Καλα και αγια τα υγρα αυτα, αλλα μια παρατηρηση για τους πολυ συμπαθεις και αξιοσεβαστους κατα τα αλλα reviewers:
Εκφρασεις του τυπου: "βασισμενα στο γευστικο προφιλ...", "τα υγρα απο τα οποια εχουν εμπνευστει..."," η εκδοχη του παρασκευστη για...(λες και ο παρασκευαστης ηξερε την πρωτοτυπη συνταγη, η' την εχει, και ειπε να τη βελτιωσει ) " κλπ, δεν ειναι ακριβεις. Τα υγρα αυτα ειναι προσπαθεια κλωνοποιησης απο την αρχη (ονομα), μεχρι το τελος (περιγραφη). Αυτο ουτε ο ιδιος ο παρασκευαστης το κρυβει (το αντιθετο), αφου αλλοστε δεν ειναι κακο και στο κατω κατω εκει αποβλεπει εμπορικα, με οπλο τη χαμηλη τιμη σε σχεση με το πρωτοτυπο. Οποτε δεν υπαρχει λογος για να χρυσωνει το χαπι ο οποιος κρινει αυτα τα υγρα με εκφρασεις σαν τις παραπανω. Απο εκει και περα κατα τη γνωμη μου το πρωτο που πρεπει να κρινει καποιος ειναι το κατα ποσο εχει αποδοθει η πρωτοτυπη γευση (που αυτος ηταν αλλοστε και ο στοχος του παρασκευαστη, και ο λογος που καποιος θα τα αγορασει), και ποιες ειναι οι διαφορες, και δευτερευοντος αν το υγρο αυτο ειναι καλο και ποσο...
Φίλε DIMTH καλημέρα. Απαντάω γιατί και εγώ χρησιμοποίησα αυτές τις εκφράσεις, το βίντεο του Κώστα δεν το έχω δει ακόμα και δεν γνωρίζω αν τις χρησιμοποίησε κι αυτός. Και απαντάω χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, όπως επίσης και χωρίς να θεωρώ ότι το σχόλιό σου απευθύνεται σε μένα.
Κατ' αρχάς, έχω πει και στο παρελθόν ότι ο όρος reviewer δεν με εκφράζει. Αυτό που κάνω, θεωρώ ότι είναι μια απλή καταγραφή εμπειριών και τίποτα άλλο.
Τώρα όσον αφορά την περιγραφή. Για τα συγκεκριμένα υγρά, καταλαβαίνω ότι και οι ονομασίες αλλά και οι γεύσεις παραπέμπουν σε άλλα γνωστά υγρά. Και όχι μόνο αυτά αλλά και άλλες εταιρείες στο παρελθόν, του εξωτερικού κατά κύριο λόγο. Δυσκολεύομαι να επεξεργαστώ όμως τον όρο "κλώνος" όσον αφορά τα υγρά αναπλήρωσης, τα τρόφιμα, τα ποτά και τα αναψυκτικά. Δυσκολεύομαι, γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας συνδυασμός γεύσεων, σε οτιδήποτε, μπορεί να αποτελεί το master και όλα τα άλλα τα οποία χρησιμοποιούν ίδιες γεύσεις, είναι κλώνοι. Θα μιλήσω με παραδείγματα εκτός ητ: είναι η Pepsi κλώνος της Coca Cola? Είναι το Double Whopper with Cheese (Burger King) κλώνος του Big Mac(McDonalds)? Είναι η πίτσα της γειτονιάς κλώνος της Pizza Hut? Παρόλα αυτά, αν ο κατασκευαστής όταν μου έστειλε τα υγρά μου έλεγε "δες τα σε σχέση με τα ακριβά και πες μου κατά πόσο τα πλησιάζουν", ευχαρίστως να τα έβλεπα ως απόπειρα αναπαραγωγής. Αλλά και πάλι, όταν δοκιμάζω ένα υγρό, προτιμώ να το βλέπω ανεξάρτητα, σαν ένα εντελώς νέο πράγμα. Τώρα, αν θυμίζει κάτι, είναι άλλη ιστορία. Που και πάλι, με τα υλικά τα οποία χρησιμοποιεί ο κατασκευαστικός τομέας υγρών, μοιραία, όλο και κάτι θα μας θυμίζει κάθε νέο υγρό. 4 χρόνια παρακολουθείς και συ το φόρουμ, σίγουρα θα έχεις διαβάσει το καταπληκτικό ρήμα "τριμπεκίζει". Το ότι κάτι χρησιμοποιεί το βασικό συστατικό του Tribeca (από ότι έχει γίνει ευρέως δεκτό, το RY4 Double), δεν σημαίνει ούτε ότι είναι κλώνος (απόπειρα αναπαραγωγής) Tribeca, ούτε ότι "τριμπεκίζει". Μετά την έλευση των Five Pawns στην αγορά, αυτή η πρακτική επεκτάθηκε και σε άλλες γεύσεις. Έτσι, συχνά διαβάζουμε ότι κάτι είναι "κλώνος" Grandmaster όταν απλά περιέχει μπανάνα και κάποιο ξηροκάρπι, ή ότι είναι "κλώνος" Castle Long επειδή απλά περιέχει καρύδα! Προσωπικά, δεν θα ψάξω ποτέ αν ένα υγρό "πλησιάζει" κάποιο άλλο ακριβότερο. Και αυτό γιατί έτσι μπορεί απλά να μην εκτιμήσω το υγρό, μόνο και μόνο γιατί θα ήθελα να πληρώνω τον "ακριβό μπαμπά του" λιγότερο. Ενώ αν το δω ανεξάρτητα, να το θεωρήσω πολύ καλύτερο. Δέχομαι ότι ο εκάστοτε παρασκευαστής, μπορεί να ενθαρρύνει κάποιον να τα δει ως "κλώνους" μόνο και μόνο από το όνομα. Αλλά ειλικρινά, θεωρώ λάθος το να δοκιμάζουμε ένα υγρό και να μην το εκτιμούμε μόνο και μόνο επειδή δεν πλησιάζει ένα άλλο υγρό με το οποίο έχει κοινά στοιχεία. Φυσικά, αυτό στην τελική εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του τι ψάχνει κάθε ατμιστής.
Έχω συμμετάσχει στο παρελθόν σε απόπειρα αντιγραφής. Όχι στο άτμισμα αλλά στη ζαχαροπλαστική. Με φίλο ζαχαροπλάστη, πραγματικό καλλιτέχνη, καθίσαμε να αντιγράψει ένα ρεβανί το οποίο δεν παίζεται. Οι βόρειοι θα γνωρίζουν το όνομα "Κουχγιουρού". Δοκιμές επί δοκιμών, ο φίλος μου έφτιαξε φανταστικά ρεβανί. Εκείνο όμως, δεν το έφτιαξε. Σε σχέση με το προς αντιγραφή, τα δικά του δεν πλησίασαν. Ανεξάρτητα όμως, ήταν όλα φανταστικά! Τι έπρεπε να του πω, ότι ο κλώνος ρεβανί δεν ήταν καλός?
Κλείνοντας, θα επαναλάβω: αν θέλει κάποιος να βλέπει υγρά ως αντίγραφα άλλων επειδή έχουν κοινά στοιχεία, είναι απόλυτο δικαίωμά του. Θεωρώ απλά ότι έτσι χάνει την ευχαρίστηση που θα μπορούσε να του προσφέρει ένα υγρό, μόνο και μόνο επειδή "δεν φτάνει το Χ, Ψ υγρό".