Πάντως δεν είπε και τίποτα το συνταρακτικό ο Μπεχράκης στη συνομιλία του με το Ποπάκι στον skai. Είπε ότι θεωρεί το η.τ. λίγο λιγότερο βλαπτικό από το κ.τ. και δεν έκανε καμιά νύξη περί απαγόρευσης σε κλειστούς χώρους όταν ρωτήθηκε.
[...]
Τώρα αν όντως ήταν αυτός που προέτρεψε τον ασθενή του να γυρίσει στο κ.τ. τι να πει κανείς! Γιατρός είναι αυτός ή αλμπάνης?
Αυτό ακριβώς! Ναι μεν, αλλά.
Δέχομαι την άποψη του «δεν ξέρουμε το τι προκαλεί ακόμα», αλλά δεν δέχομαι τη δαιμονοποίηση του. Οι δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ είναι μεταγενέστερες. Το 2011 ήταν που είχε ξεκινήσει ο ντόρος, λίγο μετά το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος. Τότε ως συντάκτης τεχνολογίας σε γνωστή ιστοσελίδα είχα ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, αν και τελικά δεν προχώρησα σε δημοσίευση.
Από τα λίγα που θυμάμαι (αντιγράφω από σκόρπιες σημειώσεις μου, αν ξέρει κάποιος κάτι πιο συγκεκριμένο εννοείται να με διορθώσει), ο κύριος Μπεχράκης, τότε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος (δεν ξέρω αν είναι ακόμα) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Αντώνη Δημόπουλο, είχε αφήσει σε συνέντευξη τύπου υπόννοιες για επικείμενη «γνωμοδότηση» του ΕΟΦ η οποία θα πρότεινε την -πλήρη- απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είχε πει μάλιστα πως «η απαγόρευση αποφασίστηκε λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις».
Λίγο αργότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανακάλεσε, λέγοντας πως δεν έχουν ζητήσει ποτέ την απόσυρση του (!), δεν έχει πάρει θέση προσωπικά (έννοεί δημόσια φαντάζομαι), η απαγόρευση είναι σκέψη του υπουργείου και του ΕΟΦ και δεν υπάρχει κάτι προς συζήτηση. Συμπλήρωσε μάλιστα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέθοδος διακοπής του κ.τ. αλλά ως πρόσφατο προϊόν κανείς δεν μπορεί να ξέρει το τι μπορεί να προκαλέσει η χρήση του. Εννοείται πως με το τελευταίο συμφωνώ απόλυτα. Μέχρι εκεί όμως.
Δεν γνωρίζω βέβαια αν ο κύριος Μπεχράκης έχει από τότε ασχοληθεί με το θέμα και έχει αποκτήσει μια πιο επαγγελματική/αντικειμενική άποψη, δεδομένου όμως ότι το σκηνικό που περιέγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση μου έλαβε χώρα το 2013, δύο χρόνια μετά τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, αμφιβάλλω.
Σχετικά με το τελευταίο που γράφεις τώρα, δεν είναι και η πρώτη φορά που ακούω άτομο από τον χώρο της υγείας να κάνει τέτοια σύγκριση. Το ζήτημα είναι αν αυτό συμβαίνει λόγω αμφιβολιών, λόγω μη ασχολίας με το αντικείμενο, ή λόγω συμφερόντων. Αντιγράφω από τις (τότε) σημειώσεις μου, χωρίς βέβαια η εν λόγω υπόθεση να αντικατοπτρίζει την άποψη του forum:
«Σύμφωνα με το zougla.gr όμως, γνωστός γιατρός ο οποίος πρωταγωνιστεί στην καμπάνια κατά του καπνίσματος (ποιός να είναι άραγε…) φέρεται να σχετίζεται επαγγελματικά με δίκτυο «αποτοξίνωσης καπνιστών» το οποίο λειτουργεί με πληθώρα εξειδικευμένων ιδιωτικών ιατρείων τα οποία φυσικά διαθέτουν στους καπνιστές τα ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο της διακοπής (τσίχλες, αυτοκόλλητα κ.λπ).»