Κατ αρχήν το θέμα έχει να κάνει με τον ποιον εννοούμε ατμιστή. Η ξαδέρφη μου, για παράδειγμα, κάνει ένα πακέτο τσιγάρα σε 2 με 3 μήνες (κυριολεκτικά), θεωρείται καπνίστρια; Ένα άτομο, που πήρε η.τ και κάπνιζε κ.τ παράλληλα, θεωρείται ατμιστής; Αν το σκεφτούμε συνολικά, πόσοι ατμιστές παράτησαν το η.τ τους πρώτους 1 με 2 μήνες και πόσοι μετά από 5 με 6+ μήνες; Πόσοι από αυτούς δεν έκοψαν το κ.τ και κάπνιζαν παράλληλα με το η.τ;
Προσωπικά δεν υπολογίζω για ατμιστές αυτούς που λειτουργούν σαν πυροτεχνήματα. Εγώ ατμίζω μόλις 115 μέρες αποκλειστικά και μόνο η.τ κι όταν δοκίμασα κ.τ στις 107 μέρες, μπορώ να πω ότι δεν με αηδίασε, αλλά ούτε δελεάστηκα να κάνω δεύτερο, ούτε καν στις επόμενες μέρες το είχα στο μυαλό μου. Άρα μήπως αυτοί που το παράτησαν μετά από πολλούς μήνες, κάπνιζαν παράλληλα κ.τ κι έτσι η μετάβαση τους αποκλειστικά στο κ.τ ήταν πιο εύκολη;
Πρέπει ουσιαστικά να δούμε και τα ποιοτικά στοιχεία της πτώσης του η.τ.
Ένας ατμιστής, για να φτάσει να γυρίσει στο κ.τ μετά από 6 η 9 μήνες ατμίσματος, θεωρητικά έχει αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα του η τουλάχιστον είχε την υπομονή να τα αντιμετωπίσει π.χ διαρροές, φορτίσεις μπαταριών, γεύσεις, άρα κάτι άλλο συμβαίνει! Θεωρώ αδιανόητο ξαφνικά μετά από 6 με 9 μήνες να τρώει φρίκη κάποιος για όλα τα παραπάνω προβλήματα και να το παρατάει, μάλλον θα τα είχε παρατήσει πολύ νωρίτερα. Προφανώς κάτι άλλο φταίει και είτε αυτό έχει να κάνει με το παράλληλο κάπνισμα κ.τ, είτε έφαγε την προπαγάνδα για θέματα υγείας του η.τ, είτε ποτέ δεν πίστεψε ότι θα κόψει οριστικά το κ.τ κτλ κτλ.
Αν αφαιρέσουμε λοιπόν όλους τους ευκαιριακούς υποτιθέμενους ατμιστές, τότε πιστεύω ότι οι καθαρά ατμιστές έχουν αυξηθεί, ελάχιστα μεν, αλλά αυξάνονται.
Πιστεύω ότι καλύτερα να μένουν οι συνειδητοποιημένοι ατμιστές, γιατί οι μεγαλύτεροι δυσφημιστές του ατμίσματος είναι αυτοί, που είναι και δεν είναι στο άτμισμα.
Βρεθήκατε ποτέ σε παρέα, που προσπαθείτε να εξηγήσετε σε έναν υποψήφιο ατμιστή, για το η.τ και στην παρέα να βρίσκεται ένας ατμιστοκαπνιστης; Αν ναι, θα διαπιστώσατε όπως εγώ χθες, ότι οι ατμιστοκαπνιστες, θα θυμηθούν όλα τα αρνητικά του η.τ και φυσικά θα τονίσουν ότι κ.τ δεν αντικαθίσταται με τον πρωινό καφέ (και γενικά με όλους τους καφέδες της ημέρας) πόσο μάλλον μετά το φαγητό! Και φυσικά, δεν θα θυμηθούν να αναφερθούν στα αρνητικά του κ.τ!!! κι αν τους το επισημάνεις, θα το προσπεράσουν έντεχνα, δικαιολογώντας το με την απόλαυση της στιγμής, παρέα με τον καφέ, σε μια στιγμή άγχους κτλ κτλ
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να ενημερώνουμε όποιο υποψήφιο ατμιστή μας τύχει η αν έχει πρόσβαση στο ιντερνετ να του κάνουμε γνωστό το φόρουμ και στην τελική, να του υποδεικνύουμε από πού να αγοράσει το πρώτο του τσιγάρο, αφού εννοείται γνωρίζουμε ότι ο έμπορος θα μπορέσει να τον/την βοηθήσει να διαλέξει το καλύτερο γι αυτόν και φυσικά να έχει την ανάλογη υποστήριξη, από εμάς και τον έμπορο. Και τέλος τέλος, αν δεν τα καταφέρει, για οποιοδήποτε λόγο, δεν θα τον κάνουμε ποσοστό καθίζησης, επειδή βρήκε δικαιολογία για να γυρίσει στο κ.τ.