Προειδοποίηση

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το site και η δημόσια συζήτησή μας απευθύνεται μόνο σε άτομα ήδη εξαρτημένα στη νικοτίνη τα οποία ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για θέματα γύρω από το άτμισμα και είναι άνω των 18 ετών


Προς τους ενήλικες: Το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ορατό μετά την εγγραφή σας στο φόρουμ

53 επισκέπτες, 9 χρήστες
tsiv, camber, Ηρακλης, Tem, panos m, manoslykos, striftos, swtos, SEB

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ


Google (site search)   

    

Αναζήτηση vaping

    
   

Twitter

Αποστολέας Θέμα: Οι εξελίξεις στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο  (Αναγνώστηκε 155559 φορές)

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

 • Διακεκριμένο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 533
 • Φύλο: Άντρας
 • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
Κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα προϊόντα καπνού και πιθανόν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και απ' ότι φαίνεται τα νέα δεν είναι πολύ καλά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Στα τέλη του 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την δημόσια διαβούλευση "για μια πιθανή αναθεώρηση της Οδηγίας 2001/37/EC σχετικά με τα Προϊόντα Καπνού"
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 85000, από τις οποίες το 96% προερχόταν από Πολίτες, το 2,71% από εκπροσώπους της Βιομηχανίας Καπνού και το υπόλοιπο από ΜΚΟ και εκπροσώπους Κυβερνήσεων.
Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο 2011 και βρίσκονται εδώ

Ανάμεσα στα θέματα για τα οποία τέθηκαν ερωτήματα ήταν και αυτό της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας και σε προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξής σημεία:
Από τις απαντήσεις των Κυβερνητικών εκπροσώπων φαίνεται ότι ενώ γενικά η πλειοψηφία είναι υπέρ της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας και σε νέες μορφές πρόσληψης νικοτίνης και καπνού, εν τούτοις στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης της κυκλοφορίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν υπάρχει κάποια κυρίαρχη τάση. Άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να καταταγούν στα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλοι στα προϊόντα Καπνού. Επίσης υπήρξαν προτάσεις να ρυθμιστούν από τη νομοθεσία για τα προϊόντα Καπνού, αλλά να μην απαγορευθούν προϊόντα παρά μόνο μετά από σοβαρές επιστημονικές αποδείξεις, καθώς και προτάσεις να μην ρυθμιστεί καθόλου η κυκλοφορία τους μέχρι να εκτιμηθεί επιστημονικά από την ίδια την ΕΕ η επίδραση τους στην δημόσια υγεία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που πήραν μέρος ήταν κατά της διεύρυνσης της εφαρμογής της Οδηγίας σε νέες μορφές πρόσληψης νικοτίνης, αλλά όλοι ζήτησαν την διενέργεια επιστημονικών ερευνών σχετικά με την ασφάλεια των μορφών αυτών. Επίσης τέθηκε το θέμα της ελευθερίας της επιλογής και επικρίθηκε η τάση υπερ-νομοθέτησης και απαγόρευσης σχετικών προϊόντων.

Μετά την δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε από τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Υγείας (John Dalli από την Μάλτα) η αναθεώρηση της Οδηγίας σχετικά με τα Προϊόντα Καπνού, η οποία, απ' ότι φαίνεται, έχει καταλήξει σε προσχέδιο που πρόκειται να τεθεί για έγκριση από τους Επιτρόπους και στη συνέχεια να υποβληθεί ως πρόταση στην Κομισιόν.

Ενδιάμεσα ο επίτροπος ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα της ρύθμισης της κυκλοφορίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου και απάντησε ως εξής
"Στα πλαίσια της επερχόμενης αναθεώρησης της Οδηγίας σχετικά με τα Προϊόντα Καπνού, το θέμα της εμπορίας των η.τ. ως καταναλωτικών προϊόντων αναλύεται επί του παρόντος και συνεχίζεται η εκτίμηση της επίδρασης του. Μια πιθανή διεύρυνση του πεδίου της Οδηγίας για να περιληφθούν αυτά τα προϊόντα και να ρυθμιστούν νομοθετικά τα συστατικά τους είναι μεταξύ των διαφόρων επιλογών που εξετάζονται. Η Κομισιόν, στη φάση αυτή, δεν έχει λάβει την τελική της θέση για την πολιτική που θα ακολουθήσει.
Όταν τα η.τ. χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα από τα Κράτη-Μέλη, υπόκεινται σε εκτίμηση εις βάθος των αποτελεσμάτων τους και των πιθανών παρενεργειών, πριν δοθεί άδεια για την κυκλοφορία τους.
Επί του παρόντος τα δεδομένα για τη δράση και τις παρενέργειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι περιορισμένα. Αναλύσεις η.τ. που διεξήγαγε ο FDA έδειξαν ότι ο παραγόμενος ατμός μπορεί να περιέχει καρκινογόνες ουσίες, όπως οι νιτροζαμίνες, τοξικά χημικά όπως η διαιθυλική γλυκόλη και άλλα συστατικά του καπνού, ύποπτα για βλάβες στον άνθρωπο. Η Ομάδα Μελέτης για την Νομοθεσία των Προϊόντων Καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε ότι υπάρχει ανησυχία ότι η πρόσληψη νικοτίνης στον πνεύμονα μπορεί να έχει ισχυρή τοξικολογική, λειτουργική και εθιστική επίδραση." (22.3.2012)

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίτροπος αναφέρει ως πηγές του τις διάτρητες έρευνες και ανακοινώσεις του FDA το 2009…Επίσης η διατύπωση "Όταν τα η.τ. χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα από τα Κράτη-Μέλη" αντί για "Εφόσον τα η.τ. χαρακτηριστούν…" δεν φαίνεται και πολύ ενθαρρυντική για τις προθέσεις του.

Λίγο παλιότερα, σε ερώτηση Ιταλού ευρωβουλευτή είχε απαντήσει
"Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Κράτη-Μέλη αναφορικά με τα συστήματα πρόσληψης νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια τέτοιων ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Η Κομισιόν δεν έχει σκοπό να ενθαρρύνει την προώθηση ή την ευρεία κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων"  3.5.2011


Το Σεπτέμβριο διέρρευσε το προσχέδιο της Οδηγίας που περιλαμβάνει δρακόντειες προτάσεις για τον περιορισμό του καπνίσματος, όπως υποχρεωτικά ένα μέγεθος τσιγάρου με ομοιόμορφο λευκό χρώμα (και στο φίλτρο), απαγόρευση των γεύσεων καπνού (πχ μεντολ), έντονες προειδοποιήσεις στο 75% της επιφάνειας του πακέτου κλπ.
Το προσχέδιο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Tobacco Journal International" και αμέσως μετά δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο, το οποίο βασισμένο σε δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt (μετάφραση στα αγγλικά), έγραφε ότι μεταξύ των προτάσεων του Επιτρόπου είναι και η πλήρης απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του snus. Ειδικά για το η.τ. προτείνεται να επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο όσων νικοτινούχων προϊόντων έχουν αναγνωριστεί ως φαρμακευτικά. Στη συνέχεια, σε διάφορα μπλογκς και φόρουμ άρχισαν οι συζητήσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και φυσικά οι έντονες διαμαρτυρίες.

Ένα ακόμα σχετικό άρθρο παραθέτει διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το ότι η αγορά του η.τ στην ΕΕ το 2011 υπολογίστηκε στα 400-500.000.000€, ότι το 7% των πολιτών της ΕΕ έχουν δοκιμάσει η.τ, ότι η αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών μεθόδων υποκατάστασης νικοτίνης (τσίκλες, επιθέματα) είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ξοδεύουν τουλάχιστον 40.000.000€ τον χρόνο για lobbying και άλλα πολλά και αναφέρεται επίσης στην σχεδιαζόμενη απαγόρευση μέσω της αναθεώρησης της Οδηγίας, ως αποτέλεσμα των πιέσεων των φαρμακοβιομηχανιών.

Διαβάζοντας όμως την πηγή των παραπάνω άρθρων, δηλαδή το δημοσίευμα της Welt, δεν είδα πουθενά να αναφέρεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο ανάμεσα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Δυστυχώς το προσχέδιο της αναθεωρημένης Οδηγίας δεν υπάρχει online, αλλά μόνο στην έντυπη έκδοση του περιοδικού που την δημοσίευσε και σχεδόν όλοι όσοι αναφέρθηκαν σε αυτήν δεν την έχουν διαβάσει, αλλά βασίστηκαν κυρίως στα δύο άρθρα που προανέφερα.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που διάβασαν ολόκληρο το προσχέδιο και παραθέτουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.
Πρώτα στο ukvapers ένα μέλος της "Δράσης για το Κάπνισμα και Υγεία" (Action on Smoking and Health) δημοσίευσε μια περίληψη του δημοσιεύματος του περιοδικού.

Στο τεύχος Αυγούστου/Σεπτεμβρίου του περιοδικού Tobacco Journal International λοιπόν (το οποίο είναι έκδοση των μεγάλων καπνοβιομηχανιών) αποκαλύπτεται ότι το προσχέδιο της Οδηγίας διέρρευσε αρχικά στην Japan Tobacco International.
Στον πίνακα με τίτλο "Συνολικά συμπεράσματα της εκτίμησης των αποτελεσμάτων" υπάρχουν διάφορες πολιτικές (που αναφέρονται ως "προτιμητέες επιλογές") οι οποίες "θα έχουν σημαντικά θετικό αποτέλεσμα στην δημόσια υγεία", στις οποίες περιλαμβάνονται η απαγόρευση του καπνού για μάσημα και άλλων προϊόντων εκτός του σνους.

Στο τμήμα "Νικοτινούχα προϊόντα" αναφέρεται "Επιλογή 3: Επιτρέπεται η διάθεση νικοτινούχων προϊόντων που έχουν πάρει έγκριση υπό το καθεστώς των φαρμακευτικών προϊόντων" και λίγο παρακάτω ξεκαθαρίζεται ότι άλλα νικοτινούχα που δεν έχουν έγκριση θα απαγορεύονται.


Λίγες μέρες μετά ο Δρ. Μάικλ Σίγκελ (για τον Δρα. Σίγκελ και ιδίως για την έρευνα του εδώ επιβεβαιώνει τα παραπάνω στο μπλογκ του παραθέτοντας τη σχετική παράγραφο από το προσχέδιο: "Μόνο τα νικοτινούχα προϊόντα που έχουν πάρει έγκριση ως φαρμακευτικά με βάση την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τους και με θετικό ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου επιτρέπονται να κυκλοφορούν. Διαφορετικά η διάθεση των νικοτινούχων προϊόντων απαγορεύεται."

Είναι δηλαδή γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Προϊόντα καπνού, όχι μόνο διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της σε άλλες μορφές πρόσληψης νικοτίνης, αλλά τις απαγορεύει κιόλας.

Παρά το ότι το έγγραφο που διέρρευσε είναι προσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και στη συνέχεια να προχωρήσει μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες της Κομισιόν για να γίνει τελικά επίσημη οδηγία και ύστερα να ενσωματωθεί στην νομοθεσία του κάθε Κράτους-Μέλους, εν τούτοις γίνεται φανερό ότι η δημόσια διαβούλευση πετάχτηκε στα σκουπίδια και ακολουθείται το αντίθετο απ' ότι ζητήθηκε: όχι μόνο καμία έρευνα δεν γίνεται, αλλά το η.τ. απαγορεύεται προκαταβολικά και κατοχυρώνεται το μονοπώλιο των φαρμακοβιομηχανιών.

Δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα πίεσης προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές με μαζικά μέιλ, πρώτον γιατί δεν εκλέγονται αλλά διορίζονται με λίστα και δεύτερον γιατί αμφιβάλλω αν θα καταλάβουν ποιο είναι το θέμα, αλλά τουλάχιστον οι ενώσεις των εμπόρων-εισαγωγέων κλπ θα έπρεπε ήδη να έχουν αναλάβει δράση.
Ελπίζω να μην προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση για να μην έχουμε, εν μέσω κρίσης, και μαύρη αγορά ατμιστικών προϊόντων!  :hmmm:
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 05, 2016, 01:03 από Atmos »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

 • Διακεκριμένο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 5632
 • Φύλο: Άντρας
  • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Φίλε, WileECoyote, συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Πολλή δουλειά, επιμελημένο με όλα τα λινκ αναφοράς.  :respect_hat:

Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική. Γιατί με τέτοιο σκεπτικό θα έπρεπε να απαγορευτεί και το τσιγάρο.

Αποσυνδεδεμένος kerk

 • e-medium ατμιστής
 • **
 • Μηνύματα: 145
 • Φύλο: Άντρας
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΗΣΗΣ
Βεβαίως & δεν πρόκειται να απαγορευτεί το τσιγάρο γιατί ο συνολικός τζίρος ( καπνοβιομηχανιες + κεντρα διακοπής  + φόροι καπνού + αντιμετώπιση συνεπειων καπνίσματος κλπ) είναι τεράστιος .
Οπως και δεν πιστεύω οτι οι φαρμακοβιομηχανίες θα ασχοληθούν με υγρα αναπλήρωσης, προωθώντας με αυτό τον τρόπο το η.τ. και μειώνοντας μακροχρόνια το κέρδος απο την πώληση φαρμάκων για την αντιμετώπιση καρκινοπαθειών και συναφών ασθενειών που σχετίζονται με την χρήση κ.τ.
Ελπίζω να κανω λάθος αλλά οταν όλα γύρω μας φωνάζουν οτι το χρήμα είναι θεός και στο βωμό του θυσιάζονται οχι μόνο ελευθερίες αλλά και ανθρώπινες ζωές, δεν διατηρώ & πολλές ελπίδες   :(

Αποσυνδεδεμένος urahara

 • Φουγαροκαραβάνα
 • *****
 • Μηνύματα: 3234
 • Φύλο: Άντρας
Αν οι φαρμακοβιομηχανίες ασχοληθουν με το η.τ. αυτο δεν θα σημαινει προωθηση του η.τ. αλλα το αντιθετο... θα βαλτωσει σαν εξελιξη και θα γινει κατα πολυ πιο ακριβο. Το πιο βασικο δε, ειναι οτι θα μπει κατω απο ελεγχο το ατμισμα. Σε αυτη την φαση δεν μπορει να το ελεγξει κανενας τους και ετσι η αγορα και η προωθηση του η.τ. καθοριζεται απο τους κατα τοπους κατασκευαστες και φυσικα το αγοραστικο κοινο.

Αποσυνδεδεμένος kerk

 • e-medium ατμιστής
 • **
 • Μηνύματα: 145
 • Φύλο: Άντρας
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ναι αλλά η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να ελέγξει το hardware, οπότε υποχρεωτικά θα ασχοληθεί με υγρά αναπλήρωσης και μάλιστα αποκλειστικά με τα νικοτινούχα. Βεβαίως το κόστος θα ανέβει αλλά το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί περισσότερος κόσμος στην ιδιοκατασκευή υγρών (απο τη στιγμή που δεν μπορούν να απαγορευθούν/ελεγχθούν οι βάσεις μηδενικής νικοτίνης και τα αρώματα) για να μειώσει το κόστος. Αυτό που θέλω να πώ είναι οτι οπως και να έχει το κέρδος δεν θα είναι αρκετό για να επενδύσουν χρόνο & χρήμα στην πιστοποίηση και κατασκευή υγρων αναπλήρωσης, η πλήρης απαγόρευση είναι απείρως ευκολότερη λύση. Οσο για το ηθικό κομμάτι της απαγόρευσης, είπαμε το χρήμα είναι θεός.


ΥΓ. οταν λέω ηθικό, δεν εννοώ τις πηροφορίες ή ερευνες που θα χρησιμοποιηθούν για να παρθεί καποια απόφαση αλλά  την δυνατότητα ενος πχ δεκάχρονου παιδιού να προμηθευθεί τσιγάρα σε αντιστοιχία με την απαγόρευση σε εναν συνειδητοποιημένο ενήλικα να επιλέξει μια ενναλακτική λύση κατανοώντας πλήρως τους κινδύνους και τις συνέπεις  που μπορεί αυτό να επιφέρει.

Αποσυνδεδεμένος urahara

 • Φουγαροκαραβάνα
 • *****
 • Μηνύματα: 3234
 • Φύλο: Άντρας
αρκει να ελεγξεις αποκλειστικα τα υγρα... για να ελεγξεις το ολο συστημα..
το hardware το φτιαχνει και ο καθενας μονος του στην τελικη....
νικοτινη απο την αλλη, που θα βρισκεις, πως? ακομη και για ιδιοκατασκευες ειναι δυσκολο...

στα υγρα παιζεται το παιχνιδι...

Αποσυνδεδεμένος Jargon

 • e-medium ατμιστής
 • **
 • Μηνύματα: 488
 • Φύλο: Άντρας
Και δεν έχω προλάβει να πέσω σε φλωρεξ...... Το θέμα είναι αν θα τα απαγορέψουν τελείως ή απλά θα το φορολογήσουν. Και στις δυο περιπτώσεις θα ειναι βαρύ το πλήγμα.

Αποσυνδεδεμένος kerk

 • e-medium ατμιστής
 • **
 • Μηνύματα: 145
 • Φύλο: Άντρας
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΗΣΗΣ
Συμφωνώ απόλυτα, τα υγρά με νικοτίνη θα πωλούνται στα φαρμακεία, όπως και οι βάσεις. Οποιος μπορεί θα αγοράζει νικοτινούχα βάση 36 mg απο το φαρμακείο με κόστος πχ 20€ τα 100 ml και στη συνέχεια θα φτιάχνει μια ικανοποιητικη (νομίζω) ποσότητα υγρού. Ακριβού μεν αλλά σιγουρα φτηνότερου απο το να το αγόραζες έτοιμο απο το φαρμακείο.
Το υγρό που θα πουλιέται απο τα φαρμακεία βέβαια θα περάσει απο ενα σωρό ελέγχους, πιστοποιήσεις, R&D και άλλες δαπανηρές διαδικασίες. Θα είναι το κέρδος αρκετό για να ασχοληθεί μια πολυεθνική με το όλο project ?
Εκεί έχω τις αμφιβολίες μου. Αν δεν έιναι αρκετό .... πλήρης απαγόρευση εμπορίας και χρήσης και ξεμπερδέψαμε με τον ανταγωνισμό !

Αποσυνδεδεμένος urahara

 • Φουγαροκαραβάνα
 • *****
 • Μηνύματα: 3234
 • Φύλο: Άντρας
θα γινουν "φαρμακα" αν περασουν στα χερια των φαρμακοβιομηχανιων... με οτι αυτο συνεπαγεται..
δεν ειναι μονο η φορολογιση. Αυξηση τιμης.. βεβαια, διαθεση απο φαρμακεια..αν εμπλεξουν και γιατρους στην μεση.. ας τα να πανε...

και φυσικα...αγευστα! (και ισως και με επιπλεον ουσιες περαν των βασεων)

Αποσυνδεδεμένος kerk

 • e-medium ατμιστής
 • **
 • Μηνύματα: 145
 • Φύλο: Άντρας
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΗΣΗΣ
και φυσικα...αγευστα! (και ισως και με επιπλεον ουσιες περαν των βασεων)
Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να γίνει νήμα απο μόνο του !!!
Γιατι να μην μπούν ουσίες ταχείας απορόφησης της νικοτίνης (οπως στο κ.τ.) για να "μεγιστοποιηθεί η απόλαυση" ;;
Γιατι να μην γίνει πιο εθιστικό με ταυτόχρονη προώθηση του η.τ. ως trend ;;
Μπρρρρρ  .... :(

Αποσυνδεδεμένος urahara

 • Φουγαροκαραβάνα
 • *****
 • Μηνύματα: 3234
 • Φύλο: Άντρας
Ασε.... μην δινουμε ιδεες :P
μακαρι να μην παρει κανεις στα χερια του ολο το παιχνιδι..

Αποσυνδεδεμένος john247

 • e-medium ατμιστής
 • **
 • Μηνύματα: 451
τιποτα δεν θα γινει εδω
κανα 2-3 μερες τζογος οπως ειχε γινει,και μετα ολα good
Αποσυνδεδεμένος zantos

 • e-high ατμιστής
 • ****
 • Μηνύματα: 1139
 • Φύλο: Άντρας
ενα αλο θεμα ειναι η φορολογηση απο το κρατος.αν βαλουν φορο οπως στον καπνο,η τιμη της νικοτινουχου βασης θα εκτοξευχθει στα υψη.ισως θελουν να το κανουν ασυμφορο.

Αποσυνδεδεμένος adiohosk

 • Κατασκευαστής
 • *
 • Μηνύματα: 177
 • Φύλο: Άντρας
 • ο καθένας με την τρέλα του
Το θέμα είναι ότι δέν έχουν καμμία σχέση με το ατμισμα αυτό είναι το πρόβλημα.
Και ασχολούνται με αυτό γιατι είναι επικερδές

Αποσυνδεδεμένος vougiouklakis

 • e-regular ατμιστής
 • ***
 • Μηνύματα: 564
 • Φύλο: Άντρας
Για το χρημα γινονται ολα....και τιποτ' αλλο......
μας εχουν παρει και τα σωβρακα ........να δουμε τι αλλο θα μας παρουν  :hmmm:

 

Τελευταία θέματα

Τίτλος Πίνακας Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
Δυσλειτουργίες/προβλήματα του φόρουμ [Χρήση του φόρουμ] 1781 175928 Τελευταίο μήνυμα Σήμερα στις 05:53
από Τουρίστας
Κλώνοι επισκευάσιμων - Ερωτήσεις εξπρές και νέες κυκλοφορίες [Κλώνοι επισκευάσιμων] 2519 244372 Τελευταίο μήνυμα Σήμερα στις 01:56
από treloneritis
Azhad’s Elixir Non Filtrati (Net) [Αρώματα] 9 464 Τελευταίο μήνυμα Σήμερα στις 00:52
από Tem
Geekvape ZEUS subohm tank [510 Clearo] 24 5476 Τελευταίο μήνυμα Αύγουστος 17, 2022, 21:39
από Kikas
Steampunk by Vladimiros Shake and Vape 361 60750 Τελευταίο μήνυμα Αύγουστος 17, 2022, 17:27
από ThioVag
Βάσεις antitpd [Βάσεις] 813 120048 Τελευταίο μήνυμα Αύγουστος 17, 2022, 09:41
από Giorgos F
INNOKIN ZENITH II Ατμοποιητές "εμπορίου" 40 3812 Τελευταίο μήνυμα Αύγουστος 17, 2022, 09:32
από tapantari
Να μείνω με το Vilter? Η να πάω στο επόμενο βήμα? Περιοχή νέων μελών 8 579 Τελευταίο μήνυμα Αύγουστος 16, 2022, 18:14
από striftos
Επισκευάσιμοι ατμοποιητές. Ερωτήσεις EXPRESS Επισκευάσιμοι ατμοποιητές 4543 327235 Τελευταίο μήνυμα Αύγουστος 15, 2022, 18:00
από mpol
MODS - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ EXPRESS Mods 2065 235232 Τελευταίο μήνυμα Αύγουστος 15, 2022, 02:34
από Thanos.L
Βάσεις Purity Clouds [Βάσεις] 507 64448 Τελευταίο μήνυμα Αύγουστος 14, 2022, 16:33
από treloneritis
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ για τα υγρά γενικά. Βασικές πληροφορίες ΥΓΡΑ (γενικά) 1630 123252 Τελευταίο μήνυμα Αύγουστος 13, 2022, 22:13
από ThioVag

Κληρώσεις

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

  Εδώ ανακοινώνονται οι κληρώσεις που τρέχουν και απευθύνονται αποκλειστικά στα μέλη του φόρουμ μας.
- Προσοχή. Για να μη διαγραφεί το μήνυμά σας από την κλήρωση, διαβάστε προσεκτικά τους όρους συμμετοχής που αναφέρονται στο πρώτο μήνυμα κάθε κλήρωσης.
- Για όσους ψάχνουν να δουν αν κέρδισαν, κοιτάξτε στις ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΕΙΚληρώσεις που τρέχουν: