Η προσωπική μου αίσθηση είναι πως πλέον ο ρυθμός εξάπλωσης του η.τ. είναι γεωμετρικός και η κεκτημένη ταχύτητα πολύ μεγάλη ήδη.
Οι καπνοβιομηχανίες μέχρι σήμερα μου θυμίζουν την πορεία των δισκογραφικών σχεδόν ταυτόσημα. Επαναπαυμένες στην κυριαρχία τους που θεωρούσαν δεδομένη άργησαν να καταλάβουν τι παίζει και η μπάλα τους προσπέρασε. Προς το παρόν προσπαθούν με σπασμωδικές κινήσεις να φέρουν τα πράγματα εκεί που τα ήξεραν, αλλά είναι αργά πια.
Τα πρωτοσέλιδα τύπου "το ηλεκτρικό τσιγάρο προκαλεί έτσι και έτσι" μου θυμίζουν ακριβώς αυτό:

το οποίο είναι σαν να βλέπεις μια δισκογραφική να κρατάει μούτρα, να κλοτσάει το πόδι και να λέει "μου φάγαν το μπιφτέκι μου" και όπως δεν κατάφερε σχεδόν τίποτα για τις αυτούς και το ίδιο θα κάνει για τις καπνοβιομηχανίες.
Σίγουρα για κάποιο καιρό θα προσπαθήσουν να μας κάνουν την ζωή δύσκολη, αλλά δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα θα καταφέρουν πολλά. Πόσο μάλλον όταν κανένα κομμάτι του η.τ. δεν είναι εξειδικευμένο. Vg, pg, αρώματα, mods, μπαταρίες, ακόμα και η νικοτίνη είναι προιόντα δανεισμένα από άλλες βιομηχανίες που δεν γίνεται να απαγορευτούν. Ίσως με την νικοτίνη να καταφέρουν κάποιο έλεγχο αλλά και εκεί υπάρχουν λύσεις.
Σε γενικές γραμμές, too little, too late. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μπουν στο παιχνίδι και να φάνε όση από την πίτα μπορούν όπως είπαν και οι από πάνω, αλλά πλέον δεν πιστεύω πως θα καταφέρουν να κρατήσουν την πίτα στα μεγέθη που ήξεραν.