Το θέμα το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές.
Αφορά τον διαφορετικό τρόπο επίδρασης της νικοτίνης στον οργανισμό μας μεταξύ του ηλεκτρονικού και του κανονικού τσιγάρου.
Ένα πολύ καλό επιστημονικό άρθρο για το θέμα βρέθηκε από τον Abet στο διαδίκτυο:
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htmΕπίσης πολλές πληροφορίες βρίσκονται σε δημοσιεύσεις συνατμιστών, αλλά πιστεύω ότι ένας νέος φίλος θα δυσκολευτεί να τις συλλέξει και να τις κατανοήσει όπως χρειάζεται.
Με αυτό το άρθρο προσπάθησα να συγκεντρώσω το "ζουμί" του όλου θέματος από διάφορες δημοσιεύσεις σε φόρουμ του εξωτερικού, στο δικό μας φόρουμ αλλά και έρευνες για το θέμα που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Πολλοί καπνιστές δεν μπορούν να σταματήσουν το κανονικό τσιγάρο, παρότι δοκίμασαν το ηλεκτρονικό.
Γιατί;
Νικοτίνη έχουν και τα δύο και το ηλεκτρονικό είναι ο μόνος εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος που θεωρητικά καλύπτει και τον ψυχολογικό παράγοντα του καπνίσματος.
Δηλαδή έχει την κίνηση, έχει τον ατμό που μιμείται τον καπνό και καλύπτει και το λεγόμενο "χτύπημα" στο λαιμό που παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική εξάρτηση.
Και εγώ όταν άρχισα το άτμισμα τον πρώτο καιρό ένιωθα ένα διαφορετικό τρόπο επίδρασης της νικοτίνης όχι τόσο ικανοποιητικό όσο από το κανονικό τσιγάρο.
Εάν η θέλησή μου να σταματήσω το κανονικό τσιγάρο δεν ήταν ισχυρή, ήταν πολύ πιθανό και εγώ να ξαναεπέστρεφα απογοητευμένος στο κάπνισμα.
Βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που με τη μέθοδο του "μαχαιριού" σταμάτησαν τελείως το κανονικό τσιγάρο. Αυτό το ποσοστό είναι περίπου στο 10% των καπνιστών και πιστεύω ότι σε πολλούς από αυτούς, εάν όχι στους περισσότερους, σοβαρά θέματα υγείας τους ανάγκασαν να το κάνουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι η εξάρτηση στη νικοτίνη είναι τόσο ισχυρή που το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών που το έκοψαν επέστρεψαν ξανά σ' αυτό καπνίζοντας ακόμη περισσότερο.
Και όσοι από αυτούς δεν τα κατάφεραν ούτε με το ηλεκτρονικό το δαιμονοποιούν.
Γιατί όμως το κανονικό τσιγάρο είναι πιο εθιστικό από το ηλεκτρονικό?
Η απάντηση σ' αυτό τα ερώτημα όπως και σε πολλά άλλα ερωτήματα αναφέρονται στο άρθρο
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm, δεν ξέρω όμως κατά πόσο είναι κατανοητά σε όλους ή πόσοι το έχουν πραγματικά μελετήσει.
Επίσης βρήκα ένα γερμανικό άρθρο για το θέμα που έχει γραφτεί πιο κατανοητά και λιγότερο επιστημονικά και θα μεταφράσω ένα κομμάτι του που μας δίνει κάποιες απαντήσεις σ' αυτό το ερώτημα. H μετάφραση είναι δική μου. Σε λευκό η μετάφραση και αμέσως μετά τα σχόλιά μου:
Σημείο 1ο
Τα τσιγάρα περιέχουν μια σειρά από ουσίες που αυξάνουν την εξάρτηση.
Η αμμωνία, η οποία προστίθεται τεχνητά στα φύλλα του καπνού, λειτουργεί ως επιταχυντής για την επίδραση της νικοτίνης.
Καπνίζοντας ο χρόνος του καταλαβαίνουμε την επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό μας είναι τα 7 περίπου δευτερόλεπτα.
Στο ηλεκτρονικό όπου η νικοτίνη είναι καθαρή και δεν εμπεριέχεται αμμωνία στα υγρά, η επίδρασή της αργεί περισσότερο. Προσωπικά τη νιώθω μετά από αρκετά λεπτά.
Ένας νέος ατμιστής, συνηθισμένος στον τρόπο που επιδρά η νικοτίνη στον οργανισμό του από το κανονικό τσιγάρο, ατμίζει, περιμένει να δει αποτελέσματα αλλά αυτά αργούν...
Και συνεχίζει να ρουφά και να ρουφά, χωρίς να ικανοποιείται για αρκετά λεπτά.
Σημείο 2ο
Η ζάχαρη που υπάρχει στα φύλλα του καπνού και προστίθεται και επιπλέον τεχνητά σ' αυτά, κατά την καύση του κανονικού τσιγάρου μεταβάλλεται μεταξύ άλλων σε ακεταλδεύδη, μια ουσία που δημιουργεί επίσης εθισμό. Αυτή η ουσία προκαλεί μείωση του ενζύμου MAO-B (Monoaminooxidase B), το οποίο με τη σειρά του μειώνει στον εγκέφαλο τους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη (serotonin).
Έχει διαπιστωθεί ότι οι καπνιστές έχουν μέχρι και 40% λιγότερο MAO-B απ' ότι οι μη καπνιστές.
Κατά συνέπεια μεγαλύτερες ποσότητες ντοπαμίνης και σεροτονίνης επιδρούν στον εγκέφαλο, τα οποία όπως και η νικοτίνη, αυξάνουν την αίσθηση της ευχαρίστησης και κατά συνέπεια και αυξάνουν και τον εθισμό.
Αυτό είναι ένα σημείο, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά μεταξύ κανονικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου και έχει αναφερθεί σε διάφορες δημοσιεύσεις (και στο δικό μας φόρουμ) πολλές φορές.
Δεν είναι μόνο η νικοτίνη που δημιουργεί τον εθισμό στο κάπνισμα του κανονικού τσιγάρου!Οι καπνοβιομηχανίες, οι οποίες αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, να μειώσουν τη νικοτίνη που εμπεριέχεται στα τσιγάρα, βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους να αυξήσουν την ευχαρίστηση και τον εθισμό τοποθετώντας τους ειδικά πρόσθετα. Και ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια για τέτοιου είδους έρευνες.
Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν υπάρχουν τέτοιου είδους πρόσθετα.
Υπάρχουν επίσης και κανονικά τσιγάρα χωρίς τέτοιου είδους πρόσθετα, αλλά παρόλα αυτά εμπεριέχουν τη ζάχαρη που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς φυσικά στα φύλλα του καπνού.
Στο ηλεκτρονικό δεν υπάρχει ούτε και αυτή.
Από εμπειρίες συνατμιστών, που πριν ξεκινήσουν το άτμισμα κάπνιζαν τέτοιου είδους τσιγάρα, παρατήρησαν ότι χρειαζόταν υπερδιπλάσιες ποσότητες νικοτίνης για να έχουν την ίδια ευχαρίστηση.
Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και κατά το άτμισμα.
Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι το λεγόμενο MAO-B.
Πρόκειται για μια ομάδα ενζύμων που μειώνει στον εγκέφαλο τους νευροδιαβιβαστές Αδρεναλίνη, Νοραδρεναλίνη (Noradrenalin), Ντοπαμίνη και Σεροτονίνη (Serotonin).
Με το κάπνισμα αναστέλλεται η δημιουργία αυτών των ενζύμων με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι νευροδιαβιβαστές να υπάρχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον οργανισμό μας. Και μένουν για αρκετό διάστημα στον οργανισμό μας. Έχουμε δηλαδή μεγαλύτερη διάρκεια ευχαρίστησης.
Έτσι οι καπνιστές κανονικού τσιγάρου δεν αναγκάζονται να παίρνουν συνέχεια νικοτίνη για να καλύψουν αυτή την ανάγκη, σε αντίθεση με το άτμισμα.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι ουσίες που αναστέλλουν την δημιουργία του ΜΑΟ (ΜΑΟ-αναστολείς) είναι αντικαταθλιπτικά φάρμακα και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση βαριών μορφών κατάθλιψης.Πολλοί δε επιστήμονες πιστεύουν ότι η πλειονότητα των καπνιστών καπνίζει για αντικαταθλιπτικούς λόγους.
Από όλα αυτά γίνεται κατανοητό γιατί μέθοδοι απεξάρτησης όπως οι τσίχλες και τα έμπλαστρα νικοτίνης αποτυγχάνουν. Το αργότερο μετά από μερικές μέρες όταν έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα αναστολέων ΜΑΟ στον οργανισμό μας, η ανάγκη για τσιγάρο γίνεται πάλι πολύ επιτακτική.
Η νικοτίνη στο ηλεκτρονικό είναι σε καθαρή μορφή και δεν υπάρχουν πρόσθετα που αυξάνουν τον εθισμό και την ευχαρίστηση.
Ελπίζω έτσι να έγινε κατανοητό γιατί και το ηλεκτρονικό, κυρίως σε νέους ατμιστές, δεν δίνει απαραίτητα την ίδια ευχαρίστηση με το κανονικό τσιγάρο, παρότι το μιμείται όσο το δυνατόν καλύτερα.
Θέλει και το ηλεκτρονικό δηλαδή στην αρχή θέληση.
links:
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm στα ελληνικά
http://www.a-pawelzik.de/Nikotin/Wie_Nikotin_wirkt/wie_nikotin_wirkt.html στα γερμανικά
http://en.wikipedia.org/wiki/Monoamine_oxidase για το ΜΑΟ-Β στα αγγλικά