Τα Watt από μόνα τους δεν λένε τίποτα...
Παράδειγμα:
Α: Φυτιλοαντίσταση με σύρμα 0.13, 2Ω στα 3.7V με 3 σπείρες, ισχύς 7W
B: Φυτιλοαντίσταση με σύρμα 0.17, 2Ω στα 3.7V με 5 σπείρες, ισχύς 7W
Γ: Φυτιλοαντίσταση με σύρμα 0.20, 2Ω στα 3.7V με 7 σπείρες, ισχύς 7W
Τρείς φιτιλοαντιστάσεις, όλες 2Ω, στην ίδια τάση και τελικά στα ίδια Watt, έχουν την ίδια συμπεριφορά? ΟΧΙ
Η πρώτη τσουρουφλίζει το υγρό και δεν υπάρχει γεύση, η δεύτερη είναι πολύ καλή, η τρίτη ισα που ανάβει και αν δεν πάρεις τζουρα 15 δευτερολέπτων δεν καταλαβαίνεις τίποτα.
Η κρίσιμη παράμετρος δεν είναι τα Watt, η ισχύς δηλαδή, αλλά η πυκνότητα ισχύος, δηλαδή σε πόσο μήκος εφαρμόζεται και άρα σε πόσο υγρό.
Για την εύκολη κατανόηση του φαινομένου σκεφτείτε ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ των 2KW, για να ζεστάνει σωστά πρέπει να έχει τον σωστό αριθμό από φέτες, αν λοιπόν τα 2KW ζεσταίνουν 10 φέτες τότε ένα άλλο καλοριφέρ με τα ίδια KW αλλά με 5 φέτες θα βράζει, ενώ ένα άλλο με 20 φέτες ίσα που θα ζεσταίνεται.
Τα Watt εκφράζουν την ποσότητα θερμότητας που δίνουμε αλλά το ερώτημα είναι σε πόσο υγρό... Το υγρό που έρχεται σε επαφή με το σύρμα χονδρικά (γιατί το φαινόμενο είναι πιο περίπλοκο) μπορούμε να πούμε ότι είναι ανάλογο του μήκους του σύρματος... άρα μπορούμε να πούμε για τις φυτιλοαντιστάσεις του παραδείγματος μας (κάνοντας τις πράξεις)
Η Α έχει πυκνότητα ισχύος 7W/25mm = 0.28 W/mm
H B έχει πυκνότητα ισχύος 7W/42mm = 0.17 W/mm
H Γ έχει πυκνότητα ισχύος 7W/58mm = 0.11 W/mm
Τελείως εμπειρικά και από διάφορες δοκιμές που έχω κάνει με φιτιλοαντιστάσεις η βέλτιστη γεύση βγαίνει σε πυκνότητες ισχύος 0.16-0.20 ανάλογα το άρωμα, ίσως και λίγο παραπάνω, μέχρι 0.22 σε κάποια ανθεκτικά, κυρίως καπνικά αρώματα.
Με λίγα λόγια η Β είναι αποδεκτή ενώ η Α και Γ είναι απαράδεκτες θεωρητικά, πράγμα που επαληθεύεται και στη πράξη.
Για να λειτουργήσει σωστά (ας το πούμε) η Α πρέπει η τάση να πέσει στα 3.2V που δίνει 0.20W/mm και 5.2W για να είναι υποφερτή ενώ για την Γ πρέπει η τάση να ανέβει τουλάχιστον στα 4.3V για να δώσει 0.16W/mm ή 9.3W ενώ σηκώνει και ακόμα παραπάνω. Αυτά τα θεωρητικά αποτελέσματα όσοι τα έχουν δοκιμάσει, είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Προσέχτε, στα παραδείγματα είχαμε πάντα την ίδια τιμή αντίστασης 2Ω.
Με λίγα λόγια, τα ψιλά σύρματα που είναι και πιο κοντά και έχουν και λιγώτερες σπείρες θέλουν χαμηλώτερη ισχύ ενώ τα πιο χοντρά θέλουν περισσότερη ισχύ γιατί είναι πιο μακρυά και ζεσταινουν περισσότερο υγρό. Σύρματα από 0.20 και πάνω εύκολα απαιτούν ισχύ πάνω από 10-12W για να παίξουν σωστά, ειδικά στους ατμοποιητές τύπου genesis που λόγω της καλής θερμικής αγωγής του mesh ένα σημαντικό ποσοστό της θερμότητας χάνεται ως απώλεια εκεί χαλαρά μπορεί να χρειάζεται επιπλέον 20%-25% της ισχύος.
Η κουβέντα για την ισχύ σαν μέγεθος που χαρακτηρίζει την ποιότητα ατμίσματος από μόνη της δεν λέει τίποτα....
ΥΓ: Ένας επιπλέον παράγοντας που δεν τον λαμβάνω υπόψη είναι και η απόσταση μεταξύ των σπειρών. Η επίδραση της γίνεται σημαντική μόνο όταν έχουμε πολύ πυκνή σπείρα. Όταν η σπείρα είναι περίπου όσο τη στριβουμε με το χέρι, περίπου 0.8-1mm τοτε δεν βλέπω να έχει σημαντική επίδραση. Στις πολύ πυκνές φιτιλοαντιστάσεις όπως κάποιες εργοστασιακών ατμοποιητών το εύρος 0.16-0.20 που έθεσα πιο πρίν, μπορεί να μειωθεί κατά ένα ποσοστό, καθώς η επίδραση της μιάς σπείρας με τις γειτονικές της είναι πλεόν σημαντική.