Lamda for Λiquid Vaquero, 6mg, Kayfun 4 Tobecco Clone, 0.28mm Kanthal D, 2.5mm MC, 1.89Ω, NakamitchiΗ μπανάνα είναι εκεί. Αλλά δεν κυριαρχεί. Η κρέμα είναι επίσης εκεί. Αλλά το υγρό, δεν είναι κάτι που θα το λέγαμε γλυκό. Υπάρχει επίσης μία υποψία μπαχαρικών. Αλλά δεν θα το λέγαμε πικάντικο. Το Vaquero, είναι ένα υγρό γεμάτο αντιθέσεις. Όποιος το δοκίμασε, το περιέγραψε και διαφορετικά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε εσάς να αποφασίσετε.
Με ενδιαφέρον τρόπο η εταιρεία μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Προσωπικά μόλις άνοιξα το μπουκαλάκι, η πρώτη μυρωδιά που κατάλαβα, ήταν RY4 ή κάποια παραλλαγή του. Έβαλα υγρό στον ατμοποιητή και ξεκίνησα. Δυστυχώς για μένα, το βούτυρο, με τη μορφή και το άρωμα που έχει στην ψητή σφολιάτα, ήταν υπερβολικά έντονο και αναγκάστηκα να το αφήσω στην άκρη. Δεν νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο από μέρους μου, δεδομένης της απέχθειάς μου για το βούτυρο, να το κρίνω και να το βαθμολογήσω. Με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν, περνάω στο επόμενο...
Lamda for Λiquid 12 Monkeys, 6mg, K4 Tobecco Clone, Kanthal D 0.28mm, 2.5mm MC, 1.83Ω, Nakamitchi
Πως θα σας φαινόταν η ιδέα μπισκότου συνδυασμένου με καραμελωμένη μπανάνα; Η Lamda κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία όπου το μπισκότο με ένα "άγγιγμα" από ρούμι και καραμελωμένη ζάχαρη, έρχεται να ζεστάνει την γευστική κυριαρχία της ώριμης μπανάνας. Το 12 Monkeys είναι διαθέσιμο σε συγκεντρώσεις νικοτίνης 3, 6, 12 και 18 mg/ml σε ένα χαρμάνι όπου επικρατεί η φυτική γλυκερίνη (VG) (30% PG / 70% VG).
Ρούμι, μπανάνα και καραμελωμένη ζάχαρη σε μπισκότο. Ε, δεν θέλει και πολύ για να κάνει τα σάλια να τρέχουν! Η μυρωδιά από το μπουκαλάκι, θυμίζει μπισκοτόκρεμα με μπανάνα. Η καραμέλα κρύβεται καλά όπως και το ρούμι. Έβαλα υγρό στον ατμοποιητή μου και ξεκίνησα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλά. Η καραμέλα που έχει μέσα, βγάζει μια βουτυρίλα η οποία σε συνδυασμό με τη μπανάνα, κατεβάζει επίπεδο στο υγρό. Όπως και στο Vaquero, δεν θεωρώ δίκαιο να το βαθμολογήσω καθώς η απέχθειά μου για το βούτυρο δεν μπορεί να δώσει αντικειμενικά αποτελέσματα. Οπότε, στην άκρη, καθάρισμα τον ατμοποιητή και πάμε γι άλλα.
RCP Yaya dream, 6mg, Phenomenon Zest, Ni200 0.28mm, 2mm MC, 0.12Ω, TC, Nakamitchi
Ένας από τους γνωστότερους κλώνους με φανατικούς φίλους (και εχθρούς) στην Αμερική που «πειράχτηκε» από την ομάδα της RCP για να δώσει καλύτερο αποτέλεσμα. Το γευστικό αποτύπωμα είναι ένας συνδυασμός από κρέμα μπανάνα, φράουλα, dragon fruit καθώς και επιπλέον ελαφριές νότες άλλων... μυστικών φρούτων. Όπως καταλάβατε, πρόκειται για έναν συνδυασμό άσπονδων φίλων (γλυκό/ξινό) που... "μαλώνουν" για το ποιος τελικά θα επικρατήσει. Θεωρητικά, είναι κλώνος του Nana’s Cream, υγρό το οποίο δεν έχω δοκιμάσει καθώς όπως είπαμε και στο παρελθόν, με τις κρέμες δεν τα πάω πολύ καλά. Με επιφύλαξη λοιπόν πήρα το μπουκαλάκι στα χέρια μου και το άνοιξα. Στη μύτη, το πιο εμφανές κομμάτι του, είναι η φράουλα. Δύσκολα βρίσκεις καλή φράουλα σε υγρό οπότε η επιφύλαξή μου διατηρήθηκε. Η κρέμα ελάχιστα φαίνεται στη μύτη γεγονός το οποίο με καθησύχασε κάπως. Έβαλα υγρό στον ατμοποιητή μου και ξεκίνησα. Η φράουλα είναι κυρίαρχη στη γεύση. Η ποιότητά της θα μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά είναι σαφώς ανώτερη από τις περισσότερες που έχω δοκιμάσει, ίσως και στην τρίτη θέση από άποψη πιστότητας. Στην αρχή, δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τα άλλα αρώματα, αλλά μετά από λίγο, έρχεται μια κρεμώδης γλυκάδα στο στόμα οπότε και καταλαβαίνει κανείς τη μπανάνα. Το dragon fruit δεν μου είναι γνωστό σαν γεύση, όταν ήμουν μικρός συνήθως τσάκιζα κανένα καρπούζι, και αντιγράφοντας τον φίλο renesis, «η γιαγιά μου δεν μου φώναξε ποτέ Τρυφωνάκο, έλα να φας το dragon fruit σου.». Στη ρινική εισπνοή, η γλύκα της φράουλας κάνει τη διαφορά, ενώ ακολουθείται από μια όξινη αίσθηση. Στην εκπνοή από τη μύτη, το υγρό θυμίζει φρουτώδες καπνικό. Το χτύπημά του είναι μέτριο και σε επίπεδα αναμενόμενα, αλλά έχει μια τσιγαρίσια αίσθηση, προφανώς οφειλόμενη στην βάση. Η επίγευσή του, σύντομη μεν, γλυκιά και κρεμώδης δε, ενώ η παραγωγή ατμού παραπέμπει σε 50/50 υγρό. Το άρωμα που αφήνει στο χώρο, είναι απλά φανταστικό. Μία εξαιρετική υλοποίηση που μπορεί να μην είναι του γούστου μου, αλλά οι γλυκατζήδες νομίζω ότι θα το προτιμήσουν. 87/100
Lamda for Λiquid Gaucho Verano, 6mg, KF3.1ES Clone, Kanthal D 0.28mm, 2.5mm MC, 1.93Ω, NakamitchiΠρόκειται για μια παραλλαγή του γνωστού RY4. Η αγαπημένη καπνική γεύση πλαισιώνεται από καραμέλα και δένει με νότες από πεπόνι, το οποίο κυριαρχεί πάνω σε μία ζεστή βάση από κρέμα βανίλια και ξηρούς καρπούς. Είναι μία διαφορετική γεύση που προσφέρεται για άτμισμα όλες τις ώρες τις ημέρας δίχως να κουράζει. Το Gaucho Verano είναι διαθέσιμο σε συγκεντρώσεις νικοτίνης 3, 6, 12 και 18 mg/ml σε ένα ισορροπημένο χαρμάνι (50% PG / 50% VG).
Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η περιγραφή. Το παλιό καλό κλασσικό RY4, έχει μεγαλώσει αρκετούς ατμιστές. Ο συνδυασμός με πεπόνι σε κάποιους παλαιότερους μπορεί και να φαινόταν βέβηλος, όμως φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εμάς αρέσκονται να δοκιμάζουν πειραγμένες γεύσεις.
Πράγματι, ανοίγοντας το μπουκαλάκι, το άρωμα του πεπονιού είναι υπέροχο. Αν του δώσεις και λίγο παραπάνω προσοχή, είναι ανιχνεύσιμα τα αρώματα ξηρών καρπών και καραμέλας. Έπ’ ουδενί σε πρωταγωνιστικό ρόλο όμως. Έβαλα υγρό στον ατμοποιητή και ξεκίνησα. Στις πρώτες τζούρες, το πεπόνι βαράει ταβάνι. Ωραίο, ώριμο, γλυκό, ζεστό, δίνει την αίσθηση και το άρωμα που γεμίζει το σπίτι τη στιγμή που κόβεις το πεπόνι που μόλις έχεις αγοράσει, χωρίς να το έχεις βάλει ψυγείο. Μόλις το συνηθίσει λίγο το στόμα, σκάει μια κρεμώδης καραμέλα, ακριβώς στα όρια της ανοχής μου. Οι ξηροί καρποί ακολουθούν και τέλος το καπνικό κομμάτι. Σε εκείνη τη φάση, βρέθηκα να μιλάω μόνος μου και να λέω «ναι ρε φίλε, RY4». Δεν χρειάζεται νομίζω να αναλύσω τις γεύσεις που βγάζει ένα καλό RY4, συνοπτικά όμως είναι καπνός με καραμέλα. Κάποιες πειραγμένες εκδοχές, χρησιμοποιούν καραμέλα γάλακτος, καραμέλα βουτύρου, ή butterscotch. Αυτό, έχει περισσότερο κρέμα καραμέλας και επαναλαμβάνω, στα όρια της ανοχής μου. Στη ρινική εισπνοή, καπνιστό πεπόνι ενώ στην εκπνοή από τη μύτη, λιγότερο πεπόνι και περισσότερη καραμέλα. Οι ξηροί καρποί φαίνονται περισσότερο στην επίγευση, ενώ το χτύπημά του είναι ακριβώς στα αναμενόμενα επίπεδα. Η παραγωγή ατμού, σαφώς ανώτερη από το αναμενόμενο. Για να πω την αλήθεια, όταν διάβασα για τη μίξη ενός λατρεμένου καπνικού με πεπόνι, δεν πίστευα ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ωραίο. Ευτυχώς διαψεύστηκα. Στους παλαιότερους, θα θυμίσει γεύσεις του παρελθόντος, ενώ στους νεότερους θα διδάξει γεύσεις του παρελθόντος. Μία εξαιρετική υλοποίηση, ιδανική ακόμα και για ολοήμερο άτμισμα, που δεν κουράζει και δίνει ατόφια τη γεύση της σε κάθε τζούρα. 93/100
Lamda for Λiquid Reserve de Chateaux No. 1, 12mg, Kayfun 4 Tobecco Clone, 0.28mm Kanthal D, 2.5mm MC, 1.89Ω, Nakamitchi Το Reserve de Chateaux N° 1 είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Lamda με δύο οικογένειες Ελλήνων καπνοπαραγωγών με ιστορία σχεδόν 100 χρόνων στη παραγωγή και επεξεργασία καπνών. Οι ποικιλίες καπνών που χρησιμοποιεί η Lamda για το συγκεκριμένο υγρό αναπλήρωσης είναι :
- Xanthi & Katerini Basma
- Virginia & Monte Calme Yellow
- Και την "ξεχασμένη" ποικιλία τούρκικων καπνών «Σμύρνη»
Χρησιμοποιώντας ειδικό μηχάνημα απόσταξης και παίρνοντας ειδικές συμβουλές από τις οικογένειες καπνοπαραγωγών, η εταιρεία δημιούργησε ένα απόσταγμα που φιλτραρίστηκε σε ειδικό διηθητικό χαρτί (2 microns) ώστε να δώσει την βέλτιστη δυνατή ποιότητα στο τελικό προϊόν. Το Reserve de Chateaux Ν° 1 είναι διαθέσιμο σε συγκέντρωση νικοτίνης 12mg/ml σε ένα ισορροπημένο χαρμάνι (50% PG / 50% VG). Σύμφωνα με την εταιρεία, το Reserve de Chateaux N° 1 απευθύνεται σε προχωρημένους ατμιστές και είναι κατάλληλο για χρήση μόνο με RTA/RDAs. Επίσης, κατά τις δοκιμές παρείχε εξαιρετικό προφίλ με ατμοποιητή NextGen VapeWare Mods. Όλα τα υγρά που προέρχονται από φυσικές αποστάξεις αφήνουν κατάλοιπα στις αντιστάσεις.
Έχω πρόσφατη την εμπειρία με υγρό αναπλήρωσης από φυσική απόσταξη ξανθιώτικου Μπασμά, αλλά τα υπόλοιπα καπνά που χρησιμοποιεί αυτή η προσπάθεια, δεν έχουν περάσει από τα χέρια μου ως καπνιστής. Να πω την αλήθεια, όταν έκανα ένα έλεγχο στη σελίδα της Vape Laboratory, τα δύο Reserve de Chateaux ήταν αυτά τα οποία μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Και αν η εταιρεία δεν μου έστελνε αυτό το πακετάκι, σίγουρα κάποια στιγμή θα επεδίωκα να τα δοκιμάσω.
Το άρωμα από το μπουκαλάκι είναι χαρακτηριστικό για υγρά από φυσική απόσταξη καπνού. Παρόλα αυτά, θα ορκιζόμουν ότι ανίχνευσα με τη μύτη και κάτι γλυκό, κάπως φρουτώδες. Ελπίζω να οφείλεται στα σάκχαρα του καπνού και όχι σε κάτι πρόσθετο, καθώς είναι ήδη αρκετά δύσκολο να προσπαθήσω να αναλύσω υγρά από απόσταξη μετά από την καταπληκτική εμπειρία που είχα με τα Black Note. Έβαλα λοιπόν υγρό στον ατμοποιητή και ξεκίνησα.
Η γεύση είναι έντονη και μπερδεμένη. Ξεχωρίζουν οι λεπτές και διακριτικές νότες του ξανθιώτικου καπνού και γενικά το υγρό παραπέμπει σε ανοιχτόχρωμα καπνά, που έχουν υποστεί έκθεση στον ήλιο. Η γλυκάδα του είναι παρούσα, καθόλου έντονη και καθ' όλα φυσική, χωρίς ίχνος κάποιας χημικής γεύσης, μυρωδιάς ή αίσθησης. Έχει και αρκετές σκοτεινές και γήινες νότες, που δίνουν μια ψημένη αίσθηση σε πολλά σημεία αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτό οφείλεται στο χαρμάνι του συγκεκριμένου υγρού, ή στον τρόπο επεξεργασίας των καπνών. Η ρινική εισπνοή είναι εξαιρετικά αρωματική, αλλά τα 12mg νικοτίνης είναι κάπως επίπονα για μένα. Στην εκπνοή από τη μύτη, υπάρχει μια φρουτώδης και γλυκιά αίσθηση με όλα τα καπνικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το υγρό. Το χτύπημά του, λίγο παραπάνω από τα όρια ανοχής μου, απόλυτα συναφές με τα 12mg ενώ η παραγωγή ατμού αναμενόμενη ως και κάπως ανώτερη. Η επίγευσή του, σύντομη μεν, γλυκιά, βελούδινη και φρουτώδης δε, σε σημεία παραπέμπει σε κάτι σαν βερίκοκο, αλλά χάνεται υπερβολικά γρήγορα για να μπορέσω να πω με σιγουριά. Ένα καπνικό εξαιρετικής ποιότητας το οποίο ατμίζεται άνετα ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, με αρώματα τα οποία θα κάνουν τους πραγματικούς λάτρεις του καπνού να βρουν την Ιθάκη τους. 96/100
Lamda for Λiquid Reserve de Chateaux No. 2, 12mg, Kayfun 4 Tobecco Clone, 0.28mm Kanthal D, 2.5mm MC, 1.89Ω, Nakamitchi Το Reserve de Chateaux Ν° 2 - La Gloria Cubana της σειράς Premier Cru της Lamda, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας με κορυφαίο ειδικό στην απόσταξη καπνού. Πρόθεσή τους ήταν να παράξουν ένα υγρό με ένα προφίλ ανάλογο ενός πούρου Petit Corona. Τα καπνά που διαλέχτηκαν είναι αντίστοιχα με εκείνα που χρησιμοποιούν οι rollers και σκοπός της εταιρείας ήταν να μεταφέρει την γευστική εμπειρία καθαρών - οργανικών καπνών στα υγρά αναπλήρωσης. Χρησιμοποιώντας ειδικό μηχάνημα απόσταξης, η Lamda πήρε το μέγιστο των γεύσεων των διαφορετικών φύλλων καπνού (Maduro, Virginia & Burley). Τα αποστάγματα φιλτράρονται 3 φορές σε ειδικό διηθητικό χαρτί (2 microns), ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε γευστικό επίπεδο. Η ανταπόκριση που έλαβε η Lamda για το Reserve de Chateaux Ν° 2 ήταν μεγάλη. Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί όμως πως η διαδικασία παραγωγής και ωρίμανσης του συγκεκριμένου υγρού κρατά πάνω από 8 εβδομάδες και η τελική ποσότητα παραγωγής είναι περιορισμένη. Έτσι, η εταιρεία εμφιαλώνει το προϊόν σε 75 αριθμημένα φιαλίδια ανά παρτίδα εκ των οποίων μόνο 50 είναι διαθέσιμα προς πώληση στο κοινό. Το Reserve de Chateaux Ν° 2 είναι διαθέσιμο σε συγκέντρωση νικοτίνης 12mg/ml σε ένα ισορροπημένο χαρμάνι (50% PG / 50% VG).
Τα Maduro είναι συνήθως φύλλα καπνού από το μέσο του φυτού, μεγάλα σε μέγεθος, με αρκετά αρώματα, και παλαιωμένα με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιούνται σε κάποια πολύ καλά πούρα, είτε έτοιμα είτε σε πιο «άγουρη» μορφή, επιτρέποντας στο πούρο να ωριμάσει στριμμένο, χάρις στα σάκχαρα που περιέχει, σε ιδανικές συνθήκες χωρίς να ξεραίνεται κανένα σημείο.
Το άρωμα από το μπουκαλάκι, σαφώς λιγότερο γλυκό από το προηγούμενο, έχει αρκετές «λιαστές» και ψημένες νότες, οι οποίες εξάπτουν το ενδιαφέρον. Περισσότερο θυμίζει ψημένο Burley, ενώ τα χαρακτηριστικά Virginia απέχουν παντελώς από τη μυρωδιά. Υγρό στον ατμοποιητή λοιπόν και πάμε!
Η γεύση του είναι έντονη, πικάντικη σε πολλά σημεία με πολλά στοιχεία παλαίωσης και θερμικής επεξεργασίας των καπνών. Να πω την αλήθεια, οι μνήμες μου από Maduros είναι αρκετά παλαιές και με δυσκολία τις ανακαλώ. Αλλά οι ομοιότητες, είναι αδιαμφισβήτητες. Όποιος περιμένει ένα υγρό με αρώματα των πούρων που είχε συνηθίσει, θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Η φιλοσοφία του υγρού παραπέμπει περισσότερο σε Cavendish αλλά με σαφείς διαφορές. Στην εισπνοή από τη μύτη, η ένταση του ψημένου αρώματος χτυπάει κόκκινο, ενώ η αυξημένη νικοτίνη το κάνει πολύ ζόρικο για μένα. Στην εκπνοή από τη μύτη, εμφανίζονται αρκετές καπνιστές νότες, με μία ελάχιστη γλύκα η οποία θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την υπόξινη και διακριτική γλύκα μιας μαύρης σοκολάτας με 80+% κακάο. Το χτύπημα είναι αρκετά έντονο ενώ η παραγωγή ατμού είναι αναμενόμενη. Η επίγευσή του τώρα είναι μέτριας έντασης και διάρκειας αλλά πολύπλοκη, χρειάζεται κάποιες «επισκέψεις» για να μας δώσει όσα έχει να μας δώσει. Νότες ψημένου καπνού, πιπέρι, αίσθηση καψίματος και μία φυσική γλύκα, κάνουν τον ατμιστή να πιστέψει ότι έχει στα χέρια του ένα εξαιρετικό καπνικό, σπάνιας αρμονίας και γεύσης. Σίγουρα αρκετά διαφορετικό από αυτό που περίμενα από την αναφορά των καπνών που περιέχει, δεν φανταζόμουν ότι η συμβίωση παλαιωμένων καπνών και Virginia με Burley, που κατά κανόνα είναι γλυκίζουσες ποικιλίες, θα απέδιδε τόσο καλά. Μεγάλο ατού του υγρού, είναι ότι βγάζει τις γεύσεις από τα στοιχεία που αποτελούν το χαρμάνι του ξεχωριστά και διακριτά. Παρόλα αυτά, δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να συνδυάζονται πολλά χαρμάνια με ιδιαίτερες γεύσεις, καθώς χάνεται η προσωπικότητα της κάθε ποικιλίας, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τόσο χαρακτηριστικές γεύσεις. Με χαρά θα το προσέθετα στην ποικιλία υγρών τα οποία θα έπαιρνα μαζί μου για ποτό. Κατά τη γνώμη μου, δεν προσφέρεται για επιδόρπιο μετά από πλούσια γεύματα, καθώς οι «μπαχαρικές» του νότες πιθανόν να εξαφανιστούν πάνω σε έναν ήδη φορτωμένο ουρανίσκο. 97/100
Αυτό και όλα τα Review που έχω κάνει, μπορείτε να τα δείτε και στο blog μου.