vaping.gr
Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => Μήνυμα ξεκίνησε από: Abet στις Ιαν 31, 2010, 13:29
-
Πολύ κατατοπιστικός όπως πάντα Κώστα. Με τέτοια θεμελιωμένα άρθρα , βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες , με την σύγχρονη επιστήμη - τεχνολογία να πλησιάζει όλο και περισσότερο την αλήθεια σε ότι αφορά τη χημεία του οργανισμού μας, μπορούν να εξηγηθούν πολλά "μυστήρια".
Και άσε τους δημοσιογράφους να μαζεύουν ποσοστά απο τις μπουρδολογίες.
Επιπλέον στο ίδιο site του Χημικού του Π.Α. έχει και άλλο ατμιστικό ενδιαφέρον άρθρο για το περίφημο ακρυλαμίδιο
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_acrylamide.htm
Μερικά αποσπάσματα
Η μεγάλη έκπληξη: Πρίν το 2002, το τοξικολογικό ενδιαφέρον για το ακρυλαμίδιο περιοριζόταν κυρίως στην έκθεση σ' αυτό σε εργασιακούς χώρους, όπου γινόταν χρήση του, όπως και κατά το κάπνισμα, αφού ίχνη ακρυλαμιδίου έχουν βρεθεί και στον καπνό του τσιγάρου. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε το 2002, όταν Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία ιχνών ακρυλαμιδίου στο αίμα ανθρώπων που δεν είχαν καμία "εργασιακή" σχέση με την ουσία αυτή. Αναζητώντας την πιθανή πηγή ακρυλαμιδίου, διαπίστωσαν την παρουσία μικροποσοτήτων ακρυλαμιδίου στα θερμικώς επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα και κατά κύριο λόγο στις τηγανητές πατάτες και δευτερευόντως στο ψωμί, στις φρυγανιές, στα μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα. Μέχρι τότε ποτέ δεν επιδιώχθηκε η μέτρηση του ακρυλαμιδίου στις τροφές, αφού τόσο αυτό, όσο και το πολυακρυλαμίδιο, δεν υπήρξαν ποτέ πρόσθετα ή ουσίες νόθευσης των τροφίμων, ούτε οι τροφές έρχονται σε επαφή με τις ουσίες αυτές σε κάποια φάση της επεξεργασίας τους
Ψήσιμο των τροφών και καρκινογόνες ουσίες
Από πολλές δεκαετίες ήταν γνωστό ότι κατά το ψήσιμο πολλών τροφίμων (ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα, το κάπνισμα, το ψήσιμο στη σούβλα ή στα κάρβουνα, κ.λπ.), σχηματίζονται διάφορες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι αποτέλεσμα της διάσπασης, συμπύκνωσης ή/και πολυμερισμού πρωτεϊνών, αμύλου, λιπών, σακχάρων, βιταμινών, πολυφαινολών και άλλων ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα. Επίσης, κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται λόγω της πυρόλυσης πισσώδεις ουσίες, το γνωστό "καρβουνιασμένο" τμήμα των τροφίμων με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα.
'Εχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλίσκει καθημερινά 1-1,5 γραμμάριο "καρβουνιασμένης" ύλης με τη διατροφή του, ιδιαίτερα σε ψημένο ή καπνιστό κρέας, τηγανισμένα φαγητά κ.λπ. Χρωματογραφική ανάλυση έδειξε ότι η ύλη αυτή περιέχει μεγάλα ποσοστά καρκινογόνων ή μεταλλαξιγόνων ουσιών, όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), ετεροκυκλικές αμίνες, Ν-νιτρωδοαμίνες, απανθρακωμένη οργανική ύλη, κ.λπ.
Τοξικότητα του ακρυλαμιδίου στον άνθρωπο: Για τον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο θεωρείται πιθανός (probable) καρκινογόνος παράγοντας και κατηγοριοποιείται στην Ομάδα 2A της IARC (International Agency for Research on Cancer), λόγω ανεπαρκών δεδομένων για να καταταγεί στην Ομάδα 1 (παράγοντας καρκινογόνος για τον άνθρωπο). Ωστόσο, τα δεδομένα που δείχνουν καρκινογένεση στα ζώα, το κατατάσσουν σε κατηγορία ανώτερη της Ομάδας 2Β (δυνατός - possible καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο). Πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων ακρυλαμιδίου επιφέρει άμεσα νευροτοξικά και ορμονολογικά αποτελέσματα τα οποία είναι πλήρως τεκμηριωμένα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για την πιθανή καρκινογόνο δράση του
-
Μια παρατήρηση σχετικά μ' αυτόΗ γλυκερίνη, ως υποκατάστατο της ζάχαρης, μήπως παίζει τον ίδιο ρόλο και έχει τα ίδια αποτελέσματα (ίσως και εντονότερα) στο ΗΤ όπως η ζάχαρη στο ΚΤ?
Δεν βρήκα στοιχεία για την γλυκερίνη και εάν μετατρέπεται σε ακαταλδεύδη. Άρα πιθανώς να μην ισχύει. Θα το ψάξω όμως κι άλλο.
Πάντως στο wikipedia αλλά και αλλού αναφέρεται ότι η ακεταλδεύδη είναι προϊόν πυρόλυσης στο κανονικό τσιγάρο. Άρα προϊόν κάυσης!
Στο κανονικό κατά την καύση αναπτύσσονται θερμοκρασίες από 600 έως και 800 βαθμούς Κελσίου.
Στο ηλεκτρονικό δεν έχουμε καύση και κατ' επέκταση πυρόλυση.
Πάντως, είναι σίγουρα ένας λόγος να προσέχουμε με τις θερμοκρασίες (π.χ όχι χρήση με 6 βόλτ) και εάν αποδειχθεί ότι η γλυκερίνη μετατρέπεται σε ακεταλδεύδη (τουλάχιστον ως προϊόν θέρμανσης προς το παρόν το αμφιβάλλω, γιατί αλλιώς θα είχαμε παρόμοια επίδραση...), είναι ένας λόγος παραπάνω για την χρήση προπυλενογλυκόλης.
-
Καταρχάς η ακρολεΐνη με το ακρυλαμίδιο δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο μοριακός τύπος της ακρολεΐνης είναι CH2 ενώ του ακρυλαμίδιου C3H5NO. (εδώ τελειώνουν η χημικές μου γνώσεις :tongue_smilie: )
Η ακρολεΐνη έχει αναφερθεί άπειρες φορές σε αυτό ή διεθνή forum.
Θα ξεκινήσω από το ότι δεν έχει ανιχνευθεί σχεδόν ποτέ. Το σχεδόν πάει γιατί σε ένα υγρό της Ryuan που τα εξέτασε ο FDA βρέθηκαν ίχνη αλλά σε ποσότητα αστεία. Στα άλλα 18 υγρά που εξέτασε ο FDA δεν βρέθηκε τίποτα. Αναφέρομε στην έρευνα του FDA μιας και αυτή η έρευνα είναι η πιο "εχθρική" που έχει γίνει απέναντι στα eliquid μιας και οι περισσότερες άλλες έχουν γίνει από εταιρείες που τα εμπορεύονται οπότε η αντικειμενικότητα τους για κάποιους μπορεί να ελέγχετε (όχι για μένα αλλά για τους κακοπροαίρετους).
Οπότε είναι σαφές ότι αφού ο πολέμιος του η.τ. στην Αμερική δεν βρήκε, ΔΕΝ υπάρχουν αποδείξεις.
Σε μια επιφανειακή έρευνα που έκανα στο διαδύκτιο και με ανύπαρκτες γνώσεις χημείας τα σημεία που μου έμειναν σχετικά με την συγκεκριμένη ουσία είναι τα εξής :
1) Η ακρολεΐνη καταναλώνετε καθημερινά σε οποιαδήποτε ξεροψημένη τροφή
2) Το πρώτιστος ύποπτο υγρό (λόγο της VG βάσης του) ecopure ελένχθηκε και βρέθηκε μηδενικό σε ακρολεΐνη
3) Η ακρολεΐνη έχει έντονη μυρωδιά όταν σχηματίζετε (τσίκνα). Οπότε αν σχηματίζετε από το η.τ. ο πρώτος που θα το καταλάβει είναι ο χρήστης.
4) Επίσης είναι δακρυγόνο. Οπότε επίσης ο χρήστης θα το καταλάβει.
Δύο ατμιστές χημικοί στο επάγγελμα στο αμερικανικό forum έχουν δηλώσει πως δεν ανησυχούν καθόλου για την ύπαρξη ακρολεΐνης στο η.τ. (ο ένας είναι χρήστης εcopure) αλλά δήλωσαν μεγαλύτερη ανησυχία για τα κουρασμένα παλιά atomizer. Συνέστησαν στον κόσμο να αλλάζει τα atomizer κάθε 10 - 15 μέρες.
Το να κατηγορούμε το άτμισμα στα υψηλότερα Volt το θεωρώ άδικο μιας και δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ απόδειξη κίνδυνου για την υγεία μας. (μόνο για την τσέπη μας)
-
Το να κατηγορούμε το άτμισμα στα υψηλότερα Volt το θεωρώ άδικο μιας και δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ απόδειξη κίνδυνου για την υγεία μας. (μόνο για την τσέπη μας)
Το συγκεκριμένο άρθρο έχει άλλο σκοπό και για άλλο λόγο τέθηκε το θέμα του ατμίσματος στα 6 βόλτ. Δεν είναι η ακρολείνη το μόνο πρόβλημα.
Kαταρχάς είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι η γλυκερίνη όταν πυρολύεται μετατρέπεται σε ακρολείνη η οποία με τη σειρά της είναι τοξική!.
Το ότι δεν βρέθηκε στα υγρά ecopure ή σε άλλα, δεν λέει τίποτα, γιατί το υγρό σίγουρα δεν πυρολύθηκε όταν έγινε η μέτρηση...
Όταν ατμίζεις σε υψηλές θεμοκρασίες αναπτύσονται μεγαλύτερες θερμοκρασίες και όταν ατμίζεις υγρά με γλυκερίνη, κινδυνεύεις να ατμίζεις ακρολείνη. Αλλά η ακρολείνη δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Κατά την πυρόληση δημιουργείται και μονοξείδιο του άνθρακα.
Δεν ξέρω τι αναφέρουν οι συγκεκριμένοι χημικοί που λες, ξέρω όμως άλλους που δεν ατμίζουν γλυκερίνη ακριβώς για τον ίδιο λόγο.
Βέβαια το θέμα είναι προσωπικό του καθενός να ατμίσει ή να καπνίσει ότι και όπως θέλει.
Εγώ ότι μπορώ να κατανοήσω με την απλή λογική μου και θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να το διακινδυνεύσω το αποφεύγω.
Δεν θέλω λοιπόν ούτε ίχνος ακρολείνης όταν μπορώ να την αποφύγω.
Θέλω να αποφεύγω την καύση και την πυρόλυση στο ηλεκτρονικό, γιατί πέρα από την ακρολείνη που μετατρέπεται η γλυκερίνη όταν πυρολυθεί, δημιουργείται και μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα!.
Το ίδιο ισχύει και στα υγρά με προπυλενογλυκόλη.
Αλλιώς μπορώ να καπνίσω ξανά το κανονικό...
Δεν μπορεί να τη μια να ζητάμε περισσότερες έρευνες για το ηλεκτρονικό και να ζητούμε περισσότερη ενημέρωση για θέματα υγείας και από την άλλη να κάνουμε πειράματα με την υγεία μας, ειδικά σε θέματα που αποδεδειγμένα ισχύουν.
Το θέμα με την συχνή αλλαγή των ατμοποιητών με βρίσκει σύμφωνο.
Το αυξημένο κόστος στη χρήση 6 βόλτ δεν το βλέπω...
Πάντως η παρατήρηση είναι off topic για το συγκεκριμένο άρθρο.
-
Σαφεστατα ζητάμε περισσότερες έρευνες και το αρχικό σου άρθρο είναι Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο !!! :respect:
Εγω έγραψα σχετικά με την ακρολείνη που αναφέρθηκε ο abet.
Το σχόλιο μου περί των 6V είναι γενικό μιας και αναφέρεσαι συνέχεια σε αυτό με σεβαστή και σαφέστατη γνώμη, αλλα εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις που να το ενοχοποιούν δεν βλέπω τον λόγο της συνεχόμενης αναφοράς σου. Η προσωπική σου προτίμηση είναι κατανοητή.
Από την άλλη πρέπει να σεβαστείς όμως, πως υπάρχουν δεκάδες mod (εμπορικά) στην αγορά φτιαγμένα για άτμισμα στα υψηλότερα των 4,2 volt. Η ζήτηση των συγκεκριμένων mod όλο και αυξάνει και συνέχεια εμφανίζονται καινούργια αποδεικνύοντας την παγκόσμια τάση για άτμισμα σε υψηλότερα volt.
-
Το σχόλιο μου περί των 6V είναι γενικό μιας και αναφέρεσαι συνέχεια σε αυτό με σεβαστή και σαφέστατη γνώμη, αλλα εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις που να το ενοχοποιούν δεν βλέπω τον λόγο της συνεχόμενης αναφοράς σου. Η προσωπική σου προτίμηση είναι κατανοητή.
Δεν είναι θέμα προτίμησης. Αυτά που γράφω είναι αποδεδειγμένα.
Το ότι με την πυρόλυση όλων των υγρών δημιουργείται μονοξείδιο του άνθρακα είναι αποδεδειγμένο.
Το ότι ένας από τους λόγους που προτιμούμε το ηλεκτρονικό είναι και αυτό γνωστό.
Το ότι κατά την πυρόλυση της γλυκερίνης δημιουργείται ακρολείνη είναι επίσης αποδεδειγμένο.
Η πυρόληση της γλυκερίνης γίνεται (εάν θυμάμαι καλά) στους 180 βαθμούς Κελσίου ενώ της προπυλενογλυκόλης (επίσης εάν θυμάμαι καλά) στους 240 βαθμούς Κελσίου.
Αλλά υπάρχει ακόμη ένα θέμα.
Είναι κάτι άλλο να ξέρεις (όπως εσύ) το τι σημαίνει άτμισμα στα 6 βόλτ και πως μπορείς ίσως να αποφύγεις τους κινδύνους και άλλο πράγμα να μην το ξέρεις όπως νέοι φίλοι που δυστυχώς θα το κάνουν τσιγάρο...
Γι' αυτό και οι συνεχείς αναφορές μου.
Να το προσέξει κάποιος και να είναι ενήμερος.
Από την άλλη πρέπει να σεβαστείς όμως, πως υπάρχουν δεκάδες mod (εμπορικά) στην αγορά φτιαγμένα για άτμισμα στα υψηλότερα των 4,2 volt. Η ζήτηση των συγκεκριμένων mod όλο και αυξάνει και συνέχεια εμφανίζονται καινούργια αποδεικνύοντας την παγκόσμια τάση για άτμισμα σε υψηλότερα volt.
Μου είναι γνωστό αυτό και το βλέπω και σε φόρουμ του εξωτερικού.
Υπάρχει δυστυχώς μια παγκόσμια τάση για περισσότερα βόλτ.
Αντί να λύσουν οι Κινέζοι τα προβλήματα των ηλεκτρονικών διαφορετικά, (π.χ ελαχιστοποίηση στη διακύμανση της ποιότητας στο χτύπημα των ατμοποιητών) πάνε στα 6 βόλτ όπου όλοι θα χτυπάνε 100%...
Γι' αυτό και ο λόγος των αναφορών μου.
(Ο Atmin έφτιαξε ειδικό άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα που είναι άσχετο με τον τρόπο επίδρασης της νικοτίνης. Ας μεταφερθούμε εκεί και παρακαλώ τον Atmin να μεταφέρει και τις τελευταίες απαντήσεις εκεί)
-
Ρε παιδια δηλαδη αμα το παμε ετσι πρεπει να σταματησουμε τα παντα.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ,και στο κατω κατω υπαρχει κατι ΑΘΩΟ, σ αυτον τον ρημαδι πλανητη που στο φιναλε εμεις οι ιδιοι ειμαστε αυτοι που τον εχουν φερει σ αυτο το σημειο και οχι μονο δεν κανουμε τιποτα για να τα σταματησουμε αλλα το μονο που κανουμε ειναι να τα επισημανουμε και να προβληματιζομαστε για ποιο λογο?
και οποιος θελει να ατμιζει στα 5-6-7-8-9 volt δικαιωμα του (δικια του επιλογη). σε καποιο σημειο του site λεει οτι (Οι ιδιοκτήτες - διαχειριστές - συντονιστές του φόρουμ δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη αν ακολουθώντας συμβουλές, υποδείξεις, πρακτικές που έχετε διαβάσει εδώ, από οποιονδήποτε κι αν γράφτηκαν έχετε υποστεί κάποια βλάβη στην υγεία σας, σωματική ή ψυχική.)αυτα και συγνωμη για τον τονο μου.
-
και οποιος θελει να ατμιζει στα 5-6-7-8-9 volt δικαιωμα του (δικια του επιλογη).
Επιλογή έχεις όταν γνωρίζεις τις εναλλακτικές.
Και οι νέοι φίλοι με ότι συμβαίνει γύρω τους δεν θα το μάθουν ποτέ.
Δυστυχώς υπάρχει μια τάση από τους Κινέζους να αυξήσουν τα βόλτ για να μοιάζει το ηλεκτρονικό με το κανονικό.
Σε λίγο θα μιλάμε για προϊόν καύσης υγρών. Με μονοξείδιο του άνθρακα κτλ.
Αντί να λύσουν τα προβλήματα του ηλεκτρονικού όπως π.χ τις διακυμάνσεις στην ποιότητα των ατμοποιητών, ανεβάζουν τα βόλτ για να χτυπάνε όλοι.
Και στο κάτω κάτω της γραφής οι περισσότεροι θέλουν να ατμίσουν γιατί πιστεύουν ότι κάνουν κάτι καλύτερο για την υγεία τους.
-
Δυστυχώς υπάρχει μια τάση από τους Κινέζους να αυξήσουν τα βόλτ για να μοιάζει το ηλεκτρονικό με το κανονικό.
Και στο κάτω κάτω της γραφής οι περισσότεροι θέλουν να ατμίσουν γιατί πιστεύουν ότι κάνουν κάτι καλύτερο για την υγεία τους.
απο οσο γνωριζω αυτη η μοδα της αυξηαης των volt απο αλλου προερχεται και ξερουμε απο που!!οι κινεζοι δεν ειναι αυτοι που αντιγραφουν mod σε υψηλα volt?.απο που τα αντιγραφουν? ποιοι τα φτιαξανε?ποιοι ψαχνουν πλακετες ρυθμισης ανοδου των volt?
εγω προσωπικα αν εμπαινα αυτην την στιγμη στο φορουμ και διαβαζα ολα αυτα θα την εκανα με ελαφρια πηδηματακια γιατι σαν ασχετος θα αναρωτιομουν και που ξερω εγω ο αμοιρος σε τι volt δουλευουν τα η.Τ
-
απο οσο γνωριζω αυτη η μοδα της αυξηαης των volt απο αλλου προερχεται και ξερουμε απο που!!οι κινεζοι δεν ειναι αυτοι που αντιγραφουν mod σε υψηλα volt?.απο που τα αντιγραφουν? ποιοι τα φτιαξανε?ποιοι ψαχνουν πλακετες ρυθμισης ανοδου των volt?
Όσο ξέρω το πρώτο mod στα 6 βόλτ ήταν το GG.
Και εγώ ψάχνω αλλά όχι για άτμισμα.
Θέλω να το μελετήσω και θα δεις τα αποτελέσματα σε άρθρο που θα γράψω στη συνέχεια...
εγω προσωπικα αν εμπαινα αυτην την στιγμη στο φορουμ και διαβαζα ολα αυτα θα την εκανα με ελαφρια πηδηματακια γιατι σαν ασχετος θα αναρωτιομουν και που ξερω εγω ο αμοιρος σε τι volt δουλευουν τα η.Τ
:hmmm:
Αυτό που λες είναι σοβαρό και ελπίζω να έχεις άδικο.
Νομίζω ότι έχει αναφερθεί άπειρες φορές ότι τα ηλεκτρονικά δουλεύουν στα 3.7 βόλτ.
-
Ρε παιδια δηλαδη αμα το παμε ετσι πρεπει να σταματησουμε τα παντα.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ,και στο κατω κατω υπαρχει κατι ΑΘΩΟ, σ αυτον τον ρημαδι πλανητη που στο φιναλε εμεις οι ιδιοι ειμαστε αυτοι που τον εχουν φερει σ αυτο το σημειο και οχι μονο δεν κανουμε τιποτα για να τα σταματησουμε αλλα το μονο που κανουμε ειναι να τα επισημανουμε και να προβληματιζομαστε για ποιο λογο?
Σωστά SEB ο καθένας μας αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη γι αυτό που επιλέγει. (εκτός απ τους πολιτικούς που έχουν το νόμο περί "ΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ" :laugh1: )
Αλλά εδώ στο φόρουμ υπάρχει πληροφόρηση έτσι ώστε ναι μεν να κάνεις αυτό που γουστάρεις αλλά με επίγνωση των συνεπειών όσο αυτό είναι δυνατόν. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί και ο προβληματισμός του Κώστα και καλά κάνει.
Πολλές φορές αναρωτήθηκα τι ακριβώς είναι το "χτύπημα", τόσο στον καπνό , όσο και στον ατμό.
Εντάξει , όλοι ξέρουμε τι είναι, αλλά γιατί συμβαίνει ?
Μια πρώτη σκέψη είναι ότι το "χτύπημα" είναι μια αντίδραση του οργανισμού να μη δεχτεί τον ατμό - καπνό ή ότι άλλο μπαίνει στην αναπνευστική οδό με προορισμό τους πνεύμονες.
Αν βάλει κανείς την ωραία φάτσα του μέσα στο τζάκι , την ώρα που είναι αναμμένο ή ρουφήξει μια γερή τζούρα εκ του πλησίον την ώρα που ψήνει μπριζολάκια, τότε θα έχει ένα τόσο γερό "χτύπημα" που θα αρχήσει να βήχει. Ο μηχανισμός αντίδρασης ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι το συγκεκριμένο αέριο δεν είναι αναπνεύσιμο.
Αυτό συμβαίνει και στους αρχάριους καπνιστές. Ο καπνός είναι απο τα πλέον ανεκτά φυτικά καύσιμα , αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν δοκιμάσει να καπνίσει άλλα είδη ξεραμένων φυτών, ο βήχας θα είναι αφόρητος! Με τον καπνό όμως έρχεται και η νικοτίνη, ο εθισμός στη νικοτίνη κάνει ανεκτό το "χτύπημα" και σταδιακά μειώνεται ο βήχας (ώσπου να ξαναεμφανστεί μετά απο 20-30 χρόνια , αλλά για άλλους λόγους).
Όχι μόνο αυτό , αλλά ο οργανισμός αρχίζει να δέχεται το "χτύπημα" σαν σήμα ότι μπαίνει στον οργανισμό η πολυπόθητη νικοτίνη που είναι ευχάριστη μετά απο έλλειψή της.
Ετσι το "χτύπημα" , από προειδοποιητικό σήμα καταντάει ευχάριστη παρενέργεια.
Ερχόμαστε τώρα στο άτμισμα
Ο ατμός VG PG γενικά φαίνεται να είναι πολύ καλά ανεκτός απο τις άμυνες μας. Με υγρά non έχουμε μηδενικό "χτύπημα", συνεπώς ο μηχανισμός δεν ανάβει κόκκινο λαμπάκι. Όσο ανεβαίνει η νικοτίνη το "χτύπημα" γίνεται όλο και πιό αισθητό.
Συμπέρασμα 1ο : Η νικοτίνη είναι η Νο 1 υπεύθυνη για το "χτύπημα".
Ένας άλλος λόγος για "χτύπημα" στο άτμισμα είναι σίγουρα το κάψιμο του πολυεστέρα φίλτρου ή του φυτιλιού του ατμοποιητή. Αυτό όμως έχει διαφορετική και δυσάρεστη γεύση και αίσθηση και αμέσως γίνεται αντιληπτό απο τις αισθήσεις ότι κάτι παεί στραβά έτσι ώστε να διορθώσουμε τη συσκευή μας.
Δεν έχω ατμίσει σε πολλά volts. Απο εμπειρίες συνατμιστών όμως ακούω ότι το "χτύπημα" είναι ικανοποιητικό ακόμη και στα non υγρά.
Γιατί ? Ποιά ουσία κάνει αισθητή την παρουσία της που δεν είναι αισθητή κάτω απο τα 4,2V ?
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει αυτή η ουσία. Αν δεν υπήρχε , τοτε δεν θα υπήρχε και "χτύπημα".
Συμπέρασμα 2ο : Αναζητήται η ωραία άγνωστη . Μέχρι τότε δεν θα ατμίζω στα 6V, τουλάχιστον συστηματικά. Μόνο για δοκιμή.
Στα 4V ,ίσως να μη ξέρω τι ακριβώς ατμίζω σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μου , μου λέει , προχώρα είναι ΟΚ , αυτό δείχνει η εμπειρία με non υγρά. Στα 6v και παραπάνω δεν έχω ιδέα γιατί χτυπάει και επομένως κάνω πίσω!
-
Αυτό που λες είναι σοβαρό και ελπίζω να έχεις άδικο.
Νομίζω ότι έχει αναφερθεί άπειρες φορές ότι τα ηλεκτρονικά δουλεύουν στα 3.7 βόλτ.
αν επεφτες πρωτα στον συγκεκριμενο διαλογο σαν νεο μελος τι συμπερασμα θα εβγαζες?και αν ρωτουσε ενα νεο μελος οτι αμφιβαλω οτι τα ητ εχουν 3,7 volt πως θα το αποδειξεις σε εναν ανθρωπο αγραμματο που δεν εχει ιδεα απο πολυμετρα, ωμικες αντιστασεις,και ολα αυτα που μοιαζουν σε καποιους χημικες εξισωσεις?ωρες ωρες εχω την εντυπωση οτι παρακολουθω την εκπομπη αποδειξεις.
-
Μια πρώτη σκέψη είναι ότι το "χτύπημα" είναι μια αντίδραση του οργανισμού να μη δεχτεί τον ατμό - καπνό ή ότι άλλο μπαίνει στην αναπνευστική οδό με προορισμό τους πνεύμονες.
Αν βάλει κανείς την ωραία φάτσα του μέσα στο τζάκι , την ώρα που είναι αναμμένο ή ρουφήξει μια γερή τζούρα εκ του πλησίον την ώρα που ψήνει μπριζολάκια, τότε θα έχει ένα τόσο γερό "χτύπημα" που θα αρχήσει να βήχει. Ο μηχανισμός αντίδρασης ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι το συγκεκριμένο αέριο δεν είναι αναπνεύσιμο.
Αυτό συμβαίνει και στους αρχάριους καπνιστές. Ο καπνός είναι απο τα πλέον ανεκτά φυτικά καύσιμα , αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν δοκιμάσει να καπνίσει άλλα είδη ξεραμένων φυτών, ο βήχας θα είναι αφόρητος! Με τον καπνό όμως έρχεται και η νικοτίνη, ο εθισμός στη νικοτίνη κάνει ανεκτό το "χτύπημα" και σταδιακά μειώνεται ο βήχας (ώσπου να ξαναεμφανστεί μετά απο 20-30 χρόνια , αλλά για άλλους λόγους).
Όχι μόνο αυτό , αλλά ο οργανισμός αρχίζει να δέχεται το "χτύπημα" σαν σήμα ότι μπαίνει στον οργανισμό η πολυπόθητη νικοτίνη που είναι ευχάριστη μετά απο έλλειψή της.
Ετσι το "χτύπημα" , από προειδοποιητικό σήμα καταντάει ευχάριστη παρενέργεια.
Νομίζω ότι ο συλλογισμός σου είναι σωστός και εάν θυμάμαι καλά τον έχω ξανακούσει και στο γερμανικό φόρουμ αλλά όχι τόσο καλογραμμένο.
Επίσης στο κανονικό τσιγάρο μπαίνουν επιπρόσθετα βρογχοδιασταλτικά για να μην βήχουμε...
Δεν είμαι σίγουρος εάν το χτύπημα από τη νικοτίνη συγκαταλέγεται στον ίδιο μηχανισμό ή πρόκειται για διαφορετική επίδραση που αφορά αποκλειστικά τη νικοτίνη.
Σου δίνω όμως και σε αυτό δίκιο γιατί η εξήγηση είναι λογική.
Με βάση αυτό λοιπόν το "χτύπημα" είναι μια προειδοποίηση από τον οργανισμό μας να προσέξουμε και ο συλλογισμός αυτός εξηγεί πολλά.
Το συγκαταλέγω στα πιο καλά άρθρα που έχω διαβάσει. :thumpup:
-
Και πάλι μπράβο παιδιά για το υψηλό επίπεδο πληροφοριών που παρέχει το forum.
Απλοϊκά μου φαίνεται ότι:
"Κανονικά" volt (3.7) , Λιγότερη νικοτίνη -> Λιγότερη ομοιότητα με κτ, πιθανώς μικρότεροι κίνδυνοι
Περισσότερα volt (5?,6? ..) (ή/και μικρότερη αντίσταση ), περισσότερη νικοτίνη -> μεγαλύτερη ομοιότητα με κ.τ. , πιθανώς περισσότεροι κίνδυνοι
-
Όχι, Πάνο. Δεν αυξάνεται η νικοτίνη με τα βολτ.
Όπως τα είπε ο Abet πρέπει να είναι.
Abet: Δεν ξέρω πόσο ισχύουν όλα αυτά και πρέπει να πω ότι κι εγώ κάπως έτσι τα είχα στο μυαλό μου. Αλλά πρέπει να πω ότι είναι ένα από τα καλύτερα σχετικά άρθρα που έχω διαβάσει ως τώρα. :thumpup: :thumpup: :thumpup:
Επιστήμονες δεν είμαστε αλλά έστω και με την απλή λογική βγαίνουν κάποια συμπεράσματα πολλές φορές ή τουλάχιστον κάποιοι γόνιμοι και λογικοί προβληματισμοί - συζητήσεις - ανταλλαγές απόψεων.
Πάλι ξεφύγαμε κάπως από το θέμα αλλά είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς σ' αυτό, είναι αλήθεια. Τις μεταφορές μηνυμάτων τις κάνω για να μη χάσουμε τον μπούσουλα. Αυτό ίσως ταίριαζε στο "Άτμισμα και βολτ (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,916.msg16112.html#msg16112)" αλλά θα το δούμε στην πορεία.
-
Εννοώ αν συνδυάσω λιγότερα volt με υγρά με λιγότερη νικοτίνη vs περισσότερα volt + υγρά με περισσότερη νικοτίνη!
-
Α! Τώρα το 'πιασα. :)
-
Kostas δεν έχω να διαφωνήσω μαζί σου.
Απλά να πω το έξής :
1) Πυρόληση μπορεί να συμβεί ανεξαρτήτως Volt συσκευής μιας και τα 3.7 volt υπεραρκούν για αυτή. Σαφέστατα με πιο πολλά volt πιο γρήγορα αναπτύσσονται θερμοκρασίες. (είναι και το ζητούμενο άλλωστε)
2) Γλυκερίνη/γλυκερόλη έχουν σε ποσοστό περίπου 5%-10% όλα τα κινέζικα υγρα PG (Τα VG το έχουν για βάση σε ποσοστό 70%)
3) Τα παραπάνω είναι άσχετα με την ύπαρξη νικοτίνης και δεν απενοχοποιούνται τα υγρά που δεν έχουν νικοτίνη.
Το άτμισμα δεν είναι ακίνδυνο. Οπως δεν είναι χιλιάδες άλλα πράγματα που καθημερινά κάνουμε ή χρησιμοποιούμε. (π.χ. κινητα τηλέφωνα, καλώδια της ΔΕΗ ενα μέτρο από μπαλκόνια, κρέατα με χιλιάδες ορμόνες κ.α.)
Το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο απο το κάπνισμα ακόμα και αν οι χειρότερες των ενδείξεων γίνουν αποδείξεις.
Αν θελετε να ζήσετε μία ζωή χωρίς κινδύνους να πατε στο Άγιο Όρος. :tongue_smilie:
edit
Και συγχαρητήρια kostas για το μπλε χρώμα που συνοδεύει πλέον το login σου. Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν και εσένα :thumpup:
-
Τα τελευταία μηνύματα που αφορούν τη συμμετοχή μου στη συντονιστική ομάδα του φόρουμ μεταφέρθηκαν εδώ:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,958.msg17063.html#msg17063 (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,958.msg17063.html#msg17063)
-
...
Γιατί ? Ποιά ουσία κάνει αισθητή την παρουσία της που δεν είναι αισθητή κάτω απο τα 4,2V ?
...
Δεν έχω ατμίσει σε πολλά βολτ, αλλά βλέποντας την λειτουργία των ατμοποιητών, πιστεύω το εξής:
Συγκρίνοντας στον ίδιο ατμοποιητή, άτμισμα με περισσότερα βολτ, αυτό που συμβαίνει είναι η αύξηση της εξατμιζόμενης ποσότητας του υγρού.
Σαν να συγκρίνουμε απλό με LR: έχουμε αυξημένη κατανάλωση και αυξημένο χτύπημα και γεύση. Αυτό δεν γίνεται επειδή εμφανίζεται νικοτίνη και άρωμα από το πουθενά, αλλά επειδή σε κάθε τζούρα εισπνέουμε μεγαλύτερη ποσότητα ατμού - και κατά συνέπεια, περισσότερη νικοτίνη και περισσότερο άρωμα.
Το ίδιο πρέπει να κάνει και η αυξημένη τάση. Αυξάνει την παρεχόμενη θερμοκρασία στο υγρό, οπότε αυξάνεται και η εξατμιζόμενη ποσότητα. Αν το φυτίλι ή το φιλτράκι κατασκευαστικά είναι σε θέση να παρέχει αυτή την ποσότητα υγρού, δεν θα έχεις καμένο ούτε κανένα πρόβλημα.
Δεν θα μιλήσω γι' αυτή την περίπτωση, να μην προλαβαίνει η παροχή τον ατμοποιητή. Εκεί θα έχεις γεύση καμένου, αυξημένες θερμοκρασίες, και πιθανή παραγωγή μέσω αυτών, άσχημων πραγμάτων.
Θα πω μια λεπτομέρεια μόνο για την λειτουργική περίπτωση, που το φυτίλι προλαβαίνει να έχει συνέχεια ποτισμένη την αντίσταση και στην αυξημένη τάση.
Η πιο απλή λογική φαίνεται να λέει ότι, "αυξημένο ρεύμα = αυξημένη θερμοκρασία = αυξημένη ποσότητα εξατμίζεται".
Δεν είναι τόσο απλό! Όπως το νερό που βράζει, μένει στους 100 βαθμούς μέχρι να εξατμιστεί όλο, έτσι κι εδώ πιστεύω πως η θερμοκρασία δεν έχει μεγάλη διαφορά από την φυσιολογική τάση. Ίσως μονάχα έναν-δύο βαθμούς! Αυτοί οι βαθμοί είναι όμως πάνω από το σημείο εξάτμισης του υγρού, οπότε αυτό εξατμίζεται πολύ πιο γρήγορα - αλλά χωρίς να ξεπεράσει αυτή τη θερμοκρασία.
Και το λέω αυτό, γιατί απ' ότι κατάλαβα, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ένας φόβος για την παραγωγή ανεπιθύμητων ουσιών. Δεν είναι η αύξηση της θερμοκρασίας το πρόβλημα! Η ανεπαρκής παροχή είναι.
Συγχώνευση μηνυμάτων: Δεκ 03, 2011, 02:09
Πολλές φορές αναρωτήθηκα τι ακριβώς είναι το "χτύπημα", τόσο στον καπνό , όσο και στον ατμό.
Εντάξει , όλοι ξέρουμε τι είναι, αλλά γιατί συμβαίνει ?
Μια πρώτη σκέψη είναι ότι το "χτύπημα" είναι μια αντίδραση του οργανισμού να μη δεχτεί τον ατμό - καπνό ή ότι άλλο μπαίνει στην αναπνευστική οδό με προορισμό τους πνεύμονες.
Αν βάλει κανείς την ωραία φάτσα του μέσα στο τζάκι , την ώρα που είναι αναμμένο ή ρουφήξει μια γερή τζούρα εκ του πλησίον την ώρα που ψήνει μπριζολάκια, τότε θα έχει ένα τόσο γερό "χτύπημα" που θα αρχήσει να βήχει. Ο μηχανισμός αντίδρασης ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι το συγκεκριμένο αέριο δεν είναι αναπνεύσιμο.
Αυτό συμβαίνει και στους αρχάριους καπνιστές. Ο καπνός είναι απο τα πλέον ανεκτά φυτικά καύσιμα , αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν δοκιμάσει να καπνίσει άλλα είδη ξεραμένων φυτών, ο βήχας θα είναι αφόρητος! Με τον καπνό όμως έρχεται και η νικοτίνη, ο εθισμός στη νικοτίνη κάνει ανεκτό το "χτύπημα" και σταδιακά μειώνεται ο βήχας (ώσπου να ξαναεμφανστεί μετά απο 20-30 χρόνια , αλλά για άλλους λόγους).
Όχι μόνο αυτό , αλλά ο οργανισμός αρχίζει να δέχεται το "χτύπημα" σαν σήμα ότι μπαίνει στον οργανισμό η πολυπόθητη νικοτίνη που είναι ευχάριστη μετά απο έλλειψή της.
Ετσι το "χτύπημα" , από προειδοποιητικό σήμα καταντάει ευχάριστη παρενέργεια.
Ερχόμαστε τώρα στο άτμισμα
Ο ατμός VG PG γενικά φαίνεται να είναι πολύ καλά ανεκτός απο τις άμυνες μας. Με υγρά non έχουμε μηδενικό "χτύπημα", συνεπώς ο μηχανισμός δεν ανάβει κόκκινο λαμπάκι. Όσο ανεβαίνει η νικοτίνη το "χτύπημα" γίνεται όλο και πιό αισθητό.
Συμπέρασμα 1ο : Η νικοτίνη είναι η Νο 1 υπεύθυνη για το "χτύπημα".
Εδώ μου φαίνεται πως έχει ένα κενό ο συλλογισμός:
Στην πρώτη παράγραφο, λες πως ο καπνός προκαλεί το χτύπημα και τον βήχα. Αλλά επειδή ο εγκέφαλος μαθαίνει πως "χτύπημα = νικοτίνη", του είναι ευχάριστο το χτύπημα. Άρα δεν ανιχνεύει την νικοτίνη τη στιγμή της εισπνοής, κρίνει την παρουσία της από την εισπνοή του καπνού.
Στην δεύτερη παράγραφο, λες ότι "η νικοτίνη είναι υπεύθυνη για το χτύπημα". Δηλαδή, η άμεση ανίχνευση της νικοτίνης στον λαιμό δίνει στον εγκέφαλο το σήμα του κινδύνου, το οποίο αυτός έχει εκπαιδευτεί να του αρέσει.
Στην πρώτη περίπτωση ο οργανισμός δεν ανιχνεύει την νικοτίνη. Στην δεύτερη την ανιχνεύει. Νομίζω δεν μπορούν να λειτουργούν και οι δύο μηχανισμοί συγχρόνως.
Εγώ πιστεύω πως συμβαίνει ο δεύτερος: ο λαιμός πρέπει να έχει κάποιας μορφής ανιχνευτές νικοτίνης. Αυτοί στέλνουν προειδοποιητικό σήμα κατάποσης δηλητηρίου (??πιθανόν??) στον εγκέφαλο, ο οποίος το εικονοποιεί σαν 'χτύπημα' (=ενόχληση) αλλά έχει μάθει να του αρέσει.
Αυτή είναι νομίζω η εξήγηση που ταιριάζει στα δεδομένα, στις εμπειρίες του ατμίσματος.
Συγχώνευση μηνυμάτων: Δεκ 03, 2011, 00:02
Και το άτμισμα με non και μπόλικο άρωμα σε HV, δεν προσπαθεί να ξεγελάσει τους ανιχνευτές νικοτίνης στον λαιμό - αλλά όλους τους υπόλοιπους, ώστε να ξεγελαστεί και ο εγκέφαλος και να νομίζει ότι όλα καλά.
-
Από τα αξιολογότερα νήματα του forum :thumpup: :thumpup: :thumpup:
-
Ακρολεϊ'νη
Ακρολεϊ'νη ή Propenal είναι η απλούστερη ακόρεστη αλδεϋ'δη, και έχει το α χημικό τύπο CH2= CHCHO. Αριθμός CAS - 107-02-8.
Η ακρολεϊ'νη προκαλει αυστηρό πνευμονικό ερεθισμο και ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο κατά τη διάρκεια Παγκόσμιου πόλεμου Ι.Η ακρολεϊ'νη περιγράφεται ως μια βαρια, δυσάρεστη και πυκνή μυρωδιά. Η έκθεση στο δερμα προκαλεί σοβαρή ζημία. Οι συγκεντρώσεις ακρολεϊ'νης 2 PPM είναι ακρως επικίνδυνες για την ζωή. Η ακρολεϊ'νη μπορεί να παραχθεί εύκολα από τη δράση ( bisulfate) νατρίου 1 μέρους και 3 μέρων γλυκερίνης από το βάρος.
Όταν η γλυκερίνη θερμαίνεται σε 280 βαθμούς Κελσίου, τοτε αποσυνθέτετε σε ακρολεϊ'νη.
Η ακρολεϊ'νη είναι αρκετα τοξικη και καρκινογόνος ουσία!Ισως το πιο σημαντικο θεμα γυρω απο το η,τ!Οποτε να γνωριζουν μερικοι οτι πρεπει να βαζουμε καποια ορια στον τροπο που ατμιζουμε ειδικα σε πολλα volt με διαφορα mods και ατμοποιητες που δεν πληρουν αυστηρους κανονες! :bye:
-
:hmmm: :hmmm: :hmmm:
-
τι θελει να πει ο ποιητησ ? :confused1: :confused1:
-
Έχει συζητηθεί στα προηγούμενα μηνύματα. Διαβάστε το θέμα από την αρχή.
-
Ακρολεϊ'νη
Ακρολεϊ'νη ή Propenal είναι η απλούστερη ακόρεστη αλδεϋ'δη, και έχει το α χημικό τύπο CH2= CHCHO. Αριθμός CAS - 107-02-8.
Η ακρολεϊ'νη προκαλει αυστηρό πνευμονικό ερεθισμο και ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο κατά τη διάρκεια Παγκόσμιου πόλεμου Ι.Η ακρολεϊ'νη περιγράφεται ως μια βαρια, δυσάρεστη και πυκνή μυρωδιά. Η έκθεση στο δερμα προκαλεί σοβαρή ζημία. Οι συγκεντρώσεις ακρολεϊ'νης 2 PPM είναι ακρως επικίνδυνες για την ζωή. Η ακρολεϊ'νη μπορεί να παραχθεί εύκολα από τη δράση ( bisulfate) νατρίου 1 μέρους και 3 μέρων γλυκερίνης από το βάρος.
Όταν η γλυκερίνη θερμαίνεται σε 280 βαθμούς Κελσίου, τοτε αποσυνθέτετε σε ακρολεϊ'νη.
Η ακρολεϊ'νη είναι αρκετα τοξικη και καρκινογόνος ουσία!Ισως το πιο σημαντικο θεμα γυρω απο το η,τ!Οποτε να γνωριζουν μερικοι οτι πρεπει να βαζουμε καποια ορια στον τροπο που ατμιζουμε ειδικα σε πολλα volt με διαφορα mods και ατμοποιητες που δεν πληρουν αυστηρους κανονες! :bye:
Δε πιάνει τόσο μεγάλες θερμοκρασίες η αντίσταση των ατμοποιητών.
Άσε που αυτό το φαινόμενο συμβαίνει στη καθαρή γλυκερίνη.
Στο συνδιασμό γλυκερίνης,προπυλενογλυκόλης,νερού και νικοτίνης μπορεί να παράγεται κάτι εντελώς διαφορετικό(υπόθεση).
Πάντως,γενικά καλό είναι να ψαχνόμαστε αλλά ταυτόχρονα και να προσέχουμε το τρόπο που δημοσιεύουμε κάτι. ;)
:bye: 8)
-
280 βαθμους δεν γινετε να φτασει
-
Δε πιάνει τόσο μεγάλες θερμοκρασίες η αντίσταση των ατμοποιητών.
Άσε που αυτό το φαινόμενο συμβαίνει στη καθαρή γλυκερίνη.
Στο συνδιασμό γλυκερίνης,προπυλενογλυκόλης,νερού και νικοτίνης μπορεί να παράγεται κάτι εντελώς διαφορετικό(υπόθεση).
Πάντως,γενικά καλό είναι να ψαχνόμαστε αλλά ταυτόχρονα και να προσέχουμε το τρόπο που δημοσιεύουμε κάτι. ;)
:bye: 8)
Ενταξει steam κατι θα ξερεις παραπανω και συγνωμη αν σε εθιξα !
-
Δεν πιστευω να τρωτε τηγανιτα ?
Μονο βραστα.
;D ;D ;D ;D
-
Όσο ζω, μαθαίνω. :)
ατμοποιητες που δεν πληρουν αυστηρους κανονες!
Ποιοί είναι αυτοί οι κανόνες κ' ποιοί ατμο τους πληρούν? :confused1: :hmmm:
-
280-290 βαθμούς γίνεται κάλιστα να φτάσει η θερμοκρασία της γλυκερίνης ειδάλως δεν θα εξατμιζόταν ώστε να την εισπνεύσουμε στην συνέχεια. Η πυρόλυση ήτοι η χημική διάσπαση της γλυκερίνης με την θέρμανση ΑΠΟΥΣΙΑ οξυγόνου, αν και κατά πόσο γίνεται, είναι το πρόβλημα διότι τότε δημιουργείται ακρολεΐνη...
Στην διεύθυνση: http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/r?dbs+hsdb:@term+@rn+56-81-5 υπάρχει άφθονο υλικό για μελέτη.
-
τελικα καλυτερη ειναι η pg η να φτανουμε μεχρι 4.2 .
-
<<Μια πρώτη σκέψη είναι ότι το "χτύπημα" είναι μια αντίδραση του οργανισμού να μη δεχτεί τον ατμό - καπνό ή ότι άλλο μπαίνει στην αναπνευστική οδό με προορισμό τους πνεύμονες.
Αν βάλει κανείς την ωραία φάτσα του μέσα στο τζάκι , την ώρα που είναι αναμμένο ή ρουφήξει μια γερή τζούρα εκ του πλησίον την ώρα που ψήνει μπριζολάκια, τότε θα έχει ένα τόσο γερό "χτύπημα" που θα αρχήσει να βήχει. Ο μηχανισμός αντίδρασης ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι το συγκεκριμένο αέριο δεν είναι αναπνεύσιμο.
Αυτό συμβαίνει και στους αρχάριους καπνιστές. Ο καπνός είναι απο τα πλέον ανεκτά φυτικά καύσιμα , αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν δοκιμάσει να καπνίσει άλλα είδη ξεραμένων φυτών, ο βήχας θα είναι αφόρητος! Με τον καπνό όμως έρχεται και η νικοτίνη, ο εθισμός στη νικοτίνη κάνει ανεκτό το "χτύπημα" και σταδιακά μειώνεται ο βήχας (ώσπου να ξαναεμφανστεί μετά απο 20-30 χρόνια , αλλά για άλλους λόγους).
Όχι μόνο αυτό , αλλά ο οργανισμός αρχίζει να δέχεται το "χτύπημα" σαν σήμα ότι μπαίνει στον οργανισμό η πολυπόθητη νικοτίνη που είναι ευχάριστη μετά απο έλλειψή της.
Ετσι το "χτύπημα" , από προειδοποιητικό σήμα καταντάει ευχάριστη παρενέργεια.>>
:thumpup: :thumpup: :thumpup: :thumpup: :thumpup: :thumpup: :thumpup:
-
Στην γλυκερίνη γίνεται πυρόλυση στους 650 βαθμούς από ότι λέει εδώ:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0165237083800035
και παράγεται ακεταλδεΐδη, ακρολεΐνη,μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα διάφορα.
EDIT: Συγκριτικά, οι θερμοκρασίες στον ατμοποιητή ενός συνηθισμένου η.τ. φτάνουν γύρω στους 70 βαθμούς.
Γι' αυτό το τελευταίο δεν βρήκα κάποια επίσημη έρευνα αλλά από ό,τι αναφέρεται εδώ:
http://www.e-cigarette-forum.com/forum/ecf-library/177551-pg-vg-peg.html#post2977320
(The normal temperature of an e-cigarette heating element is around 70C)
-
Αυτό το τελευταίο με τι θερμοκρασίες που πιάνονται στην φυτιλοαντίσταση είναι κάτι που ψάχνω καιρό αλλά δεν έχω βρει σαφή απάντηση. Χωρίς κάποια στοιχεία θεωρώ ότι το 70οC είναι μάλλον μικρό νούμερο. Στον αέρα οι αντιστάσεις μπορεί να πιάσουν από 500 έως και 1000oC έχω διαβάσει. Αλλά φυσικά όταν είναι νοτισμένο το φιτίλι αυτές είναι πολύ μικρότερες. Το θέμα είναι πόσο ακριβώς? Επίσης 70 βαθμοί είναι αρκετοί για να γίνει άμεση ατμοποιήση? Δλδ αν θεωρήσουμε ότι τα υγρά έχουν σημείο βρασμού μεγαλύτερο από το νερό (ας πούμε 150 βαθμούς) δεν θα πρέπει η θερμοκρασία στην φυτιλοαντίσταση να είναι μεγαλύτερη για να μπορεί να γίνεται η ατμοποίηση άμεσα? Η είναι π.χ. αρκετό να είναι στους 70 βαθμούς περίπου?
Πρόσφατα σαν άλλος "στόκος" επειδή είχα σκασίματα στην αντίσταση (με 7.5 βάτ περίπου) έβγαλα το επιστόμιο και χάζευα την αντίσταση όπως άτμιζε. Έφαγα στα μούτρα μία "πιτσιλιά" από τα σκασίματα και έπαθα ένα μικρό έγκαυμα που έκανε να φύγει 3-4 μέρες η κοκκινίλα. Θεωρητικά με υγρό πάνω από 50οC μπορεί να πάθεις έγκαυμα πρώτου βαθμού αλλά και πάλι δεν μπορώ να εκτιμήσω αν με το 70 παθαίνεις το σχετικά έντονο τσουρούφλισμα που έπαθα εγώ. :confused1:
Η απορία που έχω είναι πως και δεν έχει γίνει κάποια έστω απλοική μέτρηση με κάποιο θερμόμετρο που μετρά με ακτίνες και όχι με επαφή. Δλδ σε έναν π.χ. ατμοποιητή ντρίπινγκ βγάζεις το επιστόμιο και απλά σημαδεύεις την αντίσταση όταν πατάς το κουμπί. Αν κάποιος συνφορουμίστας διαθέτει τέτοιο θερμόμετρο (δεν είναι φθηνά δυστυχώς) θα είχε ενδιαφέρον έστω και μία ερασιτεχνική τέτοια μέτρηση.
-
Eδω μια συζητηση που ισως σε βοηθησει να βγαλεις καποια συμπερασματα
http://www.e-cigarette-forum.com/forum/experiments-equipment/31335-acrolein-vg-simple-test-results.html (http://www.e-cigarette-forum.com/forum/experiments-equipment/31335-acrolein-vg-simple-test-results.html)
-
Καποιο παιδι εδω μεσα εχει κατι τετοιο.
Ειχε κανει μια μετρηση σε εναν genesis και ρωτουσε αν ειναι νορμαλ η θερμοκρασιες που ειχε δει.
Θα μπορουσε λοιπον να βοηθησει.
Θα προσπαθησω να βρω το μηνημα και να του στειλω π.μ. για το θεμα.
-
Eδω μια συζητηση που ισως σε βοηθησει να βγαλεις καποια συμπερασματα
http://www.e-cigarette-forum.com/forum/experiments-equipment/31335-acrolein-vg-simple-test-results.html (http://www.e-cigarette-forum.com/forum/experiments-equipment/31335-acrolein-vg-simple-test-results.html)
Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.
Το μόνο που με προβληματίζει σε αυτές είναι ότι ναι μεν αναφέρει τα βολτ (παίρνει την χειρότερη περίπτωση) αλλά δεν αναφέρει (ή δεν μπόρεσα να δω) τα Ωμ. Αναφέρει τον ατμοποιητή μεν αλλά και για αυτόν δεν μπόρεσα να βρω παραπάνω στοιχεία για τι αντιστάσεις έπαιρνε (προφανώς πριν 3-4 χρόνια θα ήταν στάνταρ η αντίσταση του).
Στο σήμερα που τα βατ ανεβαίνουν εύκολα όπως και εύκολα κατεβαίνουν οι αντιστάσεις δεν μπορώ να εκτιμήσω τι θερμοκρασίες θα πιάνουν. π.χ. στα 1.2Ω και 4.2 βολτ ενός μηχανικού πάμε χοντρικά στα 14-15 βατ. Εκεί θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
Επίσης όταν μιλάμε για μικρές αντιστάσεις μιλάμε και για μικρό μήκος σύρματος. Αλλά μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε μικρή επιφάνεια. Δλδ τα 10 βατ σε μια αντίσταση 2 ωμ (πες πχ μήκος σύρματος σε ευθεία 3.5 εκατοστά) είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έχει μεγάλη διαφορά στην θερμική συμπεριφορά από 10 βατ σε μία αντίσταση 1.2 (πες 2 εκατοστά μήκος). Ίδια ισχύ σε σχεδόν μισές σπείρες. Και από την θολή θερμοκρασία της αντίστασης είδα ότι η αντίσταση που μέτρησε είχε σχετικά μεγάλο μήκος. Με απλό 16 σύρμα όταν δοκίμαζα αντίστάσεις στα 1.4 περίπου μου έβγαιναν περίπου 2.5+- περιστροφές στο φιτίλι.
-
Ένα σχετικό θέμα είχαμε κι εδώ παλιότερα:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,3526.0.html
-
Απόλυτο μέτρο αποτελεί αποκλειστικά και μόνο, η μέγιστη αναπτυσσόμενη θερμοκρασία στην αντίσταση.
Μια αρκετά αξιόπιστη μέτρηση, θα ήταν αν διαθέτει κάποιο μέλος πυρόμετρο -ή ακόμη καλύτερα κάμερα υπερύθρων- και σε δύο αντιπροσωπευτικά "τούμπανα" σεταρίσματα με αντιστάσεις σε φιτίλι και μες, να παρθούν μετρήσεις στην αρχή της ενεργοποίησης, μετά από 3 δευτερόλεπτα και μετά από 10 π.χ.
Εννοείται πως αυτό θα γίνει με ρεύματα που συνηθίζει ο "απαιτητικός" ατμιστής, ώστε να πάρουμε τον δυνητικά χειρότερο συνδυασμό.
Μόνο έτσι θα ξέρουμε τι θερμοκρασίες παίζουν σε πραγματικές συνθήκες...
-
Παιδιά, αν πάμε μόνο θεωρητικά με τα ρεύματα, δεν βγαίνει άκρη για τη θερμοκρασία γιατί είναι πολλές οι παράμετροι που παίζουν ρόλο. Έτσι μπορεί να βρεθεί η θερμοκρασία της πυρακτωμένης αντίστασης αλλά αυτό δε μας λέει κάτι γιατί είναι και το υγρό που λειτουργεί σαν ψυκτικό τη στιγμή που εξατμίζεται και όταν υπάρχει υγρό, δεν γίνεται πυράκτωση του σύρματος.
Αυτό που λέει ο Βάγγος, αν είχε κάποιος τρόπο να μετρήσει τη θερμοκρασία του ατμοποιητή με υγρό (σωστή τροφοδότηση) και εν λειτουργία, θα βγάζαμε κάποια συμπεράσματα. Ίσως και σε άλλες συνθήκες, με διαφορετικά σύρματα, διαφορετικά ρεύματα ή ακόμα και ελλειπή τροφοδοσία. Έτσι θα είχαμε μια εικόνα.
-
Πράγματι, η ισχύς των 15 βατ μπορεί - θεωρητικά - να ανεβάσει τη θερμοκρασία πάρα πολύ, σε ελάχιστη επιφάνεια, αόρατη από ένα θερμόμετρο.
Δεν ξέρω σε τι επιφάνεια μετρά το πυρόμετρο, καλό θα ήταν πάντως, αν κάποιος μπορεί, να κάνει τη μέτρηση σε όσες περισσότερες περιοχές τής αντίστασης γίνεται.
Αλλά, να ανεβεί η θερμοκρασία από τους 200 περίπου, στους 700... πάει μακριά η βαλίτσα.
-
Θα μπορούσε να είναι μια καλή εργασία για μεταπτυχιακό (ή πτυχιακή) για έναν φοιτητή φυσικής.
Αν ξέρετε κανέναν που ψάχνει για θέμα... ;)
-
Αν πάρουμε τα πράγματα τελείως λογικά, έχουμε ότι η VG ατμοποιείται κοντά στους 290 βαθμούς, όμως το υγρό μας περιέχει και νερό, περίπου 10-20% ανάλογα με την υλοποίηση του υγρού. Δεν γνωρίζω αν η γλυκερίνη με το νερό δημιουργούν αζεότροπο μίγμα (= αζεότροπο είναι το μίγμα που τα συστατικά του βράζουν μαζί άσχετα αν το καθένα ξεχωριστά έχει διαφορετικό σημείο βρασμού, σε αντίθετη περίπτωση το καθένα βράζει στην θερμοκρασία βρασμού του ξεχωριστά και έτσι μπορούν να διαχωριστούν) αλλά πολύ πιθανό να το κάνουν, αυτό σημαίνει ότι το σημείο βρασμού του υγρού είναι χαμηλώτερο από το σημείο βρασμού της γλυκερίνης, αλλά όχι παρα πολύ... άρα χοντρικά μιλάμε για μια θερμοκρασία βρασμού 250-290 βαθμών, που μάλλον δεν προκαλεί θεωρητικώς πρόβλημα εφόσον η τροφοδοσία υγρού είναι αρκετή ωστε πάντα να βρίσκεται υγρό σε όλο το μήκος του σύρματος ΚΑΙ καθόλη τη διάρκεια της τζούρας.
Αυτό το τελευταίο όμως δεν είναι ενα σημείο αβεβαιότητας από τη στιγμή που το σύρμα μας δεν είναι εμβαπτισμένο στο υγρό? Θα μου πείτε θα "φάμε καμένο" και θα το πάρουμε είδηση. Ναι σωστά, όμως εδώ υπάρχουν δύο ερωτήματα... πόσο (και σε ποσότητα και σε θερμότητα) πρέπει να τσιτσιριστεί το υγρό ωστε να το πάρουμε είδηση? Μήπως τα προιόντα διάσπασης της VG δημιουργούνται πρίν ακόμα γίνει αντιληπτό το καμμένο? Και τι γίνεται με τα προιόντα αυτά που εισπνεύστηκαν κατα τι φάση αυτή? Είναι επιτρεπτή η ποσότητα τους και για πόσο συχνά να συμβαίνει αυτό?
Δυστυχώς για τα ερωτήματα αυτά δεν έχω απαντήσεις και δεν σας κρύβω ότι με απασχολούν... το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε ο ατμοποιητής μας να λειτουργεί όσο γίνεται καλύτερα με καλή τροφοδοσία... σίγουρα έτσι κερδίζουμε σε γεύση και πολύ πιθανό να κάνουμε το άτμισμα λιγώτερο βλαβερό....
ΥΓ: Μη μπαίνετε στην συζήτηση των Watt, δεν είναι η βασική παράμετρος του προβλήματος... όσο υπάρχει υγρό και βράζει και στη θέση αυτού που ατμοποιείται έρχεται άλλο υγρό άσχετα από τα Watt ο ατμός έχει τη θερμοκρασία βρασμού! Τα Watt μαζί με το μήκος του σύρματος βρίσκονται σε σχέση με την ποσότητα του υγρού που ατμοποιείται... το θέμα είναι να προλαβαίνει να τροφοδοτείται με υγρό το σύρμα... ακόμα και 5W αν δεν τροφοδοτούνται σωστά θα ανεβάσουν 700 βαθμούς... Άρα περισσότερα Watt χρειάζονται καλύτερη τροφοδοσία, γι αυτό πχ. βάζουμε πιο πολλά φιτίλια σε αυτές τις περιπτώσεις, το φιτίλι κρατάει το απόθεμα υγρού προς ατμοποίηση
-
Από ό,τι έλεγε στο λινκ που ανέφερα παραπάνω, θα πρέπει να εσπνευστούν πολύ μεγάλες ποσότητες ακρολεΐνης που δεν μπορούν να παραχθούν μέσα σε έναν ατμοποιητή για να είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Οι έρευνες που έχουν γίνει στον ατμό πάντως, δεν έδειξαν ακρολεΐνη.
Η Ιntellicig η οποία είχε πλασάρει πρώτη τα υγρά με σκέτη VG είχε κάνει μετρήσεις μέχρι τους 300 βαθμούς και δεν είχε βρει τίποτα το επιλήψιμο στον ατμό.
-
Atmos, όλα αυτά είναι πολύ σχετικά καθώς υπάρχουν δεκάδες συσκευές, DIY στησίματα, VV, μπαταριοθήκες και ένα σωρό άλλοι παράμετροι...
Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν τετοιου είδους μετρήσεις και μάλιστα να προσδιορισθούν οι συνθήκες αναφοράς των μετρήσεων...
Ναί, με μια Ego, ένα Clearomizer της αγοράς και με "τσιγαρίσιες" τζούρες των 2 δευτερολέπτων, φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 300 βαθμούς...
Για να εκφράσω και τη θέση μου, δεν πιστεύω ότι ο κίνδυνος από την ακρολείνη είναι σημαντικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι αδιάφορος για το θέμα... με απασχολεί λιγάκι... (εδώ απασχολούμαστε και ανησυχούμε για τα μπρουτζινα βιδάκια ενός ατμοποιητή...)
-
Γι' αυτό εγώ επιμένω στους εργοστασιακούς. :))
-
Tα watt ειναι τωρα τελευταια μοδα.Καποτε ειχαμε τις ιδιες ανησυχιες με το ατμισμα στα 6 βολτ λογω του οτι τα 3,7 δεν "γεμιζαν" τοσο πολυ του χρηστες και ισως ενας ακομα λογος αναζητησης στα ψηλα βολτ ηταν οι αντιστασεις που η χαμηλότερη ηταν περιπου στα 2,2 ωμ.
Στο ecf ειχα διαβασει καποτε οτι αν "ατμισεις" ακρολεινη θα νοιωσεις τσουξιμο-καψιμο εντονο στο λαιμο και ταυτοχρονα θα δακρυσουν τα ματια σου οπως οταν τρως δακρυγονα.
Θεωρω οτι αντιστασεις που παιζουν τωρα τελευταια 0,9 ωμ 1ωμ κτλ κτλ ειναι πολυ πιο επικινδυνες σε μια στιγμη μη καλης τροφοδοσιας.
Και αντε να γινει μια φορα αλλα αν γινεται συχνα τοτε μηπως θεωρειται "χτυπημα" εστω και με μηδενικα υγρα?
-
Εθισμός στην ακρολείνη.... :o :o :o
-
Το αναφερω γιατι πριν λιγο καιρο φιλη μου που ο πατερας της ξεκινησε το ΗΤ (και ξεχασαν να τους πουνε απο το μαγαζι που το πηρε οτι καποια στιγμη πρεπει να αλλαξει ατμοποιητη) μετα απο εναμιση μηνα αρχισε να νοιωθει καψιμο-τσουξιμο στον λαιμο ενω στις αρχες δεν το ειχε.Φυσικα οταν το ακουσα πηδηξα αλλα το θεμα ειναι τι ηταν αυτο που κατεβαζε ο ανθρωπος απο την στιγμη που η α αντισταση ηταν γεματη μακα και αδυνατουσε να ατμοποιησει το υγρο
-
Μάλλον καμένη μάκα εισέπνεε από το υγρό που είχε κρουσταλιάσει πάνω στην αντίσταση.
Σε τέτοια κατάσταση τι θερμοκρασίες να πιάσει ο ατμοποιητής... :tongue_smilie:
-
Δεν υπαρχει προβληματισμος για θερμοκρασιες αλλα για την διασπαση της μακας και οτι αλλο μπορει να παραχθει απο εκει πραγμα που δεν το γνωριζει κανεις νομιζω
-
Μονοξείδια και άλλα τέτοια καλούδια υποθέτω.
Ευτυχώς που η ποσότητα είναι αμελητέα αλλιώς θα υπήρχε πρόβλημα.
Τώρα, για μακροχρόνια χρήση.... :dontknow: αλλά κι αυτή δύσκολα να υπάρξει γιατί αντιδράει ο οργανισμός, όπως στον κύριο που ανέφερες: τσούξιμο στο λαιμό κτλ. οπότε σταματάς εκεί αναγκαστικά.
-
Tπτ ολα ειναι θεωριες και οπως ειπε ο slammer ειναι αρκετα δυσκολο απο πολλες πλευρες για να γινουν μετρησεις ακριβειας και παντα σε ολες τις συνθηκες ατμοποιησης .
-
Η ακρολείνη παράγεται στους 290-300 βαθμούς από την γλυκερίνη.. Τόσο είναι περίπου το σημείο βρασμού της γλυκερίνης (100%). Επειδή όμως δεν χρησιμοποιεί κανείς αδιάλυτη γλυκερίνη, ένα μίγμα 10% νερό και 90% γλυκερίνη έχει θερμοκρασία βρασμού 138 βαθμούς (κελσίου πάντα).
Το πυρόμετρο είναι αμφίβολο αν θα βοηθήσει αφού δεν έχει δυνατότητα να μετράει τόσο σύντομες μεταβολές στη θερμότητα. Επίσης, η μέτρηση της θερμοκρασίας σε χρήση είναι δύσκολη διότι κατά την εισπνοή του ατμού έχουμε ροή αέρα μέσα στον ατμοποιητή κι αυτό μειώνει την θερμοκρασία. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας πολύ γρήγορος αισθητήρας θερμοκρασίας πάνω στην αντίσταση, που να μπορεί να μετράει μεγάλες και γρήγορες μεταβολές στη θερμοκρασία, και ταυτόχρονα να μπορεί να κάνει την μέτρηση την ώρα που κάποιος ατμίζει.
Πιθανώς να υπάρχει τέτοιος εξοπλισμός ή δυνατότητα. Πάντως θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μια τέτοια μελέτη...
-
Η ακρολείνη παράγεται στους 290-300 βαθμούς από την γλυκερίνη.. Τόσο είναι περίπου το σημείο βρασμού της γλυκερίνης (100%). Επειδή όμως δεν χρησιμοποιεί κανείς αδιάλυτη γλυκερίνη, ένα μίγμα 10% νερό και 90% γλυκερίνη έχει θερμοκρασία βρασμού 138 βαθμούς (κελσίου πάντα).
Από 300 βαθμούς η γλυκερίνη, 10% αραίωση με νερό και πέφτει στους 140 βαθμούς; Τι υπολογισμούς έκανες για να βρεις το σημείο βρασμού από ένα μείγμα υγρών με διαφορετικά σημεία βρασμού το καθένα;
-
Παιδιά, να καταθέσω και εγώ το συλλογισμό μου, όσον αφορά την δικαιολογημένη ανησυχία που εγέρθηκε για την ύπαρξη ακρολείνης και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών, δυνητικών παραγώγων πιθανής πυρόλυσης των υγρών ατμίσματος από τους ατμοποιητές μας. Επειδή οι γνώσεις που απαιτούνται για ασφαλή συμπεράσματα στα παραπάνω ερωτήματα είναι πολύ εξειδικευμένες και υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας, προσπάθησα να προσεγγίσω το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία.
Ας υποθέσουμε ότι η πυρόλυση της VG ή της PG ήταν αληθής έστω και μόνο υπό κάποιες ειδικές συνθήκες (Υψηλή τάση, πολλά Watt, χαμηλή αντίσταση, συγκεκριμένα είδη αντιστάσεων, συγκεκριμένη σύνθεση υγρών κ.λπ.).Διατυπώνω λοιπόν το εξής ερώτημα: Υπάρχει έστω και ένας από εσάς που θεωρεί ότι τα υπερσύγχρονα εργαστήρια των καπνοβιομηχανιών και των φαρμακοβιομηχανιών που θίγονται τα συμφέροντά τους από την εξάπλωση του Η.Τ. και μάχονται λυσσαλέα για την απαγόρευσή του, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν αυτές τις επικίνδυνες χημικές ενώσεις; Διότι αν τις είχαν εντοπίσει να είστε σίγουροι ότι το Η.Τ. θα ήταν ήδη απαγορευμένο. Το γεγονός λοιπόν ότι πανίσχυρα συμφέροντα δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν αυτές τις ουσίες αρκεί για να με κάνει να αισθάνομαι ασφαλής όσον αφορά τη χρήση του Η.Τ. Κατά μία τραγική γι αυτούς ειρωνία αποτελούν για μας τη διασφάληση οτι το Η.Τ. έναι ασφαλές.
-
Να σου πω την αλήθεια έχω κάνει ανάλογη σκέψη. Όμως υπάρχει ενα σημείο που θέλει αρκετό καιρό για να φανεί. Εννοώ οτι αν οι καπνοβιομηχανιες έχουν σκοπό να μπουν σε αυτήν την αγορά και ΑΝ όντως υπάρχει κάτι επικίνδυνο έστω υπο συνθηκες , μπορεί να το κρατάνε κρυφό απλα για να μην πυροβολήσουν τα πόδια τους σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά. Κάτι ανάλογο δλδ με όσα αναφέρονται στην ταινία insider. Γνώριζαν και γνωρίζουν πολλά για το κτ αλλά φυσικά ο κόσμος δεν τα γνώριζε. Τώρα τελευταια με το ίντερνετ απλώθηκε η γνώση.
Δεν εννοώ με αυτό οτι σίγουρα υπάρχει κάτι κακό αλλά οτι και να υπάρχει ίσως δεν γινεται ευρέως γνωστο για πονηρούς λογους.
Send from my eVic..
-
Από 300 βαθμούς η γλυκερίνη, 10% αραίωση με νερό και πέφτει στους 140 βαθμούς; Τι υπολογισμούς έκανες για να βρεις το σημείο βρασμού από ένα μείγμα υγρών με διαφορετικά σημεία βρασμού το καθένα;
Δεν έκανα κανέναν υπολογισμό, υπάρχει πίνακας από βιβλίο χημείας.
http://www.sy-kogyo.co.jp/english/sei/tech_data/phase1.htm (http://www.sy-kogyo.co.jp/english/sei/tech_data/phase1.htm)
-
Επίσης, δεν ξέρω γιατί θεωρείτε πως κάτι κρύβουν οι καπνοβιομηχανίες και άλλοι.
Υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που δείχνουν ότι παράγονται ακρολείνη και φορμαλδεύδη από το η.τ. Απλά οι ποσότητες είναι απειρο-ελάχιστες σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο (10-450 φορές χαμηλότερες). Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τέτοιες ποσότητες μπορεί να έχουν οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στην υγεία των χρηστών.
Στο η.τ. παράγονται αυτές οι ουσίες διότι κι εκεί υπάρχει γλυκερίνη. Φυσικά εκεί υπάρχει και καύση σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, οπότε είναι λογικό να παράγονται τέτοιες ουσίες σε μεγάλες ποσότητες.
-
Δεν έκανα κανέναν υπολογισμό, υπάρχει πίνακας από βιβλίο χημείας.
http://www.sy-kogyo.co.jp/english/sei/tech_data/phase1.htm (http://www.sy-kogyo.co.jp/english/sei/tech_data/phase1.htm)
γιατρε για εξηγησε λιγο τον πινακα αν μπορεις
-
Επίσης, δεν ξέρω γιατί θεωρείτε πως κάτι κρύβουν οι καπνοβιομηχανίες και άλλοι.
Υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που δείχνουν ότι παράγονται ακρολείνη και φορμαλδεύδη από το η.τ. Απλά οι ποσότητες είναι απειρο-ελάχιστες σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο (10-450 φορές χαμηλότερες). Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τέτοιες ποσότητες μπορεί να έχουν οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στην υγεία των χρηστών.
Στο η.τ. παράγονται αυτές οι ουσίες διότι κι εκεί υπάρχει γλυκερίνη. Φυσικά εκεί υπάρχει και καύση σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, οπότε είναι λογικό να παράγονται τέτοιες ουσίες σε μεγάλες ποσότητες.
Στο τονισμένο μήπως από λάθος πληκτρολογίου εννοείς κ.τ.?
Ο προβληματισμός μου έγκειται κυρίως στο ότι όσο περνάει ο καιρός τα βατ αυξάνονται και οι αντιστάσεις μειώνονται για κάποιους χρήστες. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη έρευνα που να έχει γνωστά και τι ατμοποιητή/βατ/αντίσταση χρησιμοποιήσαν? Π.χ με αντίσταση 2.5Ω και βολτ στα 3.7 έχουμε περίπου 5.5 βατ που ειδικά όσοι είναι με μοντ σχεδόν ποτέ δεν πέφτουν εκεί (ή τουλάχιστον σπάνια). Αν για παράδειγμα κάποιος αρέσκεται σε αντιστάσεις κοντά στο 1Ω ίσως και παρακάτω (όπως πολλοί με μηχανικά κάνουν) τα οποία σε φρέσκια μπαταρία μπορεί να είναι και 18-20 βατ ή και παραπάνω, πόσο μπορεί να αλλάξουν αυτά τα συμπεράσματα?
γιατρε για εξηγησε λιγο τον πινακα αν μπορεις
Δεν είμαι ο γιατρός βέβαια (αν και μικρός το ήθελα, αλλά με κέρδισαν οι αριθμοί... :yes:)...
Tα 760 mmhg είναι η ατμοσφαιρική πίεση: http://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheric_pressure. Κοίταξε τον κάτω δεξιά δεξιά αριθμό. Είναι το σημείο βρασμού της 100% Glycerol. Της 90% (και υποθέτω 10% νερό) είναι το κάτω κάτω δεύτερο από δεξιά νούμερο και είναι 138οC. Tης 50% είναι 106 oC Κλπ
-
Για τα αζεοτροπικά διαλύματα ο προσδιορισμός του σημείο βρασμού γίνεται πειραματικά... δηλαδή κάποιοι βράσανε διαλύματα και έφιαξαν τους πίνακες (φυσικά, πάντα το σημείο βρασμού είναι εξαρτώμενο της πίεσης...)
Πολύ κοινά διαλύματα είναι αλκόολης-νερού, αμμωνίας-νερού κά... καιρό έψαχνα πίνακα γλυκόλης-νερού... ευχαριστώ γιατρέ... :thumpup:
-
Για το προηγούμενο ποστ μου, πράγματι στην τελευταία παράγραφο αναφέρομαι στο κ.τ. (για το ότι περιέχει γλυκερίνη και γίνεται καύση).
Θεωρητικά σε αυξημένα watt (είτε μέσω αυξημένων volt είτε μέσω πολύ μικρής αντίστασης), είναι λογικά αναμενόμενο πως η παραγωγή τοξικών ουσιών θα είναι αυξημένη. Σε πρακτικό επίπεδο, επειδή έχω κάνει την πρώτη μελέτη τοξικότητας σε κύτταρα όπου δοκίμασα και αυξημένα volt/watt σε ορισμένα δείγματα (9.2 watt, 2.2Ohm ατμοποιητής και 4.5 volt τάση), παρατηρήθηκε μια μικρή ελάττωση στην επιβίωση. Κανένα από τα δείγματα δεν έγινε τοξικό σύμφωνα με τα κριτήρια του πρωτοκόλλου, αλλά δοκιμάστηκαν υγρά που είχαν πολύ υψηλή βιωσιμότητα των κυττάρων στα πειράματα με τα χαμηλά volt.
Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια μικρή επίπτωση, αλλά και πάλι τα αποτελέσματα είναι μακράν καλύτερα σε σχέση με τις επιπτώσεις του καπνού συμβατικού τσιγάρου στα κύτταρα.
Η μελέτη που αναφέρω πιο πάνω δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη.
-
παιδια οι 300 βαθμοι δεν ειναι λιγο τραβηγμενο ? :hmmm:
για να φτασει σε αυτες τις θερμοκρασιες θα επρεπε σε καθε τζουρα ο ατμοποιητης να πυρωνει σε κλασμα δευτερολεπτου και να φεγγει το βραδυ σαν λαμπα πυρακτωσεως 100watt......
σε 2-3 τζουρες μακροσυρτες θα ελιωνε ενας εργοστασιακος c4+ ασ πουμε......., θα ελιωνε το σιλικονακι ,το σωμα του ατμοποιητη και αν ηταν και κανενας ego-w θα βλεπαμε και ''καλαι'' να τρεχει στον πατο του τανκ του.....!!!!
δεν επιμενω...δεν το εχω ψαξει...αλλα το νουμερο το βλεπω μεγαλο....με αλλους 120 βαθμους μπαινουμε στην πυρολυση............. :dontknow:
-
οταν λεμε αντισταση 2,4Ω μιλαμε πολυ υποκειμενικα μα παρα πολυ...
γιατι αγνοουμε και την διατομη συρματος ,την τροφοδοσια και την εισαγωγη αερα.
πχ..σε 3αρι φιτιλι με 15αρι νικ κανω 4 σπειρες αλλα με 28αρι κανθαλ κανω 8.πιστευετε αποδιδουν το ιδιο με ιδιο ρευμα?
και αν διπλασιασω το φιτιλι και μειωσω σπειρες κρατωντας παντα τα ιδια Ω δεν θα αλλαξουν ολα τα δεδομενα?
μεχρι και η τρυπα εισαγωγης αερα παιζει ρολο γιατι και αυτη ψυχει την αντισταση οπως και η τροφοδοσια.
σε ιδιο ατμοποιητη και με ιδια Ω μπορουμε να φτιαξουμε αντισταση που να βγαζει καμενο στα 9 και αλλη που να βγαζει στα 15 και πανω βατ( αναλογα βεβαια την κατασκευη του ατμοποιητη)
εφοσον λοιπον δεν εχουμε εσωτερικο αισθητηρα θερμοκρασιας οταν ατμιζουμε,μοναδικο κριτηριο ειναι η γευση..ανεβαζουμε εως εκει που η γευση δεν αλλαζει(το καμενο ερχεται πιο μετα) και καποια κλικς προς τα κατω αναλογως γουστων και φοβων.
edit και ολα αυτα χωρις να υπολογισουμε την διαφορετικοτητα βασεων-υγρων η οποια μπορει να ειναι απο ελαχιστη εως και πολυ μεγαλη
-
Κατι γράφουν σημέρα στον τυπο ,για ερευνα του Γαλλικου ινστιτουτου υγείας για μελέτη -ερευνα οσον αφορά συσκευες η.τ ?και σε 2-3? απο αυτες,ανευρεθη φορμαλδευδη,αν δεν κανω λάθος, και καποια αλλη ουσια.
Αυτα ειναι οσα πληροφορήθηκα .Αλλα στοιχεια δεν ξέρω
Ξερει καποιος κατι ουσιαστίκοτερο?
-
Βρήκα τα αποτελέσματα των Γάλλων. Τα άρθρα που κυκλοφορούν παγκόσμια είναι ΝΤΡΟΠΗ!!
Ετοιμάζω σχόλιο που θα ανέβει στην ιστοσελίδα μου!
-
και εδώ βεβαίως γιατρέ, γιατί κάτι τέτοια τρομοκρατούν τα νέα μέλη κ όχι μόνο :angry_orange:
-
H ανάλυσή μου έχει ανέβει στην ιστοσελίδα....
http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/126-a-new-study-on-chemical-analysis (http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/126-a-new-study-on-chemical-analysis)