλον), αλλά είναι λειτουργική καθώς τα δάχτυλα δεν γλιστράνε στο βίδωμα-ξεβίδωμα.
Ο ατμοποιητής της δοκιμής ήρθε σε όμορφη συσκευασία που περιλάμβανε τα εξής:
- έναν συναρμολογημένο Crystal clearomizer με φορεμένη αντίσταση 2,4Ω και μακρύ φυτίλι
- δύο ανταλλακτικές κεφαλές-αντιστάσεις 1,8Ω και 2,8Ω με μακρύ φυτίλι
H συσκευασία του τον αναφέρει ως THOR clearomizer, δίνοντας μου την ευκαιρία να βγώ γρήγορα εκτός θέματος...
Thor vs. Thor Ο Thor (Θωρ) στη Σκανδιναβική μυθολογία είναι ο κοκκινομάλλης και γενειοφόρος θεός του κεραυνού και της αστραπής. Ο Thor clearomizer απ’την άλλη κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα. Εμένα μου έλαχε σε όμορφο μπλε χρωματάκι με γαλάζιο επιστόμιο.
Ο Θωρ κατείχε ένα πολεμικό σφυρί, το Μγιόλνιρ (Mjollnir), το οποίο αφού χτυπούσε τον εχθρό του, με μαγικό τρόπο επέστρεφε στα χέρια του. Ο Thor clearomizer δεν έχει σφυρί, αλλά υπόσχεται ανάλογο χτύπημα.
Για το χειρισμό του Μγιόλνιρ, ο Θωρ φορούσε σιδερένια γάντια και μια ζώνη που διπλασίαζε τη δύναμή του. Ο Thor clearomizer έχει επίσης μια ζώνη (αμφιλεγόμενου γούστου είναι η αλήθεια) η οποία χρησιμεύει στο να καλύπτει το σπείρωμα ego της μπαταρίας.
Ο Θωρ είχε τρία παιδιά: τον Μάγκνι, την Θρόυντ και τον Μόντι. Ο Thor clearomizer προσφέρεται με τρεις ανταλλακτικές κεφαλές-αντιστάσεις στα 1,8Ω, 2,4Ω και 2,8Ω.
Τέλος η πέμπτη μέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη στον Θωρ (Thursday = Thor’s day). Έτσι, αν και παρέλαβα το πακέτο για την δοκιμή από την Τρίτη, ξεκίνησα την Πέμπτη (αυτός είναι ο λόγος που καθυστέρησα να ανεβάσω την κριτική μου και όχι επειδή βαριόμουν, όπως θα υποθέσουν κάποιοι κακοπροαίρετοι).
Η απλή μέθοδος των τριών (αντιστάσεων) Η μέτρηση των τριών αντιστάσεων που περιέχονται στη συσκευασία έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη. Οι ενδείξεις του ψηφιακού μου πολυμέτρου συμφώνησαν ακριβώς με τις ονομαστικές τους τιμές (1,8Ω, 2,4Ω και 2,8Ω).Δεδομένου ότι συνηθίζω πάντα να μετράω τους ατμοποιητές μου πριν τους χρησιμοποιήσω, είναι η πρώτη φορά που 3 συνεχόμενες μετρήσεις δίνουν το νούμερο του κατασκευαστή. Έτσι έλυσα και το μυστήριο των περίεργων θορύβων στο υπόγειο του σπιτιού μου τα βράδια. Προφανώς οι κατασκευαστές του Thor crystal clearomizer έχουν ανοίξει παράνομο εργαστήριο κατασκευής ανταλλακτικών κάτω από το σπίτι μου
1,8ΩΞεκινώντας με την μικρή αντίσταση των 1,8Ω σε ego μπαταρία (3,7V) διαπίστωσα ότι ο ατμός είναι ζεστός (έως πολύ ζεστός σε απανωτές τζούρες) με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται πλήρως η γεύση του υγρού μου. Τζούρα κανονική προς σφιχτή. Το χτύπημα είναι ικανοποιητικό για τον μέσο ατμιστή. Καλός συνδυασμός για τους «θερμόατμους». Η χρήση συσκευής VV προτείνεται, μάλλον, σε όσους θέλουν να κατεβάσουν τα βολτ για να έχουν ένα πιο ήπιο άτμισμα.
2,4ΩΗ μεσαία αντίσταση είναι πασπαρτού. Δουλεύει μια χαρά σε ego μπαταρία δίνοντας χαμηλότερη θερμοκρασία ατμού και καθαρότερη γεύση. Χρησημοποιώντας συσκευή VV σου δίνει τη δυνατότητα να ανέβεις άνετα μέχρι τα 4,2V. Από εκεί και πάνω ο ατμός ζεστένεται αρκετά μέχρι που θα σου δώσει υποψία καμένου.
2,8ΩΗ μεγάλη αντίσταση δεν θα προσφέρει κάτι παραπάνω στον μέσο ατμιστή. Παίζοντας μεταξύ 4,3 και 4,9V θα βρεί κάποιος το ιδανικό για αυτόν σημείο. Δοκιμάζοντάς την σε μπαταρία ego με υγρό 100% VG, διαπίστωσα –έκπληκτος- ότι παράγει ικανοποιητικότατο ατμό σε πολύ καλή για τα γούστα μου (κανονική) θερμοκρασία-γεύση. Φυσικά είχε χτύπημα αμελητέο ακόμα και στα 10mg, αλλά αν κάποιος είναι κατηγορίας φλωρέξ (0mg) θα βρει έναν καλό τρόπο να μεγαλώσει την αυτονομία της μπαταρίας του.
Φυτίλι-ΤροφοδοσίαΌποιος σκέφτηκε τον συγκεκριμένο συνδυασμό με ένα χοντρό και ένα λεπτό μακρύ φυτίλι, πέτυχε διάνα. Η τροφοδοσία είναι συνεπέστατη. Επίσης, όταν η στάθμη πέσει κάτω απο το μισό, υπάρχει μια ανεπαίσθητη πτώση απόδοσης, αλλα σε καμία περίπτωση υποψία καμένου.
Στα πρώτα 1-2 ml χρήσης υπήρχε μια ανεπαίσθητη «φυτιλίλα» στη γεύση, αλλά εξαφανίστηκε γρήγορα. Άν κάποιοι είναι πολύ ευαίσθητοι (όπως εγώ) μπορούν να την αποφύγουν με λίγη περιποίηση (κάψιμο) του φυτιλιού.
Σε υγρά 100% VG δεν υπήρξε κανένα σοβαρό πρόβλημα τροφοδοσίας. Αν κάποιος ατμίζει μόνο VG μπορεί να αφαιρέσει (απλά τραβώντας το) το λεπτό φυτίλι, βελτιώνοντας την τροφοδοσία. Παρατήρησα ότι αυτή η πατέντα σου επιτρέπει να ανεβάσεις λίγο παραπάνω τα volt. Αρκεί, βέβαια, να αντέχεις τον ζεστό ατμό...
ΚατανάλωσηΗ κατανάλωση του crystal είναι τυπική για αυτό το είδος ατμοποιητών, δηλαδή μεγάλη. Με μια ego 1000mAh και υγρό 50-50 η μέση κατανάλωση ήταν 2,5-3,0ml ανά φόρτιση.
Κοινώς ρουφάει το υγρό σαν ...σφουγγάρι.
Αλλαγή γεύσηςΗ αλλαγή γεύσης είναι άμεση. Στην δεύτερη-τρίτη τζούρα έχεις πλήρως την γεύση του νέου υγρού αναπλήρωσης. Η δοκιμή έγινε με αρώματα φυσιολογικήε έντασης σε κανονικές δοσολογίες. Αν, βέβαια, κάποιος πάει από ένα βαρύ άρωμα σε κάποιο πιο ντελικάτο, πιθανότατα να χρειαστει κάμποσες τζούρες παραπάνω.
Στεγανότητα-διαρροέςΗ σταγανότητα του Crystal είναι εξαιρετική καθώς τα σιλικονένια o-rings κάνουν καλά την δουλειά τους σε όλα τα σπειρώματα. Μια μικρή υγρασία στον θετικό πόλο κρίνεται απόλυτα φυσιολογική.
Ποιότητα πλαστικού tubeΣκέφτηκα να δοκιμάσω αν ο crystal είναι ευάλωτος στα «διαβρωτικά» αρώματα που προκαλούν ραγίσματα (μέχρι και ολική διάλυση) σε κάποια πλαστικά τανκάκια. Έφτιαξα λοιπόν μια μικρή ποσότητα υγρού αναπλήρωσης με άρωμα που περιέχει ως διαλύτη βενζυλική αλκοόλη σε τριπλάσια δοσολογία από την προτεινόμενη. Αφού το άφησα μια νύχτα, δεν διαπίστωσα καμία αλλοίωση στο πλαστικό. Ατμίζοντας επίσης το ίδιο άρωμα –στην κανονική δοσολογία αυτή τη φορά- για καμιά ώρα (για να ανεβάσει θερμοκρασία) δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.
Αντοχή σε πτώσειςΟ crystal βγήκε αλώβητος από το τεστ φυσικής κοπόσεως. Αφού τον πέταξα και τον ανάγκασα να κατέβει από τις σκάλες έναν όροφο πολυκατοικίας δεν διαπίστωσα κάποια επίπτωση, ούτε καν γροατζουνιά. (Έντάξει, κατά λάθος μου έπεσε, αλλά φάνηκε πιο cool να το παρουσιάσω σαν δοκιμασία).
Συντήρηση/επισκευήΟ καθαρισμός του crystal είναι παιχνιδάκι, αφου λύνεται και πλένεται σε δευτερόλεπτα.
Για τους πιο προχωρημένους, η αλλαγή φυτιλοαντίστασης είναι σχετικά εύκολη, αλλά στην τιμή που προσφέρονται οι ανταλλακτικές κεφαλές νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο.
Επιλογή αντιστάσεων-voltΗ γκάμα των παρεχόμενων αντιστάσεων καλύπτει όλα τα γούστα . Αν κάποιος έχει συσκευή VV μπορεί να παίξει με τα volt για να φέρει τον crystal στα μέτρα του. Το κάλό είναι ότι και με απλή μπαταρία ego το άτμισμα είναι απροβημάτιστο, αρκεί βέβαια να χρησιμοποιηθούν οι αντιστάσεις των 1,8Ω ή 2,4Ω.
Θα πρέπει εδώ να επισημάνω ότι οι κάτοχοι VV δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες με την αντίσταση των 2,8Ω. Δεδομένου ότι το σύστημα τροφοδοσίας σε «σταματάει» με υποψία καμένου κάπου στα 8,5-9,0 watt, μπορούν να έχουν το ίδιο ατμιστικό αποτέλεσμα με την μεσαία αντίσταση των 2,4Ω.
Επίσης, όσο ανεβάζεις τάση για παραπάνω χτύπημα, ο ατμός γίνεται πολύ ζεστός, ειδικά σε παρατεταμένη χρήση και η απώλεια γεύσης είναι μεγάλη. Το μυστικό λοιπόν είναι να βρεις το κατάλληλο σημείο ισορροπίας μεταξύ θερμοκρασίας-γεύσης και χτυπήματος. Τις δικές μου (υποκειμενικές) προτιμήσεις παραθέτω στον επόμενο πίνακα.
ΣύνοψηΟ συγκεκριμένος Thor Crystal Clearomizer που έπεσε στα χέρια μου είναι ο πιο πλήρης και απροβλημάτιστος εργοστασιακός ατμοποιητής με φυτίλι που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα. Αν υπήρχε όταν ξεκίνούσα το άτμισμα, θα είχα γλιτώσει ένα σεβαστό ποσό χρημάτων για αγορά ατμοποιητών (και χαρτοπετσετών). Θα γλίτωνα, επίσης, και μπόλικη ψυχική οδύνη. Συστήνεται ανεπιφύλακτα, ειδικά σε νέους ατμιστές και ειδικότερα σε όσους προτιμούν τον ζεστό ατμό.