Αφορμή για το μήνυμα μου αυτό είναι αποψινή αγγελία στις πωλήσεις.
Η αγγελία δέχθηκε σχόλια για την τιμή πώλησης που θεωρήθηκε υψηλή και ακολούθησαν δύο σχόλια από συντονιστές που συνιστούσαν να σταματήσει η συζήτηση για την τιμή και να περιοριστούν τα μηνύματα μόνο στην εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Αντιγράφω από τους "Κανονισμούς για τις συναλλαγές"
"Ερωτήσεις και κριτική από άλλα μέλη σχετικά με την τιμή και την προέλευση ενός προϊόντος επιτρέπονται. Προσέξτε μόνο το ύφος σας να είναι κόσμιο. Ο πωλητής θα πρέπει να υπερασπισθεί μόνος του τις αξιώσεις του. Απαντήσεις "Άμα σου αρέσει πάρ' το αλλιώς μην ανακατεύεσαι", δεν έχουν θέση και ούτε πρόκειται το φόρουμ να προστατεύσει από σχόλια κάποιους πωλητές που αγοράζουν ένα προϊόν 20 ευρώ και το πουλάνε 60. Τα όποια σχόλια για την τιμή (όταν αυτή είναι παραπάνω) μπορούν να προστατεύσουν τους αδαείς οι οποίοι βλέποντας ένα κομμάτι στην αγγελία υποθέτουν αυτόματα ότι είναι και σε τιμή ευκαιρίας."
Καταλαβαίνω ότι οι συντονιστές επεμβαίνουν στις αγγελίες για να μη γεμίζουν με άσχετα ή και κακόβουλα σχόλια, αλλά όταν δημιουργείται θέμα με την τιμή πώλησης, όπως απόψε (που, σημειωτέον, είχε και επιχειρήματα με συγκεκριμένες τιμές και όχι τύπου "ακριβά το δίνεις") και οι συντονιστές επιχειρούν να την σταματήσουν, νομίζω ότι δεν προστατεύεται ο αδαής που αναφέρεται στο παραπάνω απόσπασμα των κανονισμών.
Σίγουρα αν εμφανιστεί κάποιος να πουλήσει μεταχειρισμένο Ego-T στην τιμή αγοράς δεν θα το αγοράσει κανένας (ή μήπως αυτό έχει ήδη συμβεί;)
Όταν όμως πρόκειται για μοντς ή άλλες συσκευές οι οποίες συνήθως δεν είναι διαθέσιμες στην Ελληνική αγορά και επειδή πολλοί, από ένα σημείο και μετά, ιδίως αν διαβάσουμε αρκετά τα θέματα του φόρουμ, αρχίζουμε να στρεφόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, το πράγμα αλλάζει. Πολλές φορές θέλουμε κάποια συσκευή και είτε δεν έχουμε την υπομονή να περιμένουμε ή φοβόμαστε να τα παραγγείλουμε από το εξωτερικό. Έτσι ψάχνουμε τις αγγελίες.
Αποτέλεσμα της ζήτησης (αλλά και της ανυπαρξίας αντίλογου) είναι ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων φτάνουν να είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίδιες με τις τιμές αγοράς τους ή ελάχιστα μικρότερες. Αυτό είναι αφύσικο, ειδικά για ηλεκτρονικά, άρα σχετικά ευαίσθητα προϊόντα (ας δεχθούμε ότι τα μηχανικά μοντς, λόγω και της μικρής διαθεσιμότητας τους, μπορούν να πουληθούν σε τιμή παραπλήσια της τιμής αγοράς τους - αν και σ' αυτό θα μπορούσαν να υπάρξουν αντιρρήσεις).
Θα αγόραζε κανείς μας μεταχειρισμένη τηλεόραση στην τιμή καινούργιας ή έστω 10-15% πιό κάτω; Ας συγκρίνουμε τις τιμές πώλησης των αγγελιών η.τ. με αυτές των αγγελιών στα "Διάφορα".
Θα μου πείτε ενήλικες είμαστε, ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης ισχύει, τι θέλεις τώρα;
Συμφωνώ και δεν θέλω ούτε να ελέγχονται οι αγγελίες ή οι τιμές. Αλλά με παρεμβάσεις, όπως η αποψινή, συν το ότι πολλοί από αυτούς που βλέπουν την "τσιμπημένη" τιμή, διστάζουν να το επισημάνουν, φοβούμενοι πως θα κατηγορηθούν ότι "χαλάνε την αγγελία", φτάσαμε (σε ορισμένες περιπτώσεις) να αγοράζουμε μεταχειρισμένο προϊόν στην τιμή αγοράς του καινούργιου συν τα μεταφορικά και να θεωρείται φυσιολογικό.
Αυτό που προτείνω (για να είμαι και εναρμονισμένος με το νήμα) είναι να εφαρμόζεται ο κανονισμός και να μην αποθαρρύνονται τα σχόλια για την τιμή του προς πώληση προϊόντος. Να μην κόβεται αδιακρίτως οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, αλλά μόνο αν γίνεται κακόβουλα. Και έμπειροι είναι οι συντονιστές και οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί να επέμβουν δεν είναι τόσες πολλές, ώστε να μην προλαβαίνουν.
Δεν στρέφομαι κατά του συγκεκριμένου πωλητή. Τόσο έκρινε ότι έπρεπε να τιμολογήσει αυτά που πουλούσε, είναι δικαίωμα του.
Δεν είμαι όμως της άποψης ότι θα πρέπει οι υπόλοιποι να σιωπούν ή να κοιτάνε αλλού "για να μη χαλάσει η αγγελία".