ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η κατηγορία ότι με την PG ατμίζουμε αντιψυκτικό δεν ευσταθεί. Τα παλιότερα αντιψυκτικά χρησιμοποιούσαν αιθυλενογλυκόλη, ουσία τοξική. Η ουσία αυτή αντικαταστάθηκε με την PG επειδή η τελευταία είναι ασφαλής. Ιδιαίτερα, όταν υπάρχει κίνδυνος διαρροής αντιψυκτικού πάνω σε τρόφιμα, χρησιμοποιείται ως βάση του αντιψυκτικού
η PG, η οποία έχει έγκριση από τον FDA για τη χρήση της, όχι μόνον ως αντιψυκτικό, αλλά
ως συστατικό τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων. Μια άλλη χρήση της είναι στη δημιουργία σπέσιαλ εφέ «καπνού» στον κινηματογράφο και στην εκπαίδευση πυροσβεστών. Οσοι επικαλούνται την επικινδυνότητά της, «ξεχνούν» να αναφέρουν ότι
σήμερα μπορεί να την ήπιατε μέσα σε κάποιο φάρμακο, ή να την φάγατε μέσα σε κάποια τροφή ή να λουστήκατε, ή να περιποιηθήκατε τα χέρια σας με αυτήν. Η δε περίφημη διαιθυλενογλυκόλη που ανιχνεύτηκε σε μια και μοναδική αμπούλα υγρού η.τ. από τον FDA το 2009 σε ποσότητα ίχνους έχει άδεια από τον ίδιο οργανισμό για χρήση της στην επεξεργασία τροφίμων, φαρμάκων, τσιγάρων καπνού. Ως εκ τούτου, ίχνη της υπάρχουν γενικότερα στα προϊόντα αυτά. Πιο συγκεκριμένα, στην ασπιρίνη τα ίχνη αυτά είναι 10 φορές περισσότερα, σε ένα κανονικό τσιγάρο είναι 40 φορές περισσότερα.
Δυστυχώς η ακούσια ή εκούσια παραπληροφόρηση δημιουργούν κινδυνολογία.
Ο δε FDA είναι γνωστό ότι έχασε τη σχετική δίκη αντιμέτωπος με την αγορά η.τ. Αναδημοσίευση άρθρου από το
http://smokelesselectroniccigarettecenter.com/do-electronic-cigarettes-contain-antifreezeΤα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς καπνό περιέχουν πραγματικά αντιψυκτικό; Υπήρξαν πολλές φήμες που διαδίδονται από κινδυνολόγους φόβο ότι τα τσιγάρα χωρίς καπνό περιέχουν τοξικό αντιψυκτικό. Αυτό, όμως,
δεν είναι αλήθεια. Δηλαδή, το κομμάτι που αφορά το "τοξικό" μέρος. Το διάλυμα νερού/νικοτίνης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του ατμού στα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχει προπυλενογλυκόλη ή προπυλενική γλυκόλη (PG), ως διαλύτη.
Η προπυλενική γλυκόλη χρησιμοποιείται σε αντιψυκτικά αλλά δεν είναι τοξική. Δεν πρέπει να συγχέεται με την αιθυλενογλυκόλη, η οποία ήταν το κύριο συστατικό στα αντιψυκτικά αυτοκινήτων και είναι τοξική. Τα περισσότερα από τα νεότερα αντιψυκτικά χρησιμοποιούν πλέον PG λόγω της μη τοξικής φύσης της.
Η PG έχει μακροχρόνια χρήση ως αντιψυκτικό σε μέρη όπου υπάρχει πιθανότητα να έρθει σε επαφή με τρόφιμα. Παρά το γεγονός ότι
η προπυλενική γλυκόλη είναι «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής» (GRAS) από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων- ΗΠΑ), και παρά το γεγονός ότι έχει χρησιμοποιηθεί επί χρόνια σε αμέτρητα τρόφιμα και ιατρικά προϊόντα (πολλά από τα οποία χρησιμοποιείτε συχνά), στην αναφορά της λέξης "αντιψυκτικό" κάποιοι φέρνουν στο μυαλό τους την παλιά του έκδοση με την Αιθυλενογλυκόλη και οι κινδυνολόγοι τείνουν να πιαστούν από αυτό και να διαδώσουν φήμες μάλλον, παρά να κάνουν οποιαδήποτε έρευνα.
Το γεγονός είναι ότι η προπυλενική γλυκόλη είναι ένα ασφαλές πρόσθετο τροφίμων. Πιο συχνά χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής, σταθεροποιητής υγρασίας (υγραντικό μέσο), ή ως διαλύτης για ουσίες που δεν είναι διαλυτές στο νερό. Πολλές από αυτές, πόσιμες.
Ενέσιμα και τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα χρησιμοποιούν προπυλενική γλυκόλη ως διαλύτη. Χρησιμοποιείται σε διάφορες τροφές, κυρίως για να κρατήσει την υγρασία στα τρόφιμα, ή ως διαλύτης για ορισμένα συστατικά. Χρησιμοποιείται επίσης σε καλλυντικά, σαμπουάν, στοματικά διαλύματα, φάρμακα, υδατικές κρέμες, λάδια μασάζ, απολυμαντικά χεριών και λοσιόν, αποσμητικά στικ, κτλ ... ο κατάλογος είναι μεγάλος. Το πιο πιθανό είναι ότι πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε και μάλιστα σε καθημερινή βάση, περιέχουν προπυλενική γλυκόλη.
Σύμφωνα με τα CDC (υπηρεσία τοξικών ουσιών και μητρώο νόσων, Κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη νόσων): (
http://www.atsdr.cdc.gov/substances/toxsubstance.asp?toxid=240 )
"Η προπυλενική γλυκόλη είναι μία συνθετικό υγρή ουσία που απορροφά το νερό. Η προπυλενική γλυκόλη χρησιμοποιείται επίσης για να δημιουργεί ενώσεις πολυεστέρα, και ως βάση για αποπαγωτικά διαλύματα.
Η προπυλενική γλυκόλη χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες χημικών, τροφίμων και φαρμάκων και ως αντιψυκτικό όταν πιθανή διαρροή του μπορεί να οδηγήσει σε επαφή με τρόφιμα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει χαρακτηρίσει την προπυλενική γλυκόλη ως πρόσθετη ύλη που είναι «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής» για χρήση στα τρόφιμα. Χρησιμοποιείται για να απορροφήσει το επιπλέον νερό και να διατηρήσει την υγρασία σε συγκεκριμένα φάρμακα, καλλυντικά, ή τρόφιμα. Είναι διαλύτης χρωμάτων και αρωμάτων γεύσεων. Χρησιμοποιείται και από τις βιομηχανίες χρωμάτων και πλαστικών. Η προπυλενική γλυκόλη χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία τεχνητού καπνού ή ομίχλης στην εκπαίδευση πυροσβεστών και στο θέατρο/κινηματογράφο. "
Το συμπέρασμα είναι ότι η χρήση προπυλενικής γλυκόλης είναι ασφαλής. Έχει εγκριθεί από τον FDA για χρήση ως πρόσθετο τροφίμων. Έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια στην βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων, καλλυντικών και βιομηχανίες. Και, όπως αναφέρει το CDC, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ατμού σε μηχανές ομίχλης (για ειδικά εφέ σε ταινίες), κι εκπαίδευσης πυροσβεστών, πολύ πριν χρησιμοποιηθεί από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν καπνό. Έχει πολλά πλεονεκτήματα. Το γεγονός ότι μπορεί να μειώσει επίσης τη θερμοκρασία στερεοποίησης του νερού (δημιουργίας πάγου) δεν πρέπει να θεωρείται ζήτημα.
Η εστίαση κάποιων στην χρήση της ως αντιψυκτικό είναι γελοία. Δυστυχώς, πίσω στο 2009, ο FDA δοκίμασε μόνο 18 αμπούλες ηλεκτρονικού τσιγάρου από 2 εταιρίες. Σε μια από αυτές βρήκε ένα μικρό ποσοστό (περίπου 1%) διαιθυλενογλυκόλης, που είναι ένα πιο τοξικό υγραντικό / αντιψυκτικό συστατικό, και αναφέρθηκε σ΄αυτό το εύρημα. Είναι αρκετά λυπηρό το γεγονός ότι έκαναν έκθεση βασιζόμενοι σε τέτοιου περιορισμένου εύρους δοκιμές. Είναι επίσης θλιβερό ότι δεν τις παρουσίασαν με τη σωστή προοπτική.
Η Διαιθυλενογλυκόλη (DEG), είναι τοξική μόνο σε μεγάλες ποσότητες (πολύ λιγότερο τοξική από την αιθυλενογλυκόλη). Αν και δεν έχει εγκριθεί για χρήση ως πρόσθετο τροφίμων, σε αντίθεση με την προπυλενική γλυκόλη,
παραμένει εγκεκριμένη η χρήση της από τις βιομηχανίες τροφίμων, καπνού και φαρμάκων, ως μέρος της διαδικασίας παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι ίχνη της υπάρχουν σε πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως οδοντόκρεμες και ασπιρίνη. Ποσότητες όπως ίχνη δεν είναι τοξικές, και αναλύονται και απομακρύνονται από το σώμα.
Η Διαιθυλενογλυκόλη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση της υγρασίας από τον καπνό, έτσι είναι ένα φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής τσιγάρων καπνού, άρα και από τη διαδικασία παραγωγής νικοτίνης. Ωστόσο, οι περισσότερες ποσότητες νικοτίνης περνούν διαδικασία ραφιναρίσματος όπου απομακρύνονται όλα τα ίχνη της διαιθυλενογλυκόλης.
Ας συνοψίσουμε. Η Διαιθυλενογλυκόλη δεν χρησιμοποιείται ως συστατικό στα διαλύματα υγρών των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η προπυλενική γλυκόλη χρησιμοποιείται. Ως τώρα μόνο ένα τέτοιο υγρό βρέθηκε να περιέχει διαιθυλενογλυκόλη κι αυτό σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες από ίχνη, πολύ κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως τοξικό. Για να δώσουμε τη σωστή διάσταση, η ποσότητα που ανιχνεύτηκε ήταν στο 1/10 από αυτήν που περιέχει μια ασπιρίνη και περίπου στο 1/40 από αυτήν που περιέχει ένα τσιγάρο με καπνό. Ακόμη και αν κάθε αμπούλα υγρού η.τ. περιείχε αυτή την ποσότητα Διαιθυλενογλυκόλης, το η.τ. παραμένει 40 φορές ασφαλέστερο από ένα κανονικό τσιγάρο. Αλλά δεν περιέχεται καν σε κάθε αμπούλα, βρέθηκε μόνο σε μία, τέλος!
Δυστυχώς, οι πολέμιοι του η.τ. προσκολλώνται σε αυτή τη μέτρηση του FDA και προσπαθούν να πείσουν το κοινό ότι αυτό είναι ένα συστατικό όλων των η.τ., κάτι που απλά δεν είναι αληθές.
Καμία εταιρία ηλεκτρονικών τσιγάρων δε χρησιμοποιεί διαιθυλενογλυκόλη στα προϊόντα της. Από την έκθεση του 2009 και μετά, υπήρξαν εκτενείς δοκιμές σε πολλές διαφορετικές μάρκες, και δεν έχουν βρει άλλο δείγμα που να περιέχει διαιθυλενογλυκόλη. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτή η μια αμπούλα πρέπει να ήταν μολυσμένη. Αλλά οι επικριτές του η.τ. κολλάνε σε αυτό το μεμονωμένο εύρημα. Έχω δει πολλά άρθρα που ισχυρίζονται ότι όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν διαιθυλενογλυκόλη, μερικά μάλιστα το πάνε τόσο μακρυά, ώστε να λένε ότι αποτελεί στάνταρ συστατικό τους, κάτι που πολύ απλά είναι ψέμα. Μία αμπούλα ενός κατασκευαστή βρέθηκε να περιέχει ίχνη. Ναι, θεωρώ σημαντικό να το υπογραμμίζω ξανά και ξανά.
Α
ν ποτέ διαβάσετε κάποιο ένα άρθρο που ο συγγραφέας του να υποστηρίζει ότι τα η.τ. χρησιμοποιούν διαιθυλενογλυκόλη (DEG), ή - ακόμη χειρότερα – χρησιμοποιεί τη λέξη δηλητήριο, σταματήστε την ανάγνωση. Πρόκειται για άτομο που έχει τους δικούς του σκοπούς κι αυτοί οι σκοποί δεν αποβλέπουν στην ειλικρινή ενημέρωσή σας. Γιατί η καπήλευση αυτή της αλήθειας, η κινδυνολογία, η διασπορά παραπληροφόρησης; Καλά, κάποιες προσωπικότητες εστιάζουν πάντα σε οτιδήποτε αρνητικό χωρίς να ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα. Πανικοβάλλονται και διαδίδουν τους δικούς τους φόβους. Επίσης, από τη στιγμή που το η.τ. έχει πλήξει μάλλον την αγορά καπνού, δεν θα μου προξενούσε έκπληξη το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της αρνητικής δημοσιότητας προέρχεται από τους δημοσιοσχετίστες και προπαγανδιστές των εταιριών καπνού που κινούνται στα παρασκήνια προσπαθώντας να εκφοβίσουν τον κόσμο για να επιστρέψει στα προϊόντα τους. Εικασία; Σίγουρα, αλλά ποιος ξέρει;
Είναι επίσης κοινή γνώση ότι ο FDA είχε μακρόχρονια διαμάχη με την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για συσκευή χορήγησης φαρμάκων. Σύρθηκε στα δικαστήρια και έχασε, οπότε φαντάζομαι ότι το γεγονός τον ενοχλεί. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι η αποχή είναι ο μόνος ενδεικνυόμενος τρόπος, οπότε επισημαίνουν όλα τα αρνητικά των εναλλακτικών προϊόντων, με σκοπό την προώθηση της αποχής. Αυτό νομίζω ότι είναι πολύ κακή υπηρεσία σε όλους εκείνους που δεν μπορούν, ή επιλέγουν να μην σταματήσουν το κάπνισμα.
Το συμπέρασμα είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο ασφαλή από τα κανονικά τσιγάρα με καπνό.
Με την ευκαιρία, εγώ δεν θα έπρεπε να το πω αυτό, αλλά .... Να θυμάστε ότι, ενώ η Προπυλενική γλυκόλη έχει κριθεί ως μη τοξική και ασφαλής ως πρόσθετο τροφίμων, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές να βγείτε έξω και να πιείτε γαλόνια αντιψυκτικό. Είναι ασφαλής στις ποσότητες για τις οποίες έχει προβλεφθεί η κατανάλωσή της. Αλλά, όπως ισχύει για τα περισσότερα προϊόντα, η κατάχρησή τους μπορεί να είναι επικίνδυνη. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική.
Eυχαριστούμε το μέλος Mulder για την επισήμανση του άρθρου.
Τελικά, η χρήση - μεταξύ άλλων - της PG ως αντιψυκτικού έχει μεγάλες ομοιότητες με τη χρήση του αλατιού ως αποπαγωτικό. Ισως, την επόμενη φορά που θα σας πει κάποιος ότι ατμίζετε αντιψυκτικό, να του υπενθυμίσετε ότι νοστιμίζει το φαγητό του με αποπαγωτικό.