Η νικοτίνη οξειδώνεται με το φως και στον αέρα. Γι' αυτό, τα υγρά που περιμένουμε να ωριμάσουν τα φυλάμε σε σκοτεινό μέρος και σε δοχεία που είναι γεμάτα μέχρι πάνω (δηλαδή δεν έχουν αέρα μέσα).
Για τα αρώματα δεν έχω ακούσει να οξειδώνονται, μόνο να εξασθενούν. Κι αυτό οφείλεται πάλι στον αέρα, τα μόρια διαφεύγουν και κάθε φορά που ανοίγουμε το δοχείο, ξεθυμαίνουν. Γι' αυτό, αν έχουμε φτιάξει μεγάλη ποσότητα κάποιου υγρού, προτείνεται να το μεταγγίζουμε σε μικρότερα δοχεία και όχι να ανοίγουμε συνέχεια το μεγάλο και να μπαίνει μέσα «φρέσκος» αέρας.
Η αλλαγή του χρώματος και του γευστικού προφίλ είναι φυσιολογική και οφείλεται στην ωρίμανση. Την ομογενοποίηση δηλαδή των αρωμάτων. Η ζέστη είναι σίγουρα εχθρός τους γιατί όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ανεβαίνει και η κινητικότητα των μορίων, άρα η διαφυγή των αρωμάτων στον αέρα. Υποθέτω πως και η ψύξη είναι εχθρός τους γιατί, αντιστοίχως, όσο μειώνεται η θερμοκρασία, μειώνεται η κινητικότητα και ίσως αργεί η ομογενοποίηση.
Το κάθε υγρό έχει δικό του χρόνο ωρίμανσης, που δίνεται από τον κατασκευαστή και οφείλεται στα επί μέρους συστατικά του (πχ τα φρούτα θέλουν 2-3 μέρες, τα καπνικά έναν μήνα). Ημερομηνία λήξης δεν δίνεται και οι περισσότεροι λένε πως με τον καιρό γίνονται ακόμα καλύτερα. Ίσως μόνο αυτά που περιέχουν φρούτα να «χαλάνε» γρήγορα, γιατί τα μόρια των συγκεκριμένων αρωμάτων είναι τα πιο μικρά και άρα διαφεύγουν ευκολότερα στον αέρα.
Αν μετά από κάποιο χρόνο το άρωμα σού φαίνεται διαφορετικό και δεν σου αρέσει, μάλλον δεν σου αρέσει το τελικό προφίλ του. Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσεις άλλη συνταγή ή να φτιάχνεις μικρότερες ποσότητες ώστε να τα έχεις ατμίσει πριν φτάσουν στο peak τους.
*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το group "Vape Alchemists" στο Facebook και τον "New Amsterdam Vape" στο Youtube.