Προειδοποίηση

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το site και η δημόσια συζήτησή μας απευθύνεται μόνο σε άτομα ήδη εξαρτημένα από τη νικοτίνη που ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για θέματα γύρω από το άτμισμα και είναι άνω των 18 ετών


Προς τους ενήλικες: Το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ορατό μετά την εγγραφή σας στο φόρουμ

439 επισκέπτες, 8 χρήστες
kwstas151, Tem, Milarepa, maraki1308, Aoratix, athmichalop, thanos1071, chkontog

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ


Google (site search)   

    

Αναζήτηση vaping

    
   

Αποστολέας Θέμα: Έρευνα: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρώτης γενιάς βοηθούν στη διακοπή καπνίσματος  (Αναγνώστηκε 1527 φορές)

Αποσυνδεδεμένος caros

  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Join Date: Νοε 2014
  • Τόπος: Ξάνθη
  • Μηνύματα: 1715
  • Φύλο: Άντρας
Πολύ ενδιαφέρουσα νέα μελέτη έρχεται στην επιφάνεια που αφορά το ΗΤ ως μέσο διακοπής καπνίσματος. Το νέο στοιχείο που παρουσιάζεται είναι το κατά πόσο η εξάρτηση από το τσιγάρο έχει να κάνει με τη νικοτίνη και κατά πόσο με την συμπεριφορά και την αίσθηση/κίνηση του καπνίσματος.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας με επικεφαλής την Δρ. Ellen Meier ασχολήθηκε με το θέμα της αντικατάστασης της συμπεριφοράς / αισθητικινητικής για τα τσιγάρα ερευνώντας καπνιστές, στους οποίους προσφέρθηκαν πρώτης γενιάς ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οι 24 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 48,5, 75% άνδρες) ξεκίνησαν ένα 3-εβδομάδων διπλό-τυφλό τυχαιοποιημένο διασταυρωμένο πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρθηκαν, μετά από μια εβδομάδα καπνίσματος, πρώτης γενιάς ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιείχαν είτε νικοτινούχο-υγρό είτε μη νικοτινούχο υγρό (placebo). To άτμισμα και το κάπνισμα παρακολουθήθηκαν κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες και οι συγγραφείς ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τις ωφέλειές τους από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τις προθέσεις / εμπιστοσύνη τους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μετά την έναρξη του ατμίσματος, η ικανοποίηση από το κάπνισμα και η ικανότητα του καπνίσματος να μειώνει την επιθυμία, ελαττώθηκε σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα καπνίσματος. Η συμπεριφορική εξάρτηση στα παραδοσιακά τσιγάρα μειώθηκε επίσης με το άτμισμα και του δραστικού (νικοτινούχου) αλλά και του εικονικού φαρμάκου (μη νικοτινούχο).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα νικοτινούχα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοήθησαν τους συμμετέχοντες να μειώσουν την επιθυμία τους για καύση καπνού και, κατά συνέπεια, μείωσαν το κάπνισμα. Παραδόξως, οι συγγραφείς ανέφεραν επίσης ότι τόσο τα νικοτινούχα ηλεκτρονικά τσιγάρα όσο και αυτά με το εικονικό φάρμακο μείωσαν την εξάρτηση της συμπεριφοράς στο κάπνισμα.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η παροχή νικοτίνης μέσω ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να μην έχει τον πρωταρχικό ρόλο στη διακοπή του καπνίσματος, όταν το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το κάπνισμα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μοντέλα πρώτης γενιάς "παρέχουν μια σημαντική  συμπεριφορική / αισθητικοκινητική εναλλακτική για τα τσιγάρα, ασχέτως της παράδοσης νικοτίνης, αλλά η ουσιαστική αντικατάσταση μπορεί να είναι πολύ μικρή, όταν οι καπνιστές αφήνονται  να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατά βούληση. Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τελευταίας γενιάς που παρέχουν πιο αποτελεσματικά τη νικοτίνη θα πρέπει να εξεταστούν για ενδεχόμενη διαφοροποιήση των προτύπων του καπνίσματος και του ατμίσματος  (π.χ., μείωση του καπνίσματος και αύξηση του ατμίσματος) δεδομένης της μεγαλύτερης ικανότητάς τους τόσο στην παράδοση της νικοτίνης όσο και στην συμπεριφορική / αισθητικοκινητική αντικατάσταση".

Κάτι τέτοιο δείχνει άλλωστε και η σχετική έρευνα το Δρ. Φαρσαλινού.

 

Τελευταία θέματα

Τίτλος Πίνακας Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
Επισκευάσιμοι ατμοποιητές- Νέες κυκλοφορίες Επισκευάσιμοι ατμοποιητές 2729 737060 Τελευταίο μήνυμα Σήμερα στις 15:02
από Dimitrisbo
HALO αρωματα!!! [Αρώματα] 443 96627 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 15, 2025, 23:20
από Tem
Υγρά Tom Klark's [Υγρά που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα] 21 12296 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 15, 2025, 20:08
από infernity
Τσιγαρίσιες γεύσεις (καπνικά υγρά ή αρώματα) ΥΓΡΑ (γενικά) 1480 403161 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 09, 2025, 11:47
από Επιτέλους το έκοψα
Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων [Νομοτεχνικά] 43 6781 Τελευταίο μήνυμα Μαΐ 01, 2025, 14:23
από Chris66
Vape distillery bubblegum Ιδιοκατασκευές υγρών 4 3524 Τελευταίο μήνυμα Απρ 26, 2025, 20:20
από Stavkal
Shake and Vape - Ερωτήσεις εξπρές και γενικές πληροφορίες Shake and Vape 1836 385763 Τελευταίο μήνυμα Απρ 22, 2025, 18:10
από tony1976
Γενικά για τις δημοσιεύσεις και τις έρευνες γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ 1494 271259 Τελευταίο μήνυμα Απρ 18, 2025, 17:00
από elr4cs
Επισκευάσιμοι ατμοποιητές. Ερωτήσεις EXPRESS Επισκευάσιμοι ατμοποιητές 4713 745422 Τελευταίο μήνυμα Απρ 18, 2025, 14:53
από geoliol
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ για τα υγρά γενικά. Βασικές πληροφορίες ΥΓΡΑ (γενικά) 1724 272382 Τελευταίο μήνυμα Απρ 14, 2025, 05:33
από Perry
Ηλεκτρονικά mods - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ EXPRESS [Ηλεκτρονικά mods] 4935 704823 Τελευταίο μήνυμα Απρ 07, 2025, 22:31
από Doubt
VOOPOO VINCI SPARK 100 KIT [Ηλεκτρονικά mods] 0 1248 Τελευταίο μήνυμα Απρ 03, 2025, 19:26
από zamploutos