Νέα περίπτωση του πως σε άρθρο-παρουσίαση ιατρικής μελέτης που αφορά αποκλειστικά τα συστατικά του τσιγάρου, κολλάμε και μια παράγραφο για το η.τ., με σκοπό φυσικά να το συνδέσουμε με όλα τα τοξικά συστατικά του τσιγάρου και να περάσουμε το μήνυμα ότι βλάπτει εξίσου.
Δημοσίευση στο χθεσινό Βήμα (και στην
ηλεκτρονική σελίδα)
Το εκτενές άρθρο της κ. Θεοδώρας Τσώλη έχει τίτλο «
Τα πρόσθετα βλάπτουν σοβαρά την υγεία» και υπότιτλο «
Μεγάλες καπνοβιομηχανίες «μαγείρεψαν» μελέτες σχετικές με τις προσθετικές ουσίες του τσιγάρου θέτοντας εν γνώσει τους σε κίνδυνο τους καπνιστές» και αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, διευθυντή του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης για τον Ελεγχο του Καπνού Στάντον Γκλαντζ.
Σύμφωνα με την μελέτη λοιπόν, οι καπνοβιομηχανίες «εμπλούτισαν» τα χαρμάνια τους με διάφορες χημικές ουσίες προκειμένου να τα κάνουν πιο γευστικά και στη συνέχεια, επιστήμονες, τους οποίους οι ίδιες είχαν προσλάβει ως συμβούλους, επιστρατεύθηκαν ώστε να παρουσιάσουν τις ουσίες αυτές ως αθώες. Αποκαλύπτει ότι ακόμα και «ο διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού όπου έγινε η δημοσίευση ήταν... επιστημονικός σύμβουλος της Philip Morris καθώς και ότι 11 μέλη της επιτροπής σύνταξης του είχαν οικονομικούς δεσμούς με την εταιρεία»
Η μελέτη, κατά τη γνώμη μου, εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για τον καπνό στις ΗΠΑ, ο σκοπός της οποίας είναι να απαγορευθούν τα πρόσθετα και οι γεύσεις στα τσιγάρα. Εν πάσει περιπτώσει τα συμπεράσματα είναι αναμενόμενα: τα πρόσθετα που χρησιμοποιούν οι καπνοβιομηχανίες όχι μόνο αυξάνουν τις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που εισπνέει ο καπνιστής, αλλά εντείνουν την εθιστικότητα του τσιγάρου και την εξάρτηση από αυτό.
Ως εδώ είναι όλα εντάξει: το άρθρο αναφέρεται στις βλαβερές ουσίες και την επικινδυνότητα του τσιγάρου, στις βρώμικες πρακτικές των εταιρειών και στην ανάγκη να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία.
Πως όμως τελειώνει το άρθρο;
Με μια παράγραφο με τίτλο «
Ηλεκτρονικό Τσιγάρο. Βλάπτει ή όχι;»
!!! η ύπαρξη της οποίας «δικαιολογείται» ως εξής: «Δεν μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε έναν γνωστό παγκοσμίως ειδήμονα στο πεδίο του ελέγχου του καπνίσματος σχετικά με τη νέα «μόδα» των ηλεκτρονικών τσιγάρων.» Ο οποίος επιστήμονας βέβαια,
αφού δεν ασχολήθηκε καθόλου με το η.τ., απαντά ό,τι θα περίμενε κανείς: ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την ασφάλεια του, ότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο ατμός περιέχει χημικές ουσίες σε ανιχνεύσιμο επίπεδο και ότι η χρήση του παράλληλα με το κανονικό τσιγάρο δεν αποτελεί ενδεδειγμένη μέθοδο διακοπής.
Το θέμα δεν είναι τι απάντησε ο καθηγητής, αλλά ότι πρόκειται για
απροκάλυπτη προσπάθεια να ταυτιστεί το ηλεκτρονικό με το κανονικό τσιγάρο. Σε άρθρο που αφορά μια
μελέτη αποκλειστικά για το κ.τ., αντί για επίλογο,
κολλάμε μια παράγραφο που κατηγορεί ή έστω προκαλεί ανησυχία
για το η.τ. Τι «περνάει» στον αναγνώστη;
Στον μεν καπνιστή ενισχύεται η άποψη «έλα μωρέ κι αυτό ίδιο είναι» και αποτρέπεται από το να το δοκιμάσει, στον δε μη καπνιστή δημιουργεί υποσυνείδητα σύνδεση/ταύτιση των δύο, αλλά και προσπαθεί να τον φοβίσει, αφού κατά την δημοσιογράφο «Σύμφωνα με τον ειδικό, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει να απαγορευθεί σε κλειστούς χώρους.»!!
Να περιμένουμε ανακοινώσεις του ΕΟΦ;