Αν και καινούργιος στο η.τ. θα ήθελα σαν ηλεκτρονικός μηχανικός να εκφέρω τη γνώμη μου για το προϊόν, κρίνοντας το σαν κατασκευή.
Όπως όλοι ξέρουμε η αρχή λειτουργίας του η.τ. είναι πολύ απλή.
Όμως μία απλή ιδέα-εφεύρεση χρειάζεται την υποστήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας για να τεκμηριωθεί και καταξιωθεί.
Στην περίπτωσή μας θεωρώ το η.τ. ότι σαν τεχνολογία κατασκευής χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές εποχές - όσα και κύρια εξαρτήματά του!
1. Μπαταρία και μικροηλεκτρονικά: τεχνολογία σύγχρονη.
Μπαταρία σχετικά νέας γενιάς με καλό duty-cycle και καλή απόδοση ισχύος. Ενσωματωμένος ‘μικροεπεξεργαστής’ που ελέγχει ελάχιστες παραμέτρους – τέλος πάντων αποδεκτός λόγω κόστους.
2. Ατμοποιητής: τεχνολογία παλιότερης γενιάς.
Η αντίσταση πυρακτώσεως που χρησιμοποιεί είναι τεχνολογικά ξεπερασμένη.
Μεγάλο μειονέκτημα ότι καταναλώνει πολύ ενέργεια που σαν αποτέλεσμα εξοντώνει γρήγορα τη μπαταρία. Επίσης όπως έχει αναφερθεί από τους χρήστες δεν εξασφαλίζει απροβλημάτιστη λειτουργία για πολύ καιρό.
3. Φίλτρο: τεχνολογικά απαράδεκτο.
Παραπέμπει στην τεχνολογία της λάμπας πετρελαίου του προηγούμενου αιώνα με το φυτίλι να τροφοδοτείται από το δοχείο πετρελαίου και ανάβει στο άκρο του για την παραγωγή φωτός!
Κάτι παρεμφερές συμβαίνει και εδώ.
Ο υαλοβάμβακας που βρίσκεται μέσα στο φίλτρο εμποτίζεται με το προς εξάτμιση υγρό που τροφοδοτεί τον ατμοποιητή.
Και αναρωτιέμαι αν είναι τόσο δύσκολο τεχνολογικά να κατασκευαστεί πχ ένα φίλτρο που να δέχεται αμπούλες υγρού, οι οποίες μάλιστα να μπορούν να αντικαθίστανται όταν αδειάζουν, που να εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη τροφοδοσία του ατμοποιητή με υγρό.
Επιπρόσθετα πάνω στο φίλτρο θα μπορούσε να υπήρχε ‘ποτενσιόμετρο’ για τη ρύθμιση της ροής του υγρού προς τον ατμοποιητή και τη συνεπαγόμενη ποσότητα ατμού.
Απλά πράγματα που θα έλυναν πολλά προβλήματα όπως αναγομώσεις φίλτρων (δοχειάκια με υγρά και σύριγγες!) και το κυριότερο: διάρκεια απροβλημάτιστου ατμίσματος.
Επομένως η ‘high-tech’ που επαγγέλλονται οι κατασκευάστριες εταιρείες των η.τ για να δικαιολογήσουν την υψηλή τιμή πώλησης του είναι φούμαρα.
Το προϊόν πωλείται πανάκριβα αν λάβουμε υπ’όψη το χαμηλό κόστος κατασκευής και το ότι είναι κάτι απλό κατασκευαστικά που δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά αφού δεν επενδύονται κεφάλαια για την εξέλιξή του από τις μικρές εταιρείες που κατασκευάζεται.
Η μόνη αποδεκτή δικαιολογία είναι ο μικρός σχετικά τζίρος λόγω της αντίστοιχης μικρής διείσδυσης του προϊόντος στην ευρεία κατανάλωση.
Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον με την άρση των επιφυλάξεων και την αύξηση του καταναλωτικού κοινού οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών θα μπουν στην αγορά με δικά τους προϊόντα. Μη ξεχνάμε ότι το προϊόν είναι ηλεκτρονικό.
Και φανταστείτε να έχουμε τη δυνατότητα επιλογής αγοράς ενός η.τ μάρκας πχ Sony, LG ή Philips!
Οι συνθήκες της αγοράς θα άλλαζαν άρδην.
Ως τότε τι κάνουμε?
Επιλέγουμε τα καλύτερα η.τ. που κυκλοφορούν στην αγορά για να μπορούμε να ατμίζουμε αντί να καπνίζουμε.
Διαδίδουμε το forum μας και απαιτούμε καλύτερα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.
Ενημερώνουμε τους φίλους μας ότι αξίζει τον κόπο να πετάξουν το κ.τ. και να δοκιμάσουν το η.τ.
Υ.Γ. Η κριτική μου για τη τεχνολογία του η.τ. εκφράζει βεβαίως προσωπικές απόψεις.
Με χαρά θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας στο αν συμφωνείτε ή όχι.