Το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι μια
εναλλακτική μέθοδος καπνίσματος.
Κατά γενική ομολογία, τουλάχιστον
βραχυπρόθεσμα, δείχνει να είναι πολύ
πιο υγιεινή συνήθεια από το παραδοσιακό κάπνισμα.
Το "
κατά γενική ομολογία" πάει στις μαρτυρίες χρηστών οι οποίοι ήταν βαριοί καπνιστές και από τη στιγμή που έκαναν την αλλαγή σε ηλεκτρονικό κάπνισμα είδαν μεγάλη βελτίωση στο αναπνευστικό τους. Εγώ είμαι ένας από αυτούς.
Το "
βραχυπρόθεσμα" πάει στο ότι δεν έχουν γίνει ακόμα μακροχρόνιες έρευνες. Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι και στο κανονικό τσιγάρο χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να φανούν οι επιπτώσεις του καπνίσματος άρα το να περιμένουμε αποτελέσματα ερευνών στο άμεσο μέλλον φαίνεται αρκετά απίθανο.
Το "
πιο υγιεινή συνήθεια" πάει στη σύνθεση και στο περιεχόμενο του ατμού που εισπνέεται. Καί λέμε "ατμού" γιατί ακριβώς περί αυτού πρόκειται: δεν είναι καπνός, είναι ατμός, και από αυτό εξάγεται το: "πιο υγιεινό", γιατί:
1. Πρώτα πρώτα
δεν συντελείται καύση αλλά ατμοποίηση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποφεύγεται ο χειρότερος (μεταξύ άλλων) εχθρός των πνευμόνων μας: η
πίσσα που με τα χρόνια δημιουργεί ολόκληρες αποικίες εις βάρος των κυψελίδων με αποτέλεσμα τη μείωση του ωφέλιμου χώρου των πνευμόνων για οξυγόνωση.
2. Γνωρίζουμε καλά τα
συστατικά που περιέχονται στο υπό εξάτμιση υγρό. Είναι συγκεκριμένα και αριθμημένα. Συνήθως δεν ξεπερνούν τα 20 στον αριθμό. Τα περισσότερα από αυτά είναι σε απειροελάχιστες ποσότητες και προέρχονται από τα αρώματα που δίνουν "γεύση" στο υγρό.
Στο μεγαλύτερο μέρος τους (πάνω από 80% συνήθως) περιέχουν ένα
βασικό συστατικό το οποίο συγκρατεί την υγρασία και δίνει το σύννεφο ατμού που προσομοιάζει στον καπνό του κανονικού τσιγάρου. Αυτό το συστατικό είναι ή προπυλενογλυκόλη ή η φυτική (φαγώσιμη) γλυκερόλη ή και τα δύο. Και τα δύο έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ακίνδυνα ως φαγώσιμα ή σε άλλες εφαρμογές (π.χ. "καπνογεννήτριες" των ντισκοτέκ κτλ).
Στην αντίπερα όχθη,
το κλασσικό τσιγάρο παράγει πίσσα,
πολύ πίσσα, και πάνω από 4.000 ουσίες από τις οποίες αρκετές είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες.
Ο προβληματισμός: Αν και γνωρίζουμε ότι ως φαγώσιμα τα συστατικά τού υπό εξάτμιση υγρού είναι ακίνδυνα, δεν γνωρίζουμε αν με την εξάτμιση μεταλλάσσονται σε κάτι το οποίο είναι βλαβερό για τον οργανισμό μας. Οι μέχρι τώρα έρευνες, πάντως, δεν δείχνουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η δικιά μου απάντηση στο συγκεκριμένο προβληματισμό είναι ότι μεταξύ αυτού που ξέρω ότι
σίγουρα μου κάνει κακό και αυτού που
ίσως μου κάνει κακό, προτιμάω το δεύτερο.
Θα αναφερθώ εδώ μόνο περιληπτικά στον
τρόπο λειτουργίας της συσκευής:
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή που αποτελείται από 3 μέρη ένα "
φιλτράκι" που περιέχει ένα αφρώδες υλικό εμποτισμένο με υγρό ή ένα δοχείο (tank) με υγρό, έναν
ατμοποιητή που ατμοποιεί το υγρό του "φίλτρου" ή του tank και μια
μπαταρία που δίνει την απαραίτητη ενέργεια στον ατμποποιητή για να θερμανθεί.
Δε θα επεκταθώ εδώ περισσότερο στον τρόπο λειτουργίας της συσκευής, αυτό θα αναλυθεί στην
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ όπου αναφερόμαστε με λεπτομέρειες σε όλα τα μέλη που απαρτίζουν τη συσκευή ενός η.τ..
Εκτός από τα τεχνικά θέματα, στο φόρουμ μες συζητάμε για το ηλεκτρονικό κάπνισμα ως συνήθεια, ως πρακτική, ως φιλοσοφία, σε αντιδιαστολή με το παραδοσιακό κάπνισμα ή και ως μέσο διακοπής του καπνίσματος*. Θέτουμε ερωτήματα και προσπαθούμε να βρούμε τις απαντήσεις.
Το παραπάνω κείμενο δεν αποτελεί προϊόν αυθεντίας αλλά είναι διαθέσιμο για κάθε κριτική και διόρθωση.
* Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απαγορεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να διαφημίζεται ως μέσο διακοπής του καπνίσματος γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σ' αυτόν τον τομέα. Μερικοί παρανόησαν την πρόταση και το γενίκευσαν κρατώντας μόνο το πρώτο μέρος της πρότασης.