Κώστα, μιας κι έφτιαξες το αρχικό μήνυμα, βάλε και τα link προς τα 2 αρχεία pdf που μας παραχώρησε ο κ. της Nobacco.
--------
Πάντως, τώρα που κοιτάζω το επίπεδο εξέτασης (0,2 microgramms / gr) σκέφτομαι ότι έτσι και γινόταν τέτοιοι εξονυχιστικοί έλεγχοι για μερικά από τα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά, μάλλον θα μας έκαναν να μείνουμε νηστικοί.
Από όσο ξέρω όμως για να βρεις κάτι, θα πρέπει να ψάξεις γι' αυτό. Θέλω να πω δηλαδή ότι για να ανιχνεύσεις κάποια ουσία, θα πρέπει να υποψιάζεσαι ότι υπάρχει πρώτα και έπειτα να ρίξεις το ειδικό αντιδραστήριο που θα αποκαλύψει την ύπαρξή της.
Στην καφετέρια που συχνάζω υπάρχουν μερικά άτομα που έχουν παραγγείλει ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το e-cig έγινε θέμα συζήτησης και σε μια παρέα καθηγητών από τους οποιους ο ένας είναι χημικός στο πανεπιστήμιο και αποφάσισε να εξετάσει ένα φιλτράκι. Λοιπόν προχθές μου είπε ότι έκανε ανάλυση και είδε ότι το υγρό αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από προπυλενογλυκόλη και ότι - προς έκπληξή μου -
δεν περιείχε νικοτίνη.
Η έκπληξή μου προερχόταν από το γεγονός πως το φιλτράκι που εξέτασε ήταν δυναμικότητας
high. Όταν του επεσήμανα ότι το φιλτράκι είναι δηλωμένο ότι
περιέχει νικοτίνη, δε μου είπε "Μα εγώ δεν βρήκα τίποτα" αλλά ότι: "Αποκλείεται,
δεν είναι δυνατόν να περιέχει νικοτίνη γιατί αλλιώς θα ενοχλούσε τους γύρω μας όπως το κλασσικό τσιγάρο". Με δυο τρεις πλάγιες ερωτήσεις ακόμα προσπάθησα να καταλάβω κατά πόσο είχε πραγματικά ερευνήσει για νικοτίνη αλλά δεν έγβγαλα συμπέρασμα γιατί οι απαντήσεις του ήταν σαν την παραπάνω και ότι ο συνδυασμός των συστατικών είναι που μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι υπάρχει νικοτίνη κτλ.
Δεν μπορούσα να επιμείνω κι άλλο γιατί οι γύρω μου άρχισαν να με κοιτάνε λοξά που - κατά κάποιον τρόπο - αμφησβητούσα τα λεγόμενα ολόκληρου καθηγητή, έτσι σταμάτησε το θέμα εκεί.
Ίσως όμως τον έκανα να αναρωτηθεί και να το ψάξει καλύτερα. Ίσως αύριο να μου πει "Είχες δίκιο τελικά". Υπάρχει μήπως η πιθανότητα να του πω εγώ "Είχες δίκιο τελικά;"
Τι λέτε;