vaping.gr

Γενικά για το άτμισμα => Συζήτηση για το άτμισμα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Abet στις Αυγ 23, 2014, 20:50

Τίτλος: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Abet στις Αυγ 23, 2014, 20:50
Το είχα παρατηρήσει για πρώτη φορά σε αεροπορικό ταξίδι. Φούλαρα με νικοτίνη και άτμιζα 2-3 σκαστές τζούρες στη λούφα όταν δεν κοίταζε (η κατα τα άλλα αξιαγάπητη) αεροσυνοδός. Μετά απο μερικές ρουφηξιές παρατήρησα ότι το ΗΤ μου (clearomizer epsilon) δεν είχε "τράβηγμα" , έβγαζε ελάχιστο ατμό και έκανε διαρροές (γέμισε η μπαταρία ego υγρό).  Το θεώρησα τυχαίο, σκούπισα τα υγρά και προσγειώθηκα.
Προχτές επισκεύτηκα την Ορεινή Ναυπακτία. Ανεβήκαμε σε 1000-1200 υψόμετρο μέσα στο ελατόδασος. Καταπληκτική φύση σας τη συνιστώ ανεπιφύλλακτα, σε μια στροφή μάλιστα είδαμε ένα ελαφάκι (η μείωση και συνηδητοποίηση των κυνηγών έχει κάνει το θαύμα της στην Ελληνική φύση, όλο και περισσότερα άγρια ζώα μπορεί να συναντήσει ο ταξιδιώτης).
Για να μην τα πολυλογώ, απο την συγκίνηση έπιασα μηχανικά το ΗΤ να κάνω καμιά τζούρα....τζίφος, η μπαταρία ήταν λερωμένη με υγρά και η τζούρα τζούφια. Φύσηξα το περισευούμενο υγρό και καθάρισα τους πόλους. Καλύτερα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν λίγο φτωχό. Όταν , τέλος,  κατεβήκαμε στο επίπεδο της θάλασσας, το εργαλείο δούλευε και πάλι κανονικότατα. Υπόψη ότι ο ατμοποιητής ήταν φρεσκότατος 2 ημερών.
Το συζήτησα με το γυιό μου και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν
α) το τανκ με την υποπίεση ξερνάει υγρά, αυτό όμως δεν δικαιολογεί επαρκώς την τζούφια τζούρα μετά το καθάρισμα και την εξισορρόπηση της πίεσης. 
β) Το σημείο βρασμού της PG αλλάζει με το υψόμετρο και απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο για ατμοποίηση απ' όσο το πάτημα για μια κλασσική τζούρα. Αυτή η εξήγηση μου φάνηκε πειστικότερη, αλλά δεν δικαιολογεί πως (πριν 3 χρόνια) που ταξίδευα αεροπορικώς άτμιζα με dripping χωρίς κανένα πρόβλημα.
Εσείς τι λέτε?
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: renesis στις Αυγ 23, 2014, 21:11
Θέμα υπερπίεσης στο τανκ είναι. Επειδή υπάρχει μικρότερη ατμοσφαιρική πίεση στα μεγάλα υψόμετρα δημιουργείται διαφορά πίεσης με το τανκ και υπάρχουν διαρροές.

Το σημείο βρασμού ελαττώνεται με τη μείωση της πίεσης. Οπότε, θεωρητικά, θα έπρεπε να ατμοποιούνται πιο εύκολα οι PG και VG στα μεγάλα ύψη. Ενδεικτικά το σημείο βρασμού του νερού στο έβερεστ είναι 80 βαθμοί κελσίου.

Αυτό με τη τζούφια τζούρα μάλλον ιδέα σου πρέπει να είναι, λογικά θα στρώνει μετά από κάποια ώρα. Το δοκίμασες αρκετά και συνέχισε να μην τραβάει;

Προσωπικά, θα επέλεγα dripping σε τέτοιες μεταβολές υψομέτρου, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Πολυκράτης στις Αυγ 23, 2014, 21:13
Σε 6 αεροπορικά ταξιδια με ce4 πριν 2 χρονια, και με καηφουν τον περασμενο μηνα και μια παρομοια αναβαση στα Καλαβρυτα παντα με τον καηφουν, τα ιδια ακριβως.
Στην πτηση της επιστροφης τον περασμενο μηνα, καθως και στην καταβαση απο τα Καλαβρυτα, εβαλα αναποδα τον καηφουν στην τσεπη μου (επιστομιο προς τα κατω) και ουδεμια διαρροη.

Αλλάζει η πιεση, και "τραβαει" υγρο στον θαλαμο ατμοποιησης -> οπη αερισμου.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Atmos στις Αυγ 24, 2014, 01:10
Ρε, κοίτα να δεις ανακαλύψεις που κάνει κανείς!!!  ???
Αυτό συμβαίνει μόνο στα Bottom Coil ; (λογικά)
Abet, ο epsilon που ανέφερες στην πτήση ήταν ο BDC ;
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Πολυκράτης στις Αυγ 24, 2014, 01:17
Λογικα ναι, στους μποτομ, αλλά εμενα μου συνεβη και στους σετεσσαρες. Δεν θυμαμαι καλα αλλά μαλλον τους ειχα πλαγιαστα, οποτε με την αυξηση της πιεσης οταν κατηφοριζε το αεροπλανο αδειασε ο μισος στην θηκη... Ευτυχως (τότε) ειχα μαζι μου κι εναν μεγκα καρτο ο οποιος δεν μασησε.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: DrV979 στις Αυγ 24, 2014, 01:44
Η πίεση μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι αντίστοιχη με αυτή σε 1200 - 2400μ υψόμετρο. Ο αέρας είναι πιο αραιός οπότε φαντάσου ότι ατμίζεις με  πολύ πολύ μικρό airflow....τα υπόλοιπα αυτονόητα, όπως και το ότι οι top coil  δουλεύουν καλύτερα, εγώ με mini nova δεν είχα κανένα πρόβλημα  :thumpup:
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: spectrum στις Αυγ 24, 2014, 03:38
Προσπαθώ εδώ και μια ώρα να εξηγήσω το φαινόμενο, αλλά μάλλον περισσότερες απορίες μου δημιουργούνται...

Κατ΄αρχήν, αφού το έχουν παρατηρήσει πολλοί, το αποτέλεσμα είναι απολύτως αξιόπιστο. (Άλλωστε, και μόνο η μαρτυρία του Ατμιάρχη Abet κάνει το "εις μάρτυς ουδείς μάρτυς" να φαντάζει αστείο - η μαρτυρία του και μόνο είναι αρκετή).

Απορία 1: Μειώνεται η πίεση μέσα στο αεροπλάνο; (άσχετη με το θέμα μας, αλλά το εσωτερικό δαιμόνιο δεν την αφήνει να περάσει έτσι).
Η πίεση μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι αντίστοιχη με αυτή σε 1200 - 2400μ υψόμετρο. Ο αέρας είναι πιο αραιός...
Ένα αεροπλάνο  πετά σε ύψος 7.000μ, οπότε πάλι καλά. Προφανώς η πίεση δεν είναι ίδια με την εξωτερική, αλλά γιατί είναι μειωμένη σε σχέση με το έδαφος; Δεν υποτίθεται ότι το αεροπλάνο είναι αεροστεγώς κλειστό; Κι αν δεν ήταν, δεν θα είχαν παρατηρηθεί και άλλα προβλήματα;

Απορίες 2 και 3:
2 ... Μετά απο μερικές ρουφηξιές παρατήρησα ότι το ΗΤ μου (clearomizer epsilon) δεν είχε "τράβηγμα" , έβγαζε ελάχιστο ατμό και έκανε διαρροές (γέμισε η μπαταρία ego υγρό)...
Προχτές επισκεύτηκα την Ορεινή Ναυπακτία. έπιασα  το ΗΤ να κάνω καμιά τζούρα....τζίφος, η μπαταρία ήταν λερωμένη με υγρά και η τζούρα τζούφια.
Φύσηξα το περισευούμενο υγρό και καθάρισα τους πόλους. Καλύτερα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν λίγο φτωχό. Όταν , τέλος,  κατεβήκαμε στο επίπεδο της θάλασσας, το εργαλείο δούλευε και πάλι κανονικότατα. Υπόψη ότι ο ατμοποιητής ήταν φρεσκότατος 2 ημερών...
α) το τανκ με την υποπίεση ξερνάει υγρά,
αυτό όμως δεν δικαιολογεί επαρκώς την τζούφια τζούρα μετά το καθάρισμα και την εξισορρόπηση της πίεσης. 
2: Αν κατάλαβα καλά, στο αεροπλάνο οι πρώτες τζούρες ήταν εντάξει, ενώ στο βουνό η ψόφια τζούρα ήρθε αμέσως;
3: Εδώ, αν κατάλαβα καλά, η τζούρα δεν ήταν εντάξει σε μεγάλο ύψος αλλά σε μικρό επανήλθε...

Απορία 4:
Για να βγαίνουν υγρά από το τανκ σημαίνει ότι η μείωση της πίεσης αναγκάζει τα εγκλωβισμένα μέσα του αέρια να βγουν έξω, δίνοντας μια ώθηση στο υγρό.
Άρα, υπάρχει μια επικοινωνία του αέρα μέσα στο τανκ με τον ατμοσφαιρικό.
Το τανκ ήταν βιδωμένο στην μπαταρία ή όχι;
Αν ναι, γιατί συνέβη το παρακάτω:
...Στην πτηση της επιστροφης τον περασμενο μηνα, καθως και στην καταβαση απο τα Καλαβρυτα, εβαλα αναποδα τον καηφουν στην τσεπη μου (επιστομιο προς τα κατω) και ουδεμια διαρροη...
Λογικά, δεν θα έπρεπε τότε η διαρροή να ήταν μεγαλύτερη λόγω επιστόμιου;
(Το γιατί δεν συμβαίνει σε όλους τους ατμο με την ίδια ένταση για την ώρα το προσπερνώ)
Διαπίστωση: υπάρχει επικοινωνία του ατμοσφαιρικού αέρα με το περιεχόμενο του τανκ μας...

Απορία 5:
... Το σημείο βρασμού ελαττώνεται με τη μείωση της πίεσης. Οπότε, θεωρητικά, θα έπρεπε να ατμοποιούνται πιο εύκολα οι PG και VG στα μεγάλα ύψη. Ενδεικτικά το σημείο βρασμού του νερού στο έβερεστ είναι 80 βαθμοί κελσίου.
Ναι, αλλά ένα αυγό στο Έβερεστ κάνει μια ώρα να βράσει - δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει κάτι εδώ.
Βρασμό έχουμε όταν η πίεση των ατμών που προσπαθούν να ξεφύγουν από το υγρό γίνει ίση με την ατμοσφαιρική, οπότε λογικά το σημείο βρασμού πέφτει με το ύψος.
Όμως, γιατί βρασμός;
Μέχρι τώρα λέγαμε για μεγαλύτερη εξάτμιση, για flash point (η θερμοκρασία στην οποία ο ρυθμός εξάτμισης είναι τέτοιος ώστε οι ατμοί να κάνουν ετερογενές μείγμα με τον αέρα, να φαίνονται δηλαδή με γυμνό μάτι) της pg και της vg, εκτός από κάτι σκόρπιες αλλά καίριες αναφορές:
βαση της παρατηρησης στον α2 ανοικτο,νομιζω οτι απλα η αντισταση βραζει βιαια το υγρο.
...
Τελικά, έχουμε βρασμό;
Αν ναι, επηρεάζεται από το υψόμετρο με διαφορετικό τρόπο από το flash point;
Κι άλλο χρήσιμο σχετικό ποστ:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,3526.msg108354.html#msg108354

Ελπίζω οι έρευνες του γιατρού σχετικά με τις θερμοκρασίες (προς το παρόν ξέρουμε ότι δεν περίμενε κι ο ίδιος να είναι τόσο μεγάλες) θα ρίξουν λίγο φως κι εδώ.

Μέχρι τότε, συμφωνούμε με το Σωκράτη (εν οίδα, ότι ουδέν κλπ) αλλά όσο ζούμε έχουμε κάθε δικαίωμα να παλεύουμε να το ελαχιστοποιήσουμε...

Επί του πιεστηρίου: Μήπως πρέπει να αναφερθούν και τα βολτ ή τα βατ αν οι θερμοκρασίες παίζουν τελικά ρόλο;
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: apostolisd στις Αυγ 24, 2014, 08:59
1) Χωρίς να έχω ιδέα περί ιπτάμενων μηχανών, δε νομίζω ότι το αεροπλάνο είναι κάτι που το κλείνουμε αεροστεγώς πριν απογειωθεί και το ξανανοίγουμε μετά την προσγείωση. Πχ σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι ο αέρας της καπίνας δε νομίζω καν να θεωρείται επαρκής για τόσα άτομα για τόσες ώρες, άρα πρέπει να υπάρχει κάποιο σύστημα ανανέωσης και φυσικά συμπίεσης. Στο επίπεδο της θάλασσας, η πίεση είναι 760 mm Hg, στα 1.000 μέτρα υψόμετρο 680 mm Hg, στα 4.000 460 mm Hg. Προφανώς είναι πιο εύκολη η συμπίεσή του στο ανεκτό 680 από το ιδανικό 760.

Για τα υπόλοιπα, όταν αγόρασα τον 1ο bdc (nobaco epsilon) και άκουσα  μπουρμπουλήθρες, προσπάθησα να τον καθαρίσω φυσώντας από το επιστόμιο με τον ατμοποιητή να κοιτάει προς τα κάτω, όπως έκανα με τον απλό epsilon ως τότε. Ενώ στον απλό όμως δούλευε μια χαρά, στον bdc η υπερπίεση που δημιουργούσα από πάνω από το υγρό μέσα στο θάλαμο ωθούσε όλο το υγρό προς τα έξω κι όχι μόνο το ελάχιστο που είχε περάσει μέσω της αντίστασης στο σωλήνα του επιστομίου. Η λύση φυσικά ήταν να τον φυσάω γυρισμένο προς τα πάνω ώστε ο αέρας να διαφεύγει από την αντίσταση, με το υγρό να είναι στο κάτω μέρος στο επιστόμιο, που είναι σφραγισμένο. Έχει να κάνει με τον τρόπο κατασκευής του καθενός: στον απλό η στάθμη του υγρού ήταν πιο κάτω από την αντίσταση και ο πάτος ήταν σφραγισμένος, οπότε η υπερπίεση έβγαζε μόνο ότι είχε μέσα στο σωλήνα του επιστομίου. Στον bdc η αντίσταση είναι μέσα στο υγρό, οπότε όσο υπάρχει υπερπίεση από πάνω, θα βγάζει υγρό από την αντίσταση.  Γυρνώντας το ανάποδα, στο πάνω πλέον μέρος της αντίστασης θα υπάρχει αέρας, οπότε όχι διαρροή υγρών.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: vantamis στις Αυγ 24, 2014, 10:16
 :hmmm:

Χμμμ! Οπότε, αν κατάλαβα καλά, για τα υψόμετρα... dripping ;

Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: exispathi στις Αυγ 24, 2014, 11:02
Σε αυτά  (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,22937.msg757835.html#msg757835)που απορρήθηκαν και μπορώ να πω..

Απορία 1). Η ατμοσφαιρική πίεση του αεροπλάνου δεν είναι μεν η εξωτερική, αλλά σίγουρα δεν είναι και επιπέδου θάλασσας. Και πράγματι δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα, όπως το στην απογείωση και στην προσγείωση να βουλώνουν τα αυτιά σου, ή, αν έχεις χαμηλή πίεση σαν άνθρωπος, στην προσγείωση και στην απογείωση να σε παίρνει ο ύπνος. Έτσι απλά, φλουπ! Και μόλις ακουμπήσεις γη ξαναξυπνάς..

Απορία/Διαπίστωση 4). Αν είναι ανάποδα σε bottom coil φυσικά δεν έχεις διαρροή. Είναι σαν να κρατάς ένα ποτήρι με υγρό. Επαφή υπάρχει διαμέσου μόνο του φιτιλιού (ή τις τρύπες εισαγωγής του kayfun. Δεν υπάρχει μεν επαφή της ατμόσφαιρας με τον κλεισμένο αέρα στο τανκ, αλλά λειτουργούν σαν δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Το υγρό στο ενδοιάμεσο, είναι ότι το περίβλημα του αεροπλάνου, υπάρχει πάντα η τάση εξισορρόπησης, και δέχεται τις πιέσεις. ακόμα και με εμπόδια στο ενδοιάμεσο. Για αυτό και κάτι μη συμπαγές αρκετά θα έσκαγε στο διάστημα, ή το υγρό θα άδειαζε τελειώς μέχρι να καταφέρει ο αέρας μέσα να συμβαδίσει με τον αέρα έξω.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: ariszvs στις Αυγ 24, 2014, 11:23
Οσο ανεβαινεις σε υψος τοσο ο αερας αρραιωνει μεν, αλλα επισης καταλαμβανει περισσοτερο χωρο.Γι αυτο και οπου υπαρχει εγκλωβισμενος αερας πχ σε ενα μπουκαλι νερου βλεπετε το μπουκαλι να πρηζεται στο αεροσκαφος σε μεγαλο υψος,οπως επισης και το σωμα μας,ιδιαιτερα στο γαστρεντερικο συστημα :)) .Ο αερας που βρισκεται εκει θελει να βγει εξω...σε εναν top coil (ορθιο) αυτο ειναι ευκολο αλλα σε ενα bottom coil tank αυτος ο αερας δεν επικοινωνει με το εξωτερικο περιβαλλον και κατα συνεπεια καταλαμβανωντας  συνεχως περισσοτερο χωρο μοιραια σπρωχνει το υγρο προς τις τρυπες αναπληρωσης κι ετσι καποια στιγμη θα δουμε διαρροη.Αν βεβαια τον κρατησουμε αναποδα σε ολη την πτηση ο αερας θα φευγει απο τις τρυπες αναπληρωσης χωρις να παρεμβαλλεται το υγρο κι ετσι γινεται ευκολα η εξισωση της πιεσης.
Οσον αφορα τη τζουφια τζουρα,υποθετω οτι αν εστω και λιγο εχει επηρρεαστει ο ατμο απο το φαινομενο θα εχει παραπανω υγρο στα φυτιλια οποτε θα θελει κανα δυο μεχρι να μπορεσει να ατμοποιησει ξανα σωστα.
Σαφως και στο αεροπλανο βολευουν οι ατμοποιητες που δεν δουλευουν με tank system και η λειτουργια τους δεν επηρρεαζεται καθολου. :)
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Alfabravo στις Αυγ 24, 2014, 11:27
Καλημέρα,

Αυτό που ανέφερε ο Abet είναι γνωστό και δεν συμβαίνει μόνο με τους ατμοποιητές αλλά ακόμη και με τα μπουκαλάκια με τα υγρά, σαμπουάν, κλπ.
 
Όταν ταξιδεύω αεροπορικώς, φροντίζω τα μπουκαλάκια με κάθε είδους υγρά να είναι γεμάτα έως επάνω, (να μην έχουν καθόλου αέρα) και τα βάζω σε αυτοκλειόμενο σακουλάκι κατάψυξης. Ακόμη και τα στυλό δεν τα κουβαλάω επάνω μου μέσα στην καμπίνα, από τότε που λέρωσα ένα κουστούμι...
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Πολυκράτης στις Αυγ 24, 2014, 11:34
Λογικά, δεν θα έπρεπε τότε η διαρροή να ήταν μεγαλύτερη λόγω επιστόμιου;
Απαντησε πολυ επεξηγηματικα ο ariszvs. Οι τρυπες τροφοδοσιας του καηφουν αφου ηταν αναποδα αφηνανε τον "φουσκωμενο" αερα να βγει απο το τανκ και να εξισωθει η πιεση.

Για τις πτησεις και τα βουνα (οσο ανεβαινεις - κατεβαινεις, μετα επανερχεται) ή ντριπερ ή καρτο.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: KINGGREECE στις Αυγ 24, 2014, 11:49
το εσωτερικο ενος αεροπλανου ειναι ενας θαλαμος αποσυμπιεσης και συμπιεσης......!!!
αναλογα το υψος προσπαθει το συστημα να κρατα σταθερη πιεση και πυκνοτητα αερα οπως ειναι στο υψος  +- 0 του εδαφους .
πολλες φορες ο μηχανικος -πιλοτος συμπιεζει την καμπινα ποιο νωρις οταν ξερει οτι θα πεταξει Π.χ στα 7000 ποδια.....με αποτελεσμα καποιοι επιβατες να εχουν το αισθημα πιεσης και σφυριγματος στα αυτια.......!!!!!!
κατα την διαρκεια αυτης της διαδικασιας επεμβαινουν οι νομοι της φυσικης στον ατμοποιητη και η πιεση του αερα ωθει τα υγρα εξω απο τον ατμοποιητη εφοσον βρισκουν οδο διαφυγης!!!!!!
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Cruiser79 στις Αυγ 24, 2014, 12:34
Τα επιβατικά αεροπλάνα σε πτήσεις άνω της ώρας, συνήθως πετούν σε ύψη 33-35 χιλιάδες πόδια, ανάλογα το βάρος τους και την κατεύθυνση της πτήσης(μονά ζυγα ύψη). Η συμπίεση γίνεται σταδιακά ανάλογα με το ρυθμο ανοδου για την άνεση των επιβατών και συνήθως είναι της τάξεως των 6000 ποδών. Εξαίρεση αποτελούσε το Concorde το οποίο πετούσε στα 50-60 χιλιάδες πόδια αναλόγως εξωτερικών συνθηκών με μέγιστη συμπίεση τα 3000 πόδια. Στις πτήσεις εσωτερικού, σπάνια περνάμε τα 25 χιλιάδες πόδια, ας το επιβεβαιώσει και ο arisvs που το κάνει καθημερινά! Δυστυχώς έχω καιρό να πετάξω, οπότε η μόνη μου εμπειρία είχε να κάνει με ego-c και δεν είχα θέμα. Η λογική που εξηγείται παραπάνω πάντως νομίζω ότι είναι ολόσωστη. Φοβάμαι ότι ένας Kayfun στο αεροπλάνο, θα συμπεριφερθει σαν να τον γεμίζεις από πάνω και να βιδώνεις χωρίς να γυρίσεις ανάποδα!

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: ariszvs στις Αυγ 24, 2014, 13:18
Σωστος ο Τρυφωνας! Βασικα εχει να κανει με τον τυπο του αεροσκαφους αλλα σε γενικες γραμμες ετσι ειναι.Περιπου 8.000 ποδια για τα περισσοτερα αεροσκαφη(με το concorde να φτανει μεχρι 6.000)
Φοβάμαι ότι ένας Kayfun στο αεροπλάνο, θα συμπεριφερθει σαν να τον γεμίζεις από πάνω και να βιδώνεις χωρίς να γυρίσεις ανάποδα!



ακριβως αυτο!

υ.γ. τα χαιρετισματα μου στην ομορφη Κερκυρα!
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: KINGGREECE στις Αυγ 24, 2014, 14:19
τα 7000 ποδια το εφερα σαν παραδειγμα.....
το ρεζουμε ειναι οτι σε ολα τα σκαφη γινεται συμπιεση στην καμπινα και σταδιακη αποσυμπιεση .....εξου και υπαρχουν αυτα τα συμβαντα με τους ατμοποιητες......
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: steliosss στις Αυγ 24, 2014, 17:53
Από φίλο πιλότο και επιβεβαιωμένο από μένα.
Εις την λαϊκήν:
Αν δεν μας αρέσει το dripping, το μόνο που μας σώζει είναι να γεμίζουμε τον ατμοποιητή όταν φτάνουμε στο ύψος εκείνο που θα είμαστε σίγουροι οτι δεν θα πάμε παραπάνω. Αν κάποια στιγμή αρχίσουμε πάλι να ανεβαίνουμε δεν γλυτώνουμε διαρροές-δυσλειτουργίες κτλ.
Καρατσεκαρισμένο :)

Στην κάθοδο δεν υπάρχει ποτέ πρόβλημα. Δοκιμάστετο :)
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Vangos στις Αυγ 24, 2014, 23:21
...για κοίτα να δεις τι μπορεί να βρεί κάποιος ψάχνοντας στο φόρουμ...
Όλοι οι ατμοποιητές τύπου τανκ με καλη στεγανοποίηση , σε αλλαγή από χαμηλό σε μεγάλο υψόμετρο (άρα και ατμοσφ.πίεσης), αποτονώνουν μέσω της μοναδικής οδού που έχουν διαθέσιμη: το φιτίλι.

Δύο επιλογές υπάρχουν για να μην έχουμε διαρροές:
1. τους γεμίζουμε εκεί που θα τους χρησιμοποιήσουμε, ή
2. αν έχουμε τρόπο να σταθούν όρθιοι (ή έστω στη στάση που δεν κινδυνεύουν να τρέξουν ζουμιά), ελαφρά ξεβιδωμένο καπάκι π.χ. ώστε να μην παγιδεύεται πίεση στο τανκ.
Επίσης, σε μεγάλα υψόμετρα το φαινόμενο της μειωμένης απόδοσης ακόμη και στο ντρίπιν, είναι λόγω μικρής ατμοσφαιρικής πίεσης περιβάλλοντος, που σημαίνει μεν μικρότερη θερμοκρασία βρασμού του υγρού, αλλά μικρότερη παραγωγή ατμού (μικρότερη συγκέντρωση εξατμισμένων σταγονιδίων που περνούν γρηγορότερα στην αέρια φάση απ'ότι σε σχέση με το ύψος που αντιστοιχεί στο επίπεδο της θάλασσας).
Απλά, στα συνήθη "ύψη καμπίνας" (7-8000 πόδια) δεν είναι τόσο έντονο αυτό το φαινόμενο.

Το φαινόμενο της εξάτμισης λόγω  μειωμένης πίεσης, είναι εντονότερο σε υγρά που έχουν χαμηλότερο σημείο βρασμού απ'το νερό και άρα μεγαλύτερη πτητικότητα - μετάβαση στην αέρια φάση δλδ. Αυτός είναι ο λόγος που τα αεροσκάφη που είναι σχεδιασμένα/κατασκευασμένα  για πτήσεις πάνω από 10-12000 πόδια, εκτός από συμπιεζόμενη καμπίνα, έχουν και συμπιεζόμενες δεξαμενές καυσίμων. ;)

Αρκεί να θυμηθούμε τους νόμους των αερίων απ'τα σχολικά μας χρόνια.
Boyle-Marriot (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CF%80%CF%8C%CE%B9%CE%BB)
Henry (http://en.wikipedia.org/wiki/Henry%27s_law)
Avogadro (http://en.wikipedia.org/wiki/Avogadro%27s_Law)

Για περισσότερα, ο spectruΜιχάλης έχει την μπάλα... ;)
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Abet στις Αυγ 29, 2014, 00:54
Καλύφθηκε πλήρως το θέμα νομίζω και ευχαριστώ!
Έχουμε λοιπόν διαρροή στα τανκς με το φιτίλι κάτω (ναι, τέτοιο ήταν φίλε Atmos) λόγω πίεσης , προσωρινή δυσλειτουργία λόγω "μπουκώματος" φιτιλιού με υγρά και πιθανόν αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς του ΗΤ λόγω υψομέτρου.
Σε αυτό το φόρουμ τα πάντα απαντώνται με εξαντλητική λεπτομέρεια. Να είστε καλά και να ατμίζετε!
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: giorgos maniadakis στις Αυγ 08, 2015, 20:57
Παιδια  :sign_voithiaaaa: εψαξα για να βρω που σε πιο νημα εχει υποθη αλλα δεν το βρηκα με τιποτα
Αυριο θα μετακινηθω σε ορεινο σημειο πανω απο 1000 μετρα υψομετρο καπου εδω μεσα ειχα διαβαση οτι υπαρχουν διαροεσ στουσ ατμο λογο υψομετρου τη πρεπη να κανω για να μην μου αρχεισουν η διαροεσ η αναβαση απο το 0 εωσ και τα 1000 μετρα θα γεινουν οδικοσ  με αυτοκινητο η ταχυτητα κατα την αναβαση θα ειναι γυρω στα 40 χιλ.  Αν αυτο βοηθειση σε καπου Θα υπαρξη καπιο προβλημα διαροησ η πρεπη να ειναι τελειοσ αδειοσ οσπου να φτασω
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: GiorgosRab στις Αυγ 08, 2015, 20:59
Γιωργη ή τους έχεις άδειους ή τους γυρίζεις ανάποδα. Αν ατμιζεις κατα την διαρκεια δεν θα εχεις θεμα..
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: giorgos maniadakis στις Αυγ 08, 2015, 21:11
Γιωργαρε σε ευχαριστω ο kayfun αναποδα και ο lemo     :baby:   να απολαυσο τη διαδρομη εστω :thumpup:
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: akpe στις Σεπ 11, 2015, 15:18
Χμμμ το σαββατοκύριακο θα είμαι Πορταριά (600μ) για ένα γάμο. Long story short, έχοντας διαβάσει αρκετά περί διαρροών σε μεγάλο υψόμετρο (κάτι που έπαθα και στην Πελοπόννησο με τον Subtank) αλλά και λόγω της ιδιεταιρότητας του Τρίτωνα (γέμισμα από πάνω, τρύπες -κλειστές με μηχανισμό μεν- και κάτω και πάνω) σκέφτομαι να μην τον έχω στη διαδρομή και να χρησιμοποιήσω τον GS Tank. Κατά τα άλλα όμως φαντάζομαι ότι αν τον ατμίζω στη διαδρομή και έχοντας κλειστή την κάτω εισαγωγή αέρα όταν κάνω ώρα να ατμίσω δεν θα έχω πρόβλημα, έτσι;
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: modivin στις Σεπ 11, 2015, 15:33
Ήμουν στην Πορταριά τον Ιούλιο. Δεν είχα διαρροή λόγω υψόμετρου. Βέβαια δεν έχω Triton
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: TeoTzi στις Σεπ 11, 2015, 23:24
 Το περασμενο σ/κ ημουν Πορταρια. Τιποτα απροοπτο, καμια διαρροη με gs και kayfun.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: kongeo στις Σεπ 12, 2015, 00:29
Εγω παντως που ανεβηκα πανω πανω (στα τελεφερικ) ο καυφουν δακρυσε λιγο !!
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Christos_swc στις Σεπ 17, 2015, 13:22
Περασμενο ΣΚ βρεθηκα Ρωμη, στο πηγαινε κανενα θεμα.
Στην επιστροφη ειχα μια μικρη διαρροη απο τον Russian.
Επισης εκανε διαρροη μεσα στο κουτακι που τον ειχα και ο GS Air.
Στην επιστροφη πονεσαν αρκετα τα αυτια μου στο αεροπλανο σε μια συγκεκριμενη στιγμη οποτε πιθανοτατα υπηρξε καποια πιο αποτομη αλλαγη υψομετρου και πιθανον αυτο να την εκανε τη δουλεια, who knows.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: kachilas13 στις Ιαν 04, 2016, 10:18
Καλημέρα σας,
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι μιας και είμαι νέος ατμιστής.
Υπάρχει κάποιος ο οποίος να ασχολείται με το σκι και να έχει παρατηρήσει τα φαινόμενα που αναφέρονται σε αυτό το θέμα? Έχω έναν ατμοποιητή aspire nautilus τι θα πρέπει να κάνω ώστε να μπορώ να ατμίζω όσο είμαι στο βουνό?
Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Κώστας
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Cruiser79 στις Ιαν 04, 2016, 10:39
Το πρόβλημα, δεν είναι το άτμισμα σε υψόμετρο. Είναι η μετάβαση από χαμηλό σε υψηλό και τούμπαλιν. Αν ανέβεις στο βουνό με άδειο ατμοποιητή και τον γεμίσεις εκεί, δεν έχεις πρόβλημα. Αν ανέβεις όμως με γεμάτο, όλο και κάποια διαρροή θα παρατηρήσεις.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: LefTTeriS στις Ιαν 04, 2016, 10:42
Σαν πιλότος και από προσωπική εμπειρία με "Kayfun V4" αν τον αφήσω στο πλάι θα βγάλει τα υγρά.Και αυτό  είναι σχετικά σύνηθες φαινόμενο ,γιατί οι "controlers" που ρυθμίζουν την πίεση μέσα στο αεροπλάνο κατά την άνοδο - κάθοδο....έχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Η πίεση που έχει η καμπίνα στο επίπεδο πλεύσης, είναι περίπου στα 6000 πόδια δηλαδή γύρω στα 1820 μετρα. Άρα τα "τανκάκια" μας προσπαθούν να εξισορροπήσουν την πίεση που ασκείται γύρω τους.
Για αυτό τον λόγο...κατά την άνοδο τον βάζω ανάποδα...και μόλις φτάσουμε στο τελικό επίπεδο πλεύσης....τον ξεβιδώνω και τον ξαναβιδώνω έτσι ώστε να εξισορροπηθεί η πίεση.
Μετά από αυτή την διαδικασία....είμαι έτοιμος για  αερο-ντουμάνια. :P :P :P
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: kachilas13 στις Ιαν 04, 2016, 11:14
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Άρα αν καταλαβαίνω σωστά πάντα θα έχω πρόβλημα στο βουνό από τη συνεχόμενη εναλλαγή υψομέτρου. Όταν παίρνω δλδ το lift και από τα 1600 μέτρα βρίσκομαι στα 2000.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: andreas1966 στις Ιαν 04, 2016, 11:53
Ήμουν στην Πορταριά τον Ιούλιο. Δεν είχα διαρροή λόγω υψόμετρου. Βέβαια δεν έχω Triton
Ανεβαίνοντας στο Πήλιο, ο γεμάτος kayfun θα δακρύσει μετά την Πορταριά και πριν τα Χάνια  ;) . Τσεκαρισμένο.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: modivin στις Ιαν 04, 2016, 11:54
Τσεκαρισμενο το 16 όμως; :D
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: Konk στις Ιαν 17, 2016, 14:26
Καλησπέρα σας,
Είμαι ένας νέος ατμιστής και νέο μέλος του φόρουμ. Ατμίζω 1 μήνα και στα 45 μου δεν μπορούσα να πιστέψω πως θα περνούσε έστω και μια μέρα χωρίς να ανάψω τσιγάρο. Είμαι ακαπνος 3 εβδομάδες και ευχαριστώ τους φίλους μου που με έπεισαν να το δοκιμάσω. Ως νέος ατμιστής υπάρχουν πολλά ερωτήματα και ένα από αυτά αφορά τα αεροπορικά ταξίδια. Xρησιμοποιώ nautilus και από όσα διάβασα  εδώ θα πρέπει για την πτήση να έχω γεμάτο το τανκ κατά τα 2/3 ή άδειο? Και με τα δοχεία των υγρών τι γίνεται, υπάρχει περίπτωση για υπερχείλιση?
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: caros στις Ιαν 17, 2016, 14:53
Τους ατμοποιητες καλυτερα αδειους για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Με τα μπουκαλακια δεν υπαρχει θεμα.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: burku318 στις Φεβ 05, 2016, 10:36
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Άρα αν καταλαβαίνω σωστά πάντα θα έχω πρόβλημα στο βουνό από τη συνεχόμενη εναλλαγή υψομέτρου. Όταν παίρνω δλδ το lift και από τα 1600 μέτρα βρίσκομαι στα 2000.
Κάνω snowboard και κάνω και εγώ τέτοιες διακυμάνσεις σε υψόμετρο.
Με έναν πολύ απλο ατμοποιητη που εχω bara είχα δει μια μικρή διαρροή.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: ier506 στις Μαρ 29, 2016, 14:46
[justify]Να εκφράσω και εγώ τον προβληματισμό μου. Πρόσφατα επισκέφθηκα ένα ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, τον Αχλαδόκαμπο (μένω στην Αθήνα). Διαπίστωσα πως είχα διαρροές σε expromizer v.2 και θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας. Το υψόμετρο είναι γύρω στα 600 μέτρα, και δεν είχα απότομη αλλαγή υψομέτρου, καθώς πήγα οδικώς. Δεν υπάρχει λύση για τέτοιες περιπτώσεις; Είδα πιο πριν ένας φίλος έγραψε να έχουμε τον ατμοποιητή ανάποδα, το έχει δοκιμάσει κανείς;Ευχαριστώ εκ'των προτέρων![/justify]
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: kostas44 στις Μαρ 29, 2016, 15:17
ναι με αναποδο τον ατμο δεν θα εχεις διαρροες  και αν στο διαστημα αυτο της διαδρομης τον γυριζεις και ατμιζεις παλι δεν θα εχεις θεμα .. το ζητημα ειναι να μην ειναι  ξαπλωμενος ή ορθιος γιατι  θα εχεις διαροες που θα ειναι μεγαλες ή καποιες σταγονες ..

αλλα καλυτερα αν μπορεις να αντεξεις να τον εχεις αδειο στην διαδρομη και μολις φτασεις να τον γεμισεις και να ατμισεις .. και  στον γυρισμο αναποδα παλι ή αδειασμα ...
Εγω απλα τον γυρναω αναποδα και τελειωσε .. οπως και στο αεροπλανο το ιδιο κανω
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: teo77 στις Μαρ 29, 2016, 15:20
Eπισης μαζι με αυτα που εχουν αναφερθει απο τους φιλους ατμιστες σαν λυση,
ενας ακομα ατμοποιητης στην συλλογη κλωνος ή μη,
με ρυθμιση υγρων βοηθασει παρα πολυ με ενα απλο κλεισιμο των υγρων,οταν περνουμε την ανηφορα!
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: christo_z84 στις Μαρ 30, 2016, 02:11
Ανεβαινω καθημερινα σχεδον στην Παρνηθα (υψομετρο 1100μ. περιπου) λογω εργασιας.Ειχα προβλημα με ολους τους ατμο επισκευασιμους και μη,οπως και αλλοι συναδελφοι και συνατμιστες.Για να αποφυγω διαρροες πριν ξεκινησω ν'ανεβαινω τραβαω 2-3 καλες τζουρες να μειωθει η ποσοτητα του υγρου στην αντισταση και μετα το γυρναω αναποδα.Αν υπαρχει ρυθμιση ροης υγρου τη κλεινω τελειως.
Π.χ σε kayfun mini v3 αν δεν εκλεινα τη ροη και αναποδα που το γυρναγα παλι ειχα υπερτροφοδοσια.

Στάλθηκε από το LG-H815 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: microchip στις Δεκ 06, 2017, 00:21
Ενημερώνω ότι τα προβλήματα διαρροών σε Αχλαδόκαμπο και Πορταριά, λύθηκαν.  :thumpup:

Τώρα δουλεύουμε Πάρνηθα, θα σας κρατάω ενήμερους.
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: sergor στις Δεκ 06, 2017, 01:05
τα 600 μετρά που μένω μετράνε? γιατί εχω πρόβλημα  το χειμώνα με τόσο κρύο και πρέπει να βάζω 10% WFI στο DIY μου, αλλιώς τρώω καμένο. 
Τίτλος: Απ: άτμισμα σε υψόμετρο (ψηλά βουνά, αεροπλάνο)
Αποστολή από: IreneGR στις Ιαν 21, 2018, 20:32
Σήμερα ανέβηκα στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Δεν ξέρω τι υψόμετρο έχει, αλλά ο Pico 25 με Nautilus 2 δούλευε μια χαρά!