Το προγραμματάκι αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να μελετάω και να συγκρίνω τα σεταρίσματα (φυτίλι-αντίσταση) που έχω στο νου μου, χωρίς να χρειάζεται να τα φτιάχνω στη πράξη. Έκρινα ότι μπορεί κι’ άλλοι να βοηθηθούν από αυτό, τόσο στο σετάρισμα όσο και στη καλύτερη κατανόηση των όρων και των παραγόντων που το επηρεάζουν.
Τονίζω ξανά ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ακριβείας, αφού υπάρχουν παράμετροι που είναι δύσκολο να προβλεφθούν και να υπολογιστούν.Το προγραμματάκι διανέμεται σε μορφή Excel, με το τίτλο
Slammer Edition, προς τιμήν του ομώνυμου συμφορουμίτη, που με βοήθησε με τις γνώσεις και τις παρατηρήσεις του να διορθώσω κάποια πράγματα. Δίνεται επισης σε μορφή εκτελέσιμου αρχείου (.exe) αφού ένας άλλος συμφορουμίτης, ο Diver, προσφέρθηκε να κάνει τη μετατροπή. Φυσικά αυτή η έκδοση έχει το όνομα
Diver Edition.
Να ευχαριστήσω και τον
WileECoyote για το άρθρο του περί αντιστάσεων, από το οποίο «έκλεψα» πληροφορίες.(
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,10681.0.html)
Ακολουθούν οι σύνδεσμοι για τα αρχεία Excel (Slammer Edition) και το εκτελέσιμο αρχείο (Diver Edition)
Slammer Edition 4.1Excel 2007:
https://www.dropbox.com/s/9pro0sqvrylot80/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.1.xlsxExcel 2003:
https://www.dropbox.com/s/uo1byhbbx7y0hl9/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.1.xlsΔεν είμαι σίγουρος για τη πλήρη λειτουργικότητα της έκδοσης για excel 2003.
Diver Editionhttp://e-kapnisma.gr/diafora/htwiki/RW.zipΓια οποιαδήποτε απορία, παρατήρηση ή διόρθωση, χρησιμοποιείστε το αντίστοιχο νήμα, στη κατηγορία «Διάλογος για τα άρθρα» (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,10841.0.html)================
Το αρχείο αποτελείται από 5 καρτέλες (φύλλα) που είναι τα εξής:
1) Υπολογισμός ΑντίστασηςΔίνουμε τα στοιχεία (πεδία με απαλό πράσινο χρώμα) του σεταρίσματος και μας υπολογίζει τη τελική αντίσταση, το μήκος του σύρματος, την ισχύ και την πυκνότητα ενέργειας ανά χιλιοστό.
2) Υπολογισμός ΣπειρώνΔίνουμε τα στοιχεία (πεδία με απαλό πράσινο χρώμα) του σεταρίσματος και μας υπολογίζει πόσες σπείρες απαιτούνται, τη τελική αντίσταση, το μήκος του σύρματος, την ισχύ και την πυκνότητα ενέργειας ανά χιλιοστό.
3) Μήκος - Αντίσταση Χρησιμοποιούμε αυτή τη καρτέλα αν θέλουμε απλά να βρούμε το απαιτούμενο μήκος σύρματος για να πάρουμε μια συγκεκριμένη αντίσταση και το αντίστροφο.
4) Υπολογισμός ΣυμπίεσηςΗ συμπίεση είναι ένα από τα πιο περίεργα μεγέθη, στο οποίο θα αναφερθώ αργότερα, και σχετίζεται με το πόσο πιέζεται το φυτίλι όταν τυλίγουμε την αντίσταση. Σε αυτή τη καρτέλα μπορεί κάποιος να βρίσκει μετά από ένα σετάρισμα πόση συμπίεση είχε, με σκοπό να χρησιμοποιεί τα νούμερα που βγάζει, σε επόμενα σεταρίσματα.
5) Αποηθευμένα σεταρίσματαΜπορούμε να βάλουμε τις ρυθμίσεις για σεταρίσματα που θέλουμε να θυμόμαστε.
Περιγραφή παραμέτρωνΚωδικός Αντίστασης: Βάζουμε το κωδικό της αντίστασης που θέλουμε από το πίνακα.
Σπείρες: Βάζετε τον αριθμό των σπειρών που θέλετε, όπως τις βλέπουμε από πάνω.
Αριθμός Φυτιλιών: Βάζετε τον αριθμό των φυτιλιών που χρησιμοποιούμε για να τυλίξουμε την αντίσταση.
Πάχος Φυτιλιού: Βάζετε το πάχος του φυτιλιού.
Διάμετρος εργαλείου στήριξης: Είτε χρησιμοποιείτε βελόνα είτε συνδετήρα ή οτιδήποτε άλλο, επηρεάζει τη τελική διάμετρο των σπειρών της αντίστασης. Καλό είναι να μετρήσετε το μέσο που χρησιμοποιείτε για να συγκρατήσετε το φυτίλι, με ένα παχύμετρο.
Μέγιστη πιθανή διάμετρος σπειρών: Με βάση τα φυτίλια και το εργαλείο που χρησιμοποιήσατε για την στήριξή τους, υπολογίζεται μια θεωρητική διάμετρος των σπειρών που θα προκύψουν αν τυλίξετε την αντίσταση ακριβώς πάνω στο φυτίλι με την ελάχιστη πίεση.
Συμπίεση: Είναι ένα ποσοστό που εκφράζει πόσο μειώνεται η διάμετρος των φυτιλιών όταν τυλίγουμε την αντίσταση. Είναι καθαρά εμπειρικό μέγεθος και εξαρτάται από το πώς τυλίγει κανείς τις αντιστάσεις και με πόση δύναμη. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το τρίτο φύλλο ("Υπολογισμός Συμπίεσης") για αν βρει από τα σεταρίσματα που κάνει πόση είναι περίπου.
Τελική πιθανή διάμετρος σπειρών: Τελική εκτίμηση για την διάμετρο των σπειρών, δεδομένης και της συμπίεσης. Σε αυτή τη διάμετρο βασίζεται η τελική εκτίμηση της αντίστασης.
Απόσταση Σπειρών: Θεωρώ ότι μια απόσταση μεταξύ των σπειρών, ίση με 1mm είναι ΟΚ. Αν κάποιος θέλει μπορεί να το αλλάξει.
Ποδαράκια: Είναι το τμήμα της αντίστασης που οδηγεί στους πόλους, μετρώντας από το κάτω μέρος φυτιλοαντίσταση και κάτω. Φυσικά δεν μας ενδιαφέρει το μήκος σύρματος χωρίς αντίσταση που τυχόν χρησιμοποιούμε. Είναι προσεγγιστικό μέγεθος καθώς δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ ακριβείς για το πόσο είναι και για το που ακριβώς έγινε επαφή.
Συνολική Αντίσταση & Αναμενομένη αντίσταση: Υπολογίζεται αυτόματα. Δεν καταχωρούμε τίποτα.
Τάση: Η τάση που έχουμε σκοπό να δουλέψουμε την αντίσταση. Βοηθά στον υπολογισμό των μεγεθών που έχουν σχέση με την ενέργεια.
==================
«To τέρας της συμπίεσης». Το φυτίλι φυσικά συμπιέζεται όταν τυλίγουμε την αντίσταση αλλά είναι πολύ δύσκολο (έως αδύνατον) να μετρήσουμε ακριβώς πόσο. Παρόλα αυτά η συμπίεση του φυτιλιού είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να προσεγγίσουμε.
Έτσι λοιπόν ακολούθησα το παρακάτω σκεπτικό για να ποσοτικοποιήσω αυτό το μέγεθος. Τα σχήματα που ακολουθούν αφορούν τη τομή μιας φυτιλοαντίστασης όπως δείχνω παρακάτω.
Η ερμηνεία των χρωμάτων.
Πάμε λοιπόν. Φανταστείτε βελόνα (ακτίνας r) και ένα μονό φυτίλι (ακτίνας R1) που τα βάζουμε δίπλα δίπλα και τυλίγουμε μια αντίσταση γύρω τους χωρίς να παραμορφωθεί το φυτίλι. Η κατάσταση αυτή εκτός του ότι είναι θεωρητική, είναι παντελώς άχρηστη για τους υπολογισμούς που θέλω γιατί γίνεται πιο πολύπλοκη σε περισσότερα φυτίλια και γιατί έχει κενές περιοχές που βάζουν ένα ακόμα ανεπιθύμητο παράγοντα στην εξίσωση.
Αντί λοιπόν γι’ αυτή τη θεωρητική κατάσταση, προτίμησα τη παρακάτω. Θεωρώ ότι τυλίγω την αντίσταση με τέτοια πίεση και τρόπο ώστε το φυτίλι να αγκαλιάσει τη βελόνα πλήρως και να δημιουργηθεί ένας κύκλος με ακτίνα R1’, χωρίς να μειωθεί η διατομή του φυτιλιού, παρά μόνο να παραμορφωθεί. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης θεωρητική αλλά βολεύει περισσότερο στους υπολογισμούς. Σε αυτή τη κατάσταση θεωρώ ότι έχω
συμπίεση 0.
Βέβαια μια πιο ρεαλιστική κατάσταση είναι η παρακάτω, που δε βολεύει όπως είπα λόγω κενών. Μάλιστα, επειδή ακριβώς παίρνω σαν βάση μια τελείως θεωρητική κατάσταση, αν κάποιος τυλίξει πάρα πολύ χαλαρά την αντίσταση μπορεί να πάρει και αρνητική συμπίεση.
Στη συνέχεια θεωρώ πως η ακτίνα R1 θα περιοριζόταν αν εφάρμοζα περισσότερη πίεση λόγω της συμπίεσης του φυτιλιού. Έτσι θα προέκυπτε μια κυκλική διατομή σαν αυτή του παρακάτω σχήματος και ακτίνα R2’. Αυτή είναι η ακτίνα που πρέπει να μετρήσει κανείς και να βάλει στο προγραμματάκι και είναι πιο κοντά σε μια πραγματική κατάσταση.
Η παραπάνω διατομή αποτελείται από δυο εμβαδά. Το εμβαδό της βελόνας που είναι πάντα σταθερό και το εμβαδό του φυτιλιού που έχει μειωθεί σε σχέση με το αρχικό. Αυτό το νέο εμβαδό του φυτιλιού μπορούμε να το ανάγουμε σε κύκλο και να πάρουμε ένα κύκλο με ακτίνα R2.
Από το τύπο 100*(R1-R2)/R1 μπορούμε να βρούμε τη ποσοστιαία μείωση της ακτίνας του φυτιλιού από την αρχική κατάσταση (R1) στη τελική κατάσταση (R2), που την ονόμασα «
Συμπίεση»….
------------------
Από το συντονισμό. Το πρώτο μήνυμα έχει ανανεωθεί με πληροφορίες από νεότερα μηνύματα του συντάκτη του.
Επίσης για κινητά Android:Για να μην ανοίξω διαφορετικό θέμα, είπα να το προσθέσω εδώ.
Για τους κατόχους Android υπάρχει και η εφαρμογή Vaper's Toolbox: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.valsoft.vaperstoolbox
Ενα πολυ ωραιο προγραμμα για υπολογισμο με ολες τις παραμετρους, παχος-τυπος συρματος (και ribbon), διαμετρος, μηκος συρματος, αριθμος σπειρων, ειναι εδω: http://www.steam-engine.org/coil.asp Προσθηκη πληροφοριων