Σωστές οι παραδοχές που έχεις κάνει και είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Μόνο ο αριθμός των σπειρών είναι λίγο παραπλανητικός σε σχέση με ότι δεχόμαστε εδώ. Απλά είναι θέμα ορολογίας.
Στο σχήμα που έχεις στο excel βλέπουμε 5 σπείρες από πάνω, αυτό άλλοι το ονομάζουν 3 ολόκληρες+2 μισές, άλλοι 5 και εσύ στους υπολογισμούς σου 4. Ουσιαστικά στο κελί Β16 μετράς σαν αριθμό σπειρών τον αριθμό του κελιού Β6 σύν μισή. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί βάζουν τη σπείρα ολόκληρη και έτσι στους υπολογισμούς τους βγαίνει μεγάλη η αντίσταση και προσπαθούν να "ισιώσουν" τα νούμερα αυξάνοντας υπερβολικά το συντελεστή συμπίεσης.
Προταση μου, να δεχτούμε ότι σε μια δεδομένη αντίσταση, αριθμός σπειρών είναι όσες φαίνονται από πάνω, οπότε στο Β16 θα πρέπει να αφαιρείς μισή.
Επειδή έχω φιάξει και εγώ ένα αντίστοιχο excel προβληματίστηκα αρκετά για τα "ποδαράκια", που όντως είναι μια πολύ "δύσκολη" παράμετρος, που όμως μετράει σημαντικά ειδικά σε μικρά σύρματα. Μπορούμε να δεχτούμε άνετα ότι το κομμάτι του σύρματος που βρίσκεται από την αρχή της σπείρας, εκεί που ξεκινάει το πορτοκαλί σου στο σχήμα μέχρι το κάτω επίπεδο της σπείρας ισούται με το 1/4 του μήκους της σπείρας. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει σύνδεση σε αυτό το κομμάτι. Αντίστοιχα στο τέλος, μπορούμε να δεχτούμε ότι συμβαίνει το ίδιο, έτσι λοιπόν στους υπολογισμούς του συνολικού μήκους αν προσθέσουμε 1/4 + 1/4 έχουμε 1/2 σπείρας σίγουρα "πόδια" για να μπορεί να "πατάει" το σύρμα.
Έτσι λοιπόν στο κελί Β16, μπορείς να βάλεις επιπλέον μισή σπείρα αρα τελικά το Β16 υπολογίζεται με βάση το Β6 χωρίς να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάτι. Η προσέγγιση αυτή είναι πιο σωστή, για δύο λόγους, πρώτον τα ποδαράκια πρασαυξάνονται αυτόματα βάση τής διαμέτρου της σπείρας, και δεύτερον ο όρος "ποδαράκια" είναι πιο φυσιολογικός αφου θα προσθέτει το έξτρα σύρμα από το κάτω επίπεδο της σπείρας και κάτω. Ενδεικτικά μπορεί να είναι 4-5 χιλιοστά.
Ενδεχομένως θα μπορούσες αντί να προσθέτεις το 1/4 της σπείρας σε κάθε άκρη, θα ήταν γεωμετρικα σωστότερο να πρόσθετες την ακτίνα της σπείρας, αφού τα ποδαράκια φεύγουν εφαπτομενικά του κυλίνδρου, η διαφορά είναι περίπου μιά ακτίνα της σπείρας, αλλά πιστεύω λόγω της τεχνικής που χρησιμοποιείται για το στρίψιμο το σύρμα δεν φεύγει εφαπτομενικά αλλά έχει μια μικρή καμπύλη, σε κάθε περίπτωση όμως το λάθος πιστεύω ότι είναι γύρω στη μισή ακτίνα, αν είμαστε πολύ "ψειριάρηδες" θα μπορούσε το μήκος του σύρματος να οριστεί σαν
L = (Σ - 0.5) * P + (2+π)*R/2 + ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ
όπου Σ σπείρες από πάνω, P περιφέρεια της σπείρας και R η ακτίνα της Σπείρας, έτσι πέρνω τον μέσο όρο της ακτίνας και του τέταρτου της περιφέρειας
Άρα λοιπόν στο Β6 να βάζουμε τον αριθμό των σπειρών που βλέπουμε από πάνω και στο Β14 τα πραγματικά ποδαράκια.
Επίσης μια και το έχεις κάνει τόσο ωραίο (το δικό μου είναι σκέτα κουτάκια...) πρόσθεσε ένα κελί με την τάση της μπαταρίας έτσι ώστε να υπολογίζεται η ισχύς του σύρματος καθώς και ο λόγος της Ισχύος ανα μονάδα μήκους του σύρματος, είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το μέγεθος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ποιότητα του ατμού (και όχι η σκέτη Ισχύς).