Δε σκέφτηκα κάτι τέτοιο, δεν αμφισβητώ ότι …δεν αμφισβητείς. Θα το προσπαθήσω να μάθω περισσότερα. Δε θέλω να προβοκάρω το χώρο μας, να είσαι σίγουρος. Τη χρησιμοποιούσε πάντως (στα σιρόπια νομίζω) έπαψε να τη χρησιμοποιεί λόγω απαγόρευσης, δεν είχε λόγο να μου πει ψέματα. «Βάλε μόνο γλυκερίνη» μου είπε, δεν τον άκουσα, ελπίζω να είναι μόνο τα δερματικά προβλήματα τα οποία είναι γνωστά εδώ, τα έχουν αρκετοί. Δεν είναι για πανικό το θέμα από τη στιγμή που μιλούσε για κατάποσή της όχι για άτμισμα. Τον είχε προβληματίσει όμως μήπως αντενδείκνυται και για άτμισμα…
Με την τροποποίηση είχα καποια προβλήματα, γράφω νέο θέμα:
Συνατμοφορουμήτη Urahara και λοιποί ενδιαφερόμενοι.
Ψάχνοντας στο φόρουμ, το οποίο έχει αριθμό θεμάτων όσους πάπυρους είχε και η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, βρήκα το θέμα
Συζήτηση για PG (Προπυλενογλυκόλη) και VG (Φυτική γλυκερίνη), με παραπομπές περί της ύποπτης.
Στη σελίδα 37 το μέλος
AchisaeL γράφει:
PG (Propylene Glycol, Butylene Glycol) Βασική ουσία σε βερνίκια, γυαλιστικά πατώματος, υγρά φρένων, καθαριστικά φούρνων, καθαριστικά σπιτιού. Χρησιμοποιείται επίσης σε οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αποσμητικά, καλλυντικές κρέμες, φαγητά και είδη υγιεινής. Στα καλλυντικά την βάζουν για να κρατάει την υγρασία. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ακόμη και όταν είναι σε μικρή ποσότητα και να δημιουργήσει δερματίτιδες και εξανθήματα. Αποτελέσματα από έρευνες που δημοσιεύτικαν από το MSDS (Material Data Safety Sheet) των ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι, να εμποδίσει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και να χαλάσει την μεμβράνη τους, να αφυδατώσει το δέρμα και να το ξεφλουδίσει. Οι εταιρείες το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ χαμηλό σε κόστος. Τονίζω δυο σημεία στο κείμενό του γιατί θέλουν διευκρίνιση-συμπλήρωση (σύμφωνα με το φίλο φαρμακοποιό που προανέφερα). Πήγα και τον βρήκα, συζητήσαμε αρκετά, παραθέτω κάποια σημεία της συζήτησης:
- Στις ΗΠΑ κυρίως επιτρέπεται να χρησιμοποιείται πράγματι σε τρόφιμα αλλά δεν είναι βρώσιμη . Επικαλύπτει τα τρόφιμα (μάλλον για φρούτα κ.λ.π. μιλούσε, τα οποία δεν την απορροφούν στο εσωτερικό τους) ξεπλένεται όμως από τον καταναλωτή για να φαγωθούν.
- Φυσικά δεν τη χρησιμοποιούσε σε σιρόπια (όπως λανθασμένα θυμόμουν ότι δήθεν μου είχε πει) αλλά σε κρέμες (εξωτερική χρήση)
- Χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό κυρίως ( ισχύουν και οι λοιπές χρήσεις του). Την πίνουν μόνο ζώα γιατί τη ρίχνουν οι κτηνοτρόφοι στις ποτίστρες, σε ψυχρές περιοχές για να μην παγώνει το νερό (έχει χαμηλότερο σημείο πήξης απ΄αυτό) .
- Μετασχηματίζεται σε οξικό οξύ και πυροσταφιλικά οξέα τα οποία δημιουργούν τα γνωστά δερματικά προβλήματα (σπυριά, έκζεμα, φαγούρα κ.λ.π.). Προφανώς είναι υπεύθυνα (αυτά τα οξέα ή άλλες ουσίες της PG) και για άλλα προβλήματα που αναφέρονται από πολλά μέλη.
- Ο ίδιος πιστεύει πως οι ουσίες που περιέχει απορροφούνται πιο εύκολα από τις βλεννογόνους των πνευμόνων απ΄ό,τι θα απορροφούνταν μέσω γαστρεντερικού σε πιθανή κατάποση. Μου σύνεστησε να καπνίζω τσιγάρο κι όχι να ατμίζω γλυκόλη προπυλενίου, αν θέλω να έχω λιγότερα προβλήματα υγεία.
Αυτά από εμένα. Μεγάλα παιδιά είμαστε όμως, ο καθένας έχει ευθύνη των πράξεών του. Φυσικά δε συμβουλεύω κανέναν κι ούτε στοχεύω να προβοκάρω το χώρο μας, όπως λέω και παραπάνω.
Υγεία να έχουμε να ατμίζουμε.
Υ.Γ. Αλλά και να μη την έχουμε πάλι να ατμίζουμε. Μια κυρία του ζήτησε η.τ. για τον άντρα της στην εντατική. Του το επέτρεψε ο γιατρός του όταν τον είδε τόσο νικοτινομανή.