Μιας και μου ζητήθηκε να σχολιάσω την εν λόγω συνέντευξη, θα πω κι εγώ την άποψή μου. Καταρχάς θα πω ότι είναι αρκετά διπλωματικές και ουδέτερες οι απαντήσεις του.
Σε ορισμένα σημεία συμφωνώ με τον συνεντευξιαζόμενο, δηλαδή:
Χρειάζεται απαραίτητα πιστοποίηση και έλεγχος του περιεχομένου των υγρών που χρησιμοποιούνται για το η.τ. Είναι απαραίτητο για την ασφάλεια να γνωρίζουμε ότι η παραγωγή τους γίνεται σε πιστοποιημένα εργαστήρια και ότι η κάθε παρτίδα έχει τα ίδια συστατικά (αυτό έχει να κάνει επίσης με την ποιότητα του εργαστηρίου που τα παράγει). Μην ξεχνάμε ότι η νικοτίνη είναι θανατηφόρο υγρό, και επειδή κυκλοφορεί σε καθαρότητα 99,5% (995mg ανά ml νικοτίνης) για φαρμακευτική χρήση (έτσι το παίρνουν οι κατασκευαστές υγρών και το αναμιγνύουν στη συνέχεια), με ελάχιστη ποσότητα παραπάνω στο μίγμα η συγκέντρωσή του θα εκτοξευθεί! Πέρα από την νικοτίνη, και για τα αρώματα χρειάζεται έλεγχος για να ξέρουμε ποιες ουσίες χρησιμοποιούνται.
Αυτά ως προς την πιστοποίηση των υγρών.
Επίσης, θεωρώ πως πρέπει να απαγορεύεται η πώλησή του σε μη καπνιστές. Αλλά το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και για την πώληση των κ.τ. Για να μην υπάρχουν νέοι χρήστες. Παρόλα αυτά, υπάρχει ζήτημα σχετικά με το πόσο εφικτό είναι αυτό.
Κατά τα άλλα, μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να αποδεικνύουν το αποτέλεσμα του η.τ. ως μέσου διακοπής του καπνίσματος, παρόλα αυτά υπάρχουν μικρές μελέτες (BMC Public Health) που δείχνουν ότι βοηθάει. Για τα υποκατάστατα νικοτίνης, πρόσφατη μεγάλη μελέτη τα χαρακτήρισε ως πλήρως ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ (θα την βρω και θα την δημοσιεύσω εδώ). Παρόλα αυτά, δεν σταμάτησε η κυκλοφορία τους, διότι ακόμη και ελάχιστα να βοηθούν είναι σημαντικό να υπάρχουν. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί με το η.τ. για το οποίο υπάρχουν πολλοί θεωρητικοί λόγοι που θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν πιο αποτελεσματικό από άλλα μέσα (μένει να αποδειχθεί και στην πράξη).
Πάμε στη σύσταση: γνωρίζουμε πως το κ.τ. έχει 4000 ουσίες που προκαλούν πολλές βλάβες. Γνωρίζουμε επίσης πως το η.τ. έχει την βάση του (VG ή PG), νερό, νικοτίνη, και κάποιες ουσίες που δίνουν άρωμα-γεύση. Επιπλέον, στο κ.τ. έχουν καύση στερεού (σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες) ενώ το άλλο είναι άτμιση υγρού (σε αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες). Θεωρητικά λοιπόν, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος με το η.τ. Κατά τη γνώμη μου όμως, κακώς οι εταιρίες δεν έκαναν μόνες τους αίτηση πιστοποίησης (όχι απαραίτητα οι ελληνικές, μπορούσε να το κάνει κάποια που ανήκει στην ΕΕ) για να γίνουν και οι έλεγχοι και για να κυκλοφορούν πιστοποιημένα προιόντα. Γι'αυτό τώρα ακούμε διάφορα περίεργα και γίνεται πόλεμος κατά του η.τ.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ηθικά θέματα. Μπορείς να συστήσεις σε κάποιον μια μέθοδο που δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά της? Από την άλλη, είναι μήπως ηθικό να λες σε κάποιον να συνεχίσει το κ.τ. παρά να δοκιμάσει το η.τ.? Ποιος σε νομιμοποιεί ηθικά να το κάνεις αυτό; Διότι είναι πολύ εύκολο να μιλάμε θεωρητικά και να λέμε πως το κ.τ. πρέπει να κοπεί "μαχαίρι". Αλλά η πραγματικότητα λέει πως έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο εθισμένο που για πολλούς λόγους δεν μπορεί εύκολα να το κόψει. Τί του λες? Του αποκρύπτεις μια μέθοδο επειδή δεν υπάρχει τυχαιοποιημένη μελέτη που να το δείχνει αποτελεσματικό;
Προσωπικά η προσέγγισή μου απέναντι σε κάποιον καπνιστή είναι πρώτα να του συστήσω τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν (Champix κυρίως, και Zyban). Ανανγνωρισμένης αλλά όχι πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας (<50%), και αρκετά ασφαλή για την χρήση που τα χορηγούμε. Από εκεί και πέρα, εφόσον κάποιος δεν θέλει να λάβει φάρμακα (ή δεν μπορεί ή έχει παρενέργειες) θεωρώ πως είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΟΥ να τον ενημερώσω για το η.τ. Με όλα όσα ισχύουν και έχουν αποδειχθεί γι'αυτό (δηλαδή ότι εμπειρικά είναι αποτελεσματικό, χωρίς να έχουν γίνει μεγάλες μελέτες που να το αποδεικνύουν), θεωρητικά έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο για την υγεία (πάλι χρειάζονται μελέτες γι'αυτό), και θεωρητικά είναι προτιμότερο από το κ.τ. Άλλωστε, όταν δεν υπάρχουν μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες, δικαιούσαι να χρησιμοποιήσεις την προσωπική εμπειρία ως κριτήριο για να συμβουλέψεις και να κατευθύνεις κάποιον.
Από εκεί και πέρα, αν κάποιος διακόψει το κ.τ. ή το ελαττώσει σε σημαντικό βαθμό, θεωρώ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) να τον εκφοβίσει και να τον προτρέψει κάποιος να διακόψει το η.τ. και να ξαναγυρίσει στο κ.τ.
Αυτά τα μακροσκελή σχόλια.......