Πρόσφατα, το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο
πραγματοποίησε μια μελέτη περισσότερων από 2.000 ΗΠΑ καπνιστές για να μάθει πώς οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και τι ρόλο έχουν παίξει στις προσπάθειες διακοπής που έγιναν από τους καπνιστές
(δεύτερο λινκ).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ερευνητές αντιμετώπισαν κάποιους «περιορισμούς» κατά τη διάρκεια της μελέτης, - οι συμμετέχοντες βρέθηκαν από το τηλέφωνο και δεν ήταν συχνά σε θέση να παρέχουν πλήρες ιστορικό καπνίσματος για τους ερευνητές - αλλά αυτό που αποκαλύφθηκε είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον και θα βοηθήσει να τεθούν οι βάσεις για μελλοντικές μελέτες σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το κάπνισμα.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης (το λινκ της έρευνας), ο Δρ Shu-Χονγκ Zhu και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο κατάφερε 2.028 καπνιστές να συμφωνήσουν να λάβουν μέρος σε αυτό. Οι καπνιστές βρέθηκαν τυχαία μέσω τηλεφώνου και είχαν διάφορες εμπειρίες ζωής με το κάπνισμα και τον καπνό.
Ο Δρ Zhu και η ομάδα του ταυτοποίησε τους καπνιστές που έλαβαν μέρος στη μελέτη ως "εκείνοι που είχαν καπνίσει τουλάχιστον 100 τσιγάρα στη ζωή τους και κάπνιζαν κάθε μέρα ή μερικές μέρες κατά τη διάρκεια της έρευνας."
Ταυτοποίησαν επίσης τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ως "εκείνοι που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα στις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την έρευνα." Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 2 ετών.
Μιλώντας με τους συμμετέχοντες στη μελέτη, ο Δρ Zhu και η ομάδα του τους ρώτησε σχετικά με τις καπνιστικές συνήθειες τους, καθώς και τις συνήθειές τους με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τους χώρισαν σε τρεις ομάδες: μία των μακροχρόνιων χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου που είχαν χρησιμοποιήσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθόλη τη διάρκεια της περιόδου των 2 ετών, μία τωνβραχυπρόθεσμων χρηστών που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα μόνο προς την αρχή ή το τέλος της περιόδου της έρευνας, και μια μη-χρηστών που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα σε όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Ρώτησαν, επίσης, όλους τους συμμετέχοντες πόσο συχνά είχαν χρησιμοποιήσει βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος, όπως επιθέματα νικοτίνης, τσίχλες, και σπρέι κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτό το τελευταίο σημείο περιέπλεξε τα πράγματα λίγο για τους ερευνητές, επειδή έριξε κάποια αμφιβολία σε σχέση με το ρόλο που έπαιξαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όταν οι άνθρωποι προσπάθησαν να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά ήταν προφανώς ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ, και έτσι δεν μπορούσαν να το αφήσουν απ' έξω.
Με το διαχωρισμό των συμμετεχόντων σε τρεις ομάδες που αναφέρθηκε παραπάνω, έγινε δυνατό στον Δρ. Zhu και την ομάδα του να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς η μακροπρόθεσμη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επηρέασε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να σταματήσουν το κάπνισμα. Τους επέτρεψε επίσης την ευκαιρία να δούν πώς οι άνθρωποι αντέδρασαν τόσο στη μακρά όσο και στη βραχυπρόθεσμη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Μετά τη διεξαγωγή της μελέτης, ο Δρ. Zhu και η ομάδα του ήταν σε θέση να βγάλει μερικά συμπεράσματα με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες. Η μελέτη δείχνει ότι περίπου
το 85% των καπνιστών χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα κατά την τελευταία προσπάθεια διακοπής, γεγονός που δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ατμιστικά προϊόντα όταν προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα.
Φάνηκε, επίσης, ότι
ο ρυθμός διακοπής του καπνίσματος είναι υψηλότερος, περίπου 42% μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε μακροπρόθεσμη βάση από ό, τι για εκείνους που βασίζονται σε άλλες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος. Φάνηκε να υπάρχει απόδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα, και η μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα μακροπρόθεσμα προσπάθησαν να σταματήσουν το κάπνισμα πιο συχνά.
Καθ 'όλη τη μελέτη, ο Δρ Zhu και η ομάδα του ζήτησε από τους συμμετέχοντες κάτι περισσότερο από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τα συναισθήματα των ανθρώπων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 96% των συμμετεχόντων πίστευαν e-τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα.
Βρήκαν επίσης ότι περίπου το 32% των βραχυπρόθεσμων χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου εξακολούθησαν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δύο χρόνια αργότερα. Δεδομένα, όπως αυτά μπορεί να υποβληθούν σε επεξεργασία και να χρησιμοποιούνται σε μεταγενέστερη ημερομηνία για πρόσθετη έρευνα.