Ναι, αλλά σε ποντίκια με λιγότερο από χιλιοστό του βάρους του ανθρώπου και σε ενδοφλέβια χορήγηση.
Και μιλάει για picomol, που σημαίνει για να βρούμε picogr πολλαπλασιάζουμε με το μοριακό βάρος, 80 και βάλε...
In humans and laboratory rodents, orally administered substituted pyrazines are rapidly absorbed from the gastrointestinal tract and excreted
υπάρχουν και από την φύση σε τρόφιμα:
Isopropenylpyrazine [FL-no: 14.052]: 0.11 mg/kg in malt.
• 2-Acetyl-5-methylpyrazine [FL-no: 14.084]: up to 0.3 mg/kg in coffee.
• 2-Acetyl-6-methylpyrazine [FL-no: 14.087]: up to 0.55 mg/kg in coffee.
• 2-Butyl-3-methylpyrazine [FL-no: 14.091]: 1 mg/kg in cocoa.
• 2,5-Diethylpyrazine [FL-no: 14.097]: up to 0.1 mg/kg in coffee, and 0.02 mg/kg in peanut.
• Quinoxaline [FL-no: 14.147]: up to 0.1 mg/kg in malt.
• 6,7-Dihydro-2,5-dimethyl-5H-cyclopentapyrazine [FL-no: 14.161]: up to 5.1 mg/kg in
coffee, and up to 0.0001 mg/kg in pork
http://www.efsa.europa.eu/fr/scdocs/doc/812.pdf
Νομίζω πως για να κρουθεί κάποιος κώδωνας κινδύνου, πρέπει να υπολογιστεί πως κάποιο υγρό ξεπερνάει τα επίσημα όρια ασφάλειας σε καθημερινή ποσότητα.
Λιάκουρα
Προσθέτω:
Η έρευνα έγινε στα πλαίσια να καταλήξουν σε συμπέρασμα για τις πυραζίνες οι οποίες περιέχονται στα τσιγάρα τα οποία καπνίζαμε μέχρι προχτές.
Our past studies have shown that cigarette smoke inhibits oviductal functioning in vivo and in vitro.
The goals in this study were to identify
pyrazine derivatives in cigarette smoke solutions that inhibit ciliary beat frequency, oocyte pickup rate, and infundibular smooth muscle contraction in the hamster oviduct and to determine their lowest observable adverse effect levels (LOAELs) using in vitro bioassays
Στην έρευνα τα ποντίκια εμβολιάστηκαν και δεν ανέπνευσαν καπνό. Υποστηρίζει όμως η έρευνα ότι η μέθοδος αυτή προσομοιάζει την διαδικασία καπνίσματος
Ημερήσια λήψη
Από
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v48je12.htm#1.21.2 Estimated daily intakeThe total annual production of the 41 pyrazine derivatives in this group is approximately 2700 kg in Europe (International Organization of the Flavor Industry, 1995) and 2100 kg in the USA (Lucas et al., 1999). Approximately 64% of the total annual production in Europe is accounted for by use of three agents in the group: 2,3,5-trimethylpyrazine (No. 774, 840 kg), 2-ethyl-3-methylpyrazine (No. 768, 590 kg), and 2-ethyl-3,(5 or 6)-dimethylpyrazine (No. 775, 310 kg). In the USA, approximately 66% of the total annual volume is accounted for by use of these three agents: 2-acetylpyrazine (No. 784, 920 kg), 2,3,5-trimethylpyrazine (No. 774, 350 kg), and 2,3,5,6-tetramethylpyrazine (No. 780, 140 kg).
The estimated intake of 2,3,5-trimethylpyrazine (No. 774) in Europe and of 2-acetylpyrazine (No. 784) in the USA is about 120 µg/person per day. The per capita intake of each agent is reported in Table 2.Απορροφάται και αποβάλλεται από την γαστρεντερική οδό
Από
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v48je12.htm#1.31.3 Metabolic considerationsPyrazine is a weak base (pKb = 13.4). The absorption of weak amine bases such as pyrazine derivatives is optimal at intestinal pH (5–7) (Schranker et al., 1957; Hogben et al., 1959).
In humans and laboratory rodents, orally administered substituted pyrazines are rapidly absorbed from the gastrointestinal tract and excreted (Hawksworth & Scheline, 1975; Sjödin et al., 1989).
Οι πυραζίνες περιέχονται σε ένα σωρό τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά αγαθά.
Από
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v48je12.htm#1.1Thirty-four of the 41 pyrazine derivatives in this group of flavouring agents are naturally occurring components of food. Members of this group have been detected in asparagus, potato, kohlrabi, and wheaten bread (Maarse et al., 1996).
Επίσης
από
http://www.rbej.com/content/2/1/23Pyrazine and the six pyrazine derivatives examined in this study appear on the FEMA GRAS list of chemicals [28]. This is a list of chemicals published by the Flavor and Extract Manufacturers' Association (FEMA)
that are generally regarded as safe (GRAS) and are therefore added directly to food, drinks, tobacco, cosmetics, and fragrancesΣυμπέρασμα δικό μου: Από το να κάνετε κ.τ καλύτερα να κάνετε η.τ. Οι έγκυες όπως δεν πρέπει να καπνίζουν έτσι δεν πρέπει και να ατμίζουν. Όχι για τις πυραζίνες που μπορεί να περιέχονται σχεδόν παντού γύρω μας, όσο για την ίδια την νικοτίνη που καπνίζαμε, ατμίζουμε.