ΜΕΛΕΤΗ Ε
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Herdecke στη Γερμανία ανέλυσαν περισσότερες από 600 μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις από το κάπνισμα και το άτμισμα και τη σύγκριση μεταξύ των δύο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Food and Chemical Toxicology.
Διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνδέονται σιγουρα με πνευμονικές παθήσεις όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), χρονια βρογχίτιδα και πνεύμονα ποπ κορν (βλάβη των μικρών αεραγωγών των πνευμόνων). Βρέθηκε oμως επίσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μείωσαν την έκθεση σε επιβλαβείς τοξίνες σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, με τις μελέτες να δείχνουν ότι το τυπικό ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει 2.000 χημικές ουσίες σε σύγκριση με περισσότερες από 7.000 στα παραδοσιακά τσιγάρα.
Στην ανασκόπησή τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμη ότι το άτμισμα συνοδεύεται από λιγότερη νικοτίνη από τα τσιγάρα ανά ρουφηξιά, κάτι που θα μπορούσε να τα κάνει λιγότερο εθιστικά και επομένως λιγότερο επιβλαβή .
Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε 648 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 2000 έως τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, επικεντρώθηκαν κυρίως σε 11. «Οι αναθεωρημένες μελέτες υποδεικνύουν σταθερά ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να προσφέρουν μια λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική για ενήλικες καπνιστές που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κόψουν το κάπνισμα», είπαν οι ερευνητές. «Η μείωση των επιβλαβών τοξικών ουσιών που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σύγκριση με την τεράστια ποικιλία επιβλαβών ουσιών που παράγονται από την καύση του καπνού είναι μια πολλά υποσχόμενη πτυχή μείωσης της βλάβης», πρόσθεσαν.
Διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τείνουν να εμπεριέχουν λιγότερες βλαβερές τοξίνες από τα παραδοσιακά τσιγάρα, γεγονός που μειώνει την ποσότητα των καρκινογόνων ουσιών που παράγουν. Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το άτμισμα παρέχει λιγότερη νικοτίνη στον χρηστη σε σχεση με το κλασσικο καπνισμα: «Για τους καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, τα υποκατάστατα του ηλεκτρονικού τσιγάρου παρέχουν λιγότερη νικοτίνη με πιθανούς χαμηλότερους κινδύνους για την υγεία», σημείωσαν.
BΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38331086/