vaping.gr

Προειδοποίηση

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το site και η δημόσια συζήτησή μας απευθύνεται μόνο σε άτομα ήδη εξαρτημένα στη νικοτίνη τα οποία ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για θέματα γύρω από το άτμισμα και είναι άνω των 18 ετών


Προς τους ενήλικες: Το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ορατό μετά την εγγραφή σας στο φόρουμ

138 επισκέπτες, 2 χρήστες
striftos, camber

Twitter

Εσωτερικές αντιστάσεις mod, ακρίβεια ρευμάτων και θερμοκρασίας

Συνδεδεμένος camber

 • *****
 • 3863
 • Φύλο: Άντρας
  • camber
Τα mod με έλεγχο θερμοκρασίας πλήθυναν και μαζί τους πλήθυναν τα προβλήματα των ατμιστών. Έχω βαρεθεί να διαβάζω... Στο ένα η αντίσταση βγαίνει τόσο στο άλλο τόσο κι άλλο τόσο. Το ένα ατμίζει θαυμάσια στους 200oC το άλλο είναι υποτονικό στους ίδιους βαθμούς. Κλειδώνουμε την αντίσταση στα Χ Ohm και την επόμενη μέρα το mod τη δείχνει Χ-1 Ohm, άρα είναι προβληματικό.

Έχω γράψει κάποιες εξηγήσεις στα νήματα διάφορων mod αλλά επειδή το θέμα είναι γενικό είπα να τα γράψω όλα μαζεμένα εδώ ώστε να προσθέσουν κι άλλα μέλη τις παρατηρήσεις και απόψεις τους.

Εδώ και χρόνια στα μηχανικά mods μετράμε τις απώλειες που έχουν. Το ένα έχει 0.1Ω απώλειες και λέμε ότι δίνει άριστα ρεύματα, το άλλα έχει 0.2Ω και λέμε ότι είναι μέτριο. Οι απώλειες αυτές δημιουργούνται από τις εσωτερικές αντιστάσεις του mod. Κάθε στοιχείο από το κουμπί έως τα σπειρώματα αντιστέκονται στη διέλευση του ρεύματος δημιουργώντας απώλειες από μορφή θερμότητας.
Πολλοί ξεχνούν ότι και στα ηλεκτρονικά mods έχουμε απώλειες. Δεν ήταν εμφανείς στο παρελθόν αλλά με την έλευση των subohm και πιο πρόσφατα του ελέγχου θερμοκρασίες αυτές οι απώλειες αρχίζουν και δείχνουν τα δόντια τους.

Ανάμεσα στην έξοδο της ηλεκτρονικής μας πλακέτας και το σύρμα του ατμοποιητή παρεμβάλλονται αρκετές εσωτερικές αντιστάσεις. Καταρχήν έχουμε τα 2 καλώδια που ενώνουν την πλακέτα με τον 510 connector του mod. Μετά είναι το σώμα του 510 στο mod. Έπειτα υπάρχει η σύνδεση μεταξύ ατμοποιητή και mod. Στη συνέχεια είναι το σώμα του ατμοποιητή και τέλος η σύνδεση μεταξύ ατμοποιητή και σύρματος (βίδες).
Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν μια πολύ μικρή αντίσταση στο ρεύμα. Επειδή όμως είναι σε σειρά οι αντιστάσεις προστίθενται για να δώσουν μια μεγαλύτερη εσωτερική αντίσταση. Συνοψίζοντας μπορεί να έχουμε σαν παράδειγμα:

Καλώδια: 0.002Ω
Σώμα 510 connector: 0.001Ω
Σύνδεση mod/ατμοποιητή: 0.003Ω
Σώμα ατμοποιητή: 0.002Ω
Σύνδεση ατμοποιητή/σύρματος: 0.002Ω
Σύρμα: 0.10Ω

Έτσι η συνολική μας αντίσταση θα είναι 0.11Ω

Power mode
Εμείς όμως ενδιαφερόμαστε για τη θερμική ισχύ που θα μας δώσει το 0.10Ω του σύρματος και όχι η ισχύς που χάνεται σε καλωδιώσεις και επαφές. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε σύρμα kanthal ή NiCR και είμαστε σε VW mode. Τι χρειαζόμαστε για να δώσουμε πχ πραγματικά 30W σ' αυτό το σύρμα;
P = I2 * R άρα 30 = Ι2 * 0.1. Θέλουμε λοιπόν 17.3 αμπέρ για να πάρουμε πραγματικά 30W στο σύρμα μας.

Όμως στην πράξη για να πάρουμε πραγματικά 30W στο σύρμα θα πρέπει η πλακέτα μας να δώσει παραπάνω ισχύ για να καλύψουμε τις απώλειες που θα έχουμε λόγω των εσωτερικών αντιστάσεων. Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε 17.3 αμπέρ κι έτσι η ισχύς που πρέπει να δώσουμε είναι:
17.32 * 0.11 = 32.9W.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν γίνεται στην πράξη επομένως παίρνουμε λιγότερη πραγματική ισχύ από ότι έχουμε ρυθμισμένη στο mod. Όταν έχουμε αντίσταση σύρματος 2.0Ω τότε οι απώλειες 0.01Ω των εσωτερικών αντιστάσεων αποτελούν μόλις το 0.5% και η απώλεια ισχύος είναι μικρή και δύσκολα αντιληπτή. Σε αντίσταση όμως 0.1Ω οι απώλειες 0.01Ω είναι 10% και το χάσιμο ισχύος αισθητό. Είναι ένας από τους λόγους που βλέπουμε στις μετρήσεις παρουσιαστών να υπάρχουν μεγαλύτερες αποκλίσεις στην ακρίβεια των mod στις χαμηλές αντιστάσεις.

VT mode
Όλα αυτά καλά σε VW mode και απλά σύρματα. Σε έλεγχο θερμοκρασίας τα πράγματα είναι πιο γκρίζα και σύνθετα.
Τα μοντάκια μας δεν έχουν κάποιο αισθητήρα για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία. Για τον έλεγχο θερμοκρασίας χρησιμοποιούνται ειδικά σύρματα (Ni200, Τιτάνιο κλπ) που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την ωμική τους αντίσταση όταν θερμαίνονται. Το kanthal ή NiCr δεν είναι κατάλληλα σύρματα γιατί όσο και να τα θερμάνουμε δεν αλλάζουν ωμική αντίσταση.

Ο υπολογισμός θερμοκρασίας γίνεται με έμμεσο τρόπο. Το Ni200 διπλασιάζει την ωμική του αντίσταση στους 200oC. Το mod λοιπόν γνωρίζει ότι αν η κρύα μας αντίσταση είναι 0.10Ω τότε όταν αυτή φθάσει τα 0.20Ω θα έχουμε πιάσει 200oC

Μας ενδιαφέρει όμως μόνο η αντίσταση του σύρματος. Δυστυχώς τα mod διαβάζουν μαζί και τις εσωτερικές αντιστάσεις. Θεωρούμε ότι έχουμε μια καλή και σταθερή κατασκευή οπότε η εσωτερική αντίσταση δεν θα μεταβληθεί όταν θερμανθεί. Το μοντάκι λοιπόν διαβάζει αρχική αντίσταση 0.11Ω και θέλει να την πάει στα 0.22Ω για να πιάσει τους 200οC. Αυτό όμως σημαίνει ότι η αντίσταση του σύρματος θα φθάσει 0.22-0.01=0.21Ω και η πραγματική θερμοκρασία θα είναι περίπου 215oC.

Τα παραπάνω είναι λίγο απλοποιημένα και στο περίπου. Για τους σχολαστικούς, η εξίσωση που υπολογίζει την μεταβολή της ωμικής αντίστασης σε σχέση με τη θερμοκρασία είναι:

R = R20 * (1 + tc * (T - T20))

Όπου:
R: Η τιμή της αντίστασης στην επιθυμητή θερμοκρασία
R20: H αρχική τιμή της αντίστασης σε θερμοκρασία δωματίου 20οC (αυτή που κλειδώνουμε)
tc: Temperature Coefficient, συντελεστής της ωμικής μεταβολής για κάθε 1oC
T: H θερμοκρασία που θέλουμε να πετύχουμε
T20: H θερμοκρασία αναφοράς για την οποία ισχύει ο tc (συνήθως 20oC)

Το νικέλιο έχει συντελεστή tc=0.006 κι αν βάλουμε νούμερα στον παραπάνω τύπο θα έχουμε περίπου τα αποτελέσματα που προανέφερα.

Αν φτάσατε το διάβασμα μέχρι εδώ συγχαρητήρια! Απαντήστε σ' αυτό το νήμα "είμαι κι εγώ μαζοχιστής" για να ξέρουμε πόσοι είμαστε.

Βλέπουμε λοιπόν πως όσο καλές προθέσεις κι αν έχει το mod μας δεν μπορεί να πετύχει ακριβή έλεγχο θερμοκρασίας λόγω της εσωτερικής αντίστασης. Τα πράγματα μάλιστα είναι ακόμη πιο γκρίζα γιατί αυτή η εσωτερική αντίσταση δεν είναι σταθερή. Στον υπολογισμό της παίζει ρόλο και ο ατμοποιητής που χρησιμοποιούμε όπως και οι βίδες που βιδώνουμε το σύρμα. Αν λοιπόν αλλάξουμε ατμο ή setup πιθανόν να αλλάξει η εσωτερική αντίσταση και να χρειαστεί να ρυθμίσουμε νέα θερμοκρασία για να έχουμε ίδιο ατμιστικό αποτέλεσμα.

Η Evolv με το software του DNA200 δίνει μια λύση να υπολογίσουμε αυτές τις εσωτερικές αντιστάσεις οπότε να δουλεύει ακριβέστερα ο έλεγχος θερμοκρασίας. Η αλήθεια είναι ότι η λύση που δίνει είναι λίγο χοντροκομμένη και δεν λύνει το πρόβλημα αλλαγής ατμοποιητή αλλά είναι ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους.

Κλείδωμα αντίστασης
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που διαβάζω. Κλειδώνουμε την αντίσταση πχ 0.15Ω και το πρωί τη βρίσκουμε 0.13Ω. Προβληματικό mod; Μπορεί αλλά συνήθως όχι.

Αρκετά mod παίρνουν πρωτοβουλία από μόνα τους αν δουν μείωση της αντίστασης άσχετα αν την έχουμε κλειδώσει. Σ' αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα eVic VT και VTC αλλά και το DNA40 με το περιβόητο refinement. Όμως και το ολοκαίνουργιο DNA200 λειτουργεί με παραπλήσιο τρόπο απλά έχουμε τη δυνατότητα μέσω του software να επέμβουμε στην απόκλιση που πρέπει να έχει η αντίσταση για να αλλάξει αυτόματα.

Γιατί χαμηλώνει η αντίσταση; Για πολλούς λόγους. Μπορεί ο ατμοποιητής μας να ήταν κρύος όταν κλειδώσαμε αλλά το mod ζεστό οπότε είχε λίγο αυξημένες εσωτερικές αντιστάσεις λόγω θερμότητας. Μπορεί να πάτησε καλύτερα το σύρμα στις βίδες ή ο άτμο στο mod.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν χαμηλώνει αυτόματα η αντίσταση γίνεται υποτονικό το άτμισμα. Ας θυμηθούμε την αντίστασή μας στα 0.11Ω. Είδαμε ότι παρόλο που έχουμε ρυθμίσει το mod στους 200oC στην πραγματικότητα ατμίζουμε στους 215oC. Όσο μειώνονται οι εσωτερικές αντιστάσεις τόσο πέφτουμε σε βαθμούς και πλησιάζουμε τους αληθινούς 200oC. Σε αντιστάθμισμα θα πρέπει να αυξήσουμε βαθμούς που όμως θα αντιστοιχούν περισσότερο στην πραγματικότητα.

Γιατί αυτά τα mod δεν λαμβάνουν υπόψη το κλείδωμα της αντίστασης και τη χαμηλώνουν αυτόματα; Για λόγους ασφαλείας.

Ας δούμε τι γίνεται με ένα mod που κρατάει την κλειδωμένη αντίσταση και δεν την αλλάζει με τίποτα.
Φτιάχνουμε μια αντίσταση 0.2Ω, την κλειδώνουμε και ρυθμίζουμε 200oC. Είπαμε ότι η τιμή του νικελίου διπλασιάζεται όταν φθάνει τους 200oC, άρα το mod θα δίνει full ισχύ μέχρι η αντίσταση να γίνει 0.4Ω.
Αλλάζουμε αντίσταση με μία στα 0.1Ω αλλά ξεχνάμε να ξεκλειδώσουμε και να κλειδώσουμε ξανά. Κανονικά θα έπρεπε το mod να κόψει την ισχύ όταν η αντίσταση φθάσει τα 0.2Ω. Όμως το mod θεωρεί σαν τιμή βάσης τα 0.2Ω που κλειδώσαμε και θα προσπαθήσει να δώσει full ισχύ μέχρις ότου η αντίσταση γίνει 0.4Ω δηλαδή μέχρι να φθάσει τους 550oC!!!

Πραγματικές μετρήσεις θερμοκρασίας
Βλέπω αρκετούς παρουσιαστές που προσπαθούν με αισθητήρες ή με κάμερες να μετρήσουν την πραγματική θερμοκρασία που επιτυγχάνουν τα mod. Δυστυχώς ανάμεσα σ' αυτούς και τον Busardo που κατά τ' άλλα έχω σε μεγάλη εκτίμηση.

Για να μετρήσουμε αξιόπιστα τη θερμοκρασία θα πρέπει καταρχήν να έχουμε επαναληψιμότητα. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει με τον ερασιτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν οι reviewers συμπεριλαμβανομένου του Busardo.
- Λίγα χιλιοστά δεξιά-αριστερά αν βάλουμε τον αισθητήρα θα έχουμε διαφορετική ένδειξη γιατί στο μέσο του σύρματος έχουμε ψηλότερη θερμοκρασία από τις άκρες.
- Αν βάλουμε βαμβάκι και μέσα εκεί τον αισθητήρα θα έχουμε άλλη θερμοκρασία.
- Αν ακουμπήσουμε τον αισθητήρα στο σύρμα άλλη θερμοκρασία.
- Αν ο αισθητήρας είναι καλυμμένος θα δώσει ψηλότερη θερμοκρασία ενώ αν ψύχεται από τον αέρα χαμηλότερη.
- Αν βάλουμε υγρό θα έχουμε περισσότερη ψύξη
- Αν τραβάμε και τζούρες θα έχουμε ακόμα χαμηλότερη θερμοκρασία

Με ποιόν τρόπο λοιπόν μπορούμε να μετρήσουμε πραγματική θερμοκρασία; Δεν νομίζω ότι μπορούμε να δούμε αξιόπιστες μετρήσεις τουλάχιστον με τον εξοπλισμό που μας έχουν δείξει οι παρουσιαστές έως τώρα.

Αυτό που μπορούμε να μετρήσουμε είναι η μεταβολή αντίστασης του σύρματος με ένα ωμόμετρο ακριβείας. Ότι ακριβώς κάνουν και τα mod μας δηλαδή αλλά βάζοντας τους ακροδέκτες του ωμόμετρου στις άκρες του σύρματος παρακάμπτουμε τις εσωτερικές αντιστάσεις και βλέπουμε πόσο κλέβει το mod.

Συμπέρασμα
Ο έλεγχος θερμοκρασίας είναι ακόμη σε νηπιακό επίπεδο. Πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα για την απλούστευση των χειρισμών και την ακριβέστερη ρύθμιση θερμοκρασίας.
Μέχρι τότε χρειάζεται προσοχή σ' αυτό που κάνουμε και θα πρέπει να παίρνουμε λίγο χαλαρά την ένδειξη θερμοκρασίας που μας δείχνουν τα mod. Ο καλύτερος κριτής είναι ο εαυτός μας. Δεν πρέπει να διστάζουμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε βαθμούς άσχετα αν μας φαίνονται υπερβολικοί. Αν το άτμισμα μας ευχαριστεί σ' αυτούς τους βαθμούς σημαίνει ότι είναι και σωστοί.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 02, 2015, 01:56 από camber »

Αποσυνδεδεμένος altan678

 • ***
 • 671
 • Φύλο: Άντρας
 • Tomorrow belongs to NOBODY
Είμαι κι εγώ μαζοχιστής ;D
ΕΤΣΙ εξηγούνται πράγματα. Με επιστήμη

Αποσυνδεδεμένος makis66

 • *****
 • 3076
 • Φύλο: Άντρας
 • Ζήσε την κάθε μέρα σου σα νάναι η τελευταία σου
Mπράβο Γιώργο, άψογη η ανάλυση. :thumpup:
Μου έλυσε μερικές απορίες που είχα. :respect:

Αποσυνδεδεμένος ntonto

 • **
 • 339
 • Φύλο: Άντρας
Είμαι κι εγώ μαζοχιστής  :bye:


Μια φωνή αντηχεί στο μυαλό μου και θέλω να ρωτήσω..


όταν το σύρμα της αντίστασης μαζέψει μάκα αυτό μπορεί να επηρεάσει την θερμοκρασία που αναπτύσσει η αντίστασης ανεξάρτητα από το αν αλλάζει η ωμική τιμή της αντίστασης?
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 02, 2015, 03:55 από ntonto »

Αποσυνδεδεμένος drakonman

 • *
 • 75
 • Φύλο: Άντρας
Ένα μεγάλο μπράβο. Και αν θυμάμαι καλά όταν πείρα το dna40 το πρώτο στο κουτάκι δεν έλεγε tc αλλά temperature limiter ! Αλλά λόγο του μάρκετινγκ έγινε tc  στα επόμενα μοντέλα. Για να δούμε πραγματικά tc θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα.

Στάλθηκε από το Lenovo TAB 2 A7-30HC μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Αποσυνδεδεμένος microchip

 • ****
 • 1436
 • Φύλο: Άντρας
 • 11/01/2013 18:30
Εγώ γεννήθηκα μαζοχιστής.
Έγινα ατμιστής όταν διαπίστωσα ότι τα πράγματα ήταν υπερβολικά απλά και προβλέψιμα στο κάπνισμα.
Αλλά η σύνδεση mod/ατμοποιητή 3mΩ; Το URL του 510 παρακαλώ.  :))

Αποσυνδεδεμένος MARK-ANTONY

 • **
 • 201
 • Φύλο: Άντρας

Αποσυνδεδεμένος perelevas

 • **
 • 235
 • Φύλο: Άντρας
Οταν μου ελεγε η μανα μου να καθησω να διαβασω τα μαθηματα μου,εγω προτιμουσα να βγαινω βολτες.......
Γιωργο συγχαρη :thumpup: :thumpup: :thumpup: τηρια

Αποσυνδεδεμένος netsplit

 • ****
 • 1358
 • Φύλο: Άντρας
Επιτέλους !


Όλα σε ένα άρθρο απλά και κατανοητά.


Μπράβο.

Αποσυνδεδεμένος vendetta

 • *
 • 56
 • Φύλο: Άντρας
πολυ ωραία τα εθεσες..

ειμαι ειμαι μπορώ να πω βεβαιος βεβαιος μαζοχιστής..  :idiot1:

Αποσυνδεδεμένος robbinsrules

 • ***
 • 571
 • Φύλο: Άντρας
 • Carpe Noctem
Φιλτατε camber ανηκεις στο κομματι εκεινο του φορουμ που με γνωσεις διαθεση και αντικειμενικοτητα κανεις τα πραγματα πολυ απλα για ολους εμας!
Να εισαι καλα!

Αποσυνδεδεμένος Ποντικός

 • *
 • 79
 • Φύλο: Άντρας
Και εγω στους μαζοχιστές της παρέας .
Πολυ καλό , και για να μην περιμένουμε θαύματα απο τα κουτάκια μας

Αποσυνδεδεμένος akalokat

 • **
 • 112
 • Φύλο: Άντρας
Φίλτατε συγχαρητήρια για την απλή και κατανοητή από όλους ανάλυση σου.
Πιστεύω πλέον να είναι τα πράγματα πιο ξεκάθαρα σε όλους.


  Και πάλι GRATZ

Αποσυνδεδεμένος kapogias31

 • *
 • 36
 • Φύλο: Άντρας
πολύ σωστά τα λες!εύγε γεια τον κόπο που έκανες!! :respect:

Αποσυνδεδεμένος geozero

 • **
 • 120
 • Φύλο: Άντρας
πρωτα απο ολα συγχαρητηρια για το ποστ σου διοτι εξηγει πολλα πραγματα που δεν λενε πουθενα.ειμαι και εγω υπερ-μαζοχιστης και μ'αρεσει οτι πιανω να το ψαχνω.

μια διορθωση να κανω.λογικα μπερδευτηκες...
 οταν θα ειναι η πραγματικη αντισταση 0,21Ω τοτε οι βαθμοι δεν θα πρεπει να ειναι 195; (χονδρικα παντα) αφου στους 200 θα επρεπε να ειναι 0,22+0,01 η εσωτερικη άρα 0,23Ω;;;

 

Τελευταία θέματα

Τίτλος Πίνακας Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
Κλώνοι επισκευάσιμων - Ερωτήσεις εξπρές και νέες κυκλοφορίες [Κλώνοι επισκευάσιμων] 2970 372984 Τελευταίο μήνυμα Σήμερα στις 03:23
από treloneritis
VAPORESSO ARMOUR MAX KIT (2x21700) [Ηλεκτρονικά mods] 3 774 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 28, 2023, 21:40
από memostrikas
CORE RTA by Vapefly [Με φιτιλοαντίσταση] 11 1570 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 28, 2023, 20:30
από e-akapnos
KUMA ULTON RTA clone [Κλώνοι επισκευάσιμων] 130 26552 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 28, 2023, 18:10
από athmichalop
Δημιουργία υγρών(για νέους ατμιστές) Ιδιοκατασκευές υγρών 2573 428586 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 28, 2023, 11:12
από Antiprosopos
Τι θα κανουμε εμεις οι γεροι; Συζήτηση για το άτμισμα 37 2413 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 27, 2023, 22:57
από Chris66
Επιλογή ατμοποιητή με χαμηλή κατανάλωση Γενικά για τις συσκευές ατμίσματος 0 180 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 27, 2023, 09:40
από LPD
MODS - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ EXPRESS Mods 2098 287466 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 27, 2023, 08:07
από lounik
Άτμισμα και σακχαρώδης διαβήτης (ή: Ηλεκτρονικό τσιγάρο και ζάχαρο) Θέματα υγείας 30 16926 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 25, 2023, 20:39
από ChrisZ
Voopoo drag S/X pro [Ηλεκτρονικά mods] 5 3097 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 24, 2023, 17:00
από raven21gr
Ερωτήσεις - απορίες για clearomizers Ατμοποιητές "εμπορίου" 1391 195180 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 22, 2023, 21:18
από Doubt
VOOPOO Drag 4 [Ηλεκτρονικά mods] 7 2359 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 22, 2023, 07:46
από ZoeM