Μια απολύτως σχετική με το θέμα, σημερινή ανάρτηση της Atmos Lab, στα πλαίσια μιας συζήτησης που άνοιξε η ίδια η εταιρεία στο fb από χτες. Ίσως ενδιαφέρει κάποιους συνατμιστές και στο φόρουμ.
ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ ΚΑΙ ΑΤΜΙΣΜΑ - ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ Ή ΟΧΙ;
Παραπάνω από μόδα, πολύ παραπάνω από trend, η σουκραλόζη ως γλυκαντικό στα αρώματα για υγρά αναπλήρωσης είναι κάτι το συνηθισμένο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ΠΡΩΤΑ χρησιμοποιείται ένα συστατικό και μετά τρέχουμε να δούμε τί κινδύνους κρύβει αυτό για την υγεία. Θυμίζω στους παλιότερους κάτι ξαδερφάκια της προπυλενογλυκόλης (PG300, PG400) και κάτι άλλες "ευκαιριακές ουσίες" όπως αντικατάσταση της νικοτίνης με καφεΐνη (!!!).
Η συγκεκριμένη ανάρτηση γίνεται ως απάντηση σε πολλούς παλιούς και πιστούς πελάτες της εταιρείας μας, οι οποίοι διατυπώνουν το "παράπονο":
"Εσείς γιατί δε βγάζετε αρώματα με σουκραλόζη ή έτοιμα υγρά με σουκραλόζη;"
Η απάντηση είναι απλή:
Στην Atmos Lab από τότε που ιδρυθήκαμε στο μακρινό 2011, πριν τη χρήση μιας ουσίας, διερευνούσαμε τη βιβλιογραφία που υπάρχει αναφορικά με τις επιπτώσεις στο άτμισμα, στην εισπνοή.
Ο λόγος, απλός: Θεωρούμε ότι ένας καπνιστής μεταβαίνει στο άτμισμα για να πάει σε κάτι ΛΙΓΟΤΕΡΟ επιβλαβές και όχι να αποκτήσει νέους κινδύνους (έστω και μικρότερους).
Η σουκραλόζη είναι εξαιρετική για διαιτολόγιο χάριν της υψηλής γλυκύτητας και των μηδαμινών θερμίδων. Ωστόσο, στην εισπνοή της, ιδιαίτερα μετά τη θέρμανση στους 250+ βαθμούς που φτάνει η αντίσταση του ατμοποιητή, έχει επικινδυνότητα.
Η επικινδυνότητα της σουκραλόζης έγκειται στο ότι με τη θέρμανση (από τους 98 βαθμούς Κελσίου και πάνω) διασπάται σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (polycyclic aromatic hydrocarbons-PCAH) που είναι πολύ τοξικοί.
Στην έρευνα αυτή που ακολουθεί (του 2015 παρακαλώ, σε ανύποπτο χρόνο), μετά τη θέρμανση της σουκραλόζης παρήχθησαν ποσότητες Υδρόξυ-μεθύλ-φουλφουράλ (hydroxymethylfurfural -HMF) με κορυφή στο φασματογράφο μάζας στο 162 καθώς και ένα συστατικό Πολυκυκλικού Αρωματικού Υδρογονάνθρακα στην κορυφή 418. Επιπρόσθετα ο σχηματισμός, ενός χλωριωμένου τετραυδροπυρανίου "έδωσε κορυφή" στο 197.
Μην ψάξετε για το καλό της ψυχολογικής σας κατάστασης την επικινδυνότητα των παραπάνω ουσιών.
Παραθέτω το λινκ της μελέτης:
https://www.nature.com/articles/srep09598Ακόμα χειρότερα είναι, όταν δε μιλάμε για καθαρή μορφή σουκραλόζης αλλά μίγμα με γλυκερίνη. Όταν θερμανθεί γλυκερινούχο μίγμα σουκραλόζης, παράγονται από τη θερμική διάσπαση της τελευταίας ΧΛΩΡΟΠΡΟΠΑΝΟΛΕΣ, που είναι εξαιρετικά τοξικές.
Ιδού το λινκ της μελέτης με τη σύνοψή της:
https://www.sciencedirect.com/…/a…/abs/pii/S0308814609005378Και εδώ έχουμε μια μελέτη η οποία αφορά αυστηρά υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων με σουκραλόζη. Το εκπληκτικό είναι πως συγκέντρωση σουκραλόζης μόλις 0,24% κ.β. (στα 60ml υγρού των ~70 γρ. βάρους, ποσότητα σουκραλόζης 168mg δηλαδή) ήταν ικανή για να προκαλέσει την παραγωγή επικίνδυνων συστατικών όπως η ακεταλδεϋδη, η φορμαλδεϋδη, η ακρολεΐνη και άλλα καρβονύλια ενώ επιτάχυνε και τη διάσπαση των διαλυτών σε υποπροϊόντα. Οι συνθήκες άτμισης ήταν 10 και 15 Watt με αντίσταση 2,2Ω γεγονός που πρέπει να δουν και να κατανοήσουν ΕΙΔΙΚΑ οι λάτρεις του "ντουμανιού". Ηπιότατες συνθήκες ατμίσματος δηλαδή.
Η έρευνα βρίσκεται εδώ και είναι του Μάη του 2019:
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.chemrestox.9b00047Με το ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και πολλές άλλες μελέτες. Πιστεύουμε ότι έγινε ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ το γιατί ΔΕΝ προσθέτουμε σουκραλόζη στα προϊόντα μας προς τέρψη των γλυκών αισθητήρων των ατμιστών.
Αυτά διαβάσαμε, αυτά κρίναμε και αποφασίσαμε να απέχουμε από τα γλυκά υγρά, τα γλυκά αρώματα και γενικά την "ατμιστική ζαχαροπλαστική".
Μιλάμε πάντα για εμάς χωρίς καμμιά κατάκριση για άλλους. Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας και αιτιολογούμε την αυστηρή απόφασή μας. Άλλωστε, ατμίζουμε εμείς τα προϊόντα μας και θέλουμε πάντα να είναι τα καλύτερα.
Την ίδια αυστηρή απόφαση είχαμε πάρει και το 2014 για το διακετύλιο και την πεντανοδιόνη για όλα τα ατμιστικά υγρά μας και αρώματα* (άρωμα βουτύρου σε καραμέλα, βανίλια, σοκολάτες κλπ) χάνοντας πολλούς ατμιστές, με τους οποίους όμως είχαμε μια έντιμη σχέση ωστόσο από την πλευρά μας. Τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και σήμερα, πέρα από την υποχρέωση κοινοποίησης της συγκέντρωσης, καμμιά ΕΕ δεν απαγορεύει το περιεχόμενο διακετύλιο σε οποιαδήποτε συγκέντρωση. Εντούτοις, εκεί φαίνεται ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο καθένας ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ.
Όπως πάντα, ο τελικός καταναλωτής είναι ο αυστηρότερος κριτής που κρίνει τα πάντα και επιλέγει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.
Να μας συγχωρείτε για το "βαρύ" κείμενο με τους πολλούς επιστημονικούς ορισμούς που δε μπορούσαν να αποφευχθούν. Ωστόσο, αυτό που επιζητούσαμε, ήταν η πληρέστερη ενημέρωση με ΤΕΚΜΗΡΙΑ, όπως αυτά προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες.
H επιλογή του ενημερωμένου καταναλωτή είναι πάντα η καλύτερη.
*Η παρουσία του διακετυλίου και πεντανοδιόνης υπάρχει μόνο σε κάποια υπερσυμπυκνωμένα αρώματά μας της Bakery σειράς (σε κανένα ατμιστικό υγρό έτοιμο προς χρήση). Και φυσικά αναγράφεται ευκρινώς επί της ετικέτας στα συστατικά.